Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – Kaposvári Rákóczi FC

A tabella utolsó, azaz kiesést jelentő helyén zárta az OTP Bank Liga 2019/2020-as szezonját a Kaposvár. A másodosztályból feljutó együttes nem tudott megkapaszkodni az első ligában, így augusztustól ismét az NB II-ben folytatja.

Ilyen esetben hajlamos lenne az ember azt gondolni, hogy minden széthullik, elmenekülnek a játékosok és a csapat úgy meggyengül, hogy pofozógép lesz a második ligában is. Annak ellenére sincs ez így, hogy a Kaposvár az első három forduló alatt mindössze két pontot szerzett, hiszen az együttes magját sikerült egyben tartani, így játékosaik bármikor-bárhol képesek meglepetést okozni, váratlant húzni. Így aztán természetesen kellő tisztelettel és komolysággal várjuk vendégeinket 2020. augusztus 16-án (vasárnap) este 19:00 órától, amikor a Kórház utcai Stadionban fogadjuk őket.

Na, de lássuk a konkrétumokat! A házi gólkirály Ádám Martin, valamint az előző szezonban három gólig jutó Nagy Richárd is az első osztályú Paksi FC csapatánál folytatja pályafutását. A 26 éves védekező középpályás Farkas Aurél, a Nyíregyháza Spartacus FC együtteséhez igazolt. Csatárposztra érkezett viszont Szarka Ákos, aki tapasztalatával és felépítésével mindenképpen veszélyt jelenthet kapunkra. Több utánpótlás-válogatott is helyet kapott a keretben, hiszen Varjas Zoltán és ikertestvére László, valamit Földi Botond is csatlakozhatott. Végül, de nem utolsósorban a szatmárnémeti születésű, de Angliában nevelkedő Erdei Carlot sikerült szerződtetniük, aki legutóbb még a Csíkszereda együttesét erősítette. A távozó-búcsúzó oldalon szerepel még Hegedűs Dávid is, aki végleg szögre akasztotta a csapatkapitányi karszalagot, hiszen befejezte profi pályafutását. Ugyanígy tett Fodor Marcell is, aki 114 élvonalbeli bajnoki mérkőzésen lépett pályára, s mindent megnyert, amit ebben az országban meg lehet nyerni.

Túl sok pihenő nem jutott osztályrészül a zöld-fehéreknek, hiszen a járvány miatt később újraindult első osztályú bajnokság igencsak elhúzódott. Felkészülési mérkőzéseiket Pápán kezdték, ahol 0-3 arányú győzelmet arattak. A következő Balassagyarmat elleni edzőmeccsük elmaradt, majd a Paksot fogadták hazai pályán, amelyen 0-3-ra kikaptak. Végül Budapesten, a Magyar Futball Akadémián tartották a bajnoki főpróbát, ahol a Budapest Honvéd-MFA elleni edzőmérkőzés kettő-kettes döntetlennel zárult.

Békéscsaba 1912 Előre – Kaposvári Rákóczi FC 1-1 (2018. október 7.)

A kórelőzmények ismeretében, azaz a meccstörténelem alapján papíron egyértelmű hazaira tehetnénk a vasárnapi derbit, hiszen az eddig egymás ellen lejátszott tizenkét első osztályú találkozóból hat alkalommal mi, kétszer pedig a dunántúliak győztek, négy alkalommal viszont eldöntetlen maradt az eredmény. A második vonalban teljesített meccsek kapcsán is egyértelmű a csabai fölény, hiszen négyszer mi, egyszer következő vendégeink szerezték meg a három pontot, háromszor pedig iksz lett a vége. Utoljára 2019. április 7-én vívhattunk a kaposváriakkal idegenben, melynek eredményével (0-2) jelen pillanatban is maximálisan kiegyeznénk. Érdekességképpen az első osztályban utoljára 2005-ben, míg a második ligában 2000-ben tudtak győzni ellenünk, tehát amennyiben az összesített mérleget vizsgáljuk, 15 éve nem tudtak nyerni a Békéscsaba ellen.

Ahogy a bevezetőben említettük, a Somogy megyeiek bajnoki rajtja nem indult túl fényesen, hiszen hazai pályán vereséget szenvedtek a Nyíregyházától (0-1), majd Győrben 1-1 arányú döntetlent értek el, ahogy a Kazincbarcika ellen is a legutóbbi fordulóban. Így három felvonás után, két szerzett bajnoki egységgel a tabella 16. pozíciójába sorolták magukat. Nyilván lesz ez még másképp is, hiszen a kiesést követő keserűséget, letargiát nem olyan egyszerű megemészteni, helyretenni. Reméljük azonban, hogy csapatunk nem adja majd alájuk a lovat és az utóbbi két hétben mutatott határozott, nagyszerű játékkal sikerül itthon tartani a három a pontot!

Eddig gyakorlatilag három presztízs-meccsen sikerült pontot és legfőképpen pontokat gyűjtenünk, ezáltal együttesünk a bajnoki táblázat harmadik helyét foglalja el. Mérlegünk két győzelem, egy döntetlen, valamint négy szerzett gól, melyek mindegyike igen látványos és hasznos találatnak bizonyult. Sérültek tekintetében még mindig nem túl rózsás a helyzet, hiszen a korábbi maródiakhoz Király Patrik és Oláh László is csatlakozott, akik vasárnap egészen biztosan nem tudnak pályára lépni. Az sem könnyíti a helyzetet, hogy második együttesünk szezonpremierje időpontütközéssel kerül megrendezésre, hiszen a Tótkomlós elleni megyei, idegenbeli mérkőzés szintén augusztus 16-án (vasárnap) 17:00 órától kerül lebonyolításra. A klubvezetés mindent megtett az időpontmódosítás érdekében, de vendéglátóink sajnos hajthatatlanok és teljesen rugalmatlanok voltak ezzel kapcsolatban. Ebben az esetben sajnos az esetleges visszajátszók száma is minimalizálódik, ráadásul első csapatunk sem számíthat tehetséges fiatal erőforrásainkra a megfelelő mértékben. A helyzet tehát annak ellenére sem egyszerű, hogy sérültjeink rehabilitációja jól halad, viszont bevethetőségük adott esetben még kérdéses és a rásérülés veszélyét vetíti előre.

A bajnoki táblázatra pillantva látható, hogy amennyiben sikerrel zárjuk a negyedik fordulót is, valamint a Dorog meglepi a Nyíregyházát és a DVSC pontokat veszít a Szolnok ellen, akár még az élre is állhatunk. 🙂 Tudjuk, hogy sem ez a szívünket melengető kalkuláció, sem a tabella pillanatnyi állapota ebben a korai fázisban még nem sok mindent jelent, de akkor is érdemes eljátszani a gondolattal, hiszen jóérzést, örömöt és pozitivitást okoz. Visszatekintve a tavalyi (2019/2020.) időszakra, a bajnokság ezen szakaszában (három forduló után), a táblázat negyedik pozíciójában álltunk, hat bajnoki ponttal.

Waltner Róbert: – Egy masszív csapatnak tartom a Békéscsabát. A Vasas elleni mérkőzésen is bizonyították, hogy jók, hiszen fegyelmezett játékkal rukkoltak elő, így mindenféleképpen az elsőtől az utolsó percig figyelnünk kell ellenünk. Játékosként pozitív és negatív emlékeim is vannak a Békéscsaba ellen, de inkább az előbbi felé billen a mérleg nyelve, mivel több gólt is szereztem anno ellenük. Edzőként már felemások az emlékeim. Békéscsabán egy nagyon jó meccset játszottunk, ahol az utolsó percekben egyenlítettünk tizenegyesből. A hazai mérkőzést viszont kitörölném az emlékezetemből, mivel akkor a békéscsabaiak nagyon jól játszottak, két óriási gólt is lőttek és nyertek, mi pedig rosszul játszottunk.

Kincses Ádám, asszisztens edző: – A szurkolók az elmúlt héten is nagyon sokat segítettek nekünk. A hétvégén esti mérkőzésünk lesz: zöld-fehérek a lila-fehérek ellen. Készülünk ellenük, szeretnénk egy jó meccset játszani és a szurkolókat is megörvendeztetni egy győzelemmel. A Kaposvár jó csapat, amit az is igazol, hogy tavaly az NB I-ben játszottak. Az együttes gerince egyben maradt – kicsit csalóka, hogy eddig három mérkőzésből csupán két pontot szereztek.

A Békéscsaba 1912 Előre – Kaposvári Rákóczi FC mérkőzés játékvezetőjeként Szilágyi Sándort akkreditálta a szövetség. Segítőiként Berényi Ákost és Sinkovicz Dánielt jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Oláh Gábor látja el. Az 1984-es születésű sporival utoljára 2019. szeptember 1-én, a Békéscsaba 1912 Előre – Budafoki MTE 0-3 mérkőzésen találkozhattunk. Pályafutása során eddig 668 sárga- és 36 piros lapot használt fel. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2020/2021-es szezon 4. fordulóját augusztus 16-án (vasárnap) 17:30 órától DVSC – Szolnoki MÁV FC, Budaörs – Gyirmót FC Győr, Szentlőrinc – Vasas FC, 19:00 órától BFC Siófok – DEAC, Szombathelyi Haladás – Szeged-Csanád Grosics Akadémia, Aqvital FC Csákvár – FC Ajka, Békéscsaba 1912 Előre – Kaposvári Rákóczi FC, WKW ETO FC Győr – Soroksár SC, Nyíregyháza Spartacus FC – Dorogi FC, valamint 20:00 órától Kolorcity Kazincbarcika – PMFC párosításokban rendezik meg.

Az előrejelzés szerint Békéscsaba térségében mérséklődik a kánikula, közepesen felhős időjárás várható, helyenként záporral és 27 Celsius fokos maximális hőmérséklettel. A Nap ezen a napon 19:54 órakor nyugszik, így kapcsoljuk a villanyfényt.

Arra biztatjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll látogassanak ki a mérkőzésre és biztassák a srácokat! 

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy az 1912elore.hu web- és a facebook.com/1912elore oldalon megjelenő hírek, interjúk, ötletek, megoldások és fotók a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. tulajdonát képezik. Tilos a tulajdonos előzetes engedélye nélkül a tartalom egészét vagy egyes részeit bármely formában átruházni, terjeszteni, reprodukálni vagy a saját személyes használatot meghaladó mértékben tárolni esetleg kinyomtatni. A híranyagok bármilyen célú szolgáltatásként való felhasználása hangsúlyozottan csak a tulajdonos előzetes írásbeli engedélyével és csakis a forrás pontos megjelölésével történhet. Az itt fellelhető tartalmak ettől eltérő kezelése szerzői jogi vita tárgyát képezheti.