Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – DVTK

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 731 másodperc.

A komplett Diósgyőr látogat 2022. október 9-én (vasárnap) Békéscsabára, hiszen 11:00 órás kezdési időponttal harmadosztályú együttesünk fogadja a DVTK II. csapatát a Békéscsaba Labdarúgó Akadémián, míg a másodosztályban 17:00 órától már a Kórház utcai Stadionban mérkőznek az NB2-es alakulatok.

Focis programban tehát nem lesz hiány a hétvégén, amely szurkolóinknak mindenképp jó hír. Az viszont nem annyira, hogy sajnálatos módon csapatunk hatalmas lehetőségeket szalasztott el az előző két fordulóban, így sikerült feltámasztanunk két együttest is a táblázat végéről. A lehető legrosszabb forgatókönyv következett be, erre pedig még gondolni sem szerettünk volna, hiszen ilyen módon egészen a táblázat 18. pozíciójáig csúsztunk vissza – ami az álmoskönyv szerint sem túl hasznos. Mindezt tetézi az a tény, hogy közel háromszáz perce nem tudtunk betalálni, gólszerzés nélkül pedig nehéz boldogulni ebben az osztályban is. A szakmai stáb is keresi okokat, bár továbbra is azon a véleményen vagyunk, hogy ezek a dolgok csakis fejben dőlnek el: kicsit több koncentráció, kicsivel jobb döntések, jóval több pontosság és precizitás szükséges ahhoz, hogy sikeresek tudjunk lenni. A Szeged elleni jól sikerült mérkőzés (3-3) után ismét történt valami, ami gátat szab annak, hogy a Békéscsaba pontot-pontokat tudjon szerezni – ezen pedig minél gyorsabban túl kell lépni, különben nagy bajba kerülhetünk. Nem kerülgetve a kását, olyan mérkőzés következik ahol gyakorlatilag minden mindegy, hiszen nem mi vagyunk az esélyesek, ráadásul olyan csapat érkezik, amely a feljutást tűzte ki célul, ennek megfelelő kerettel, lehetőségekkel rendelkeznek és a siker érdekében mindent megtesznek. Tehát, itt az alkalom, hogy kiköszörüljük a csorbát, hiszen a keret alkalmas arra, hogy meglepetést okozzon bárki ellen! Sérülések ide, betegségek oda, aki pályára kerül, annak mindent meg kell tennie a címerért, a klubért, a szurkolókért! Másképp ennek az egésznek semmi értelme sincs és csak maradnak a negatív érzések, élmények, ami tovább ronthatja helyzetünket. De, ezekkel a dolgokkal mindenki tisztában van, épp ezért nincs itt a siránkozás ideje, csak pozitívan és felemelt fejjel lehet olyan mérkőzéseket nyerni, mint amilyen vasárnap is vár ránk! A hátráltató gondolatokat mindenki távolítsa el magából, hiszen ebben az osztályban sincs lehetetlen küldetés, de remegő lábakkal és csapongó gondolatokkal egyszerűen nem lehet pályára lépni, pláne a DVTK ellen.

A két mérkőző fél között jelen pillanatban 14 pozíció és 9 bajnoki pont a különbség, ami soknak tűnhet, de mégsem annyira az. Ezt a különbséget adott esetben, egy jó sorozattal, akár három forduló alatt be lehet hozni – tehát látható, hogy továbbra is igen szoros a mezőny. Ha viszont úgy nézzük a dolgot, hogy a Diósgyőr kétszer annyi pontot szerzett, mint a Békéscsaba, akkor jobban érzékelhető a két csapat közötti különbség. Mindent összevetve a negyvenedik Békéscsaba – DVTK összecsapás következik, amennyiben csak az első- és másodosztályú összecsapásokat vizsgáljuk. A második vonalban tízszer találkoztak egymással a csapatok és érdekes, vagy inkább meglepő módon ez a mérleg békéscsabai fölényt mutat. Nincs tehát miért félnünk, nincs okunk arra, hogy alárendelt szerepben játszunk vasárnap, hiszen öt alkalommal győztük le következő ellenfelünket, míg ők csak háromszor tudták megszerezni a három pontokat. A fennmaradó két mérkőzésen eldöntetlen eredmények születtek, továbbá az is tény, hogy bajnoki mérkőzésen 2015. december 12 óta, tehát majdnem hét éve nem tudtak legyőzni minket! Az eredménysor pedig az jelzi, hogy mi vagyunk a Diósgyőr egyik mumusa! Féljenek inkább ők, legyen rajtuk a nyomás! Utoljára egyébként 2022. március 13-án találkoztunk velük, amikor 3-4 arányban győzni tudtunk idegenben. A Kupa idei kiírásától a DVTK már búcsúzott, mert a Szeged 0-1 arányban kiejtette őket, tehát azon a fronton már biztosan nem fognak borsot törni az orrunk alá, ahogy tették azt 2020. október 29-én, amikor a 0-3-as végeredménynek köszönhetően a 7. fordulóban (legjobb 64 között) fejeztük be a kupaszezont.

A piros-fehérek háza táján amúgy mindig történik valami – volt minden, mint a búcsúban. Nem unatkoztak a felkészülési időszakban, de a bajnokság folyamán is rendre elfogyasztanak néhány vezetőedzőt, másodedzőt, stábtagot, jönnek-mennek a játékosok – így ember legyen a talpán, aki követni tudja az eseményeket. Állandóságról, hosszú távú elképzelésről tehát a legjobb akaratunk ellenére sem tudunk beszámolni, hiszen a tények ezt semmivel nem támasztják alá – legalábbis nekünk nem sikerült ezt felfedezni. Mintha a tűzoltás jegyében történnének a dolgok, ami azért is furcsa, hiszen lehetőségeik nagyságrendekkel meghaladják sok más csapatét, köztük a miénket is. Az események láncolatát végigböngészve viszont megpróbáltuk kibogozni a történéseket. Pocsékul kezdődött számukra az idény, hiszen két vereséggel kezdtek, aztán a sorminta úgy alakult, hogy kétszer győztek, majd kikaptak és ismét győztek két alkalommal – azaz hektikus formában, de azért gyűjtögették a pontokat. A mérkőzések sorában a Pécsett elszenvedett 4-3 arányú vereség tette be a kulcsot a vezetőségnél, amikor a nagy dirrel-durral szerződtetett Dragan Vukmir vezetőedző távozásra kényszerült. A mester furcsa módon történt megszerzése egyébként jelentős felháborodást keltett annak idején a közvéleményben és még saját szurkolóik sem nagyon tudták, illetve akarták megemészteni a fejleményeket. Augusztus 24-én aztán bejelentették az új vezetőedző, Kuznyecov Szergej érkezését, aki ilyen módon öt forduló óta irányítja a diósgyőri csapatot – mérlege egyébként eddig négy győzelem és egy vereség. Visszatekerve az időt az átigazolási időszakban sem tétlenkedtek, hiszen számos távozó és érkező labdarúgóról olvashattunk, tehát ismét teljesen átalakították a keretet, ami abból a szempontból némileg érthető is volt, hogy nem jött össze számukra a visszajutás. Érkeztek: Radics Márton (Puskás Akadémia – kölcsönbe),  Koman Vladimir (Chennaiyin FC), Papp Marcell (Budafok), Farkas Dániel (Mezőkövesd), Bényei Ágoston (DVSC), Szőke Adrián (Heracles Almelo), Holdampf Gergő (Haladás), Viczián Ádám (Vasas) – akit jól ismerhetünk, Csirmaz István (Puskás Akadémia), Lukács Dániel (Kecskemét), Kotula Máté (Mezőkövesd – kölcsönbe), Cseke Benjámin (Mezőkövesd), Gera Dániel Richárd (Puskás Akadémia). Az érkezőkkel párhuzamosan négy akadémistájuk is lehetőséget kapott az első együttesnél: Benkő Péter, Illés Bálint, Korbély Kristóf és Vajda Botond. Távoztak vagy kölcsönben máshol folytatják: Oláh Bálint, Szeles Tamás, Eperjesi Gábor, Benkő Péter, Polgár Kristóf, Zsemlye Balázs, Orosz Marcell, Csatári Gergő, Kispál Tamás, Makrai Gábor, Hornyák Marcell, Horváth Zoltán, Belényesi Csaba, Bokros Szilárd, Borsos Vilmos, Kocsis Dominik, Marcolini Dantes Bertucci Lucas, Rotem Keller, Molnár Gábor és Zsolnai Richárd. Végleg visszavonult: Dejan Karan.

Színes lapok miatt egyik csapatban sem lesznek eltiltottak, tehát a sérüléseken és/vagy betegségeken kívül egyik mesternek sem kell játékos deficittel kalkulálnia. Érdemes lesz kiemelt figyelmet szentelni Lukács Dánielnek – aki egyébként a 2021/2022-es szezon másodosztályú gólkirálya volt 25 szerzett góllal -, hiszen eddig már négy alkalommal talált az ellenfelek kapujába. A Békéscsaba keretében hosszabb ideje sérültek: Czinanó Antal Áron, Farkas Márk, Farkas Botond Gergő, Korógyi Szabolcs. A többiek gyakorlatilag bevethető állapotba kerültek, tehát ebből a szempontból talán bővültek a variációs lehetőségeink.

Kuznyecov Szergej: – A szerdai mérkőzés után érezhetően jobb lett a hangulat az öltözőben, ezért is örülök, hogy sikerült nyernünk, de nincs sok időnk ünnepelni, hiszen jön az újabb feladat. Megnéztük a Békéscsaba legutóbbi mérkőzéseit, tudjuk, hogy mik az erősségeik és hogy hol sebezhetőek, van még néhány napunk arra, hogy ezt a játékosoknak is átadjuk. Nem esünk abba a hibába, hogy az aktuális forma, vagy a tabella alapján ítéljünk meg egy ellenfelet. Tudjuk, hogy ellenünk minden csapat extra motivációval lép pályára, ezért általában izgalmas és jó meccseket szoktunk játszani, biztos vagyok benne, hogy ez így lesz vasárnap is. A csapatunk továbbra is nagyon motivált, tiszteljük a hazaiakat, de szeretnénk ismételten begyűjteni a három pontot.

A Békéscsaba 1912 Előre – DVTK mérkőzés játékvezetőjeként Kovács J. Zoltánt akkreditálta a szövetség. Segítőiként Sinkovicz Dánielt és Tőkés Róbertet jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Nagy Norbert látja el. Az 1975-ös születésű sporival 2021. szeptember 15-én, a FC Ajka – Békéscsaba 1912 Előre 2-1 mérkőzésen, tartalék játékvezetőként találkozhattunk utoljára. Pályafutása során eddig 983 sárga- és 81 piros lapot használt fel. Érdekesség, hogy a játékvezető október 2-án fújta 200. alkalommal a sípot a másodosztályban. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A tabellát jelenleg a PMFC (20 pont), MTK (19 pont), Gyirmót (19 pont) trió vezeti, míg a sereghajtó pozíciókból a Békéscsaba (9 pont), a Mosonmagyaróvár (8 pont) és a Dorog (6 pont) próbál elmozdulni. Nem szeretnénk a frászt hozni senkire, de a DVTK győzelme esetén adott esetben akár az élre is állhat, így teljesen egyértelmű módon egészen biztosan csípni-harapni fognak. Ebben a sajnálatos helyzetben pedig a Békéscsaba tovább hátrálhatna a bajnoki táblázaton.

A Merkantil Bank NB II Liga 2022/2023-as szezon 11. fordulóját október 9-én (vasárnap) 15:00 óratól Gyirmót FC Győr – Szombathelyi Haladás, Budafoki MTE – HR-Rent Kozármisleny, Dorogi FC – Aqvital FC Csákvár, Szentlőrinc – Nyíregyháza Spartacus FC, Szeged-Csanád Grosics Akadémia – Credobus Mosonmagyaróvár, 17:00 órától Kolorcity Kazincbarcika SC – BFC Siófok, PMFC – Soroksár SC, FC Ajka – Tiszakécskei LC, Békéscsaba 1912 Előre – DVTK, valamint 20:15 órától MTK Budapest – ETO FC Győr párosításokban rendezik meg.

A kezdési időpontról: mivel az energiaárak drasztikus növekedései a városra, a stadion üzemeltetőjére és klubunkra nézve is jelentős többlet kiadással járnak, így megpróbáltuk az időpontot – kizárólag a takarékosság jegyében – korábbi időpontra kérni, ehhez viszont a vendég csapat nem járult hozzá, így maradnia kellett az eredetileg kiírt 17:00 órának. Második csapatunk mérkőzésének kezdési időpontja sem változik annak ellenére, hogy a vendégek (DVTK II.) szeretettek volna később kezdeni – ehhez viszont mi nem járultunk hozzá a két egymás utáni mérkőzés zavartalan megrendezésének érdekében. Az energiatakarékosság kérdése egyébként folyamatosan napirenden van a klubnál, és az üzemeltetővel, valamint Békéscsaba Megyei Jogú Várossal egyeztetve több intézkedés is bevezetésre került, illetve kerül majd a jövőben is.

A mérkőzésről élőképes közvetítés (live stream) is rendelkezésre áll majd az alábbi elérhetőség alatt:
https://youtu.be/ceFs6P6qEW0

Az előrejelzés szerint Békéscsaba térségében közepesen felhős, szeles időjárás várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 Celsius fok körül alakulhat. A Nap 2022. október 9-én (vasárnap) 18 óra 9 perckor nyugszik.

Arra biztatjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll, látogassanak ki a mérkőzésre és szurkoljanak a srácoknak!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Értékelj!

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Értékelések átlaga: / 5. Értékelések száma:

Még nincs értékelés.

Mérkőzés

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz: