Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – Szombathelyi Haladás

A válogatott szünet utáni nyolcadik fordulóban nem kellett pályára lépnie csapatunknak, hiszen a korábban kizárt Balmazújvárossal mérkőzött volna. A nagyüzem azonban 2019. szeptember 18-án (szerdán) 16:00 órától ismét beindul, hiszen a Szombathelyi Haladás együttesét fogadjuk a Viharsarokban.

Tudjuk, az időpont hagy némi kívánnivalót maga mögött, hiszen a hétköznap kora délutáni kezdésre sokan nem tudnak megérkezni, ráadásul ezen napon 18:00 órától a női kézilabda csapat Debrecenben vendégszerepel, amely tovább oszthatja szurkolóinkat. A szerdai játéknap egyébként főképp a szeptember 21-én és 22-én megrendezendő Magyar Kupa forduló miatt esedékes, ráadásul valamikor be kell hozni a válogatott szünet miatt “elvesztegetett” napokat. A kezdési időpontokat a szövetség jelölte ki, módosítási igények érvényesítésére ezúttal nem volt lehetőség. Ettől függetlenül a 44. Békéscsaba – Haladás összecsapás következik, amely a múltra is visszatekintve mindig tartogathat nyalánkságokat. Az első osztályban lejátszott 41 meccs összesítése minimális Haladás előnyt jelez, hiszen 16 alkalommal következő vendégeink tudtak győzni, míg tizenötször mi szereztük meg a három pontot. Mindössze 10 olyan mérkőzést olvashatunk ki a statisztikából, melyeken döntetlen eredmény született és akárhogy nézzük, gól nélkül utoljára 1975-ben maradtunk a két mérkőző fél összecsapásai alkalmával. Ez szurkolói szempontból mindenképpen jó hír, hiszen nagy valószínűséggel találat(ok) nélkül ilyen formán ezúttal sem maradunk. A másodosztályban mindössze kétszer találkozhattunk a Halival, ezek viszont – sajnos – számunkra negatív előjellel végződtek: 1972. december 3-án Haladás – Békéscsaba 4-0, valamint 1973. március 4-én pedig Békéscsaba – Haladás 0-2. Utoljára 2016. április 9-én az NB I-ben mérkőzhettünk bajnokin a nyugat-magyarországiakkal, akkor idegenben 1-0 arányú zöld-fehér siker született.

Következő ellenfelünk hosszú évek óta az első osztályban vitézkedett, míg a tavalyi idényben a különböző problémáknak köszönhetően is, búcsúzni kényszerült az élvonaltól. Jó ideig második vonalbeli indulásuk is veszélyben forgott, aztán rendeződtek a körülmények – bár valószínűleg nem minden téren, hiszen a gyakorlatilag teljesen átszabott szombathelyi gárda eddig nem egészen úgy szerepel, mint ahogy nevük-hírük szerint várható lett volna. A szaksajtó és a drukkerek is jócskán esélyesként titulálták őket a feljutás szempontjából, ennek ellenére 8 lejátszott mérkőzés után, 8 egységet gyűjtve, a tabella 16. pozícióját foglalják el. Nincsenek jó sorozatban, hiszen egy hónap telt el az utolsó három pontot érő mérkőzésük időpontja óta (Haladás – Szolnok 3-0). Azóta kikaptak a Csákvártól (3-1), döntetlent játszottak a Budaörssel (0-0) és a Doroggal (1-1), majd hazai pályán kikaptak a Soroksártól (0-1). Az eredménysor azt is jelenti, hogy ebben az idényben mindössze egyetlen alkalommal tudtak győzni, tehát döntetlennel és vereséggel tele a padlás. Mindent összevetve vendégeinket a jobb szereplés, a magukra találás – minket pedig a visszavágás, valamint a Budafok ellen elszenvedett vereség feledtetése is hajt – amely valódi, izgalmakkal és fordulatokkal teli mérkőzést aposztrofál.

Ellenfelünk keretében ismerőssel is találkozhatunk, hiszen a korábban Békéscsabán is szereplő Eszlátyi István a Haladás eddig szerzett góljainak egynegyedét (2) tudhatja magáénak. Ellenfelünknek színes lapok miatti eltiltással nem kell számolnia, Schindler Szabolcs viszont ezúttal nem számíthat Király Patrik játékára, hiszen a Budafok elleni mérkőzés 84. percében, talán kicsit könnyű síppal kiállították. Sérültjeink közül többen is visszatérhetnek, így ilyen szempontból bővülhet a merítési lehetőség, ám Lustyik Levente továbbra is rehabilitálódik. Néhány apróbb ütés-kopás itt-ott előfordul, de bízzunk benne, hogy a szerdai napra minden játékosunkat sikerül megfelelőképpen felkészíteni.

A Békéscsaba a Vác elleni (0-2) idegenbeli siker után, hazai pályán kikapott a Budafoktól (0-3), így a jól megkeveredett – ezáltal nem teljesen reális képet festő – tabella 10. helyén áll. Pillanatnyi mérlegünk 3-3 győzelem és vereség, valamint egy döntetlen, amelyek összességében 10 bajnoki pontot hoztak a konyhára. Mivel a középső szegmensben jelenleg hat tízpontos együttes található, ráadásul tizenegy csapat egy mérkőzésnyi (3 pont) távolságban van egymástól, így igen fontos lenne a príma hazai fellépés, de az eredmények alakulása ismét jócskán megkeverhetik a lapokat.

