Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – Vasas FC

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 472 másodperc.

A két patinás klub összecsapása mindig rangadónak minősül, hiszen összesen 215 év futballtörténelem lép pályára 2019. augusztus 12-én (hétfő) este 20:00 órától a békéscsabai Kórház utcai Stadionban, amikor a Merkantil Bank NB II Liga 2019/2020-as szezonjának harmadik fordulójában a Vasas FC csapatát fogadjuk.

Két fordulóval és hét bajnoki nappal a hátunk mögött talán még nem teljesen tiszta a kép. Több feljutásra esélyes vagy éppen annak kikiáltott együttes sem kezdte meggyőzően a szezont. Gondoljunk csak az MTK vagy éppen a Vasas első fordulóban elszenvedett vereségére. Nyilván két meccs alapján azért nem lehet messzemenő következtetéseket levonni és hosszú még a bajnokság, de az alapvető erőviszonyok felmérésére nyilván valamilyen szinten elég volt ez a pár nap is. Az is látható, hogy mindenkivel számolni kell, nem lehet leírni-lebecsülni egyik csapatot sem, és ahogy az lenni szokott, meglepetésekben sem fog szűkölködni az idény.

A két mérkőző fél jelentős mennyiségű egymás elleni meccset tudhat maga mögött, szám szerint 51 első- és 8 másodosztályú összecsapást elemezhetnénk. A mérleg fővárosi dominanciát mutat – legalábbis az NB I-es adatokat tekintve -, ezzel szemben a jóval rövidebb NB II-es múlt egyenlegét eddig egálra hozták a csapatok (2-2 győzelem és vereség, valamint 4 döntetlen). A tavalyi év nekünk sikerült jobban, hiszen 2019. február 24-én 2-1 arányban múltuk felül az angyalföldieket, míg 2018. augusztus 29-én 0-0-ás eredmény született. Ezzel együtt is a Vasas számára nem egészen úgy alakult a 2018/2019-es szezon, mint ahogy várták – hiszen kimondva-kimondatlanul a minél gyorsabb feljutás volt a cél -, de erejükből csak a 4. helyre futotta (65 pont). A fővárosiak számára viszont az idén is egyetlen opció van: visszakerülni az első osztályba. Az elképzelés megvalósítása érdekében eddig is tettek, és nyilvánvalóan a jövőben is tenni fognak, hiszen a játékoskeret, az új stadion és a csapat háttere egyértelműen az előbb említett lényeget erősíti.

Számunkra némileg keserédes és kétarcú az újabb találkozás, hiszen korábbi kedvenceink is ellenfelünk keretét erősítik: Birtalan Botond, Borbély Bálint és Viczián Ádám is piros-kékben lép ezúttal pályára. Az állományt tekintve sem alakult jól számunkra az előző felvonás, hiszen Ribánszki László a Kazincbarcika elleni mérkőzés előtti bemelegítés alkalmával megsérült, így fiatal kapusainkra ezúttal is hatalmas felelősség hárul majd. Hursán György és Lustyik Levente továbbra sem bevethető, így Schindler Szabolcs közel sem tud olyan szinten kombinálni, mint kollégája.

Színes lapok miatt egyik csapatnál sincs eltiltott és a két együttes tabellán elfoglalt pozíciójának tekintetében sem fedezhetünk fel túl nagy különbséget: a Vasas és a Békéscsaba is 1-1 győzelemmel és vereséggel áll 3-3 szerzett ponttal, előbbi gólkülönbségének köszönhetően a 6. helyen, míg mi a 8. pozíciót birtokoljuk jelen pillanatban. Egy nagyszerű győzelemmel azonban nagyot léphetnénk előre, ráadásul az évek óta számunkra kedvező tendenciát is fokozhatnánk – hiszen a XIII. kerületiek utoljára 2015-ben tudtak győzni a Viharsarokban.

A forduló pikantériájához tartozik – bár nyilván az érintettek ezt egészen másképp élik meg -, hogy a Balmazújvárostól a fellebbezés ellenére is megvonták a licencet, így a sorsuk gyakorlatilag megpecsételődni látszik. Ennek és a hírek ellenére elutaznak Szolnokra és lejátsszák a harmadik fordulót is. A mezőnyben egyébként eddig öt csapat teljesített százszázalékosan – azaz győzött az első két fordulóban, így a táblázat eleje a következőképpen alakul: 1. Budafoki MTE, 2. WKW ETO FC Győr, 3. Aqvital FC Csákvár, 4. Dorogi FC, 5. Duna Aszfalt TLC. A sereghajtók pedig némileg meglepő módon állnak össze: 18. Gyirmót FC Győr, 19. Vác FC, 20. FC Ajka.

