Beharangozó: Gyirmót FC Győr – Békéscsaba 1912 Előre

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 496 másodperc.

A szezonfinálé következik nem is akármilyen körítéssel 2021. május 16-án (vasárnap) 18:30 órától, amikor a Gyirmót FC Győr ellen idegenben lép pályára csapatunk.

Az előzmények és a körülmények alakulása folytán talán nem is lehetne pikánsabb és izgalmasabb a 2020/2021-es idény 38. fordulója, hiszen több csapat sorsa is valamilyen szinten a mi kezünkben van. Ezáltal nyilván az érdeklődés is megnőtt, ezt figyelembe véve pedig az M4 Sport Televízió műsorára tűzte az összecsapást. A vendéglátó csapat is mindent megtesz a mozgósítás érdekében, hiszen a találkozó megtekintése ingyenes lesz, szurkolói buszt indítanak a győri vidéki buszpályaudvartól az Alcufer Stadionig, ráadásul minden kilátogató drukkert megvendégelnek egy-egy pohár frissítőre.

Azok kedvéért, akik esetleg nem követik naprakészen az eseményeket leírjuk, hogy az izgalmakat az okozza, hogy az utolsó fordulóra maradt a két feljutó csapat kilétének eldöntése. Mivel a mi mérkőzésünk nagyban befolyásolhatja a Gyirmót FC Győr (2. hely / 75. pont), valamint a Vasas FC (3. hely / 75 pont) sorsát is, így érthető a felfokozott hangulat. A pillanatnyilag első helyezett Lokinak (77 pont) legegyszerűbb a helyzete, hiszen amennyiben megszerzi a Haladás ellen a három pontot, akkor biztosan bajnok, azonban egyetlen egység is elég a biztos feljutáshoz. A Gyirmót jelenleg 75 ponttal bír, akárcsak a Vasas, azonban Csertőiéknek eggyel több győzelmük van és a végelszámolásnál a pontok után ez dönt majd. Amennyiben a Gyirmót több vagy ugyanannyi pontot szerez, mint az angyalföldiek, akkor feljut. A gyirmótiaknak a saját kezükben van a sorsuk, a Vasasról ez már nem mondható el a Nyíregyházától elszenvedett vereségük után, és már csak abban bízhatnak, hogy – saját győzelmük mellett – a DVSC vagy a Gyirmót hibázik az utolsó fordulóban, máskülönben a piros-kékek a következő idényt is a másodosztályban kezdik meg.

Mindezeken túl természetesen számunkra is maradt tét, hiszen amennyiben győzni tudnánk a Gyirmót ellen, valamint a Siófok és/vagy az ETO botlik, a legjobb esetben még két pozíciót is előre léphetnénk. Ez viszont csak úgy lehetséges, ha kizárjuk a zavaró körülményeket és csak a lényegre, a mérkőzés megnyerésére törekszünk. Némiképp önzően hangozhat, de miért kellene nekünk más boldogulásával foglalkozni? A sajátunkkal tesszük ugyanezt, hiszen a labdarúgás és a sportszerűség ezt követeli meg. Felszabadultan és feszültségek nélkül léphetünk pályára, másodosztályú tagságunk nem forog veszélyben, motiváció pedig van bőven! Talán még egy adalék lehet a helyzet pikantériájához, hogy a Békéscsaba az élő televíziós mérkőzéseken rendre jól szerepel, így ez a körülmény is adott egy nagyszerű összecsapáshoz.

A két mérkőző fél egyébként 2020. november 29-én Békéscsabán találkozott utoljára, amikor gyirmóti győzelem (0-1) született. A számhalmazból kiolvasható, hogy eddig összesen tíz alkalommal mérkőzött egymással a két csapat, melyekből hatszor következő vendéglátóink győztek, háromszor pedig döntetlen eredmény született. Egyetlen győzelmünket (1-2) régebben, 2013. október 5-én szereztük idegenben. Mikor, ha nem most jöhetne a következő? A Gyirmót jó formáját és erejét mutatja az a tény is, hogy öt mérkőzés óta még pontot sem vesztettek, utoljára április 11-én a Pécs tudta megszorongatni őket (3-3). A pompás tavaszi szezon és jelenlegi helyzetük záloga pedig az, hogy az idén (!) még nem kaptak ki. Utoljára 2020. december 13-án a Szentlőrinc elleni mérkőzésüket vesztették el 1-2 arányban, így aztán magabiztosságban, határozottságban biztosan nincs hiány.

Színes lapok miatt egyik csapatban sincs eltiltott, tehát ilyen jellegű akadályoztatással egyik szakvezetőnek sem kell megbirkóznia. Érdemes lesz kiemelt figyelmet szentelni Varga Barnabásra (12 gól), Lencse Lászlóra (9 gól), Heffler Norbertre (8 gól), valamint Nagy Patrikra (7 gól) is, akik eddig is jócskán hozzájárultak csapatuk sikereihez. Ismerős lehet számunkra az ellenfél keretéből Szatmári István, valamint Lustyik Levente is, akik korábban csabai színekben is szerepeltek.

Sérültjeink száma nagyságrendileg nem változott, az előző fordulóhoz képest. Nagy Sándor és Kasik Ákos már biztosan tudja vállalni, Király Patrik, Kitl Miklós és Máris Dominik játéka bizonytalan, Hursán György, Mészáros Márk, Babinyecz Balázs, Szabó Zsombor és Hodonicki Márk pedig továbbra is sérült.

Kitekintve a többi csapatra és bajnokságra, a Kaposvár sima vereséggel zárt Soroksáron, így biztossá vált a kiesése, a Csákvár pedig a Siófoktól elszenvedett vereség ellenére bennmaradt a másodosztályban. Az első osztály fejleményeiről korábban is beszámoltunk, így gyakorlatilag mindenki számára ismert lehet, hogy a Budafok és a DVTK jövőre már a második vonalban folytatja. A harmadosztály keleti csoportjában eldőlt, hogy a Tiszakécske már biztosan feljutott, hiszen három fordulóval a bajnokság vége előtt, behozhatatlan előnyre (11 pont) tett szert. A Közép csoportban továbbra is szoros az állás, mivel a Kecskemét (79 pont) és az Iváncsa (77 pont) harcol a bajnoki címért, bár az biztos, hogy az Iváncsa jelenleg nem rendelkezik másodosztályú licenccel, ráadásul a hírek szerint nem is vállalnák a másodosztályú szereplést. Nyugaton is majdnem pont került a dolgok végére, hiszen a III. kerületi TVE 10 egységgel vezet a Mosonmagyaróvár előtt, bár utóbbi előtt még négy mérkőzés áll, így matematikailag jelen pillanatban még nem dőlt el végleg a feljutó kiléte.

A Gyirmót FC Győr – Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés játékvezetőjeként Berke Balázst akkreditálta a szövetség. Segítőiként Vígh-Tarsonyi Gergőt és Garai Pétert jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Berényi Tamás látja el. Az 1984-es születésű sporival utoljára 2016. szeptember 15-én, a HR-Rent Kozármisleny – Békéscsaba 1912 Előre 0-2 mérkőzésen, szintén játékvezetőként találkozhattunk. Pályafutása során eddig 906 sárga- és 52 piros lapot használt fel. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2020/2021-es szezon 38. fordulóját május 16-án (vasárnap) 17:00 órától PMFC – Soroksár SC, BFC Siófok – Szentlőrinc, Szolnoki MÁV FC – Aqvital FC Csákvár, Szeged-Csanád Grosics Akadémia – Kolorcity Kazincbarcika SC, FC Ajka – Nyíregyháza Spartacus FC, Kaposvári Rákóczi FC – Dorogi FC, Budaörs – DEAC, 18:30 órától DVSC – Szombathelyi Haladás, Gyirmót FC Győr – Békéscsaba 1912 Előre, valamint  Vasas FC – WKW ETO FC Győr párosításokban rendezik meg.

Tekintettel a mérkőzés megváltozott kezdési időpontjára (18:30 óra) csapatunk nem utazik el szombaton, csak vasárnap délelőtt ül csapatbuszra.

Az előrejelzés szerint Győr térségében záporok-zivatarok várhatók, a legmagasabb hőmérséklet +18 Celsius fok körül alakulhat. A Nap 2021. május 16-án 20 óra 17 perckor nyugszik.

A fordulók előtti szokásosnak mondható COVID-19 tesztelésen, továbbra is mindenki negatív eredményt produkált, így legalább ez nem hátráltatja a keret kijelölését.

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Kapcsolódó hivatkozás:

https://gyirmotfc.hu/kezunkben-a-sorsunk-a-tortenelmi-merkozesen/

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy az 1912elore.hu web- és a facebook.com/1912elore oldalon megjelenő hírek, interjúk, ötletek, megoldások, videók és fotók a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. tulajdonát képezik. Tilos a tulajdonos előzetes engedélye nélkül a tartalom egészét vagy egyes részeit bármely formában átruházni, terjeszteni, reprodukálni vagy a saját személyes használatot meghaladó mértékben tárolni esetleg kinyomtatni. A híranyagok bármilyen célú szolgáltatásként való felhasználása hangsúlyozottan csak a tulajdonos előzetes írásbeli engedélyével és csakis a forrás pontos megjelölésével történhet. Az itt fellelhető tartalmak ettől eltérő kezelése szerzői jogi vita tárgyát képezheti.