Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre II. – Füzesgyarmati SK

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 544 másodperc.

Négy év után ismét a harmadosztályban szerepelhet második csapatunk, ezúttal a Keleti csoportban rögtön a megyei rivális Füzesgyarmat ellen vívhatja első csatáját, 2021. augusztus 1-én (vasárnap) 11:00 órától a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia centerpályáján.

A 2016/2017-es szezonban szerepelhetett utoljára az NB3-ban második csapatunk, így mindenképpen hatalmas előrelépés és siker, hogy végre összejött a feljutás. Bár az osztályozók miatt kevesebb felkészülési idő maradt a Lilák számára, igyekeztek mindenben felnőni a feladathoz. A másodosztályhoz hasonlóan a Keleti csoportban is húsz együttes küzd majd egymással, így összesen 38 forduló áll a klubok rendelkezésére, hogy minél több pontot gyűjtsenek. Mindenképpen érdemes lesz figyelemmel kísérni a harmadosztály fejleményeit is, hiszen olyan csapatokat találunk a résztvevők között, mint a DEAC, a DVSC II., a DVTK II., a Kisvárda II. vagy éppen az Újpest második alakulata. Egy szó mint száz, színvonalas és izgalmas mérkőzésekre számíthatunk, ezért mindenképpen arra ösztönözzük az érdeklődőket, hogy látogassanak ki a meccsekre! A szerényebb cél pedig egyértelmű: kiharcolni a bennmaradást, minél több pontot gyűjteni és ha úgy alakulnak a dolgok, akkor nyilván nőhet az étvágy is.

Az emlékeket felelevenítve az utolsó NB3-as tagságunk alkalmával, az akkori 18 résztvevős bajnokság 14. helyén végeztünk. Első ellenfelünk, a Füzesgyarmat pedig éppen akkor jutott fel, így a 2017/2018-as idény óta próbálja kiharcolni az újabb osztályváltást és építgetik csapatukat. A tavalyi szezonban negyedik helyen végeztek, a bronzéremről pedig csak egy hajszállal maradtak le. Erejük, elszántságuk mindenképp figyelemre méltó, így egyelőre legfeljebb a hazai pálya jelenthet számunkra némi előnyt.

A Békéscsaba II. kerete ismét jócskán átalakult, hiszen a fiatal-szabály jelentősen befolyásolja a pályára küldhető csapat összetételét, így a rendelkezésre álló igen rövid idő alatt kellett úgy szervezni a dolgokat, hogy a lehetőségekhez mérten fel tudjuk venni a versenyt a többiekkel. Mindent egybevéve az NB-s szereplés elsősorban a fiatalok számára jelent hatalmas kiugrási lehetőséget, hiszen egy-egy jó teljesítmény esetén egy karnyújtásnyira van az eggyel magasabb osztály. Motivációban, akaratban nyilván nem lesz most sem hiány, ahogy azt láthattunk és megszokhattuk az előző idények megyei bajnokságaiban is.

A Békéscsaba II. kerete az alábbiak szerint változott.

Érkezett: Szabó Csaba (Gyulai TFC), Váradi Ádám (Hódmezővásárhelyi FC), Apró Ármin (Jászberényi FC), Zvara Levente Mátyás (Bp. Honvéd-MFA II), Kiss László Dávid (MTK Budapest U17). Távozott: Farkas János, Lászik Milán, Csicsely János (Körösladány MSK), Körömi Zoltán (Törökszentmiklós), Trescsula Máté, Bánfi Dominik (Gyulai TFC), Czvalinga Márk, Répási Balázs, Nagy Szabolcs (Szeghalmi FC), Nyéki Boldizsár (Okány KSK), Jakab Gábor (Szabadkígyósi SZSC).

A Füzesgyarmat kerete az alábbiak szerint változott.

Érkezett: Olteán Sergiu Adrián (Kazincbarcikai SC), Szántó Mihály Sándor (Körösladány MSK), Nagy Zsolt András (Majos SE), Molnár Márk Miklós (MOL Fehérvár II.), Szilágyi Szebasztián (Cigánd SE), Borbély Zsombor (Gyöngyösi AK), Toca Bogdan Florin (újrakezdte), Sundas Anatolis Alexis (Hajdúszoboszlói SE). Távozott: Kis Szabolcs (Hajdúszoboszlói SE), Csörgő Raul (Nyíregyházi Spartacus FC), Tóth Olivér (Jászberényi FC), Balogh Gusztáv (Medgyesbodzás SE), Árvai Ádám (Lockenhaus-Rattersdorf – AUT), Vajda Roland Rafael (abbahagyta), Arcangel Luis Colon Ramos (Cigánd SE).

Boros Tibor, szakmai koordinátor: – Nem gondoltuk, hogy azonos csoportba kerülünk az Előrével, arra meg különösen nem, hogy Fortuna már az első fordulóban összesorsol minket. Sok edzőmeccset játszottunk már egymással, váltakozó sikerrel, de tétmeccsen még nem mérettettünk meg. Semmilyen presztízs jelleget nem tulajdonítok a találkozónak, hiszen nincsenek úgymond közös hagyományaink. Azt gondolom, hogy egy rendkívül stabil játékra képes csapatom van. Míg az ellenfelünk a bajnoki címe és az eredményesen megvívott osztályozó után siker élményekben gazdagon és önbizalommal telve várhatja a rajtot. Ezek mellett a matiné időpont és a hazai pálya mellettük szól, de a rutin és a magasabb szintű játékosmúlt mellettünk. Azonban hogy a felsoroltak közül mi domborodik majd ki a találkozón az nehezen megjósolható. Objektíven tekintve háromesélyes a mérkőzés, de én személy szerint döntetlennél rosszabb végkimenetelt nem tudok elfogadni a csapatomtól.