Szanyó Károly: – Békéscsabán egyik csapatnak sem lesz könnyű dolga, ahogy nekünk sem. Egy szervezett, egységes együttest alakított ki Schindler Szabolcs, amely bárkire veszélyes. A Soroksár elleni siker azonban önbizalmat kell hogy adjon a játékosaimnak, és remélem, mindenki szemét felnyitotta. A céljaink nem változtak, Békéscsabára is a három pontért utazunk. Sérülés szerencsére nem hátráltatta a felkészülésünket, így a régóta maródi Kleisz Márkon és Murka Benedeken kívül mindenki rendelkezésemre áll.

Schindler Szabolcs: – Nagyon jól jött a szerdai idegenbeli győzelem a Kazincbarcika ellen, amely megfelelő önbizalmat adhat a fiúknak a folytatáshoz. A Vasas az osztály egyik legjobb csapata, amely elsősorban az előre-játékban nagyon erős. Olyan gólerős támadói vannak a piros-kékeknek, mint a tavalyi NB II-es gólkirály, a Soroksár ellen három gólt szerző Balajti Ádám, a korábbi békéscsabai gólkirály, Birtalan Botond és a rutinos támadó középpályás, Szatmári Lóránd. Nekünk végig szervezetten kell védekezünk, a kapu előtt pedig az eddigieknél jobb százalékkal kell kihasználnunk a helyzeteinket és akkor szurkolóink támogatása mellett itthon tarthatjuk a három pontot. Egy biztos, nem lesz könnyű dolgunk – végig koncentráltan kell játszanunk, mert elég egyetlen kihagyás, amit a Vasas azonnal megbüntethet.

A Békéscsaba 1912 Előre – Vasas FC mérkőzés játékvezetőjeként Bogár Gergőt akkreditálta a szövetség. Az 1991-es születésű sporival legutóbb 2018. november 11-én, a Békéscsaba 1912 Előre – Dorogi FC 2-1 mérkőzésen, szintén játékvezetőként találkozhattunk. Pályafutása alatt összesen 484 sárga- és 38 piros színű lapot használt fel. Segítőiként Becséri Gergelyt és Szalai Dánielt jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Böcskei Balázs látja el. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2019/2020-as szezon harmadik fordulója már augusztus 11-én (vasárnap) 17:30 órától megkezdődik a Soroksár SC – Nyíregyháza Spartacus FC, Dorogi FC – MTK Budapest, Budaörs – Vác FC, Szeged-Csanád Grosics Akadémia – Szombathelyi Haladás mérkőzésekkel, 19:00 órától pedig az FC Ajka – Kazincbarcika, Aqvital FC Csákvár – Budafoki MTE, Szolnoki MÁV FC – Balmaz Kamilla Gyógyfürdő, BFC Siófok – Gyirmót FC Győr, WKW ETO FC Győr – Duna Aszfalt TLC párosítások kerülnek megrendezésre.

A 2019. augusztus 12-én (hétfő) 20:00 órától kezdődő Békéscsaba 1912 Előre – Vasas FC összecsapást az M4 Sport Televízió élőben közvetíti a helyszínről. A kommentátor Horváth Péter, míg a riporter Koczka Henrietta lesznek.

Augusztus 12-én (hétfőn) Békéscsabán iszonyú kánikula – akár 38 Celsius fok – is lehet, így mindenki számára sokkal kedvezőbb a villanyfényes kezdési időpont. A Nap 20 óra 03 perckor nyugszik.

Szeretettel várunk mindenkit a 2019/2020-as szezon második hazai mérkőzésére!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy az 1912elore.hu web- és a facebook.com/1912elore oldalon megjelenő hírek, interjúk, ötletek, megoldások és fotók a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. tulajdonát képezik. Tilos a tulajdonos előzetes engedélye nélkül a tartalom egészét vagy egyes részeit bármely formában átruházni, terjeszteni, reprodukálni vagy a saját személyes használatot meghaladó mértékben tárolni esetleg kinyomtatni. A híranyagok bármilyen célú szolgáltatásként való felhasználása hangsúlyozottan csak a tulajdonos előzetes írásbeli engedélyével és csakis a forrás pontos megjelölésével történhet. Az itt fellelhető tartalmak ettől eltérő kezelése szerzői jogi vita tárgyát képezheti.