Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – Gyirmót FC Győr

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 616 másodperc.

Folytatódik a MOL Magyar Kupa 2021/2022-es szezonja és az ötödik fordulóban már jóval komolyabb ellenfél, a Gyirmót FC Győr érkezik 2022. február 9-én (szerdán) 17:00 órától a Kórház utcai Stadionba.

Mindenféleképpen érdekes és gyakorlatilag kiszámíthatatlan a matek, hiszen inkább csak sejthetők következő vendégeink prioritásai?! Az is kérdés, hogy melyik mester miképpen gondolkodik majd és milyen összeállításban küldi pályára a csapatokat? Gondoljunk csak bele, a betegségek a Gyirmót FC Győr csapatát is jelentősen megtizedelték, szombat-szerda-szombat ritmusban kell játszaniuk és az előttük álló távolságok sem jelentéktelenek: Győr-Békéscsaba-Győr-Paks-Győr, így az erőforrások optimális beosztásának mindkét fél részéről hatalmas jelentősége lehet. Az nyilvánvaló, hogy számukra az első osztályú tagság megőrzése az elsődleges cél, ezért pedig mindent meg is tettek a téli szünetben, ráadásul igen jól, két győzelemmel (Honvéd – Gyirmót 0-1, Gyirmót – Újpest 1-0) kezdték az idényt. A jó rajtnak köszönhetően el is mozdultak a kiesést jelentő zónából és 5 győzelem, 5 döntetlen, 9 vereség, valamint 20 bajnoki pont birtokában a 10. helyre rangsorolták magukat a bajnoki táblázaton. A keret változtatása, a frissítés létfontosságú lesz csapatunknál is, hiszen nyolc nap alatt három mérkőzést szükséges teljesítenünk, ráadásul február 13-án rajtol a harmadosztályú bajnokság is, úgyhogy a rendelkezésre álló és bevethető egészséges játékosok beosztása sok-sok kérdést vet fel.

A két mérkőző fél eddig kizárólag a másodosztályban találkozott egymással és az összesített egyenleg egyértelmű gyirmóti fölényt mutat: szempontjukból 7 győzelem, 3 döntetlen és mindössze egyetlen vereség olvasható ki a statisztikából. Mindez azt jelenti, hogy eddig egyetlen egyszer, 2013. október 10-én tudtuk 1-2 arányban legyőzni őket. Érdekes az adat és fura belegondolni, hogy miért alakulhatott így ez a dolog, de ettől függetlenül itt a lehetőség a kozmetikázásra?! Mindenki tudja, hogy a kupában bármi lehetséges, minden megtörténhet – nem szeretnénk ismét eklatáns példákat felhozni, de akár a közelmúltból is lehetne emlékezetes összecsapásokra hivatkozni. Így aztán vendégeink is egészen biztosan tudják és látják, hogy a szenvedős őszünk után elindult valami és azzal is tisztában vannak, hogy függetlenül az osztálykülönbségtől Békéscsabán nem adják olcsón a továbbjutást. A két csapat egyébként 2021. május 16-án találkozott egymással utoljára, ami a gyirmótiak szempontjából mindenképpen emlékezetes, hiszen 4-0 arányú győzelmüknek köszönhetően ezen a meccsen dőlt el az első osztályba jutásuk. A 2021/2022-es idény előtt, utoljára a 2016/2017-es szezonban szerepeltek az OTP Bank Ligában, tehát kiesésük után négy évvel sikerült ismét kiharcolniuk a legfelső osztályban való részvételt.

A Győr-Moson-Sopron megyeiek – hozzánk hasonlóan – a sorozat harmadik fordulójában csatlakoztak a küzdelmekhez, előbb az Ajkát búcsúztatták 0-1, majd a Haladás ellen büntetőpárbajban (2-3) léptek a legjobb tizenhat közé. A számokból is látható, hogy a Gyirmót jelen pillanatban nem tartozik a sok gólt szerző csapatok közé, hiszen saját bajnokságukban is mindössze tizenkilenc alkalommal találtak be, viszont huszonnyolcat kaptak, így a mínusz kilences gólkülönbség is arról árulkodik, hogy győztes meccseik jó részét gyakorlatilag egy-egy találattal tudták behúzni. A két fél egymás elleni mérlegét szemlélve 2,7-es meccsenkénti gólátlag jön ki, így ember legyen talpán, aki meg tudja jósolni a kupameccs végeredményét. Vendégeinkkel szemben csapatunk aránylag simán jutott a nyolcaddöntőbe, hiszen a 3. fordulóban Dorogot búcsúztattuk 3-0 arányban, majd idegenben az ESMTK csapatát ejtettük ki 2-4-es végeredménnyel. A kupatörténelmünkre visszatekintve mindenki emlékszik, emlegeti és visszasírja az 1988-as kupagyőzelmet, de a közelmúltból is felidézhetjük a 2015/2016-os éveket, amikor egészen az elődöntőig jutottunk és csak a későbbi kupagyőztes Újpest tudta megállítani a Békéscsabát.

Visszakanyarodva vendégeinkre elmondható, hogy a télen számos problémával szembesültek, tehát nem volt zökkenőmentes a felkészülésük – közléseik szerint voltak olyan edzéseik, melyeken mindössze 8-10 játékos tudott részt venni. Ezzel szemben – jó értelemben – a számlájukra írható a kitűnő bajnoki rajt, ebben pedig nyilván nagy szerepe volt a téli szezonban végrehajtott igazolásoknak is. Ennek megfelelően érkezett hozzájuk egy támadó és egy védekező középpályás Denis Ventura és Vladislav Klimovich személyében. A taktikai repertoárt bővítendő leigazolták Gino Van Kesselt, aki szintén a támadó szekcióban lehet a segítségükre. Az észak- macedón listavezetőtől Matej Cvetanoski érkezett Gyirmótra, aki korábbi csapatával nemzetközi rutinra is szert tudott tenni az európai konferencia ligában történt szerepléssel. Távozott: Heffler Norbert (Tiszakécske) és Lencse László (Haladás). A valamilyen szinten szükséges igazolások mellett azonban, Csertői mester nem rest és bátortalan a fiatal labdarúgók szerepeltetésével szemben, hiszen az OTP Bank Ligában (17 fordulót követően) a Gyirmót volt a harmadik legtöbb fiatal játékperccel rendelkező csapat. Az akadályoztatások miatt a téli szünetben – elméletileg – csak egyetlen felkészülési mérkőzést tudtak tető alá hozni: Gyirmót – Dorog 2-0. A betervezett  MOL Fehérvár FC – Gyirmót FC Győr, Gyirmót FC Győr – Vasas FC, valamint az előző meccs pótlásaként kijelölt MTK Budapest – Gyirmót FC Győr edzőmeccs is elmaradt.

Csertői Aurél: – Hat nap alatt három mérkőzést kell játszanunk. A második a MOL Magyar Kupában a Békéscsaba ellen lesz. Egy Kupa mérkőzésnek egészen más hangulata van, mi próbálunk lehetőséget adni a kevesebbet játszó játékosoknak. Nagyon sok problémával küzdünk, keveset edzettek a játékosok, akik szombaton játszottak azok több terhelést kaptak. Nehéz lesz összeraknom a kezdő csapatot, de tovább szeretnénk jutni, egyértelműen ez a cél. Az ellenfél pedig gondolom meg szeretné mutatni, hogy le tud győzni egy NB I-es csapatot, ebből szokott kialakulni egy nagyon kemény, hajtós mérkőzés.