Brlázs István Gábor, vezetőedző: – Az osztályozó miatt rövidre sikerült a felkészülésünk, mindössze bő négy hetünk volt arra hogy azonos szintre hozzuk a jelentősen átalakult keretünket. Az idő szűkössége miatt szükség van még pár hétre ahhoz, hogy mindenki megfelelő erőállapotba kerüljön. Különösen igaz ez a legifjabbakra, akikkel hosszabb távú terveink vannak, de részfeladatok megoldására máris készen állnak. Tisztában vagyunk vele, hogy nem lesz sétagalopp az év, hiszen mindössze 14-15 olyan játékosunk van, aki több-kevesebbet játszott már NB-s szinten. Hozzájuk jöhetnek még az első csapattól visszajátszók, mert bár a két keret úgy lett kialakítva, hogy mindenki ott játszik, ahol edz, azért meghagytuk az átjárás lehetőségét is. A Füzesgyarmat minden tekintetben előttünk jár. Folyamatosan ott van a dobogón vagy a közelében, erre a bajnokságra pedig még erősített is. Természetesen a hazai nyitányon igyekszünk mindent megtenni majd, de a pontszerzés igazi bravúr lenne. Szerencsére az alapcsapatunkból mindenki egészséges, igaz Pap Szabolcs már a felkészülés kezdetén eltörte a lábát, Cservenák Csaba pedig a kezével járt hasonló módon. Rajtuk kívül Tóth Péter küzdött makacs lovaglóizom-sérüléssel, emiatt nagy a lemaradása. Mindentől függetlenül a fiataljaink számára jó év lesz, hogy bizonyítsák alkalmasak a magasabb osztályra is, így aztán megpróbáljuk minden percét élvezni a harmadosztálynak.

Mindenképpen érdemes egy kicsit kitérni a szabályokra is, hiszen nem biztos, hogy mindenki figyelemmel kísérte a harmadosztályú bajnokságokat – bár ahogy szokták mondani: alakul, mint púpos gyerek a prés alatt – hiszen a harmadosztály feljutó és induló csapatainak összetételét valami mindig jelentősen befolyásolja. De, ettől függetlenül a versenykiírás szerint: a 2021/22. évi NB II. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokság 18-20. helyezettje kiesik a 2022/23. évi NB III. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokságba (+3 csapat), a 2021/22. évi NB III. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokság három csoportjának 1. helyezett csapata feljut a 2022/23. évi NB II. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokságba (-3 csapat), a 2021/22. évi NB III. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokság három csoportjának 17-20. helyezett csapata kiesik a 2022/23. évi Megyei-Budapesti I. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokságokba (-12 csapat), a 2021/22. évi NB II. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokság 1-2. helyezett csapatának tartalékcsapatai (+2 csapat), a 2021/22. évi Megyei-Budapesti I. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokságok 1. helyezett csapatai közül 10 csapat. Osztályozó mérkőzések szükségesek, amennyiben 10 csapatnál több jelentkező sportszervezet van a 2022/23. évi NB III. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokságra (+10 csapat).

Békéscsaba 1912 Előre II. – Füzesgyarmati SK mérkőzés játékvezetőjeként Nagy Norbertet akkreditálta a szövetség. Segítőiként Kövér Tamást és Molnár László Mátét jelölték ki. Az 1988-as születésű sporival 2021. május 9-én, a Békéscsaba 1912 Előre – Szolnoki MÁV FC 3-2 (1-2) mérkőzésen, tartalék játékvezetőként találkozhattunk utoljára. Pályafutása során eddig 426 sárga- és 22 piros lapot használt fel. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

Az NB III Keleti csoport 2021/2022-es szezon 1. fordulóját augusztus 1-én (vasárnap) 11:00 órától Békéscsaba 1912 Előre II. – Füzesgyarmati SK, 17:00 órától Eger SE – Tállya KSE, 17:30 órától Kolorcity Kazincbarcika SC – Tiszafüredi VSE, Aqua-General Hajdúszoboszló – DVSC II., Termálfürdő Tiszaújváros – Újpest FC II., BKV Előre – Salgótarjáni BTC, DEAC – DVTK II., Jászberényi FC – Törökszentmiklósi FC, valamint Putnok FC – Hidasnémeti VSC párosításokban rendezik meg.

Az előrejelzés szerint Békéscsaba térségében közepesen felhős, igen meleg időjárás várható, akár 38 Celsius fokos maximális hőmérsékletre is lehet számítani. A Nap ezen a napon 20 óra 19 perckor nyugszik.

Ne felejtsék el, hogy vasárnap még egy rangadón szurkolhatnak a Liláknak, hiszen első csapatunk 19:00 órától villanyfényes mérkőzésen fogadja a Szeged-Csanád Grosics Akadémia együttesét a Kórház utcában!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

További hasznos információk:

Információk: Békéscsaba 1912 Előre II. – Füzesgyarmati SK