Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – BFC Siófok

Hétközi fordulóval folytatódik a Merkantil Bank Liga és 2022. április 6-án (szerda) 18:00 órától a BFC Siófok együttesét fogadjuk a Kórház utcában.

Ahogy a Vasas elleni mérkőzés beharangozójában is említettük, igen nehéz sorozatban vagyunk, hiszen egyrészt rövid időn belül következnek egymás után a meccsek, másrészt pedig az ellenfelek (Vasas, Siófok, Kecskemét, Szolnok és PMFC) szinte kivétel nélkül sokkal magasztosabb célokért küzdenek, mint mi. Jelenlegi helyzetünk továbbra sem megnyugtató, hiszen a Vasas elleni vereség (6-0) – bár őszintén megvallva, csak valahol a szívünk mélyén várhattunk a született eredménynél jobbat -, valamint az Ajka Dorog ellen szerzett 3-0 arányú győzelme miatt pozíciót vesztettünk a Veszprém megyeiekhez képest és két egység előnyre tettek szert velünk szemben. A Tiszakécske Soroksár elleni 0-1 arányú sikerével tovább növelte előnyét, így hozzánk képest már négy pont fórral áll, valamint két helyet előre is lépett. A 29 forduló alatt szerzett 7 győzelmünk, 12 döntetlenünk, 10 vereségünk, valamint az ezekkel együtt járó 33 bajnoki pontunk még egészen biztosan nem lesz elég a bennmaradáshoz, és a jelenlegi 15. pozíció egyáltalán nem megnyugtató. Mindössze két bajnoki egységgel állunk a vonal felett, így ismét ott tartunk, hogy muszáj hátrafelé is figyelni, hiszen a végelszámolás szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a többi csapat milyen eredményeket produkál. Nyolc forduló maradt a bajnokságból, ezáltal 24 bajnoki pont szerezhető még, melyekből reálisan nézve a Szolnok, a Budafok, valamint a III. ker. TVE elleni meccs tűnik behúzhatónak – bár tudjuk, hogy a második ligában semmi sem biztos -, viszont a többi ellenféllel (Siófok, Kecskemét, PMFC, ETO FC és Nyíregyháza) szemben is illene pontot-pontokat szereznünk ahhoz, hogy ne kelljen az utolsó pillanatokig a körmünket rágni. Mindez viszont egyáltalán nem tűnik egyszerű feladatnak, hiszen a csupán egyetlen ponttal mögöttünk álló Budafok igen jó sorozatban van – valamit találhattak -, hiszen egymás után három mérkőzésüket is megnyerték. A Csákvár és a III. ker. TVE is mindössze két pontnyira áll mögöttünk, így a hétközi forduló során ezúttal a Pécsnek szorítunk a Budafok ellenében, valamint bízunk benne, hogy a Csákvár nem szerez pontot Szegeden, és a III. kerület számára sem jár eredménnyel a Vasas vendégszereplése. Egy szó mint száz, ez a jelenlegi helyzet, lehetne ragozni, keresni a számokban a megoldást vagy kalkulálni, de az biztos, hogy csakis akkor nyugodhatunk meg valamilyen szinten, ha még minimálisan hat (de inkább több) pont már a zsebben van!

Következő ellenfelünk a BFC Siófok csapata, amely tavalyi szereplésénél (13. hely) már most sokkal, de sokkal jobb helyzetben van. A feljutásért talán már nem szállhatnak harcba – bár nem illik semmit elkiabálni, hiszen ki gondolta volna, hogy például a Szegednek még esélye lehet kiharcolni az első osztályú tagságot -, de pillanatnyilag a 12-12 győzelem és döntetlen, a mindössze 6 vereség, valamint az eddig megszerzett 48 bajnoki pont, a tabella 5. pozíciójába rangsorolja őket. A feljutó helyekhez képest 10 egység lemaradásban vannak, úgyhogy nagy eséllyel ez már nem ledolgozható – hiszen a többi együttes is szerez majd pontokat -, de a bronzérem vélhetően még megcélozható lehetne számukra, bár ehhez nyilvánvalóan az előttük álló csapatoknak (Kecskemét, Szeged, esetleg DVTK) is hibázni kell.

