Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – FC Ajka

Negyvenkilenc nap telik el az utolsó tétmérkőzés óta, 2021. január 31-én (vasárnap) 13:00 órától viszont folytatódik a 2020/2021-es bajnokság, amikor a Békéscsaba 1912 Előre az FC Ajka együttesét fogadja a Kórház utcában.

Ha pedig már számoknál tartunk látható, hogy igen kevés pihenőt kapott csapatunk és a felkészülési időszak sem nyúlt hosszúra. Az viszont igen aggasztó, hogy a mérkőzés időpontjáig egészen pontosan nyolcvannyolc nap telik el szurkolóink nélkül. Ki hitte volna, hogy ilyen bármikor előfordulhat? Szomorú ez számunkra is, hiszen nagyon furcsa és nyomasztó üres lelátók előtt megrendezni-lejátszani egy-egy mérkőzést. A bajnokság viszont folytatódik, hiszen kiesőknek és feljutóknak is lennie kell – bár ki látja, mit hoz még a jövő?! Nem tudjuk, nem tudhatjuk mi történik még az elkövetkezendő hetekben-hónapokban, az viszont biztos, hogy csapatunk elvégezte az eltervezett feladatokat a felkészülési időszakban és igyekszünk úgy folytatni, ahogy abbahagytuk. A járvány által korábban megtépázott együttesünk vért-verítéket izzadva felállt a negatív szériából és utolsó két mérkőzésén hat pontot szerzett, ezzel ismét felléphetett a bajnoki táblázat kilencedik pozíciójába.

A huszonharmadik fordulóban az FC Ajka csapata az ellenfél és mindent összevetve, papíron egyértelműen mi vagyunk az esélyesebbek. Azt viszont mindenki tudja, hogy a talán minden idők legerősebb másodosztályú ligájában, bármi-bármikor megtörténhet. Ezért minden összecsapást egyformán komolyan kell venni, nincs helye kihagyásoknak, figyelmetlenségeknek – folyamatos fókusz és koncentráció szükséges, csak így lehetünk eredményesek a továbbiakban is. A két együttes közös történelme 2013-tól számítódik, azóta hat alkalommal találkoztunk a Veszprém megyeiekkel. A mérleg egyértelműen lila-fehér fölényt mutat, hiszen ahogy legutóbb (2020. auguszus 9-én) is békéscsabai győzelem (0-1) született, úgy egészen 2014-ig visszatekintve csak viharsarki sikereket olvashatunk ki a históriás könyvből. Az egykori bányászvárosiak mindössze egyszer, 2013. november 16-án tudtak 2-0 arányban győzni ellenünk, azóta viszont kivétel nélkül csabai diadalok szerepelnek az eseményfolyamban. A zöld-fehérek jelenleg 8 győzelem, 2 döntetlen és 11 vereség, valamint 26 bajnoki pont birtokában a táblázat 12. helyét foglalják el. Mivel a Békéscsaba négy egység előnyben (30 pont) áll hozzájuk képest, így győzelmük esetén sem előzhetnek meg minket. Jól kezdték, és a harmadik fordulóban ellenünk elszenvedett vereség ellenére, jól is folytatták a bajnokságot, így Ajkán már magasztosabb célok is szóba kerültek. Aztán sorban jöttek a betlik (pl. Ajka – Budaörs 1-5, DVSC – Ajka 5-3), így az álmokat kénytelenek voltak egyelőre elengedni. A tabellára pillantva látható, hogy függetlenül a pillanatnyi helyezéstől szinte mindenkinek érdemes egy kicsit hátrafelé is tekinteni, hiszen olyan szoros és kiegyensúlyozott a mezőny, hogy akár az aktuális fordulót követően a veszélyzónába, vagy annak közelébe kerülhet egy-egy csapat. Következő vendégeinkkel sincs ez másképp, hiszen 12-16. pozíciók között mindössze 2 pont a különbség, tehát adott esetben nagyot zuhanhatnak visszafelé.

 

FC Ajka – Békéscsaba 1912 Előre (2020. augusztus 9.)

Sárga cédulák miatti eltiltott egyik csapatban sincs, így a sérülteken kívül más körülmény nem nehezíti a szakmai stábok dolgát. Érdemes lesz kiemelt figyelmet szentelni Nagy Mihály Krisztiánnak, aki 14 (!) találatával vezeti a másodosztályú góllövő-listát. Régi ismerősöket is felfedezhetünk ellenfelünk keretében, hiszen például Irimiás Gergő István 2007 és 2014 között a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia növendéke volt. De említhetjük még Zvara Levente Mátyást is, aki 2012 és 2014 között erősítette utánpótlás csapatainkat.

A tél sosem arról szól – hiszen erre gyakorlatilag lehetőség sincs -, hogy komplett keret átalakításokat hajtsanak végre a csapatok, ilyenkor inkább finomhangolásról és a hiányosságok pótlásáról lehet beszélni, így aztán Ajkán sem volt igazolás-dömping. Bár az átigazolási időszak egészen 2021. február 14-ig tart, tehát még két héten keresztül van lehetőség érvényes szerződéssel nem rendelkező, vagy éppen szabadon igazolható játékosok szerzésére, de ettől függetlenül szezon közben egyik szakvezető sem szándékszik generális változtatásokra. Ajkán eddig egyetlen érkezőről tudni: Tóth Barna Szombathelyről érkezett a zöld-fehérek keretébe. Felkészülési mérkőzéseiken pedig a következő eredmények születtek: Ajka – Szolnok 1-0, Ajka – Soroksár 4-1.

A Békéscsaba 1912 Előre keretében történt változások: Oláh László Dávid Mosonmagyaróváron, Anton Bidzilya pedig Kaposváron folytatja. Váradi Ádám fél évre Hódmezővásárhelyre (NB III. Közép csoport) igazolt a további fejlődés reményében. Lászik Milán visszakerült második csapatunkhoz, Nikola Pantovic pedig el kíván igazolni Békéscsabáról.  A távozóknak mindent köszönünk, sikereket és sérülésmentes idényt kívánunk!

Kapcsolódó hivatkozás:

https://1912elore.hu/site/category/csapat/csapat-2020-2021-nb-ii/

Mészáros Márk megsérült a felkészülés folyamán, de a héten már teljes értékű edzésmunkát végzett. Gránicz Patrik és Pilán Márkó szintén maródi, ők egyelőre rehabilitációs tréningeken vesznek részt. Hodonicki Márk is sérüléssel küszködött a felkészülési időszakban, így szereplése egyelőre bizonytalan. Visszatért Békéscsabára Ilyés Tamás, aki ősszel a Körösladányi MSK NB3-as csapatában 11 találatig jutott. Az új évben több fiatal játékosunk (Tóth Bence, Zelik Csaba, Sipaki Patrik, Szabó Zsombor – jelenleg sérült, Pap Szabolcs, Kasik Ákos) is első csapatunkkal tréningezik, így jó eséllyel újabb akadémistáink mutatkozhatnak majd be a másodosztályban. Sok-sok lila-fehér sikert kívánunk!

Kis Károly: – Úgy gondolom, hogy amit a felkészülésre elterveztünk, azt el is tudtuk végezni. A játékosok csak úgy, mint eddig, nagyon jó hozzáállással végezték el a feladatokat, de ezzel eddig sem volt soha probléma itt a klubnál. A csapat mentalitása biztató és remélem, hogy egy jó tavasz előjele. Az első mérkőzés és a rajt nagyon sok mindent meghatároz, ezért szeretnénk jól indítani a tavaszt és sikeresen szerepelni Békéscsabán. Ellenfelünk az őszi szezon során itthon legyőzött bennünket és jelenleg a 9. helyről várják a folytatást. Egy agresszíven, szervezetten játszó csapat, akiknek a kombinatív játék is az erőssége. Amennyiben ki tudjuk hozni magunkból a maximumot, mindenképpen lesz esélyünk a jó eredmény elérésére! Mivel már szinte minden játékosunk átesett a víruson, így bízom benne, hogy a tavaszi szezonban nem kell ilyen problémákkal megküzdenünk. Arra senki nem tud választ adni, hogy hogyan fog alakulni a vírushelyzet, de bízom abban, hogy nem lesznek hiányzóink és a teljes keret a rendelkezésemre tud majd állni. Egy sérült játékosunk van Lengyel Béla személyében, akire egy ideig még nem tudunk számítani, de Ő is már a rehabilitációját végzi.

