Békéscsaba 1912 Előre – ZTE FC

Merkantil Bank NB II Liga 2017/2018. 7. forduló

Békéscsaba 1912 Előre – ZTE FC

0-3 (0-2)

Időpont: 2017. szeptember 2. (szombat) 18:00 óra

Helyszín: Kórház utcai Stadion (centerpálya)

Cím: 5600 Békéscsaba, Kórház utca 6.

Játékvezető: Takács János

Asszisztensek: Horváth Róbert, Kormányos II. Gábor

Tartalék játékvezető: Nagy Norbert

Békéscsaba: Ribánszki László, Birtalan Botond, Mészáros Márk, Szatmári István, Urbin Péter, Király Patrik, Pilán Márkó, Dlusztus András, Nagy Sándor, Szélpál Norbert, Gyurján Bence. Cserék: Máthé Gábor, Zahorán Balázs, Eszlátyi István, Nagy István, Szalai Dániel, Kiss László, Viczián Ádám.
Vezetőedző: Boér Gábor

ZTE: Szappanos Péter, Forgács András, Koszó Balázs Tibor, Babati Benjámin, Fujsz Richárd, Polényi Gábor, Szabó Marek, Dubek Tomás, Bedi Bence, Ekker Milán, Balázs Zsolt. Cserék: Szemerédi Norbert József, Vernes Richárd, Kertész Tamás, Nagy Gábor, Ágoston Donát, Végh Gábor, Nagy Tamás.
Vezetőedző: Csató Sándor, megbízott edző

Gólszerzők: Polényi László (8. perc), Ekker Milán (33. perc), Vernes Richárd (91. perc).

Sárgalapok: Balázs Zsolt (24. perc), Dubek Tomas (74. perc), Mészáros Márk (74. perc), Birtalan Botond (85. perc), Ribánszki László (86. perc).

Nézőszám: 926

A ZTE gyenge kezdés után az utolsó három meccsét megnyerte, a Csaba pedig a legutóbbi négy összecsapásán nem kapott gólt, így izgalmas összecsapásra lehetett számítani. A vendégek együttesét pedig az a Zoran Spisljak irányítja, aki nem is oly rég a lilák mestere volt és a viharsarkiak jelenlegi edzője, Boér Gábor volt a segítője. Egy nappal a mérkőzés előtt azonban jött a szomorú hír, elhunyt a vezetőedző édesanyja, aki így nem ült le a vendégek kispadjára, távollétében Csató Sándor vezényelte a zalai gárdát.

A vendégek kezdték jobban az összecsapást, a 8. percben már a harmadik szögletet végezték el, amely után Polényi Gábor fejelt Rinánszki kapujába. A csabaiak hálóőre 436 perc után kapitulált. A hazaiak próbáltak éledezni, de a ZTE volt a veszélyesebb, főként az Előre bal oldalát tudták megverni. A hazaiak eközben csak pontatlan próbálkozásokig jutottak. A 33. percben Gyurján ugrott ki, aki azonban lövés helyett rosszul adott középre, a vendégek pedig egy gyors kontra végén Ekker Milán révén újra betaláltak, 1-1 helyett 0-2 állt az eredményjelzőn. A 36. percben Szatmári próbálkozását már Szappanos kapusnak kellett kapu fölé tolnia, azonban a félidőben is maradt a biztos zalai előny.

A második játékrészre próbált frissíteni Boér Gábor: Pilán, Szélpál és Gyurján nem folytatta, a sérüléséből visszatérő Nagy István, Viczián Ádám és Zahorán Balázs érkezett. A fordulás utáni első negyedórában több lehetőség is adódott a lilák előtt, de olykor a kapufa, olykor Szappanos, vagy éppen a gólvonalon álló védő mentett. Az első rohamok után is jött a Csaba, de nagy bravúrt nem kellett bemutatnia a vendég hálóőrnek, hiszen középre érkező lövések-fejesek találták el kapuját. A 70. perc után több hiba csúszott a hazai játékba és a ZTE több jó kontrát is végigvitt, könnyen bevihették volna a kegyelemdöfést. Erre a 87. percben jött a legnagyobb lehetőség, amikor Ribánszki buktatta Végh Gábort, Vernes Richárd azonban fölé bombázta a büntetőt. A csereként beálló támadó így sem volt szomorú a lefújás után, mert a 91. percben egy újabb ellentámadás végén mégis gólt szerzett és beállította a 0-3-as végeredményt.

A csabaiak ezzel elszenvedték második hazai vereségüket és legközelebb a feljutásra pályázó Kisvárda otthonába látogatnak.

Boér Gábor: – Nem dőlt el az első félidőben meccs, hiszen a második játékrész elején két százszázalékos helyzetünk is volt. Egyszerűen nem tudtunk ma gólt rúgni, még a gólvonalról sem, úgy hogy a kapus már verve volt. A mai vereség legfőbb oka, hogy impotensek voltunk az ellenfél kapuja előtt. Ki kell derítenünk ennek a miértjét. A másik oka, hogy addig, amíg a pályán is edzők rohangálnak addig ilyen eredmények becsúszhatnak. A játékosoknak tudomásul kell venniük, hogy bizonyos dolgokat nem kell megszervezniük a pályán, hanem inkább futballozniuk, futniuk, ütközniük kell. Két opció van ilyenkor: a könnyebb, amikor feláll a vezetőedző, a másik pedig, amikor szankciók lépnek életbe az öltözőben és bizonyos játákosok komfortzónája sérülni fog, mivel ki lesznek belőle mozdítva. Ezt mindenki fordítsa le magának, ahogy gondolja. Elég sok időt eltöltöttem játékosként és edzőként is az öltözőkben, így tudom, hogy ennek a folyamatnak gátat kell szabni. A kezdő összeállítás meghatározása mindig az edző feladata és ennek következményei a felelőssége is, amit vállalok. Igyekszünk mindig az aktuálisan legjobb tizenegyet a pályára küldeni, azokat a játékosokat, akik a teljesítményükkel, felkészülésükkel és pillanatnyi állopotukkal rászolgáltak erre – hiszen nem vagyunk magunk ellenségei. Sajnos a fiatalszabály okozatait egyelőre nem tudjuk megfelelőképpen megoldani, de minden alkalommal ehhez is hozzá kell igazítani a csapatot, hiszen nekik kötelezően a pályán kell lenniük. A szabályokat mindenkinek, így nekünk is be kell tartani. Ha az első félidőben valamelyik játékosom gólt rúg, akkor minden másképp alakul és senki sem firtatja a kezdő összeállítást. Nem ebben kell keresni a hibát. A Zalaegerszeg ma nem focizott semmit, nyerni jöttek és a feladatot korrektül, fegyelmezetten, taktikusan megoldották. Tudták játszani a kontrajátékot, rengeteg direktben belőtt labdájuk volt, mi pedig sajnos adtuk hozzá a svédasztalt. Nem szeretném a vendégek játékát minősíteni, megérdemelték a sikert, de azt nem lehet mondani, hogy felborult volna a pálya. Amíg nem tudunk gólt rúgni, addig nem leszünk eredményesek. Sajnálom szurkolóinkat, akik végig lelkesen buzdították a csapatot, nem ezt érdemelték!

Csató Sándor: – Váratlan helyzetbe kerültünk azzal, hogy Zoran édesanyja tegnap elhunyt. Ezúton is szeretnénk az egész csapat nevében részvétünket kifejezni. A helyzetet azonban sikerült jól megoldani, felkészültünk a Békéscsabából, tudtuk hol vannak a gyenge pontjaik és az első félidőben tökéletesen végigvittük a kontráinkat. Nagyon gyorsak voltunk a szélen és többször az ellenfél mögé kerültünk, ezekből született például a második gólunk is. Igyekeztünk kihasználni a pontrúgások adta lehetőségeinket és ezekből is sikerült egyszer betalálni. Tudtuk azt is, hogy a második játékrész elején friss emberek jönnek és tisztában voltunk azzal, hogy a Nagy Pista még nincs játékban. A második félidő első húsz percében nagyon veszélyes volt a Békéscsaba, sok pontrúgás és olyan szituáció is kialakult a kapunk előtt, amelyeknél – el kell ismernem – igen nagy szerencsénk volt. Ettől függetlenül sokat tettünk a mai sikerért, tudtunk bátran futballozni, higgadtak maradtunk és jó döntéseket hoztunk.

line_purple

line_purple