Beharangozó: FC Ajka – Békéscsaba 1912 Előre

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 433 másodperc.

A hat mérkőzésből álló sorozat harmadik állomása következik 2019. december 1-én (vasárnap) 17:00 órától, amikor csapatunk az FC Ajka vendégeként lép pályára a bajnokság 19. fordulójában.

Úgy látszik ez a szezon nem csak minden idők egyik legnehezebb és legkiélezettebb másodosztályú bajnoksága, de szinte minden forduló tartogat valamiféle pikantériát, furcsaságot vagy éppen nyalánkságot. Most sincs ez másképp, hiszen vezetőedzőnk volt csapata az ellenfél, akiket ráadásul pont Schindler Szabolcs juttatott fel a második vonalba. A kártyákat más tényezők is megkeverhetik, hiszen a nagy távolság, valamint a sárga lapok miatt kipontozott játékosaink hiányzása is bonyolíthatja, a sérültek miatt amúgy is megtizedelt csapatunk életét. A nehezítésektől függetlenül természetesen azoknak kell megoldani az újabb, igen fontos feladatot, akik rendelkezésre állnak és harcba küldhetők. A fontos jelző sem véletlen, hiszen a Veszprém megyei alakulat (16. hely) csupán egy mérkőzésnyi (3 pont), viszont öt hely lemaradásban van hozzánk képest, így az eredmények alakulása ismét jócskán átszabhatja a bajnoki táblázatot. Győzelem esetén viszont szerencsésebb esetben – nyilván a forduló további mérkőzéseitől függően – akár a nyolcadik pozíciót is megcsíphetnénk. Így aztán mindkét fél részére kiemelt fontosságú ez a találkozó.

A dunántúliak toronymagasan nyerték a 2018/2019-es harmadosztályú bajnokság nyugati-csoportját, hiszen tizenkét egységgel előzték meg a második helyen végzett Érdi VSE együttesét, ezáltal joggal vívták ki a másodosztályú indulás jogát. Legyen szó bármelyik együttesről, az egy osztállyal feljebb való megkapaszkodás, helytállás igen nehéz és összetett feladat, amit azonban az ajkaiak eddig igen jól oldottak meg. Kis Károly neveltjei 17 teljesített mérkőzés után, 5 győzelem, 4 döntetlen, 8 vereség, valamint 19 pont birtokában a kieső zónán kívül helyezkednek el. Ezért aztán számukra is igen lényeges a további jó szereplés, hogy elkerüljék a veszélyes pozíciók bármelyikét. Szezonjuk döcögősebben indult, hiszen csak három vereség után tudták egy idegenbeli döntetlennel (Vasas – Ajka 1-1) elkezdeni pontjaik gyűjtögetését. A folytatásban viszont okoztak meglepetéseket, hiszen döntetlent játszottak az MTK-val (4-4), a Siófokkal (2-2), megverték a Budafok csapatát (1-3), legutóbb pedig a Gyirmót elleni győzelmükkel (2-1) gyűjtöttek be egy jókora skalpot. Így aztán hektikus teljesítményük szinte kiszámíthatatlan, van amikor kiszakad a gólzsák (Ajka – Vác 5-1), de olyan eset is előfordul, amikor egyáltalán nem megy nekik (Szolnok – Ajka 3-0). A zöld-fehérek keretében a 19 éves, fiatal játékosoktól kezdve a 35 éves, tapasztalt labdarúgókig széles a paletta. Ezzel együtt gólokban sincs hiány, hiszen ugyanannyit lőttek, mint a harmadik helyen álló Csákvár, viszont harmincat kaptak is. Ennek alapján levonhatjuk a következtetést, hogy védelmüket át lehet játszani, ezen a téren van még mit javulniuk. Érdemes lesz azonban kiemelt figyelmet szentelni ügyeletes gólfelelősüknek Nagy Mihály Krisztiánnak, aki már kilenc találattal vétette észre magát és a bajnokság góllövő-listájának negyedik helyén áll, holtversenyben Lencse Lászlóval.

