Beharangozó: Vasas FC – Békéscsaba 1912 Előre

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 691 másodperc.

Negyvennyolc nap telik el az utolsó tétmérkőzés óta, ezután viszont újra indul a 2019/2020-as bajnoki szezon. A folytatás nem is akármilyen, hiszen 2020. február 2-án Budapesten lépünk pályára a Vasas FC ellen a 22. fordulóban és a mérkőzést az M4 Sport televízió élőben közvetíti.

A szünetben edzőváltások és játékosmozgások tömkelege alakította át a másodosztályú bajnokság csapatainak összetételét, így aztán jelen helyzetben gyakorlatilag az is elképzelhető, hogy az őszi idényhez képest teljesen átalakulnak az erőviszonyok. Emlékeztetőül pillantsunk a tabellára, melyet az MTK Budapest (46 pont) együttese vezet, mögötte 4 egység hátrányban a Budafok (42 pont) áll, őket pedig a Gyirmót (35 pont) követi a bronzérmes pozícióban. A kieső helyeken – a korábban kizárt Balmazújvárossal együtt – a Szombathelyi Haladás (15 pont) és a Vác FC (7 pont) osztozik. Csapatunk 8 győzelem, 4 döntetlen, 8 vereség és 28 bajnoki pont birtokában, a táblázat 9. helyét foglalja el.

Következő ellenfelünk a 109 éves, patinás Vasas FC lesz, amely a tél folyamán gyakorlatilag teljes vérátömlesztésen és tulajdonos-váltáson is átesett. Ezzel együtt szinte teljesen új szemlélettel, perspektívákkal vágtak neki a felkészülésnek és kimondhatjuk, jócskán megizmosodtak. Tudjuk és emlékszünk még a tavalyi évre, amikor szintén forrt a levegő a piros-kékek körül, aztán mégsem úgy sikerült az ősz, ahogy elképzelték. Ennek egyenes következménye, hogy 9 győzelemmel, 4 döntetlennel, 7 vereséggel és 31 ponttal mindössze a 8. helyet tudhatják magukénak és csak egyetlen pozícióval előzik meg az Előrét. Ebből az is következik, hogy a budapesti rangadó hatpontosnak titulálható, hiszen egy bravúrosnak nevezhető lila-fehér győzelem esetén pontszámban beérhetnénk az angyalföldieket. A fővárosi győzelem viszont mélyítené a különbséget, lemaradásunk velük szemben pedig hatpontosra nőne. Azt azért ne felejtsük el, hogy a 3. fordulóban, igen fegyelmezett és határozott játékkal, hazai pályán 2-0 arányban mi győztünk.

Békéscsaba 1912 Előre – Vasas FC (2019. augusztus 12.)

Új vezetőedző és szinte teljesen új szakmai stáb, új játékosok és már költségvetés az első osztályra. Mindez annyit jelent, hogy következő ellenfelünk igen komolyan arra készül, hogy a 2020/2021-es idényben újra a feljutást jelöljék meg célul. Ehhez ilyen formán minden feltétel adott, hiszen az érkező játékosok is erre engednek következtetni. Az infrastruktúra minden szempontból alkalmas, a Vasas vadonatúj, gyönyörű létesítménye csak arra vár, hogy a Fáy utcában ismét a Vasas részvételével rendezzenek első osztályú mérkőzéseket. Az idén nagy valószínűséggel ez a bravúr már nem jön majd össze, hiszen az éllovassal szemben 15, míg a feljutó (2.) pozíciótól 11 pontnyi lemaradásban vannak, amit azért igen nehéz ledolgozni, mivel a többieknek is lesz beleszólása a dologba. Ettől eltekintve nyilván nem engedték el ezt a lehetőséget sem, mert láthattunk már égbekiáltó meglepetéseket a másodosztályban. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy tavasz végére szoktak elfogyni a csapatok, jöhetnek nem várt sérülések és egyéb körülmények is befolyásolhatják a végelszámolást. A 8-8 hazai és idegenbeli mérkőzésük között hozzájuk hasonló erős ellenfelek várják, hogy borsot törjenek az orruk alá, így semmiképpen sem nevezhető a dolog fáklyásmenetnek. De, ettől jó, kiszámíthatatlan és izgalmas a foci – soktényezős egyenlettel kell kalkulálni, előre nézni és szinte minden eshetőséget figyelembe venni!