Békéscsaba 1912 Előre – FC Ajka mérkőzés játékvezetőjeként Takács Jánost akkreditálta a szövetség. Segítőiként Márkus Pétert és Szilágyi Norbertet jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Nagy Norbert látja el. Az 1972-es születésű sporival utoljára 2020. augusztus 26-án, a Békéscsaba 1912 Előre – Soroksár SC 1-1 mérkőzésen, szintén játékvezetőként találkozhattunk. Pályafutása során eddig 865 sárga- és 77 piros lapot használt fel. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2020/2021-es szezon 22. fordulóját január 31-én (vasárnap) 13:00 órától Nyíregyháza Spartacus FC – Soroksár SC, Békéscsaba 1912 Előre – FC Ajka, Aqvital FC Csákvár – Vasas FC, Szentlőrinc – Szeged-Csanád Grosics Akadémia, Budaörs – Szolnoki MÁV FC, Dorogi FC – DEAC, 17:00 órától Kolorcity Kazincbarcika SC – Kaposvári Rákóczi FC, Szombathelyi Haladás – Gyirmót FC Győr, DVSC – BFC Siófok, valamint 18:30 órától WKW ETO FC Győr – PMFC párosításokban rendezik meg.

A bajnoki táblázatot továbbra is a DVSC  (48 pont) vezeti, második a PMFC (40 pont), a bronzérmes pozícióban pedig a Budaörs (39 pont) áll. A sereghajtó helyeken ezúttal a Dorog-Csákvár-DEAC trió osztozkodik. Az elmúlt időszak történéseihez tartozik, hogy két klubnál is edzőváltások történtek: Kazincbarcikán Pacsi Bálint, míg Szegeden Dragan Vukmir iránytja a munkát.

Az előrejelzés szerint Békéscsaba térségében esős-havas időjárás várható, a hőmérséklet -1 és +2 Celsius fok között alakulhat. A Nap 2021. január 31-én 16 óra 45 perckor nyugszik.

A mérkőzések továbbra is zárt kapuk mögött – nézők jelenléte nélkül – kerülnek megrendezésre, de a Békéscsabai Médiacentrum Kft. jóvoltából ezúttal is tudják majd élőben követni az összecsapást, hiszen live stream formájában YouTube csatornájukon, Facebook oldalukon, valamint a 7.Tv műsorán is közvetítik az eseményt.

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Kapcsolódó hivatkozás:

https://fcajka.hu/kis-karoly-szeretnenk-jol-inditani-a-tavaszt/

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy az 1912elore.hu web- és a facebook.com/1912elore oldalon megjelenő hírek, interjúk, ötletek, megoldások és fotók a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. tulajdonát képezik. Tilos a tulajdonos előzetes engedélye nélkül a tartalom egészét vagy egyes részeit bármely formában átruházni, terjeszteni, reprodukálni vagy a saját személyes használatot meghaladó mértékben tárolni esetleg kinyomtatni. A híranyagok bármilyen célú szolgáltatásként való felhasználása hangsúlyozottan csak a tulajdonos előzetes írásbeli engedélyével és csakis a forrás pontos megjelölésével történhet. Az itt fellelhető tartalmak ettől eltérő kezelése szerzői jogi vita tárgyát képezheti.