A két csapat közös történelme nem képez vaskos dossziét, hiszen csupán 2013-ig kell visszamennünk az időben. Az eddig egymás ellen lejátszott négy mérkőzésből kettőt mi, egyet ők nyertek, legutóbbi alkalommal pedig eldöntetlen maradt az eredmény. Az előbb említett összecsapás abban a felejthetetlen szezonban volt, amikor utoljára feljutottunk az első osztályba: a 2014/2015-ös szezon 23. fordulójában, 2015. április 11-én 0-0 lett a végeredmény. Ajkán 2014. október 4-én járt utoljára csapatunk, akkor 0-2 arányban sikerült győznünk.

Sérültjeink tekintetében gyakorlatilag nincs változás, keretünket azonban Szalai és Mészáros sárga lapok miatti eltiltása tovább szűkíti. Ellenfelünknél nincsenek kimaradók, sérültekről pedig nem kaptunk híreket.

Az FC Ajka – Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés játékvezetőjeként Dolnegó Bálintot akkreditálta a szövetség. Az 1989-es születésű sporival 2019. november 24-én tartalék játékvezetőként találkozhattunk utoljára a Békéscsaba 1912 Előre – WKW ETO FC Győr 1-1  mérkőzésen. Pályafutása alatt összesen 447 sárga- és 48 piros színű lapot használt fel. Segítőiként Kovács Gábort és Kiss Balázst jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Barna Gábor látja el. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2019/2020-as szezon tizenkilencedik fordulója már november 30-án (szombat) 13:00 órától megkezdődik a Vác FC – Szeged-Csanád Grosics Akadémia mérkőzéssel, sőt aznap 17:00 órától még az MTK Budapest – Szolnoki MÁV FC összecsapást is lebonyolítják. A folytatásban december 1-én (vasárnap) 13:00 órától Budafoki MTE – BFC Siófok, Nyíregyháza Spartacus FC – Aqvital FC Csákvár, Kazincbarcika – Dorogi FC, Duna Aszfalt TLC – Soroksár SC, WKW ETO FC Győr – Szombathelyi Haladás, 17:00 órától pedig FC Ajka – Békéscsaba 1912 Előre, valamint Vasas FC – Budaörs mérkőzéseket rendeznek meg. A Gyirmót FC Győr együttese pedig ebben a fordulóban pihen, ezzel pedig kiegyenesedik a tabella, hiszen minden csapatnak 18 teljesített forduló szerepel majd a neve mögött, mellyel elvileg véget is ér az őszi szezon, hiszen a téli szünet előtt megrendezendő 20-21. forduló már a tavaszi idényből előrehozott mérkőzések lesznek.

A bajnoki táblázatra pillantva látható, hogy az MTK annak ellenére is őrzi vezető helyét (37 pont), hogy kikapott és a budafokiak pozíciója sem változott (35 pont). A tabella minket érintő szegmensében továbbra is öldöklő a küzdelem a pontokért-helyezésekért, hiszen a 7-11. helyek között mindössze egy mérkőzésnyi (3 pont) a differencia. A kieső helyeken a Haladás és a Vác osztozkodik, a korábban már kizárt Balmazújvárossal együtt.

December 1-én (szerda) Ajkán borult, szeles, hideg idő várható, a hőmérséklet maximuma mindössze 2 Celsius fok körül alakulhat, a Nap pedig már 15:56 órakor nyugszik.

Arra buzdítjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll, idegenbe is kísérjék el a srácokat és szurkolásukkal segítsék győzelemre csapatunkat!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy az 1912elore.hu web- és a facebook.com/1912elore oldalon megjelenő hírek, interjúk, ötletek, megoldások és fotók a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. tulajdonát képezik. Tilos a tulajdonos előzetes engedélye nélkül a tartalom egészét vagy egyes részeit bármely formában átruházni, terjeszteni, reprodukálni vagy a saját személyes használatot meghaladó mértékben tárolni esetleg kinyomtatni. A híranyagok bármilyen célú szolgáltatásként való felhasználása hangsúlyozottan csak a tulajdonos előzetes írásbeli engedélyével és csakis a forrás pontos megjelölésével történhet. Az itt fellelhető tartalmak ettől eltérő kezelése szerzői jogi vita tárgyát képezheti.