Beharangozó: MTK Budapest – Békéscsaba 1912 Előre

Folytatódik a feszített tempó, hiszen 2020. február 16-án (vasárnap) 18:00 órától a listavezető MTK Budapest otthonában lépünk pályára, élő televíziós mérkőzésen.

Még egy hétig vasárnap-szerda-vasárnap ritmusban mérkőzünk, hiszen a szerdai kupameccs után, vasárnap bajnoki, majd szerdán Felcsúton van jelenésünk, következő vasárnap pedig a Vác csapatát fogadjuk a bajnokságban. Utazások, sérültek és két korántsem egyszerű mérkőzés készteti gondolkodásra és az erőforrások beosztására a szakmai stábot, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a bajnokságból még hátralévő 14 mérkőzésünkön hány pontot tudunk begyűjteni. Ehhez a rendelkezésre álló keret megfelelő frissítésére és forgatására van szükség, hogy egy-egy összecsapás után megfelelőképpen regenerálódni tudjanak rendelkezésre álló játékosaink.

Az első állomás az MTK Budapest otthona, az Új Hidegkuti Nándor Stadion, ahova nem éppen győzni járnak a csapatok – legyen szó bármelyik együttesről. Ráadásul a kék-fehérek toronymagasan vezetik a tabellát, hiszen az eddig lejátszott 22 mérkőzésből 16 alkalommal győztek, négyszer döntetlent játszottak és mindössze két alkalommal hagyták el pont nélkül a pályákat. Az idei szezonban csak a Csákvár és az ETO tudta két vállra fektetni őket. Ettől függetlenül azonban évek óta szoros csatákat vívunk velük, hiszen 2019. augusztus 25-én, legutóbb is döntetlenre (3-3) végeztünk ellenük. Az 1974 óta rendelkezésünkre álló statisztika szerint 49 első-, valamint mindössze 3 másodosztályú mérkőzés szerepel az adatsorban a két mérkőző fél vonatkozásában. Az első vonalban 25 MTK, valamint 14 csabai győzelmet olvashatunk ki a számokból – értelemszerűen a maradék 10 alkalommal döntetlenek születtek. A második ligában viszont érdekes módon még egyszer sem tudtuk legyőzni Boris Michael neveltjeit, itt egyetlen fővárosi győzelem, illetve két döntetlen eredményt olvashatunk ki a számokból. Így aztán nem csak hatalmas meglepetés – tekintve a bajnokság állását – lenne, ha a lila-fehérek győzni tudnának a nyolcadik kerületben, de történelmi szempontból sem lenne utolsó. Érdekességképpen számításaink szerint utoljára negyed évszázaddal ezelőtt, 1995. szeptember 16-án sikerült legyőznünk (3-1) az MTK-t. De, ha már a históriánál tartunk, akkor ne menjünk el egy centenárium mellett sem! Amennyiben Szalai Dániel pályára lép vasárnap, akkor ez lesz a századik tétmérkőzés, amelyet lila-fehér mezben teljesít! Egy kicsit előre innánk a medve bőrére, meg aztán Dániel egészségére és természetesen egyúttal gratulálunk neki! Köszönjük szépen az eddigieket is és még sok-sok sikeres meccset kívánunk!

Az MTK egyébként ott folytatta tavasszal, ahol a télen abbahagyta: hiszen két győztes bajnoki, valamint egy kupameccs már a hátuk mögött van és egyelőre nem nagyon tudnak hibázni. Látható, hogy feljutásuk csak valamilyen óriási, generális borulás esetén foroghatna veszélyben, ezért nyilván előre gondolkodva vezetőségük már az első osztályra tervez. Nincs is ezzel semmi gond, a sportteljesítményhez természetesen gratulálunk, hiszen nekünk – jelen helyzetünkben – nem is ezzel kell foglalkoznunk!

A Békéscsaba továbbra is a 10. helyen áll a bajnoki táblázaton, mérlegünk 22 teljesített forduló után 8-8 győzelem és vereség, valamint 6 döntetlen, mindez összesen 30 pontot ér. Egy évvel ezelőtt kilenc ponttal többet sikerült gyűjtenünk a bajnokság ezen szakaszában, azzal együtt pedig az 5. helyen álltunk. Az idén viszont teljesen mások a célok és a prioritások, minél több pontot szerezve az első tízben végezzünk, biztosítva ezzel a bennmaradást és a fejlődés lehetőségét. Szerencsére a hosszú távú céloknak megfelelően. a csapat nagy részét már sikerült úgy kialakítani, hogy saját nevelésű, illetve békéscsabai születésű, vagy Békés megyei gyökerekkel rendelkező, fiatal játékosok szerepelhessenek. Az akadémia működőképessége és értelme szempontjából is igen lényeges és fontos szempont az előbbi, így továbbra is csakis ez az út lehet járható és elfogadható.

A kék-fehéreknél mindenki számára ismerős lehet Bücs Zsolt, aki korábban Békéscsabán is dolgozott, jelenleg pedig a budapestiek pályaedzője. A játékoskeretben két labdarúgót ismerhetünk, hiszen az előző szezonban még az Előrénél szerepeltek kölcsönben: Mezei Szabolcs és Szatmári István. Az NB II-es bajnokságban eddig az MTK lőtte a legtöbb gólt, szám szerint ötvenhármat. A házi góllövő-listát Lencse László vezeti tizenkét góllal, mellette Bognár István és Vass Patrik hatszor vette be az ellenfelek hálóját. Schön Szabolcs négyszer volt eredményes, míg négyen három gólt szereztek.

