Beharangozó: Gyirmót FC Győr – Békéscsaba 1912 Előre

Soron következő ellenfelünk egy újabb visszatérő, hiszen a Kazincbarcikához hasonlóan a Gyirmót FC Győr is a 2022/2023-as idényben tért vissza a másodosztályba. A Békéscsaba 1912 Előre első csapata 2022. augusztus 14-én (vasárnap) 17:30 órától a majdnem harminc éves klub otthonában, az Alcufer Stadionban lép pályára a Merkantil Bank Liga 3. fordulójában.

Talán a szezon egyik legnehezebb feladatának ígérkezik a győri túra, hiszen a Gyirmót jó eséllyel pályázik az első osztályba való visszajutásra, sőt akár a bajnoki címre is. Hírüket igazolva, rögtön az első két fordulóban megadták az alaphangot, hiszen hazai pályán a Szentlőrincet hagyták helyben (4-0), idegenben pedig a Dorogot darálták be (1-4), ezáltal a tabella élére is álltak eddigi hibátlan mérlegükkel. A helyzetet mindig bonyolítja a távolság – bár ehhez az évek folyamán nyilván hozzá lehet szokni -, valamint sérültjeink és betegeink hiányzása is. A rendelkezésre álló humán erőforrást pedig ésszerűen kell majd beosztani, hiszen második csapatunk sem maradhat magára, ráadásul három nap múlva, hazai pályán újabb erőpróba vár együttesünkre az MTK ellen. Na, de nem panaszkodunk, ezek csupán tények és azért csapat egy csapat, hogy megoldja az előtte álló helyzeteket, még akkor is ha az éppen nehezebb a szokásosnál.

A Gyirmót az előző idényben még az első osztályban szerepelt, ahol 7 győzelem, 11 döntetlen, 15 vereség, valamint 32 pont birtokában az utolsó helyen végzett, ezáltal kiesett az OTP Bank Ligából. Klubvezetésük nem esett kétségbe és rendezték a sorokat, ezáltal bíznak a gyors visszajutásban. A múltat tekintve nem volt számukra ismeretlen az élvonalbeli közeg, hiszen 2016-ban egyszer már megnyerték a másodosztályú bajnokságot, de a tavalyihoz hasonlóan akkor is egyetlen esztendő jutott nekik az NB I-ben. Az újabb feljutást követően ismét válaszút elé kerültek, így el kellett gondolkodniuk, hogy megerősítik-e a keretet, vagy inkább két-három külföldivel, valamint fiatal labdarúgókkal kiegészítve egyben tartják az NB II-es csapatot. Végül az utóbbi forgatókönyv mellett döntöttek az egyébként az üzleti életben is racionálisan gondolkodó és cselekvő tulajdonos testvérek, Horváth Ernő és Horváth Ferenc. A választott stratégia ebben a helyzetben és körülmények között ennyire volt elegendő, de az elmúlt tavasz teljesítményére egészen biztosan lehet alapozni. A jó sorozat után – ami egyébként már a 9. helyezésig vitte a csapatot – jött egy hatalmas hullámvölgy, ahonnan gyakorlatilag már nem volt visszaút, így végeztek a 12. helyen. A kiesés után is Csertői Aurél maradt a vezetőedző és a csapat magját is sikerült egyben tartaniuk, bár nyilván akadt némi játékosmozgás náluk is. Érkeztek: Soltész Dominik István (DVSC), Kovács Milán (Szeged), Helembai Márk (MTK Budapest), Pethő Bence János (Paks), Nahirnij Artem (Puskás Akadémia), Polgár Kristóf (DVTK), valamint nem utolsósorban Király Patrik (Békéscsaba). Távoztak: Széles Imre, Varga Barnabás. Keretükből ismerős lehet még számunkra Szatmári István neve, aki korábban Békéscsabán is szerepelt.

A Békéscsaba Gyirmót elleni bajnoki mérlege nem kecsegtet túl sok jóval, hiszen mindössze egyetlen alkalommal tudtuk legyőzni a kék-sárgákat. A 2013. október 5-én megszerzett 1-2 arányú győzelem után – azaz közel 9 éve -, csak döntetlenek és vereségek bővítették a felek közös statisztikáját, így 7 gyirmóti győzelmet, valamint további 3 döntetlen eredményt olvashatunk ki a történelemkönyvből. Bajnoki mérkőzésen 2021. május 16-án találkozhattunk velük utoljára, amikor 4-0 arányban ritka nagy vereséget szenvedtünk. A revans szerencsére nem váratott magára túl sokáig, hiszen a MOL Magyar Kupa 2021/2022-es szezonjának 5. fordulójában, 2022. február 9-én 3-1-es, rendes játékidőben elért eredménnyel búcsúztattuk őket a sorozattól. Egy ilyen sikert most is el tudnánk képzelni, de ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor egy döntetlennel látatlanban is kiegyeznénk. Annál is inkább, hiszen vasárnapi Barcika elleni meggyőző győzelem (6-1) minden esélyt megteremt arra, hogy Győrben számunkra megfelelő és vállalható eredmény születhessen.

Színes lapok miatt egyik csapatban sem lesznek eltiltottak, így a mestereknek nem kell emiatt átgondolniuk a keretek összeállítását.

Csertői Aurél: – Jól kezdtük a bajnokságot, ezt viszont mindenképpen a helyén kell kezelnünk, hiszen eddigi ellenfeleink a bajnokság második felében szerepeltek tavaly. Persze nem kisebbítem a csapat érdemeit, hiszen nagyon sok helyzetet kidolgoztunk, gólokat rúgtunk, így azt hiszem ennél jobb kezdést el sem lehetett képzelni. Szokásos heti ritmusban vagyunk, ugyanúgy készülünk mint eddig, igazából nem változott semmi. Próbáljuk erősségeinket még jobban kidomborítani, gyengeségeinket pedig javítani. A Békéscsaba elleni mérkőzés egészen más lesz, mint az eddigiek, hiszen hazai pályán győzni tudtak az előző fordulóban és jól is játszottak, így biztosan hajtós, erőszakos meccset fogunk látni a hétvégén. Következő vendégeink győzelmét is úgy kell valósan értékelni, hogy gyakorlatilag egy félidőt emberelőnyben játszottak, de mindentől függetlenül hazai pályán mindenképpen győzelmi esélyeink vannak.

Brlázs István Gábor: – A Gyirmót már nyilván más játékerőt képvisel, mint az előző két ellenfelünk. Ettől függetlenül úgy érzem, hogy náluk is meglesz a sanszunk, akár a győzelemre is. Erre készültünk egész héten és azt is tudjuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, hiszen nagyon jó csapat ellen lépünk pályára, akiknek kitűzött céljuk, hogy a szezon végén visszajussanak az első osztályba. Négy nap alatt lejátszunk két nehéz mérkőzést, úgyhogy most biztosan kiderül, hogy hol tartunk nagyjából. Vannak posztok, amelyekre van bőven emberünk, de olyan is akad ahol nem nagyon tudok majd pihentetni játékost, úgyhogy nekik ez a hét extra terhelés lesz, hiszen ennyi idő alatt három meccset kell teljesíteniük. Biztos, hogy nem lesz egyszerű, de próbáljuk úgy adagolni nekik, hogy minél jobb teljesítmény kijöjjön belőlük és lehetőség szerint sérülés nélkül megússzák. 

A Gyirmót FC Győr – Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés játékvezetőjeként Dolnegó Bálintot akkreditálta a szövetség. Segítőiként Mohos Milánt és Kovács Gábort jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Horváth Tibor látja el. Az 1989-es születésű sporival 2022. február 20-án, a Szentlőrinc – Békéscsaba 1912 Előre 2-1 mérkőzésen, szintén játékvezetőként találkozhattunk utoljára. Pályafutása során eddig 540 sárga- és 52 piros lapot használt fel. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2022/2023-as szezon 3. fordulóját augusztus 14-én (vasárnap) 17:30 óratól Gyirmót FC Győr – Békéscsaba 1912 Előre, Tiszakécskei LC – DVTK, Soroksár SC – Aqvital FC Csákvár, Szombathelyi Haladás – ETO FC Győr, Szentlőrinc – Szeged-Csanád Grosics Akadémia, 19:00 órától MTK Budapest – Dorogi FC, Kolorcity Kazincbarcika SC – Budafoki MTE, PMFC – Credobus Mosonmagyaróvár, FC Ajka – HR-Rent Kozármisleny, valamint BFC Siófok – Nyíregyháza Spartacus FC párosításokban rendezik meg.

A bajnoki táblázatot két lejátszott forduló után a Gyirmót vezeti, amelyet a Soroksár és az MTK követ a második, illetve harmadik helyen. A tabella végén – talán némileg meglepetésre – a 18. helyen a DVTK, a 19-20. pozícióban pedig a Nyíregyháza és a Dorog áll – mindhárom csapat egyelőre szerzett pont nélkül.

Az előrejelzés szerint Győr térségében záporok, akár zivatarok is előfordulhatnak, a hőmérséklet pedig 28 Celsius fok körül is alakulhat. A Nap 2022. augusztus 14-én (vasárnap) 19 óra 19 perckor nyugszik.

Arra biztatjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll, utazzanak el a mérkőzésre és szurkoljanak a srácoknak!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Mérkőzés

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz: