Mi lesz a Megyei I. osztály sorsa?

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 244 másodperc.

Ahogy a másodosztályban, úgy a megyei szintű labdarúgásban sem ismert még miként alakulhatnak a létszámok, milyen lebonyolítási rend szerint mérkőzhetnek a csapatok?! Sőt amennyiben nem lesz megfelelő mennyiségű induló, még az is elképzelhető, hogy ez az osztály egy időre teljesen megszűnik – erről is nyilatkozott Szpisják Zsolt, a Békés Megyei MLSZ igazgatója.

– Kérdőívet küldtünk ki az egyesületeknek, amelyben azt szerettük volna megtudni, ki-milyen korosztályos csapatokat fog indítani az új szezonban, illetve melyik osztályban indítja felnőtt együttesét. A klubok többsége nem tért el az előzetes telefonos megbeszéléseken képviselt álláspontjától, akadtak azonban ellenpéldák is. A visszajelzések tíz együttes részvételét ígérik biztosra, ami kevés. A realitás a tizenkettő és tizennégy közötti létszám, ami akkor teljesíthető, ha minden egyesület egységesen gondolkodik.

– Mit kell ez alatt érteni?

– Kérdeztem a csapatvezetőktől, hogy hajlandóak-e önmérsékletet tanúsítani és egységesen, reális mértékre csökkenteni a játékosok javadalmazását? Nem kaptam egyértelmű választ. Már tavaly is próbáltunk élni a hatáskörünkkel, hiszen az I. osztályban nem kötelező csak egy nagypályás utánpótláscsapat indítása, mellette lehetett dönteni a nagypályás U16 vagy a csökkentett létszámú U15 nevezése között, de az U19-es nagypálya mellett a beinduló futsal-bajnokságok közül is választható lehet egy másik korosztályos együttes versenyeztetése. A csapatok egyedi finanszírozására viszont nincs hatásunk. Hiába követelik vezetők, hogy vessünk véget az ismert problémáknak, ez az érintett sportvezetőkön múlik.

– Mennyiben változtathat ezen az elmúlt hónapok járványügyi helyzete?

– Relevánsan. Már nem hivatkozási alap, hogy a Megyei I. és a Megyei II. finanszírozása között nagy különbség lenne. Prognosztizálható, hogy a jövőbeli megye egyben szinte csak olyan egyesületek lesznek, amelyek nagyobb részét helyi labdarúgók alkotják. Jó példa erre a Gyoma­endrőd, a Mezőhegyes, a Dévaványa, a Jamina SE, az Előre II., az Orosháza, vagy a Szarvast és a Gyulát is ide sorolhatom.

– Mi történik akkor, ha ezúttal sem jön össze a kalkulált tizenkét–tizennégy tagú mezőny a megyei első osztályban?

– Erre egyelőre nem gondolunk, mivel ebbe az osztályba most akár még a megye háromból is egyenes az út. Mivel egyik csoportból sincs kieső, így a felfelé áramlás alapját is mindenhol a megye egybe fellépők jelentik, csak így keletkezhetnek üres helyek. Minden követ megmozgatunk annak érdekében, hogy összejöjjön a tervezett számú csapat és ehhez minden segítséget megadunk a kluboknak. Ha a megye egy létszáma nem rendeződik, akkor az OMTK-Rákóczi, a Gyomaendrőd, a Mezőmegyer és az Újkígyós marad a harmadik vonalban, a Szabadkígyós, a Végegyháza és a Méhkerék pedig a megye háromban. A történelemben nem volt olyan, hogy egy megyében ne lenne legalább nyolc csapat, amely vállalná a megmérettetést. Országosan is élénk médiaérdeklődés kísérné azt, amikor meg kell nevezzük, ki-miért nem vállalta a magasabb osztályú megmérettetést. Ha nem jön össze minimum nyolc gárda, akkor vagy más megyébe irányítjuk a teljes mezőnyt, vagy az alsóbb osztályba tereljük, így lesznek olyan egyesületek, melyek alacsonyabb szintre kerülnek. Ha megszűnik a megye egy, akkor osztályonként akár kilenc egyesület is számolhat azzal, hogy kvázi kiesik.

A Magyar Labdarúgó Szövetség területi igazgatói ülésén a következő bajnoki év kérdései is napirendre kerültek. A nevezési határidő az új idényre a Nemzeti Bajnokságokban és a megyei osztályokban is: 2020. július 3. Az MLSZ tervei szerint a létszámoktól függően az új bajnoki idény augusztus 15-én vagy 22-én kezdődhet. A felvezetést a Magyar Kupa selejtezői jelentenék. A másodosztály valószínűsíthető kezdési időpontja augusztus 2. vagy 9. lehet.