Színes lapok miatti eltiltottakkal ezúttal egyik szakvezetőnek sem kell számolnia. Sajnos sérültjeink továbbra is vannak, hiszen Anton Bidzilya lábadozik, így pályára lépése ezen a hétvégén még nem valószínű. Rosszabb hír viszont, hogy az orvosi diagnózis szerint, a Puskás elleni mérkőzésen megsérült Pilán Márkót műteni kell. Hursán György korábbi sérülését sem lehet komolyabb beavatkozás nélkül orvosolni, így a kapott tájékoztatás szerint a hétfői napon fekszik kés alá. Gyors és problémamentes felépülést és gyógyulást kívánunk!

A rossz híreknek pedig nincs vége, hiszen a vasárnapi mérkőzés a vendéglátó klub tájékoztatása szerint gyászszünettel kezdődik, hiszen elhunyt a magyar sportélet egyik legkiemelkedőbb egyénisége: Wichmann Tamás.

Wichmann Tamás 1948. február 4-én született Budapesten. Kilencszeres kenuvilágbajnok, háromszoros Európa-bajnok, kétszer olimpiai második, egyszer olimpiai harmadik helyezett, 37-szeres magyar bajnok. Gyermekkori súlyos balesete után kezdett sportolni – először a boksszal erősítette lábait, majd elkezdett kenuzni.

A Békéscsaba 1912 Előre osztozik a család és az MTK Budapest gyászában és részvétét fejezi ki.

Kapcsolódó hivatkozás:

http://mtk.hu/hirek/elhunyt-wichmann-tamas

Az MTK Budapest –  Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés játékvezetőjeként Oláh Gábort akkreditálta a szövetség. Az 1976-os születésű sporival 2019. október 20-án a Békéscsaba 1912 Előre – Szolnoki MÁV FC (1-1) mérkőzésen szintén játékvezetőként találkozhattunk utoljára. Pályafutása alatt összesen 870 sárga- és 55 piros színű lapot használt fel. Segítőiként Máyer Gábort és Sinkovicz Dánielt jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Zám Zsolt látja el. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2019/2020-as szezon 24. fordulóját február 16-án (vasárnap) 14:00 órától Nyíregyháza-Spartacus FC – FC Ajka, Vác FC – Soroksár FC, Budafoki MTE – Dorogi FC, Szombathelyi Haladás – Aqvital FC Csákvár, Gyirmót FC Győr – Szolnoki MÁV FC, BFC Siófok – Szeged-Csanád Grosics Akadémia, Kazincbarcika – WKW ETO FC Győr, 17:00 órától Vasas FC – Duna Aszfalt TLC, valamint 18:00 órától MTK Budapest – Békéscsaba 1912 Előre párosításokban rendezik meg. A Budaörs együttese pedig pihenhet, hiszen a Balmazújváros kizárása miatt számukra ebben a fordulóban nem jut ellenfél.

A táblázatra pillantva látható, hogy az első három helyen az MTK (52 pont), a Budafok (46 pont) és a Siófok (39 pont) osztozik. A középmezőny azonban az eddig megszokottak után némileg szétszakadni látszik, hiszen már csak a 9-11. és a 10-12. helyek között van egy mérkőzésnyi (3 pont) különbség. Ebből azonban az is kiviláglik, hogy adott esetben akár a Dorog is megelőzhet minket. Győzelem esetén viszont, szerencsés esetben akár két pozíciót is léphetnénk előre. Ezért aztán önző módon engedtessék meg nekünk, hogy ezúttal szorítsunk az Ajkának a Nyíregyháza ellenében, a Vácnak a Soroksár ellen, valamint a Budafoknak a Dorog elleni mérkőzésükön. Nyilván a tabella nem tükröz teljesen valós képet, hiszen 4 csapat egy meccsel kevesebbet (21) teljesített. A kieső helyeken pedig továbbra is a Vác, valamint a Haladás osztozik – előbbi sorsa pedig lassan teljesen eldőlni látszik, hiszen az első bennmaradást érő hely pillanatnyilag 16 pontra van, ami a hátralévő időben reálisan nem tűnik ledolgozhatónak.

Az előrejelzés szerint Budapest térségében erősen szeles idő várható, akár 10 Celsius fokos maximális hőmérséklettel, csapadék nem valószínűsíthető. A Nap ezen a napon 17:09 órakor nyugszik, ezért a mérkőzést természetesen villanyfény mellett rendezik meg.

Arra biztatjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll idegenbe is kísérjék el csapatunkat és szurkoljanak a srácoknak! 

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy az 1912elore.hu web- és a facebook.com/1912elore oldalon megjelenő hírek, interjúk, ötletek, megoldások és fotók a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. tulajdonát képezik. Tilos a tulajdonos előzetes engedélye nélkül a tartalom egészét vagy egyes részeit bármely formában átruházni, terjeszteni, reprodukálni vagy a saját személyes használatot meghaladó mértékben tárolni esetleg kinyomtatni. A híranyagok bármilyen célú szolgáltatásként való felhasználása hangsúlyozottan csak a tulajdonos előzetes írásbeli engedélyével és csakis a forrás pontos megjelölésével történhet. Az itt fellelhető tartalmak ettől eltérő kezelése szerzői jogi vita tárgyát képezheti.

#dresscodeviolabianco #csakfoci #foci #labdarugas #magyarfoci #1912elore #mtk #bajnoki