Egyenleg

A megfelelő méretű megjelenés érdekében javasoljuk cikkünk teljes nézetben való megtekintését:

https://1912elore.hu/site/egyenleg-20191228

Az aktuális bajnokság őszi szezonja felemásra sikeredett, hiszen a nem túl fényes október és november rányomta bélyegét a végső eredményre. Az eddig lejátszott 20 mérkőzés után, 8 győzelemmel, 4 döntetlennel és 8 vereséggel szerzett 28 bajnoki pont a kilencedik helyre elegendő pillanatnyilag. Tudjuk, hogy ez lehetne jobb, de ugyanakkor rosszabb is. A sohasem látott sérüléshullám, valamint a bátortalanság és határozatlanság eredményeképpen keletkezett némi keserűséget talán jól oldja a Magyar Kupában már eddig is elért történelmi siker, hiszen a legjobb 16 közé jutásért folytatott harcban sikerült az első osztályú, jelenleg is listavezető Ferencvárost búcsúztatni (2-0).

A számok azonban mit sem változtatnak a Békéscsaba 1912 Előre évekkel ezelőtt meghatározott markáns célján, ami a saját nevelésű, tehetséges, fiatal játékosaink minél nagyobb arányban történő szerepeltetését helyezi előtérbe. Csakis ez az irány lehet hosszú távon kifizetődő a továbbiakban is, éppen ezért mindenféle nehézségtől függetlenül a szakmai stáb és a vezetőség ennek rendeli alá a klub működésének teljes egészét.

Korábban már hírt adtuk arról, hogy az előbb említett célok elérése érdekében a 2019-es évben is több fiatal játékosunknak profi szerződést ajánlottunk, így Dávid Zoltán, Bánfi Dominik, Kasik Ákos és Papp Szabolcs megfelelőképpen képes majd biztosítani a jövőben első- és második csapataink számára a megfelelő utánpótlás-bázist.

Kapcsolódó hivatkozások:

https://1912elore.hu/site/david-zoltan-profi-szerzodessel-folytatja-az-elorenel-20190423/

https://1912elore.hu/site/ujabb-profi-szerzodesek-az-elorenel-20190426/

A vonatkozó és aktuális másodosztályú versenykiírás szerint a bajnokságban résztvevő csapatoknak a mérkőzéseikre legalább 2 fő 1999. 01. 01. és utána született labdarúgót kell nevezniük. A labdarúgóknak végig a pályán kell lenniük, kivéve, ha a játékosokat kiállították, vagy az adott csapat a cserelehetőségét kimerítette, majd ezt követően fogyatkozik sérülés miatt 10 vagy 9 főre. Ez az úgynevezett, vagy ahogy mindenki ismeri: fiatal-szabály.

A szabály betartása kiemelten fontos, hiszen a Szövetség központi támogatásából azok a klubok részesednek a legnagyobb mértékben, amelyek a legtöbb fiatal percet tudják felmutatni.

Az alábbi diagramból látszik, hogy az idei másodosztályú bajnokságban szereplő tizenkilenc együttes rangsorában, ebből a szempontból az ötödik helyet tudhatjuk magunkénak. Ez az eredmény, a sérüléseket is figyelembe véve igen jónak mondható. Az egy évvel ezelőtti második helyhez képest visszalépésnek titulálhatnánk a dolgot, azonban érdemes figyelembe venni egy-egy korosztály adottságait, valamint a többi csapatnál folytatott munkát is, amely erre az idényre kifejezetten kiélezetté tette a bajnokságot mindenféle szempontból. Első csapatunk átlagos életkora egyébként a 28 tagú bő keretet figyelembe véve 23,6 év, amely az összetétel szempontjából ideálisnak mondható. Hasznos szem előtt tartani, hogy nyolcan húsz év alattiak, tehát majdnem a csapat egyharmada igen fiatalnak mondható. Második együttesünk 21 tagú legénysége pedig alig több, mint 20 év átlagos életkorral bír, ami szintén jelentős a fejlődőképesség szempontjából is.

Ösztönzött labdarúgók játékpercei (1-21. forduló):

Mielőtt áttérnénk a nézőszámok áttekintésére, lássuk a félidei és a hazai-vendég tabellát. Határozottan látszik a számokból, hogy az idei szezon mérkőzéseinek első játékrészeire tavasszal sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, hiszen sokszor focizott hátrányban csapatunk, amit fizikálisan és mentálisan is nehéz lekezelni. Érdekes, hogy egy évvel ezelőtt ez a statisztika éppen ellenkező előjelű volt, hiszen akkor a második félidők teljesítményével akadtak gondjaink. Mindenképpen érdemes egy pillantást vetni a bajnoki táblázat utolsó oszlopára, amely a nehézségi értéket (az eddigi ellenfelek pozíciója a tabellában, osztva a lejátszott mérkőzések számával) mutatja. Nevünk mellett jelenleg 10,6-os érték áll, ami a második a rangsorban és ilyen módon csak a Budafok (10,9) előz meg minket ebből a szempontból. A hazai-vendég arányszám ugyanolyan értéket (9.) mutat, mint a végeredmény, így ez gyakorlatilag egyensúlyban van.

Ha már belekezdtünk, akkor a következő adatok is a teljes képhez tartoznak. A szerzett gólok rangsorában a 13. helyen állunk (24 gól), ezen tehát van még mit javítanunk. A kapott találatok listájában a 11. pozíciót foglaljuk el (26 gól), ami átlagosnak mondható, de ebből a szempontból talán sikerül majd hátrébb kerülnünk a “slágerlistán”, ha sérültjeink tavaszra bevethetővé válnak.

