Előre most

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy az idegenbeli mérkőzések megtekintése és az elutazás előtt minden esetben szíveskedjenek figyelmesen elolvasni a mérkőzésekkel kapcsolatos információkat, melyeket egyedülálló módon rendszeresen és azonnal frissítünk, miután hivatalos formában megkaptuk a belépőjegyekkel és beléptetéssel kapcsolatos tájékoztatást. A szükséges tudnivalókat időben megosztjuk összes online felületünkön, így a Békéscsaba 1912 Előre NEM tud felelősséget vállalni abban az esetben, ha valaki az információk hiányára hivatkozva, bármilyen okból nem tud az adott mérkőzésre bejutni! Előfordulhat, hogy adott esetben a vendéglátó klub nem ad minden részletre kiterjedő tájékoztatást, így mindenképp javasoljuk, hogy keressék fel az ellenfél csapatának felületeit is és tájékozódjanak a bejutás feltételeiről. A Békéscsaba 1912 Előre minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy vendégei, szurkolói és az érdeklődők időben, megfelelő felvilágosítást kapjanak, de önhibánkon kívül a helyszíni rendezési feltételekért NEM tudunk felelősséget vállalni. Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Énekelj, Kárpát-medence

Közös, határtalan éneklésre hívta a Kárpát-medencében élő magyarokat a DAC futballklub és az YBS fanklub. A március 28-án, szombaton 16:50 perckor kezdődő attrakció során a Nélküled című dal eléneklésével bárki kifejezhette tiszteletét azoknak, akik ebben a nehéz időszakban napi szinten hoznak áldozatot másokért.

A kezdeményezéshez a Békéscsaba 1912 Előre is csatlakozott és utánpótlás-korú játékosaink és családjaik részvételével közös énekléssel tisztelegtünk azok előtt, akik munkájukkal ebben az iszonyatos helyzetben is nap, mint nap életeket mentenek.

A szervezők kiemelték: arra szeretnék kérni a az egész Kárpát-medence lakosságát, hogy aki csak teheti, csatlakozzon a kezdeményezéshez és a saját ablakából, balkonjáról, erkélyéről vagy udvarából énekelje el a DAC futballklub klubhimnuszát. A Nélküled című dal lényegében arról szól, hogy a magyaroknak össze kell fogniuk, akárhová is sodorta őket a sors – határok nélkül.

Dunaszerdahely labdarúgó-egyesülete közleményében olvasható: a DAC futballklub és az YBS fanklub ezzel a kezdeményezéssel is háláját szeretné kifejezni mindenkinek, aki a koronavírus miatti nehéz helyzetben kész másokon segíteni. Köszönik a kórházi rendelők teljes személyzetének, patikusoknak, rendőröknek, katonáknak, bolti eladóknak, pékeknek és mindenkinek, aki napi szinten erején felül dolgozik értünk. De természetesen köszönetet szeretnének mondani akciójukkal azoknak is, akik otthon ülnek, betartva az utasításokat, ezzel segítve az előbb említettek ő munkáját!

“Fogjunk össze, mutassuk meg az összetartozás erejét – hiszen mi mind egy vérből valók vagyunk!”

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

Licenc-mizéria?

Bár egy külső szemlélő számára természetesnek tűnik, hogy egy-egy csapat indul és szerepel valamelyik bajnokságban, ennek azonban sok-sok előfeltétele van. Ezekről általában nem túl sok szót ejtünk, hiszen a nézők számára valamilyen szinten természetes folyamatokról-eseményekről van szó, viszont a háttérben dolgozók igen sok energiát, munkát és időt fordítanak arra, hogy például a licenc időben rendelkezésre álljon.

A humánjárvány okozta helyzet sajnos több kérdést is felvet, ilyen a licenc-eljárás halasztása, esetleges eltolása is. Azt mindenképpen tudni kell, hogy a licencügyi eljárás egy, a FIFA által jóváhagyott eseménysor és amely már hónapokkal ezelőtt megkezdődött. Az eljárás módját és az ehhez szükséges folyamatokat már ősszel el kell fogadtatni a nemzetközi szervezettel, viszont az alapeljárás február 3-án nyílik meg a klubok számára. Minden digitálisan zajlik, egy úgynevezett IFA-rendszerbe szükséges feltölteni a szükséges, aktualizált dokumentációkat, beszámolókat, igazolásokat, szigorú – akár jogvesztő – határidők betartása mellett. Az eljáráson kizárólag a FIFA jóváhagyásával lehetett volna – már jóval korábban – módosítani, ráadásul az alapeljárás elindulása után már semmiféle változtatás nem kérhető. A szabályzatok azonban egy ilyen helyzetre egyáltalán nincsenek – miért is lettek volna – felkészülve, és mivel a FIFA egyelőre nem nyilatkozik az ügyben, a jóváhagyott rendszer szerint kell történnie a dolgoknak. A kluboknak, mint minden más felelősen működő gazdasági szervezetnek pénzügyi tervekkel kell rendelkezniük – ami egyébként is alapfeltétele a licenc megszerzésének -, de ezek megalapozott elkészítése a jelen helyzetben gyakorlatilag lehetetlen. Egyrészt talán ez a leghangsúlyosabb eleme a licenc megadásának, másrészt a licencek kiadásának az a felhasználási területe, hogy a következő szezonban ki milyen sorozatban indulhat. Már most biztos, hogy a bajnokságok a tervekhez képest jóval később fejeződnek majd be – ha egyáltalán befejeződnek – és a BL, EL ki tudja mikor indul. Vagyis az UEFA és MLSZ semmit nem fog tudni kezdeni a licencesek listájával május végén – amely egyébként a licencadó eljárás vége. A kérelmek beadásának határideje március 18. volt, tehát ezen már mindenki túl van. Az Előre NB2 és NB3 osztályú licenceket igényelt, melyek a két csapatunk esélyeinek és a rendelkezésre álló infrastruktúra tükrében teljesen reálisak. Április 14. az első hiánypótlási határidő, melyet rendes esetben április 20 és 22. között az Elsőfokú Licencadó Bizottság első ülése követ. Ezután április 30-ig van lehetőség még egy hiánypótlásra, majd május 6-7. között a bizottság második ülésén gyakorlatilag minden maradék licencügyi-kérdés terítékre kerül. Május 29-ig dönthetnek az esetleges fellebbezések ügyében és május 31-én elvileg teljesen lezárul az eljárás.

Rendes körülmények között ilyen formán május végére minden klub tudja, hogy mire számíthat, mivel tervezhet, melyik bajnokságban indulhat. Ez azért is igen lényeges, hiszen a szerződések jó része június 30-ig érvényes. A nyári átigazolási időszakot egyébként 2020. július 1 és augusztus 31. közé tervezték, míg a nevezési határidő 2020. július 3. lenne. A sajnálatos események tükrében azonban, hogy mindenki tudja tartani a határidőket, le tudja vezényelni a folyamatokat, legkésőbb április elején döntésekre, határozatokra lesz szükség. Folytatódnak-e a bajnokságok vagy nem? Ha nem, akkor milyen módon zárják le, fejeződnek be? Ha igen, akkor hogyan és mikor, milyen ütemezésben? Minden mást ezen döntések tükrében lehet majd csak tervezni-szervezni. Addig mindenki várakozó állásponton van…

 

Mikor indulhat újra a bajnokság?

Tíz forduló maradt hátra a másodosztályú bajnokságból, amikor a humánjárvány-helyzet miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség minden szinten leállította a bajnokságokat. Számolgassunk, hogy mi lehet a megoldás az esetleges újrakezdésre, folytatásra!

A csapatok és a játékosok egyéni edzésekkel készülnek a folytatásra, amely az egyre fokozódó koronavírus-helyzet miatt egyelőre bizonytalan dátumú. Terv és elképzelés azonban létezik, hiszen a hazai klubok a bajnokság május közepi indulását valószínűsítik, és ezzel terveznek egyelőre – amennyiben ezt a járványügyi helyzet megengedi. Hasonlóan bizonytalan a helyzet természetesen a többi európai bajnokságban is, de viszonylag egységesnek mondható a vélemény, miszerint májusban már visszatérnének a pályára a klubok ott, ahol egyelőre lefújták a versenysorozatokat. Mivel az eredetileg idén nyárra tervezett Európa-bajnokságot elhalasztották, júniusban is rendezhetnének bajnoki meccseket, így mindenki abban bízik, hogy be lehet majd fejezni a bajnokságokat.

Az NB I-ben még nyolc fordulót kellene megrendezni, és egy május közepén történő indulással június 30-ig be lehetne fejezni a szezont. A június 30-i dátum azért fontos, mert sok játékosnak ekkor jár le a szerződése az adott csapatnál, így ha átcsúsznának a meccsek júliusra, az komoly gondot jelenthetne a kluboknak. A másodosztályban tíz felvonás maradt vissza, így adott esetben egy sűrűbb versenyprogrammal befejezhető lenne a bajnokság. Nyilván vasárnap-szerda-vasárnap ritmusban játszani ilyen mennyiségű meccset példátlan és erőn felüli teljesítményt igényelne, azonban a jelenlegi helyzet sem nevezhető szokványosnak. Az esetleges menetrendet viszont bonyolítaná még a Magyar Kupa, hiszen ott is állva maradt még második ligás érdekelt. A harminc fordulóból álló harmadosztály eredetileg május 31-én fejeződött volna be, így ez és szerencsés esetben a Megyei I. osztály minden mérkőzése is lejátszható lenne – hiszen egy évvel ezelőtt a rájátszás június 15-én fejeződött be. Az NB I utolsó fordulója (33.) a már nem aktuális kiírás szerint május 16-án, az NB II 38. felvonása pedig május 17-én lett volna esedékes, így hozzávetőleg egy hónap csúszással, de lebonyolítható lenne még az összes bajnokság. A jelenlegi állapot inkább az utánpótlás-korú bajnokságok befejezését lehetetlenítik el, hiszen ha a helyzet úgy adódik, akkor nyilván az iskolák (tanév vége: 2020. június 15.) újra fogadhatnak majd tanulókat, így a hétközi mérkőzések megrendezése nyilván nem járható út – ráadásul fiatal korban a sérülések veszélye jóval sűrűbb terhelés esetén sokkal inkább valószínű.

A másik verzió – ha a helyzet nem változik, ne adja az ég súlyosbodik -, hogy a bajnokságokat abban az állapotban zárják le, ahol azok éppen tartottak – ezt egyébként több más sportágban már meg is tették. Ez a szituáció nyilván több csapat számára megfelelő lenne, de a helyzetből adódóan olyan is lesz, akinek nem esik majd annyira jól. Erre az esetre nincs bevett szisztéma, de az ajánlások és a sportszerűség elve alapján azt valószínűsítik, hogy ilyen esetben nem hirdetnek bajnokokat, de kiesők sem lesznek. Az adott helyzetben feljutó helyen álló csapatokkal viszont illik bővíteni a magasabb osztályú bajnokságokat.

Egy szó, mint száz ki tudja mi lenne majd a jó döntés, mindenesetre jelen helyzetben nem tehetünk mást, mint várunk ameddig lehet és úgy készülünk, mintha ebben az iszonyatos helyzetben a lehető legjobb forgatókönyvet írná az élet.

Egyéni edzésprogrammal készülünk

A bajnoki kényszerszünetben úgy kell formában tartaniuk magukat labdarúgóinknak, hogy nincsenek közös edzések.

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében határozatlan időre felfüggesztették az összes hazai labdarúgó-sorozatot, így az NB II-őt is – az edzések is szünetelnek klubunknál, a játékosok pedig egyénileg tesznek meg mindent saját maguk formában tartásáért.

Mindenkinek arra kell készülnie, ha folytatódik a szezon, a lehető legjobb állapotban és formában tudjuk azt befejezni. Ennek érdekében mindent megtesz a szakmai stáb és a játékosok is. Ugyanez a helyzet az utánpótlásban, amelyet az is komplikáltabbá tesz, hogy a tanintézményeket is bezárták – így iskolás korú játékosainknak az egyéni edzésprogram mellett, még tanulmányi kötelezettségüknek is eleget kell tenniük az otthoni körülmények között. Az erőnléti formában tartás igencsak komplikált jelenleg, ezen kívül mentálisan sem könnyű a helyzet.

Készítette: Békéscsabai Médiacentrum Kft.

A Békéscsaba 1912 Előre számára is az emberi élet, az emberi egészség megőrzése a legfontosabb, ezért a kormány intézkedéseivel összhangban a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban rendkívüli intézkedéseket vezetett be, amelyek érintik a klub összes sportolóját, sport-szakemberét és a Békéscsaba 1912 Előre, valamint a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia területén dolgozó valamennyi munkatársat.

Az Előre-család a bajban is összetart, vigyázunk egymásra, segítünk egymásnak. A klub vezetése mellett a közelmúlt és a múlt legendái is felhívják mindenki figyelmét arra, vigyázzunk egymásra, de kiemelten az idős korosztályra, akik a legveszélyeztetettebbek a jelenlegi helyzetben. Aki teheti, maradjon otthon!

Mivel az eredetileg idén nyárra tervezett Európa-bajnokságot elhalasztották, júniusban is rendezhetnének bajnoki meccseket, így mindenki abban bízik, hogy be lehet majd fejezni a bajnokságot.