A válogatott szünet azonban adott egy szusszanásnyi időt, ami talán jól jött számunkra – hiszen a pofon után lehetett rendezni a sorokat, mélyebben elemezni és javítani a hibákat. Az is plusz motivációt adhat játékosainknak, hogy a szünet alatt sikerült átköltöznünk az új épületbe, mindent átpakoltunk, átszereltünk és igyekszünk belakni az új öltözőt, valamint az egyéb napi használatú helyiségeket. Nyilván vannak még a költözésből eredő apróbb fennakadások, de ezeket próbáljuk folyamatosan, napi szinten orvosolni és javítani. Mindez azt is jelenti, hogy ezentúl a vendég csapatokat és a játékvezetőket is itt fogadjuk és a mérkőzésre már az új játékoskijárón keresztül érkeznek az együttesek a centerpályára. A régi székházat az utánpótlás (SE) örökölte meg, akik amúgy is folyamatos helyhiánnyal küszködtek, így számukra is nagy könnyebbség lesz az öltözők és egyéb helyiségek számának növekedése.

Schindler Szabolcs: – Szinte soha nem jön jól egy ilyen időszak, amit azonban sok munkával töltöttünk el, próbáltuk kijavítani azokat a hibákat, amelyek a Budafok ellen előfordultak. Fizikai felkészítés is folyt, de mentális is, mert a Vasas és az MTK elleni jó játék után a Budafok ellen kipukkadtunk. Ellenfelünk vasárnap otthon kapott ki a Soroksár ellen, ám nehéz mérkőzés vár ránk a szombathelyiek ellen. Mi mindenesetre csak győzelemre játszhatunk! Még gondolkodom, hogy a két szóba jöhető játékos közül ki lép az eltiltott Király Patrik helyére. Az aktuális forma és a hozzáállás dönt.

Supka Attila: – Természetesen csakúgy mint a többi mérkőzést, a Soroksár ellenit is átbeszéltük, kielemeztük. Leginkább az elfogadhatatlan hozzáállást emeltem ki, mert rosszul lehet játszani, de lélektelenül nem. Azt a meccset el kell felejteni, és muszáj új lapot nyitni – Békéscsabán is nehéz dolgunk lesz. Nagyon rosszul fest a tabella, éppen ezért hiszem, hogy valamennyi játékosom átérzi a találkozó fontosságát és megszerezzük első idegenbeli győzelmünket. Mindegy, hogy most itthon vagy idegenben lépünk pályára, csakis a három pont elfogadható. Sem sérült, sem eltiltott játékosunk nincs.

A Békéscsaba 1912 Előre – Budafoki MTE mérkőzés játékvezetőjeként Ducsai Józsefet akkreditálta a szövetség. Az 1978-as születésű sporival legutóbb 2019. április 28-án, a Békéscsaba 1912 Előre – Vác FC 2-1 mérkőzésen, tartalék játékvezetőként találkozhattunk. Pályafutása alatt összesen 700 sárga- és 33 piros színű lapot használt fel. Segítőiként Tőkés Róbertet és Varga Gábort jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Szigetvári Márk látja el. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2019/2020-as szezon kilencedik fordulóját szeptember 18-án (szerdán) 16:00 órától Békéscsaba 1912 Előre – Szombathelyi Haladás, Soroksár SC – Gyirmót FC Győr, Dorogi FC – BFC Siófok, Budaörs – Szeged-Csanád Grosics Akadémia, Kazincbarcika – Vác FC, Duna Aszfalt TLC – Budafoki MTE, 18:00 órától Vasas FC – MTK Budapest, 19:00 órától pedig Aqvital FC Csákvár – Szolnoki MÁV FC, valamint WKW ETO FC Győr – Nyíregyháza Spartacus FC párosításokban rendezik meg. Az FC Ajka együttese pedig ebben a fordulóban pihen.

Szeptember 18-án (szerda) Békéscsabán gyengén felhős, szeles nap várható, a hőmérséklet maximuma 19 Celsius fok körül alakulhat. A Nap 18 óra 52 perckor nyugszik, így amennyiben az időjárás nem követeli meg, nem szükséges villanyfényt kapcsolnunk.

Szeretettel várunk mindenkit a 2019/2020-as szezon újabb hazai mérkőzésére! Szurkoljunk együtt csapatunknak!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy az 1912elore.hu web- és a facebook.com/1912elore oldalon megjelenő hírek, interjúk, ötletek, megoldások és fotók a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. tulajdonát képezik. Tilos a tulajdonos előzetes engedélye nélkül a tartalom egészét vagy egyes részeit bármely formában átruházni, terjeszteni, reprodukálni vagy a saját személyes használatot meghaladó mértékben tárolni esetleg kinyomtatni. A híranyagok bármilyen célú szolgáltatásként való felhasználása hangsúlyozottan csak a tulajdonos előzetes írásbeli engedélyével és csakis a forrás pontos megjelölésével történhet. Az itt fellelhető tartalmak ettől eltérő kezelése szerzői jogi vita tárgyát képezheti.