Az általunk is teljesen pontosan vezetett, mérkőzésenként frissített statisztika szerint játékosaink eddig összesen 19.915 percet (bajnoki) töltöttek a pályán, ami átlagosan az egész rendelkezésre álló keretet tekintve 711 perc játékosonként – ez egyébként közel 8 teljes mérkőzést jelent. Az adatsort nyilván rontja a nulla percet játszottak száma, valamint sérültjeink kimaradása. Legtöbbet Farkas Márk (1.800 perc), Szalai Dániel (1.679 perc) és Mészáros Márk (1.485 perc) szerepelt.

Nem elhanyagolható a Fair Play értékelés szempontrendszere sem, hiszen a bajnoki tabellán való sorrend meghatározásánál adott esetben még ez is számíthat. Ezért aztán érzéseink szerint indokolatlannak tűnik a részünkre kiosztott 60 darab sárga és 1 darab piros cédula. Mindez 6 alkalommal járt automatikus eltiltással, így a mérkőzésenkénti átlagos három darab lap alaposan megnehezítette életünket. A játékvezetőkkel kapcsolatban láthatjuk, hogy legtöbb 2-2 alkalommal Nagy Norbert, valamint Pillók Ádám vezetett mérkőzéseinken és a legnagyobb mennyiségű szankciót Dolnegó Bálint sporttárstól (7 sárga – ráadásul egy mérkőzésen) kaptuk. A legsportszerűbb meccsnek a Vác FC – Békéscsaba 1912 Előre bizonyult, melyen Molnár Attila sporttárs egyetlen darab cédulát sem mutatott fel.

Nézőszámok tekintetében igen jól indult a szezon, amely az alábbi grafikán is látható. Aztán érezhető volt a visszaesés, amely nyilván a csapat időszakos mélyrepülésével is párhuzamba állítható. Nem gondolnánk, hogy ebben az idényben az időjárási körülmények generálisan befolyásolták volna a számokat, hiszen egyrészt már tető volt a fejünk felett, másrészt aránylag szerencsések voltunk ebből a szempontból. A három kiemelt érdeklődésre számot tartó klub (röplabda, kézilabda és labdarúgás) egyeztetéseinek és szervező munkájának köszönhetően időpont ütközések sem voltak, így ilyen jellegű tényező sem oszthatta tovább a közönséget. Nagyobb fellángolás természetesen a Fradi elleni kupaderbire történt, amely után sajnos szinte az érdektelenségbe fulladtak a hátralévő bajnoki mérkőzések. Az abszolút mélypont a Kazincbarcika elleni, utolsó meccsen jelentkezett, amelyre alig több, mint négyszáz szurkoló látogatott ki. Mindezen tények ellenére az ősszel három (MTK, Vasas és FTC), gyakorlatilag teltházas összecsapást sikerült megrendezni – természetesen tudni kell, hogy csak az új lelátó, azaz a fél stadion használható -, így az átlag 987 volt. A 11 darab hazai (bajnoki) mérkőzésünkre összesen 10.863 néző volt kíváncsi, ami természetesen a két, élő televíziós közvetítésnek (Vasas, ETO) is köszönhetően redukálódott erre a szintre. Az új lelátóval kapcsolatos gyermekbetegségeket folyamatosan igyekszünk orvosolni, így a tesztidőszak után, tavasszal már nagyobb tapasztalat birtokában várhatjuk közönségünket. Rendre figyelemmel kísérjük a https://sportstatisztika.blog.hu/ oldal összesített kimutatásait,  ahol az összes kiemelt magyar klub nézőszámait rendezik sorba, így a november 30-ig feldolgozott adatok alapján kiolvasható a számokból, hogy országosan a 36. helyen álltunk. Ez két pozíciónyi visszaesést jelent az előző összesítés óta, amit sajnos az utolsó hazai rendezésű negatív nézőcsúccsal bíró mérkőzés nagy valószínűséggel tovább rontott.

A hlsz.hu elemzése szerint 2019. őszén 900 alatt volt a másodosztály átlagos nézőszáma, ami annyit is jelent, hogy Békéscsabán szerencsére továbbra is az átlagosnál jobb az érdeklődés. Kimutatásuk szerint a Békéscsaba bajnoki mérkőzéseire összesen 19.418 néző volt kíváncsi, amely a hazai látogatottságot tekintve a hatodikra, idegenben pedig a negyedik helyre volt elegendő. Kiemelkedik a mezőnyből a Szeged-Csanád Grosics Akadémia – Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés iránti nézői aktivitás, amely szerintünk 4.000 felett, mások szerint legalább 5.000 főt jelentett a helyszínen. Ne felejtsük el, hogy Szeged összes lélekszáma 161.000 fő körül van és a hetedik fordulóban felavatták a klub új otthonát, a szegedi Szent Gellért Fórumot.

Hazai mérkőzések nézőszámai 2019/2020-as őszi szezon:

Globálisan szemlélve az egész mezőnyt és bajnokságot a szezon 55 százalékát már teljesítették a résztvevők, tavaszra pedig 306 összecsapás maradt még hátra. A csapatok 87 alkalommal győztek hazai pályákon, 40 döntetlen, a fennmaradt 62 mérkőzésen pedig az idegenben játszó csapatok nyerték meg a meccseket. Összesen 521 találatot szereztek az együttesek, melyekből 281 hazai és 240 idegenben született.

Összességében a hullámvölgytől eltekintve a várakozásokon felül is alakulhatott volna számunkra az idény, céljaink teljesítése érdekében viszont tavasszal sokkal, de sokkal többre lesz szükség.