A két mérkőző fél jelentős mennyiségű egymás elleni meccset tudhat maga mögött, szám szerint 51 első- és 9 másodosztályú összecsapást elemezhetnénk. A mérleg fővárosi dominanciát mutat – legalábbis az NB I-es adatokat tekintve -, ezzel szemben a jóval rövidebb NB II-es múlt felénk billenti a mérleg nyelvét (szempontunkból 3 győzelem és 2 vereség, valamint 4 döntetlen). Az előző szezon is nekünk sikerült jobban, hiszen 2019. február 24-én 2-1 arányban múltuk felül az angyalföldieket, míg 2018. augusztus 29-én 0-0-ás eredmény született. Ezzel együtt is a Vasas számára nem egészen úgy alakult a 2018/2019-es szezon sem, mint ahogy várták – hiszen kimondva-kimondatlanul a minél gyorsabb feljutás volt a cél -, de erejükből csak a 4. helyre futotta (65 pont).

Na, de nézzük az átalakulást! Bene Ferenc az új vezetőedző, akivel párhuzamosan Gaál Miklós erőnléti edzőként, valamint Tóth András pályaedzőként csatlakozott és/vagy tért vissza a XIII. kerületi klubhoz. Az új érkezők – felsorolni is nehéz: Vernes Richárd, Jova Levente, Hidi M. Sándor, Ujvárosi Ádám, Csató Martin és Feczesin Róbert. Hát, ez mindenképpen veretes névsor. Az sem mellékes, hogy soraikban tudhatják Birtalan Botondot – aki egyébként 13 találattal vezeti a másodosztály góllövő listáját, Balajti Ádámot és Torghelle Sándort is. Kíváncsian várjuk, hogy milyen módon sikerül majd egészséges egyensúlyt és a klub érdekeit szolgáló, feszültségmentes öltözői légkört teremteni. A keret kijelölésénél nem az lesz a probléma, hogy kit tegyenek pályára, inkább az, hogy kit hagyjanak ki. Hát, ilyen is van… Az átigazolási szezon vége előtt még egy távozót is bejelentettek: Daróczy Balázs, a 19 esztendős támadó-középpályás szerződését bontották fel.

Csapatunk kerete kiegyenesedni látszik azzal együtt, hogy a klubvezetés és a szakmai stáb sem tervezett generális átalakítást a tél folyamán. Az érkező oldalon Lukács Raymond, Gránicz Patrik és Oláh László szerepel, akik egytől-egyig a támadó szekciót erősítik majd – hiszen a gólok szerzésével gondjaink akadtak ősszel. Sérüléséből visszatért Lustyik Levente, Máris Dominik és szerencsére Babinyecz Balázs szemsérülése sem súlyos, így a stáb a rendelkezésére áll. Olasz Dénes és Szélpál Norbert máshol folytatja pályafutását, nekik sok sikert és sérülésmentes szezonokat kívánunk! Károly Bálint egyelőre a Megyei I. osztályú csapatunkat segíti, a további fejlemények pedig nyilván a teljesítmény és a munkavégzés minőségének függvénye lehet. Mivel klubunk továbbra is főképp a saját nevelésű, magyar és lehetőség szerint békéscsabai, Békés megyei gyökerekkel rendelkező játékosokra számít, így Megyei I. osztályú csapatunk igazolásait is ennek fényében hajtja majd végre. Ezen a téren lesznek még események – nyilvánvalóan úgy, hogy az első csapat felé való átjárás lehetősége is biztosított legyen.

Békéscsaba 1912 Előre – Vasas FC (2019. augusztus 12.)

Sérülések nem csak minket, hanem vendéglátóinkat is hátráltatják, hiszen Szedlár Zoltán rúgást kapott a lábfejére, Király Botond a combizom-sérülés utáni rehabilitációját végzi, a szintén combizom-sérüléssel bajlódó Kleisz Márk pedig előreláthatólag egy-két hétig nem áll a szakmai stáb rendelkezésére. Rétyi Róbert betegséggel küzd, Murka Benedek pedig szintén korábbi műtétje utáni rehabilitációját végzi. Vernes Richárd combközelítő izma enyhén megsérült, így elővigyázatosságból kihagyja a tavaszi idénynyitót. Gál Mátyásnak aláfordult a bokája, előreláthatólag a jövő héten kezdheti el a teljes értékű edzésmunkát, míg Köböl Krisztián és Tóth László betegség miatt nem áll a szakmai stáb rendelkezésére.

Színes lapok miatt viszont ezúttal egyik csapat sem kényszerül átszervezésekre.

Bár az időjárás változékony volt az igen rövid felkészülési időszakban, ettől függetlenül minden csapat edzőmérkőzésekkel igyekezett a megfelelő terhelést megadni játékosainak. A Vasas a Mezőkövesd ellenében kezdett, ahol 1-3 arányú vereséget szenvedtek. A folytatásban Torghelle góljával legyőzték a Soroksárt, majd gólnélküli döntetlent játszottak a Somorja csapatával. A sort a Sárvár elleni főpróba zárta, melyen az angyalföldi alakulat 3-0 arányú győzelmet aratott.

A Békéscsaba 1912 Előre szintén négy felkészülési mérkőzéssel hangolt: DVSC – Békéscsaba 1912 Előre 2-1, Békéscsaba 1912 Előre – Duna Aszfalt TLC 6-1, Békéscsaba 1912 Előre – Duna Aszfalt TLC 4-3, valamint Békéscsaba 1912 Előre – Szolnoki MÁV FC 1-1.

Bene Ferenc: – Olyan játékosokkal rendelkezünk, hogy a bajnokságban a mérkőzés keretébe is rang lesz bekerülni. Megvan az összhang az öltözőn belül, senki nem lóg ki magatartásban és edzésmunkában sem.  Természetesen idő kell, hogy teljesen összeszokjunk, de optimistán és bizakodóan várom a tavaszi szezont.

Az utazókeret kialakítását még befolyásolhatja a Megyei I. osztályú csapatunkat sújtó betegséghullám is. Pár nappal ezelőtt még 12 játékos küzdött influenzaszerű, megfázásos tünetekkel, így a 2020. január 30-ra tervezett Füzesgyarmat elleni felkészülési mérkőzésen bizonyosan több visszajátszó lesz a tervezettnél.

A Vasas FC – Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés játékvezetőjeként Antal Pétert akkreditálta a szövetség. Segítőiként Varga Gábort és Rózsa Dávidot jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Dolnegó Bálint látja el. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2019/2020-as szezon 22. fordulóját február 2-án (vasárnap) 14:00 órától Kazincbarcika – FC Ajka, Nyíregyháza Spartacus FC – Soroksár SC, Vác FC – Budaörs, Budafoki MTE – Aqvital FC Csákvár, Szombathelyi Haladás – Szeged-Csanád Grosics Akadémia, Gyirmót FC Győr – BFC Siófok, Duna Aszfalt TLC – WKW ETO FC Győr, 17:00 órától Vasas FC – Békéscsaba 1912 Előre, valamint MTK Budapest – Dorogi FC párosításokban rendezik meg. A Szolnoki MÁV FC együttese pedig egy héttel később kezdi a tavaszi idényt, hiszen a Balmazújváros kizárása miatt számukra ebben a fordulóban nem jut ellenfél.

Az előrejelzés szerint Budapest térségében erősen szeles idő várható, akár 13 (!) Celsius fokos maximális hőmérséklettel, eső vagy zápor előfordulhat. A Nap ezen a napon 16:47 órakor nyugszik, ezért a mérkőzést természetesen villanyfény mellett rendezik meg.

Arra biztatjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll idegenbe is kísérjék el csapatunkat és szurkoljanak a srácoknak! 

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Kapcsolódó hivatkozás:

http://www.vasasfc.hu/hirek/a_61_vasas_fc_bekescsaba_1912_elore_bajnoki_merkozes_kovetkezik-4211

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy az 1912elore.hu web- és a facebook.com/1912elore oldalon megjelenő hírek, interjúk, ötletek, megoldások és fotók a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. tulajdonát képezik. Tilos a tulajdonos előzetes engedélye nélkül a tartalom egészét vagy egyes részeit bármely formában átruházni, terjeszteni, reprodukálni vagy a saját személyes használatot meghaladó mértékben tárolni esetleg kinyomtatni. A híranyagok bármilyen célú szolgáltatásként való felhasználása hangsúlyozottan csak a tulajdonos előzetes írásbeli engedélyével és csakis a forrás pontos megjelölésével történhet. Az itt fellelhető tartalmak ettől eltérő kezelése szerzői jogi vita tárgyát képezheti.