Schindler Szabolcs: – A Kupának mindig más hangulata van. Nagyon fontos, hogy hazai pályán játszunk hiszen tudjuk, hogy a Gyirmót egy jó formában lévő, masszív csapat. Nagyon jól kezdték a tavaszt és Csertői Aurélt is kiváló szakembernek tartom, aki lehetőségeikhez mérten biztosan minden megtett és megtesz azért, hogy a Gyirmót megőrizze első osztályú tagságát. Fontos, hogy kitűnően védekeznek és az adódó kevés lehetőségükből általában sikerül egyet-egyet gólra váltaniuk. Mindentől függetlenül szerintem jól felkészültünk belőlük és remélem, hogy a lehető legtöbb olyan taktikai elem megvalósul majd szerdán, melyeket gyakoroltuk. Több olyan játékos is lehetőséget kap majd, aki eddig kevesebbet tudott szerepelni, de ez nem azt jelenti, hogy félvállról vennénk a Kupát. Nagyon fontos számunkra ez a mérkőzés és úgy mint a Gyirmót, mi is szeretnénk továbbjutni.

Színes lapok miatt egyik csapatban sincs eltiltott, hiszen a bajnokságban gyűjtött cédulák és szankciók a Kupában nem számítandók. A hétközi mérkőzésen számunkra egyértelmű cél a továbbjutás, a keretben azonban nyilván olyan játékosok is lehetőséget kaphatnak majd, akik eddig nem rendelkeznek elegendő játékperccel, így az összecsapás jó alkalmat teremthet a formába lendülésre.

Vendégeink keretében ismerős lehet számunkra Szatmári István, aki korábban Békéscsabán is szerepelt. Mindenképpen kiemelt figyelmet érdemel majd Varga Barnabás, aki eddig nyolc találattal járult hozzá csapata boldogulásához.

Egy mérkőzésen dől el a továbbjutás. Amennyiben a rendes játékidőben döntetlen az eredmény – függetlenül a csapatok osztályba sorolásától –, akkor 2 x 15 perces hosszabbítás következik. Ha a hosszabbításban mindkét sportszervezet azonos számú gólt ér el vagy nem esik gól, a továbbjutás a büntetőpontról végzett rúgásokkal dől el a Labdarúgás Játékszabályainak rendelkezései szerint.

A Békéscsaba 1912 Előre – Gyirmót FC Győr mérkőzés játékvezetőjeként Antal Pétert akkreditálta a szövetség. Segítőiként Punyi Gyulát és Márkus Pétert jelölték ki. A tartalék játékvezető feladatait pedig Szilágyi Sándor látja el. Az 1986-os születésű sporival 2021. november 24-én, a Békéscsaba 1912 Előre – Nyíregyháza Spartacus FC 1-0 mérkőzésen, tartalék játékvezetőként találkozhattunk utoljára. Pályafutása során eddig 457 sárga- és 33 piros lapot használt fel. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A nyolcaddöntők egyébként már február 5-én megkezdődtek, amikor a Kolorcity Kazincbarcika SC 0-1 arányban győzött a Ceglédi VSE ellen. Február 8-án az Újpest FC – Kisvárda Master Good 2-1 és Szeged-Csanád Grosics Akadémia – MOL Fehérvár FC összecsapásokat kísérhetjük-kísérhettük figyelemmel, valamint február 9-én az FC Nagykanizsa – ETO FC, az Aqvital FC Csákvár – Paksi FC, a Békéscsaba 1912 Előre – Gyirmót FC Győr, a Kecskeméti TE – Budapest Honvéd és  a Vasas FC – Ferencvárosi TE mérkőzéseket rendezik meg.

Az előrejelzés szerint Békéscsaba térségében közepesen felhős időjárás várható és 13 Celsius fokos maximális hőmérsékletre lehet számítani. A Nap 2022. február 9-én (szerdán) 16 óra 58 perckor nyugszik, így a bemelegítésre már kapcsoljuk a villanyfényt.

A mérkőzés megtekintése a klubvezetés döntése értelmében ingyenes, védettségi igazolvány – a vonatkozó és érvényben lévő szabályozások szerint – továbbra is kötelező!

Arra biztatjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll látogassanak ki a mérkőzésre és biztassák a srácokat!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.