A tényeket és az idei bajnokság eseményeit szem előtt tartva tehát ezúttal sem mi vagyunk az esélyesebbek, bár a meccstörténelem szerint az egymás elleni mérleg számunkra kedvezőbb. A két mérkőző fél számos csatát vívott egymással mindkét osztályban: az első vonalban szempontunkból 9 győzelem, 9 döntetlen és 6 vereség, a második ligában pedig 10 győzelem, 2 döntetlen, valamint 4 vereség szerepel a históriás könyvben. A statisztika alapján tehát egyértelmű lehetne egy békéscsabai siker, amit talán az is alátámaszthat, hogy bajnoki mérkőzésen még nem kaptunk ki hazai pályán ebben a naptári évben. De, és sajnos itt jön a “de”: a jelenlegi állapotunkban talán egy döntetlen eredményt látatlanban is aláírnánk és jó eséllyel a szakmai stáb gondolatai között is ennek van realitása, hiszen jobb egy biztos pont, mint a nulla. Azt már megszokhattuk, hogy színes lapok miatt lesz eltiltottunk, tehát – a szokásos módon – továbbra sem lehet a teljes kerettel számolni, hiszen Mikló Rolandot a Vasas elleni mérkőzésen kiállították, így az automatikus eltiltás sorsára jutott. Lukács, Szabó és Király már ismét pályára léphet, hiszen letöltötték büntetésüket. Vendégeink keretében is lesz bőven eltiltott, tehát Domján Attila mesternek is törnie kell a fejét, hiszen a Nyíregyháza elleni legutóbbi mérkőzésükön Eördögh András, Nikházi Márk és Krausz Raul-Zoran is begyűjtötte ötödik sárga céduláját. A Somogy megyeiekkel kapcsolatban azért felmerülhet az a gondolat is, hogy mennyire erőltetik még a hátralévő fordulókat?! Sportemberként nyilván mindenki, minden alkalommal győzelemre játszik, de ebben a szituációban felmerülhetnek más tényezők is, hiszen kérdés, hogy a játékosok mennyire gondolkoznak előre, kinek mi a szándéka a jövőre nézve?! Szeretnék megerősíteni a pozíciót, minél jobb eredményt elérni, hogy adott esetben egy bronzérmes helyezést kitehessenek az ablakba, vagy esetleg jobban szem előtt tartják a következő idénybeli szereplésüket, adott esetben kinek, milyen hosszabbítási vagy átigazolási szándéka van? Persze, mindez csak gondolati síkon levezetett eszmefuttatás részünkről, de az emberi tényezőt ilyen szinten sem lehet kihagyni az esélylatolgatás alkalmával.

Vendégeink eredményhalmazában megfigyelhető, hogy a 2022-es évben 10 mérkőzés alatt mindössze 8 gólt szereztek, tehát egyáltalán nem szórják számolatlanul a gólokat. Ez igazából a téli átigazolási időszak negatív hozadéka, hiszen Cipf Dominiket, aki már hét gólnál járt, leigazolta a Vasas, így ügyeletes gólfelelős nélkül maradtak. Távozott még Tóth Zoltán – Kozármisleny (kölcsönbe) és Szakály Dénes (MTK) is. Az érkezési oldalon Lorentz Márton neve ismeretes, akit a Paksi FC-től kaptak kölcsönbe. A Békéscsabára utazó keretüket befolyásolhatja még a Budapest Honvéddal fennálló kooperációs megállapodás, melynek értelmében mérkőzésről-mérkőzésre kaphatnak kölcsön két fiatal játékost, akik Kerezsi Zalán Márk, Feledy Balázs, Nyitrai Bence és Benczenleitner Barna közül kerülhetnek ki. A tavaszi idény meccseinek felén győztek, a fennmaradó öt mérkőzésből két alkalommal maradtak pont nélkül, háromszor pedig pontosztozkodásra került sor. Ismerős lehet számunkra Polényi Gábor neve, aki korábban lila-fehér színekben is szerepelt. Utoljára egyébként 2021. október 17-én találkoztunk a Siófokkal, amikor 2-2 arányú döntetlen eredmény született.

Domján Attila: – Nehéz mérkőzésre számítunk, mert sokkal jobb minőségű a Békéscsaba kerete, mint amit a jelenlegi helyezésük mutat. Hazai pályán mindenkire veszélyesek, a tavasz folyamán még nem nyert senki a Viharsarokban. Nyugodtan készülünk, mert rangadót sikerült nyernünk a hétvégén. Bízom benne, hogy Békéscsabán is eredményesek leszünk!

A Békéscsaba 1912 Előre – BFC Siófok mérkőzés játékvezetőjeként Nagy Norbertet akkreditálta a szövetség. Segítőiként Szilágyi Norbertet és Szabó Ferenc Szilárdot jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Nazsa Tamás látja el. Az 1988-as születésű sporival 2022. március 20-án, az Aqvital FC Csákvár – Békéscsaba 1912 Előre 1-1 mérkőzésen, tartalék játékvezetőként találkozhattunk utoljára. Pályafutása során eddig 468 sárga- és 26 piros lapot használt fel. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2021/2022-es szezon 31. fordulóját április 6-án (szerda) 16:00 órától ETO FC – Szolnoki MÁV FC, III. ker. TVE – Vasas FC, Dorogi FC – DVTK, Szentlőrinc – Budaörs, 18:00 órától Budafoki MTE – PMFC, Békéscsaba 1912 Előre – BFC Siófok, Szeged-Csanád Grosics Akadémia – Aqvital FC Csákvár, Tiszakécskei LC – FC Ajka, Szombathelyi Haladás – Soroksár SC, valamint 18:15 órától Nyíregyháza Spartacus FC – Kecskeméti TE párosításokban rendezik meg.

táblázatra pillantva látható, hogy az első két helyen a Vasas (65 pont) és a DVTK (58 pont) áll, míg a sereghajtó pozíciókat a III. ker. TVE, a Budaörs, valamint a Szolnok foglalják el.

Az előrejelzés szerint Békéscsaba térségében derült, gyengén szeles időjárás várható, a maximális nappali hőmérséklet 20 Celsius fok körül alakulhat. A Nap 2022. április 6-án (szerda) 19 óra 21 perckor nyugszik.

Arra biztatjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll látogassanak ki a mérkőzésre és biztassák a srácokat! Erre most, a jelenlegi helyzetben hatalmas szüksége van csapatunknak. Előre is köszönjük!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz: