Vissza kell térnünk

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 345 másodperc.

A kiesés ellenére Békéscsabán továbbra is bíznak vezetőedzőnkben, aki folytatná az építkezést a csapatnál.

zoran_reggeli_start

Az OTP Bank Liga hétvégi fordulója után eldőlt, hogy a Honvédtól vereséget szenvedő újonc Békéscsaba sorsa megpecsételődött, az Előre biztosan kiesik az NB I-ből. A viharsarkiak vezetőedzője, Zoran Spisljak a Digi Sport keddi műsorában értékelte a szezont.

– A tavaszi menetelés fényében nagy csalódás a kiesés?

– Ha a tavaszt nézzük, akkor igen, de a bajnokság két fél szezonból állt, és az első része miatt nagy nehézségeink voltak. Az első öt meccsen kerültünk olyan hátrányba, amit már nem tudtunk behozni. Nagyon nehéz volt az átmenet az NB II-ből az NB I-be, és itt kezdődött a probléma. Tíz napunk volt ezt megoldani, és sajnos nem sikerült. A télen már pótoltuk a hiányosságokat, és februártól mostanáig egészen jó időszakot zártunk, de ez sem volt elég. Egy lépéssel lemaradtunk a kupában a döntőről, a bajnokságban pedig arról, hogy benn tudjunk maradni – kezdte Zoran Spisljak. – Nagyon sok oka volt annak, hogy az elején nehezen vettük fel a lépést a többi csapattal. Természetesen ebben a pillanatban kudarcot érzünk, és mindenkinek nehéz ezt feldolgoznia a klubnál. Ugyanakkor tudjuk, hogy jó alapot tettünk le, erre kell építeni és a jövőre kell gondolnunk.

– Mi változott a télen? Mi hozta vissza a reményt? Az izgalmas végjátékban úgy tűnt, hogy a csapat akár benn is tud maradni…

– Idő kellett a játékrendszernek, amelyet próbáltunk megvalósítani. Tapasztalatból mondom, hogy hat hónap kell, amire beáll a rendszer, amire a játékos eléri azt a szintet, hogy a maximumot tudja adni. Az új játékosok beépítésére is kellett idő, de februártól már lehetett látni a csapaton, hogy szervezettebb, stabilabb. Kevesebb gólt kaptunk, jobban tudtunk támadásokat vezetni. A statisztikát visszanézve a Békéscsaba dolgozta ki a legtöbb helyzetet meccsenként, de sajnos nem rúgtuk be őket. A rendszer elérte azt a szintet, hogy versenyben tudtunk lenni a többiekkel és minőségi meccseket játszottunk. A helyzetkihasználásunkkal volt probléma, mert az a csapat el sem jut helyzetig, amely fizikálisan vagy mentálisan nem bírja ezt a terhelést. Csak a végső pillanatban a koncentráció és a jó döntés, valamint annak a technikai kivitelezése hiányzott.

– Mi fog most történni Békéscsabán? Távozik a vezetőedző és széthullik a csapat, vagy az a cél, hogy egyből visszakerüljenek az élvonalba?

– Tovább akarjuk építeni, amit elkezdtünk, mert úgy érzem, hogy a klub jó úton jár. Pozitív változások történtek a klubnál ebben az időszakban, gondoljunk csak arra, hogy válogatott és külföldi meghatározó játékosok érkeztek Békéscsabára. Persze a kiesés kudarc, mert közel voltunk ahhoz, hogy benn maradjunk, de tovább kell építkeznünk. Előre kell gondolkozni, ennek a klubnak van jövője, és van helye az első osztályban. Most ebben a pillanatban egyet hátra kellett lépnünk, de majd a következő alkalommal még jobban odafigyelünk azokra a dolgokra, amelyeket most kihagytunk. A Békéscsaba még erősebb és még jobb állapotban lesz, amikor legközelebb feljut az NB I-be. Információim szerint a klub bízik bennem és a stábomban, arról pedig még korai beszélni, hogy a játékoskeret mennyire fog átalakulni.

A teljes interjút itt tekinthetik meg:
https://www.youtube.com/watch?v=qJMS05PtrcA

line_purple

Kozma János, az igazgatóság elnöke szintén nyilatkozott a 7. TV 2016. április 25-i Kezdőkör című műsorában és elsősorban a jövőbe tekintve próbálta meg értékelni a szezon történéseit.

kozma_janos_20160427

– Sajnos erre a lehetőségre is készülnünk kellett, de ettől függetlenül nagyon megviselt a klubnál mindenkit a kiesés. Egyértelműen abban gondolkozunk, hogy nagyon hamar vissza kell kerülnünk az első osztályba, ehhez viszont olyan játékosokra van szükségünk, akik ebben segíteni tudnak és akarnak. Aki nem szeretne az NB II-ben maradni, annak mennie kell vagy menni fog, illetve az is, akivel nem volt elégedett a szakmai stáb. Természetesen azt szeretnénk, ha több olyan meghatározó játékos maradna, aki tudja vállalni a következő egy évet és velük együtt talán újra és gyorsan visszakerülhetnénk az élvonalba. Barkász Sándor, többségi tulajdonosunk – a Békés-Drén Kft. ügyvezetője – egyértelmű szándéka szintén az, hogy a klub a lehető legrövidebb idő alatt ismét kivívja az NB I-es tagságot. Ehhez szükség van egy hatékony együttesre, de egyelőre nem tudok a játékosok szerződéseivel kapcsolatban konkrétumokkal szolgálni – hiszen ezeket újból át kell tekintenünk, meg kell vizsgálnunk a lehetőségeket és ennek fényében tudunk új ajánlatokat tenni.

A teljes interjút itt tekinthetik meg:
https://www.youtube.com/watch?v=cVkWfQ1R8vE

line_purple

Csapatunk a héten tovább folytatja a munkát, hiszen a bajnokságból hátravan még egy forduló. Minden nap két foglalkozással készülnek a szombati DVSC elleni, utolsó első osztályú mérkőzésre és mindenképpen szeretnének fair módon, becsülettel helytállni és ezzel szurkolóinknak is köszönetet mondani.

20160426_edzes

Az utolsó mérkőzés előtt a Békéscsaba 1912 Előre elbúcsúztatja Baukó András – legendás gyúrónkat, szertárosunkat, aki a vezetőség felé korábban már bejelentette visszavonulását. Tusi bácsit köszönti majd a klub vezetése és természetesen a Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint szurkolóink is kifejezik tiszteletüket. Bandi bácsi 1964 óta, 52 éven keresztül szolgálta a klubot – a példaértékű kitartás mindenképpen tiszteletet és elismerést érdemel! Köszönjük Tusi!