Beharangozó: BFC Siófok – Békéscsaba 1912 Előre

A Balaton partján folytatja csapatunk, amikor 2019. március 3-án (vasárnap) 14:30 órától Siófokon lép pályára, a Merkantil Bank NB II Liga 26. fordulójában.

Bár a Vasas ellen (2-1) sikerült az előző fordulóban ismét egy nagyszerű és igen hasznos győzelmet aratni, a három pont megszerzése áldozatokkal járt. Sajnos a szerencsétlenségek továbbra sem kerülik el csapatunkat – úgy látszik, ezt az idényt már az ilyen események árnyékában kell lejátszanunk – hiszen Ilyés Tamás és Pilán Márkó is megsérült, így balatoni túrájuk több, mint valószínűtlen. Gránicz Patrikkal továbbra sem számolhat a szakvezetés, ahogy Lustyik Leventével sem. Sajnos Leventére újabb műtét vár, így a tavaszi szezont teljesen ki kell hagynia – neki mielőbbi gyógyulást és felépülést kívánunk. Tóth Dániel fegyelmi okokból visszakerült a Megyei I. osztályú csapathoz, és az eltiltások is tovább bonyolítják a helyzetet: Viczián Ádám és Mészáros Márk összegyűlt sárga céduláik miatt automatikusan kihagyják a fordulót. Mindezek mellett szombaton második együttesünk is megkezdi tavaszi hadjáratát, így nagy valószínűséggel az utánpótlásban nevelkedő fiatal játékosainkra ezúttal különösen nagy felelősség hárulhat majd. Egy szó, mint száz a keretet szinte az élet jelöli majd ki, sok gondolkodásra, mérlegelésre, taktikázásra, pihentetésre ezúttal nem lesz lehetőség.

A nem túl biztató előzmények tükrében a történelem még egy lapáttal rátesz a dologra, hiszen a számok nyomasztó békéscsabai fölényt mutatnak – így a “hagyomány kötelez” címszó, nagy nyomást helyezhet csapatunkra. A két mérkőző fél eddig 24 alkalommal találkozott az első-, tizenegyszer pedig a másodosztályban, és az NB I-es szereplések alkalmával 6 siófoki és 9 csabai győzelem született, míg hatszor döntetlent mutattak az eredményjelzők a mérkőzések végén. Az NB II-es mérleg szempontunkból sokkal meggyőzőbb, hiszen a mindössze egy sárga-kék győzelem mellett, kilenc alkalommal nekünk sikerült győzni, míg egyszer döntetlenre végzett a két csapat. Utoljára – igen régen – 2003. szeptember 12-én, még Balaton FC néven tudtak három pontot szerezni ellenünk, akkor 2-0 lett a végeredmény. Legutóbb 2018. szeptember 2-án, a 7. fordulóban találkoztunk következő ellenfelünkkel, akkor hazai pályán 2-0 arányban (Király és Viczián találataival) győztük le Mihalecz István neveltjeit. A két csapat mérkőzéseit egyébként nem sorolhatjuk a gólszegény meccsek közé, hiszen az eddigi 35 összecsapás alkalmával mindössze kétszer fejeződtek be a mérkőzések gól nélkül. A másodosztályban pedig még sosem volt 0-0, így a kereken 3-as gólátlag mindenképpen közönségszórakoztató mérkőzést aposztrofál. Ez a szám amúgy, főleg a csabai egyletnek köszönhető, hiszen az arány 25-8 javunkra – ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy háromszor annyi gólt produkáltunk, mint a siófokiak.

A Somogy megyeiek igen jól kezdték a tavaszt (Vasas – Siófok 0-2), amire felkészülésük minden okot meg is adott, hiszen törökországi edzőtáborozásuk jó alkalmat nyújthatott a megfelelő fizikai- és mentális tréningre, új pályaedző (Bozsik József) és egy új támadó (Horváth Péter – Paks) is érkezett. Azóta viszont újra mélyrepülésbe kezdtek és a három következő fordulóban vereséget szenvedtek (Budafok – Siófok 2-1, Siófok – Csákvár 1-2 és ETO FC Győr – Siófok 1-0), így továbbra sem tudnak elmozdulni a kiesést jelentő zónából. A 25 forduló alatt összegyűjtött 24 bajnoki egység, melyet 5 győzelmüknek, 9 döntetlenjüknek, valamint 11 vereségüknek köszönhetnek, csak a 18. pozícióba sorolja őket. Emlékezzünk csak, hogy tavaly a Szolnok 42 ponttal búcsúzott, szintén a 18. helyen. Az esélyek és lehetőségek pedig fordulóról-fordulóról fogynak, így a lefelé történő osztályváltás elkerülése érdekében generális változásra-változtatásra lenne szükség, reméljük ez nem most történik meg. Bár a kalapban még 39 pont van, tehát a lehetőség adott a bennmaradásra – hibázni viszont egyre kevesebbet illik.

A Balaton-partiak keretében ismerőst is felfedezhetünk, hiszen a korábbi egyik kedvenc Fehér Zsolt a BFC Siófok együttesében szerepel. Érdemes lesz kiemelt figyelmet szentelni Elek Bencének, aki eddig 6 találattal járul hozzá csapata sikereihez. Színes lapok miatti eltiltott ezúttal nem nehezíti számukra a kezdő összeállítás meghatározását, sérültekről pedig nem érkezett jelentés.

Békéscsaba 1912 Előre – BFC Siófok (2018. 09. 02.)

Visszatérve a Lilákhoz, együttesünk teljesítményére továbbra sem lehet panasz, annak ellenére – fogalmazzunk finoman -, hogy kihívásokkal küszködünk. Az eddigi tavaszi mérleg: 2 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség, ami a helyzetet és a bajnokságot vizsgálva is nagyszerűnek mondható. Ennek és az őszi produktumnak köszönhetően a 4. helyről várhatjuk a dunántúli túrát, amit 12 győzelmünknek, 7 döntetlenünknek, 6 vereségünknek, valamint az eddig összegyűjtött 43 bajnoki pontunknak köszönhetünk. Érdekesség, hogy az első három helyen pontegyenlőség van: 1. Gyirmót FC Győr (50 pont), 2. ZTE FC (50 pont), 3. Kaposvári Rákóczi FC (50 pont) – így a rangsort pillanatnyilag a nyert mérkőzések száma határozza meg.

A BFC Siófok – Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés játékvezetőjeként Kovács Gábor Pétert akkreditálta a szövetség. Az 1978-as születésű sporival érdekes módon legutóbb 2018. szeptember 2-án, a Békéscsaba 1912 Előre – BFC Siófok 2-0 mérkőzésen találkozhattunk. Pályafutása alatt összesen 846 sárga- és 98 piros (!) színű lapot használt fel. Segítőiként Kis Zoltánt és Mohos Milánt jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Kovács Gergely látja el. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A bajnokság 26. fordulóját 2019. március 3-án (vasárnap) 14:30 órától Budaörs – Vác FC, Ceglédi VSE – Balmaz Kamilla Gyógyfürdő, BSS Monor – Kaposvári Rákóczi FC, BFC Siófok – Békéscsaba 1912 Előre, Aqvital FC Csákvár – WKW ETO FC Győr, KBSC FC – Soroksár SC, 16:00 órától Vasas FC – Nyíregyháza Spartacus FC, valamint 17:00 órától ZTE FC – Duna Aszfalt TVSE, Gyirmót FC Győr – Budafoki MTE párosításokban rendezik meg.

A mérkőzéseket szemlélve szurkolhatunk a Monor bravúrjáért a Kaposvár ellenében, a Budafok további jó teljesítményéért a Gyirmót vendégeként, de a Zalaegerszeg – Tiszakécske összecsapás is pikánsnak ígérkezik. A mögöttünk mindössze egy ponttal lemaradó Budaörs ezúttal a Vácot fogadja, így bízunk benne, hogy a hazaiakból többet kivett a szerdai kupaforduló, amire egy mondat erejéig térjünk is ki: a másodosztályú csapatok közül a Magyar Kupa legjobb nyolc csapata közé jutott a Budaörs és a Soroksár, amihez ezúton is gratulálunk!

Az előrejelzés szerint Siófok térségében a mérkőzés napján szeles időjárás várható. A hőmérséklet napközben maximálisan 8 Celsius fok is lehet és gyenge eső is előfordulhat. A Nap 2019. március 3-án (vasárnap) 17 óra 32 perckor nyugszik.

Arra buzdítjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll, idegenbe is kísérjék el a srácokat és szurkolásukkal segítsék újabb győzelemre fiatal csapatunkat!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

[ae-fb-embed url=’https://www.facebook.com/1912elore/videos/416215659133625/’ width=’680′]

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz: