Sikeres pro-licenc felvételi

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 234 másodperc.

Véget ért a Pro-licences felvételi eljárás: a szakmai kiválasztási folyamat végén 24, a labdarúgás különböző területén dolgozó edző – köztük két női szakember – kezdheti meg az UEFA legmagasabb szintű képzését.

Örömmel jelentjük be, hogy a Békéscsaba 1912 Előre kötelékéből Boér Gábor – első csapatunk vezetőedzője, valamint Jakab Péter – a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia vezetője is felvételt nyert az MLSZ Pro-licences edzőképzési programjába. Gratulálunk!

Magyarország 15 éve teljes jogú tagja az UEFA-edzőképzésnek, melynek az egymásra épülő C, B és A-licencet követően elérhető legmagasabb szakmai lépcsőfoka a Pro-licenc megszerzése. A jelentkezőknek négylépcsős, több napon keresztül tartó, szakmai felvételi procedúrán kell sikeresen teljesíteniük ahhoz, hogy bekerüljenek a képzésbe.

A felvételi bizottság, valamint a képzés vezetője a 2016 decemberében kinevezett Jörg Daniel, aki a német edzőképzésben szerzett több évtizedes tapasztalatot, mielőtt csatlakozott volna az MLSZ szakmai vezetéséhez.

Jörg Daniel elmondta: nem feltétlenül kell valakinek egykori válogatott játékosnak lenni ahhoz, hogy edzőként kiemelkedő munkát tudjon végezni. Éppen ezért a felvételi eljárás során komplex szempontok érvényesültek, így az akadémiákon dolgozó szakemberek, vagy női hallgatók épp úgy ki tudták vívni a jogot a szakmai felvételi eljárás során, mint például a 36-szoros válogatott Szabics Imre, aki segítőként korábban már dolgozott a magyar A-válogatott mellett is.

Jörg Daniel a képzés kapcsán azt is kiemelte, hogy a közös munka során együttműködő közösségeket szeretne létrehozni a szövetség. Éppen ezért a korábbi, egynapos képzési alkalmak helyett háromnapos szemináriumokon vesznek részt az edzők, melyek lehetőséget adnak szakmai párbeszédre, vitára, és a közös érdekek és célok mentén történő együtt gondolkodásra is. 

Bernd Storck szövetségi kapitány, az MLSZ sportigazgatója a képzés kapcsán elmondta: a modern futballban elengedhetetlen a tudás folyamatos bővítése, a taktikai és technikai képzés, de hangsúlyozta: az edzésvezetés mellett kiemelt szerepe van az erőnlétnek, a fizikai felkészítésnek, a fizikum használatának is, így ez a terület is fontos szerepet kap a szemináriumok során.

A 2017-es Pro-licences képzésbe felvételt nyert hallgatók: Balogh Pál, Boér Gábor, Jakab Péter, Klausz László, Kriston István, Kulcsár Árpád, Kuttor Attila, Lisztes Krisztián, Lőw Zsolt, Markó Edina, Márton Gábor, Németh Antal, Németh Szabolcs, Sárközi István, Schindler Szabolcs, Schumi Dorottya, Simon Miklós, Szabics Imre, Szanyó Károly, Szélesi Zoltán, Toldi Gábor, Varga Attila, Visinka Ede, Vitelki Zoltán.