Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – Szombathelyi Haladás

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 538 másodperc.

A hétközi kupasiker után 2022. február 13-án (vasárnap) 14:00 órától folytatódik a Merkantil Bank Liga programja, melynek 23. fordulójában a Szombathelyi Haladás együttesét fogadjuk a Kórház utcában.

A szombathelyi alakulat kimondva vagy kimondatlanul egészen más célokért küzd jelen pillanatban, mint a Békéscsaba. Nagyszerű teljesítményük az idei bajnokságban sok kérdést nyitva hagyott, hiszen a feljutást jelentő helyektől mindössze két mérkőzésnyi távolságban vannak (12 győzelem, 4 döntetlen, 6 vereség, 40 pont, 4. hely). Az éllovasoknak tehát elég egy-egy botlás és a Hali máris az első két hely valamelyikében találhatja magát. Egy szó mint száz, a szombathelyi fejekben egészen biztosan ott motoszkál a feljutás gondolata, még akkor is, ha ebbe pillanatnyilag másik három csapatnak is van beleszólása (DVTK, Vasas, Kecskemét). A kérdés viszont az, hogy bírják-e a nyomást, a feszültséget, mennyire sikerül továbbra is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani és rendre produkálni a három pontokat?

A tavaszi idényt jól kezdték, hiszen 0-2 arányban gyűrték maguk alá az ETO FC csapatát, aztán viszont por kerülhetett a gépezetbe, hiszen a Szpari hazai pályán tréfálta meg őket, mert 1-2 arányban tudott győzni. A kupasorozatból már a 4. fordulóban kiestek, ahogy azt a Gyirmót elleni mérkőzésünk beharangozójában is leírtuk, mert büntetőpárbajban alulmaradtak (2-3) az első osztályú Győr-Moson-Sopron megyeiekkel szemben. Így aztán csak a bajnokság maradt számukra és az utóbbi évek felemás teljesítményével szemben egészen biztosan elégtételt jelentene az első osztályban való részvétel újra kiharcolása.

A soron következő vasárnapi mérkőzéssel kapcsolatban pedig leegyszerűsíthetjük a kérdést: a Haladás hetedszer vagy a Békéscsaba először? Ugyanis a meccstörténelem szerint a másodosztályban még sohasem tudtuk legyőzni a Vas megyeieket: hat alkalommal zöld-fehér győzelem, míg egyszer döntetlen született. Az első osztályú egyenleg sokkal kiegyenlítettebb – bár ez jelen helyzetünkben senkit sem vigasztal -, hiszen a 41 alkalomból tizenötször csabai, tizenhatszor szombathelyi győzelmet olvashatunk ki a számokból, míg tízszer eldöntetlen maradt az eredmény. Ha mindent összevetünk, akkor utoljára igen régen, 2004. április 10-én szereztünk három pontot ellenük, tehát majdnem 18 éve nem győztük le a Haladást. Utoljára egyébként 2021. augusztus 18-án találkoztunk a Halival, amikor idegenben 3-1 arányú vereséget szenvedtünk.

Következő ellenfelünk az őszi szezont a negyedik pozícióban zárta, a télen pedig igyekeztek úgy átalakítani keretüket, hogy az alkalmas legyen akár a felfelé történő osztályváltásra is. Távoztak: Hegedűs Márk (SV Gleinstätten), Tóth Dávid (Kecskeméti TE), Rácz Ferenc (Dorogi FC), Romic Danijel (Budafoki MTE), Mocsi Attila (ZTE FC), Debreceni Zalán (Nyíregyháza Spartacus FC). Érkeztek: Lencse László (Gyirmót FC Győr), Csató Martin (Csákvár), Liviu Antal (ZTE FC), Tarján Patrik (Illés Akadémia).

A felkészülési időszakban horvátországi, az isztriai-félszigeten fekvő Umagban edzőtáborral, valamint összesen öt edzőmérkőzéssel próbálták formába hozni magukat: Zsámbéki SK – Szombathelyi Haladás 1-4, Szombathelyi Haladás – FC Nagykanizsa 5-0, Szombathelyi Haladás – NK Olimpija Ljubljana 3-2, NK Osijek – Szombathelyi Haladás 3-1, Szombathelyi Haladás – NK Aluminij 2-2, a TSV Hartberg ellen tervezett meccsük pedig elmaradt.

A Békéscsaba príma tavaszi rajt (Békéscsaba 1912 Előre – Dorogi FC 4-1) után – talán nyugodtan mondhatjuk – meglepő vereséget szenvedett Tiszakécskén, viszont a MOL Magyar Kupában talán kiköszörülte a csorbát és kiejtette a Gyirmótot (3-1). Nem szeretnénk elkiabálni, de úgy látszik tavasszal hazai pályán jobban megy a Liláknak, így igencsak itt lenne az ideje, hogy most már borsot törjünk szombathelyi barátaink orra alá! Jelenleg még változatlanul a bajnoki táblázat 13. pozíciójában állunk 5 győzelem, 9 döntetlen, 8 vereség, valamint 24 bajnoki pont birtokában, de a tabella továbbra is igen sűrű. Egy esetleges győzelemmel és a forduló további mérkőzéseinek számunkra kedvező alakulása folytán, akár három helyet is léphetnénk előre, ugyanakkor egy vereséggel a legszerencsétlenebb szituáció folytán a 17. helyre is visszacsúszhatunk. A 12. és 17. helyezések között mindössze egyetlen mérkőzés a differencia, úgyhogy a többi mérkőzés eredményei jócskán befolyásolhatják a forduló utáni helyzetet. Hát, nem egyszerű, de ha csapatunk a Dorog vagy a Gyirmót elleni arcát és lelkesedését tudja a pályára tenni, akkor egy újabb meglepetés eredmény sem elképzelhetetlen! Ez véleményünk szerint főképp fejben dől majd el és ha a taktikai utasításokat sikerül maradéktalanul betartani, joggal bízhatunk egy újabb sikerben!

A nap fényét viszont mindenképpen emelheti majd, hogy és amennyiben Nikola Pantovic (10) pályára lép vasárnap, akkor lila-fehér színekben ez lehet a 100. mérkőzése! Nikola a 2013/14-es szezonban játszott először nálunk (29 mérkőzést), majd 2019 óta szerepel újra itt, és azóta ehhez még 70-et tett hozzá, így most 99 bajnoki fellépésnél tart, ezen mérkőzéseken összesen 23 gólt szerzett.

Színes lapok miatt egyik csapatban sincs ezúttal eltiltott, így a keretek összeállítását gyakorlatilag “csak” a labdarúgók egészségi állapota befolyásolhatja majd. Mindenképpen érdemes lesz kiemelt figyelmet szentelni az ügyeletes gólfelelősöknek: Kállai Kevinnek (7 gól), Csilus Tamásnak (6 gól) és Szekér Ádámnak (6 gól).

Németh Szabolcs: – Ezen a héten minden nap edzésekkel telt a programunk, szombaton pedig elutazunk Békéscsabára, ahonnan mindenképpen szeretnénk elhozni a három pontot. Mindenképpen dicséretes teljesítmény, hogy vendéglátóink továbbjutottak a Kupában egy NB I-es ellenféllel szemben és a tavaszi első fordulóban is győztek otthon, úgyhogy nem lesz könnyű dolgunk. Tudjuk, hogy a jelenlegi másodosztályú bajnokságban egyik csapat ellen sem mehetünk biztosra, hiszen bárki képes jó eredményekre. A játékosaimban nagy a bizonyítási vágy és bántja őket a Nyíregyháza elleni vereség, úgyhogy a héten mindenki odatette magát és rendesen dolgozott. A Békéscsaba nagyon fegyelmezett csapat, nagy hangsúlyt fektetnek a védekezésre és stabil játékra képesek, hiszen az edzőváltás óta sokat dolgoztak ezen Schindler Szabolccsal. Összességében úgy érzem, hogy nagy mértékben fejlődtek, villámgyors kontráik vannak, amelyekre nagyon oda kell figyelnünk.

Mészáros Márk: – A statisztikákkal sosem foglalkozunk, viszont nagyon alaposan felkészültünk az ellenfélből. Tudjuk, hogy a Liga egyik legjobb csapatával fogunk játszani, fiatal és erős keretük van, viszont ők is küszködnek a sérültjeikkel és betegségekkel. Ettől függetlenül nyilván megvan a tervünk és mindenféleképpen szeretnénk itthon tartani a három pontot. Meglepetés eredményre készülünk, szerencsére egyre több néző látogat ki a hazai mérkőzésekre, ami talán a jobb teljesítmény miatt is van és bízunk benne, hogy vasárnap is sokan jönnek majd szurkolni a csapatnak! Szeretnénk rászolgálni a bizalomra, amit a drukkerektől kapunk hazai pályán hétről-hétre.

A Békéscsaba 1912 Előre – Szombathelyi Haladás mérkőzés játékvezetőjeként Radványi Ádámot akkreditálta a szövetség. Segítőiként Kovács Gábort és Sinkovicz Dánielt jelölték ki. A tartalék játékvezető feladatait pedig Veizer Roland látja el. Az 1983-as születésű sporival 2021. december 12-én, az igen jól sikerült Szeged-Csanád Grosics Akadémia – Békéscsaba 1912 Előre 1-2 mérkőzésen, tartalék játékvezetőként találkozhattunk utoljára. Pályafutása során eddig 723 sárga- és 59 piros lapot használt fel. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2021/2022-es szezon 23. fordulóját február 13-án (vasárnap) 14:00 órától BFC Siófok – Aqvital FC Csákvár, Szolnoki MÁV FC – FC Ajka, Soroksár SC – PMFC, ETO FC – Budaörs, Nyíregyháza Spartacus FC – Szentlőrinc, Békéscsaba 1912 Előre – Szombathelyi Haladás, III. ker. TVE – Tiszakécskei LC, 17:00 órától Budafoki MTE – Vasas SC, Szeged-Csanád Grosics Akadémia – Dorogi FC, valamint február 14-én (hétfőn) 20:00 órától Kecskeméti TE – DVTK párosításokban rendezik meg.

táblázatra pillantva látható, hogy az első két helyen a DVTK (46 pont) és a Vasas (45 pont) áll, míg a sereghajtó pozíciókat a Budafok, Szolnok és a Tiszakécske foglalják el.

Az előrejelzés szerint Békéscsaba térségében közepesen felhős időjárás várható és 9 Celsius fokos maximális hőmérsékletre lehet számítani. A Nap 2022. február 13-án (vasárnap) 17 óra 05 perckor nyugszik.

A mérkőzésről a Hungary Sport Online ad majd élő közvetítést live stream formájában, YouTube csatornájukon.

Arra biztatjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll látogassanak ki a mérkőzésre és biztassák a srácokat!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.