A lényeg még ezután következik

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 299 másodperc.

A bajnoki cím már a zsebben, de mindenki tisztában van azzal, hogy a valóban lényeges dolgok csak ezután következnek. Éppen ezért némileg átgondolt stratégiával és már egy mini felkészülés közben fogadjuk majd 2024. május 12-én (vasárnap) 17:00 órától a Szeged-Csanád Grosics Akadémia második csapatát a Kórház utcai Stadionban.

Békéscsaba 1912 Előre - Szeged-Csanád Grosics Akadémia II.

A bajnoki cím szerény megünneplése és a Szolnok elleni győzelem okán a szakmai stáb plusz egy pihenőnapot engedélyezett játékosainknak, de ezután visszatérnek a rendes hétköznapok, félretettük az örömöt, amelyet a bajnokság megnyerése miatt érzünk és mindenki újra komoly munkába kezdett, hiszen júniusban még két osztályozó mérkőzést is meg kell vívnunk. Az út a fennmaradó három bajnokin keresztül vezet a végcél felé, így a 28. fordulóban a Szeged második alakulatát fogadjuk hazai körülmények között.

Elgondolkodtató mi a jobb, idejekorán megszerezni a bajnoki címet és nyugodtan, átgondoltan készülni az osztályozókra, vagy végig küzdelemben állva, az utolsó fordulóban kiharcolni a jogot? Figyelembe véve mindenféle eshetőséget, okot és okozatot, véleményünk szerint az előbbi – tehát jól van az így, hogy a Békéscsaba 1912 Előre már most bajnokként készülhet a következő megmérettetésre! Ilyen formán van idő mindenre, nem kell kapkodni, átgondoltan, megtervezetten lehet dolgozni. Mivel már Szolnokra is úgy utaztunk, hogy több sérült, illetve betegséggel küzdő játékosunkat nélkülözni kellett és hiányuk valamilyen szinten érezhető is volt, így talán már ők is bevethetővé válhatnak az osztályozókra, hiszen nem kell annyira siettetni visszatérésüket, van idő a regenerációra.

Következő ellenfelünk a Szeged-Csanád Grosics Akadémia II. gyakorlatilag harmadosztályú tagságáért harcol és már nincs túl sok lehetősége kozmetikázni a mérlegen. Huszonhét teljesített mérkőzés után 6 győzelem, 7 döntetlen, 14 vereség, valamint 25 bajnoki pont birtokában a 14. helyen állnak. Ez ilyen formában biztos kiesést jelent, de van még reményük a bennmaradásra – bár bízunk benne, hogy nem ellenünk kezdik meg a felzárkózást. Kilenc pont szerezhető még, tehát legjobb esetben még simán elkerülhetnek a veszélyzónából, ehhez azonban nyilván nekünk is lesz egy-két passzunk. Nyilván lényeges lesz számukra, hogy közvetlen riválisaik a Martfű (11. hely), a Budapest Honvéd II. (12. hely), valamint a Kecskemét II. (13. hely), a bennmaradásért folytatott harcban milyen eredményeket ér majd el. A soron következő fordulóban a Honvéd II. jó eséllyel legyőzheti a Ceglédet, a Kecskemét II. Szolnokon vendégszerepel, a Martfű pedig a Pénzügyőrt látja vendégül, azaz szempontjukból sok nyitott kérdés van még. A csongrádiak nyilván mindent meg fognak tenni azért, hogy pontot vagy akár pontokat szerezzenek Békéscsabán, hiszen számukra ez gyakorlatilag létkérdés – így aztán nyilván számíthatunk az első csapatukból visszajátszókra is. A Szeged II. egyébként győzelemből érkezik és az utóbbi három fordulóban nem is kaptak ki, tehát felfelé ívelő tendenciát mutatnak. Mindenképpen érdemes lesz kiemelt figyelmet fordítani ügyeletes gólfelelősükre Pataki Zoltánra, aki eddig 12 alkalommal tudta bevenni az ellenfelek kapuját. Az elmúlt vasárnap amúgy éppen a szegedieknek köszönhetjük, hogy már a forduló vége és a Szolnok elleni mérkőzésünk előtt bajnokok lehettünk, hiszen bravúros győzelmet (2-1) arattak az ESMTK ellen. A győzelem azonban véráldozatokkal járt számukra, mert két eltiltottjuk is lesz: Burai Artúrt és Vladul Stefant is piros lappal állították ki. Így járt – némileg furcsa módon – Pusztai András is a Békéscsabánál, akit a Szolnok elleni meccs 83. percében küldött az öltözőbe a játékvezető, így május 12-én biztosan nem számíthat rá Csató Sándor.

A szegedi második együttesének kerete igen fiatal, gyakorlatilag utánpótlásuk adja a csapat magját, kiegészülve természetesen néhány igen tapasztalt, harminc év feletti játékossal. Tavaly még a Csongrád-Csanád Megyei (akkor még így hívták) I. osztályban pallérozódtak és a 22 fordulós bajnokságot majdnem hibátlanul, 20 győzelem és 2 döntetlen birtokában – tehát vereség nélkül – nyerték meg, kiharcolva ezáltal a felfelé történő osztályváltás lehetőségét. A lehetőséggel élni is tudtak, illetve akartak, így aztán gyakorlatilag első alkalommal szerepelhet második együttesük egy NB-s bajnokságban. A két együttes közös statisztikája ezen a szinten az őszi (2023. október 29.) mérkőzésre korlátozódik, amelyen 1-2 arányban tudtuk megszerezni a győzelmet. A mérkőzés után napokban egyébként szakvezetőt váltottak, hiszen Andorka Péter helyét Bilic Igor vette át, azóta az UEFA A-licenccel rendelkező szakember próbálja benntartani a csapatot a harmadosztályban.

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.


Értékelj!

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Értékelések átlaga: / 5. Értékelések száma:

Még nincs értékelés.


Mérkőzés


Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz: