Beharangozó: ZTE FC – Békéscsaba 1912 Előre

Március utolsó előtti hétvégéjén húzós sorozat kezdődik első csapatunk számára, hiszen a hosszú utazással járó zalaegerszegi túra után, szerda-vasárnap-szerda ritmusban kell további fontos mérkőzéseket teljesíteni. A tavaszi óraátállítás napján 2018. március 25-én (vasárnap) – amikor hajnali kettő órakor, háromra szükséges állítani a kronométereket – 17:00 órától a Merkantil Bank NB II Liga 2017/2018. 26. fordulójában a ZTE FC vendégeként lépünk pályára.

A Zala megyeiek számára valahogy nem akar összeállni ez a szezon. Korábbi terveiket valószínűsíthetően elengedték, hiszen az elmúlt év decemberében ismét vezetőedző váltásra szánta el magát a vezetőség. Ez persze – ahogy szokott – azzal járt, hogy Artner Tamás újratervezett, így a szakmai stábban és a csapatban is jelentős változásokat eszközölt. A téli felkészülés folyamán folyamatos volt a jövés-menés a kék-fehér klubnál, így aztán gyakorlatilag teljesen más összetételben vágtak neki az új évnek. Érkezett: Fodor Ákos (Kisvárda), Kovács Zoltán – kapus (Újpest FC), Hudák Martin – aki korábban Békéscsabán is szerepelt (Puskás Akadémia FC), Kovács Ádám (Balmaz Kamilla Gyógyfürdő), Devecseri Szilárd (Swietelsky Haladás), Jelena Richárd (Paksi FC), Lencsés Balázs (Videoton FC). Távozott a klubtól: Koszó Balázs, Balázs Zsolt, Macher Dávid, valamint Kretz Bálint is. A téli felkészülés alatt vendéglátóink kilenc mérkőzést játszottak, melyeken a következő eredmények születtek: ZTE FC – Kaposi Trans-Csács-Nemesapáti 5-2, ZTE FC – Kaposvári Rákóczi FC 2-2, NK Varazdin – ZTE FC 2-0, ZTE FC – NK Nafta 5-0, ZTE FC – Sárvár FC 1-1, Hévíz – ZTE FC 1-4, ZTE FC – SE 1923 Bős 8-4, DAC 1904 – ZTE FC 1-0, ZTE FC – Nagykanizsa 0-0. A programot egyébként a gyirmóti edzőtáborozás tette teljessé.

Következő ellenfelünk pillanatnyilag egy fordulóval kevesebbet teljesítve – az időjárási körülmények miatt elmaradt a 25. forduló BFC Siófok – ZTE FC mérkőzés – 7 győzelem, 5 döntetlen, 11 vereség, valamint mindössze 26 bajnoki pont birtokában, a bajnoki táblázat 15. pozícióját foglalja el. Van tehát miért “kaparnia” az egerszegi alakulatnak, és ilyen szempontból a külső szemlélő számára egyszerűnek tűnhet szempontunkból az összecsapás. A helyzet viszont nem ennyire egyértelmű, hiszen a két mérkőző fél közötti 14 egységnyi különbség egyáltalán nem tükrözi hűen az erőviszonyokat – még akkor sem, ha legutóbb az éppen mögöttük loholó Aqvital FC Csákvártól szenvedtek 0-2 arányú vereséget. Annál is inkább, hiszen 2014. augusztus 16. óta nem tudtuk legyőzni a zalaiakat, azaz az eltelt négy év alatt két döntetlen (0-0 és 2-2), valamint két vereség (0-2, 0-3) az egyenlegünk. Különösen fájó pont, hogy az utóbbi két találkozás alkalmával hazai pályán maradtunk alul. Az viszont biztató lehet, hogy idegenben permanensen jobban teljesítünk ellenük, hiszen 2015-ben és 2016-ban is pontot tudtunk rabolni. A két csapat mérlegét tekintve, egészen 1995-ig visszatekintve, sokáig az első osztályban “fárasztotta” egymást a két együttes. Az eltelt 23 év alatt, érdekes módon 23 alkalommal találkoztunk tétmérkőzésen, melyek alkalmával tizenkétszer zalai és csak négyszer született csabai győzelem, hétszer pedig döntetlent mutatott a mérkőzés végén az eredményjelző. A csapatok küzdelmei – főleg az utóbbi időben – egyáltalán nem voltak feszültségmentesek, hiszen négy alkalommal, összesen ötször kellett a játékvezetőknek piros lapot is használniuk.

Békéscsaba 1912 Előre – ZTE FC (2017. 09. 02.)

A másodosztályú tabellára pillantva látható, hogy az első hely kivételével bőven maradtak még izgalmak. Bár pillanatnyilag hét egységnyire nőtt lemaradásunk a második Kisvárdával (47 pont) szemben – ráadásul ők is egy fordulóval kevesebbet teljesítettek -, de a szabolcsiak hektikus teljesítménye, valamint a sok szerezhető pont miatt egyáltalán nem egyértelműsíthető például a második hely sorsa sem. Az utóbbi mérkőzésünk alkalmával a nyakunkra húztuk az ETO-t, így a különbség 2 egységnyire olvadt. A győri csapat hazai pályán fogadja a 6. helyezett Váci FC-t, így Boér Gábor neveltjeinek mindenképp pontot, de inkább pontokat kellene zsákmányolniuk. Fordulóról-fordulóra látható, hogy a másodosztály továbbra is igen kiegyensúlyozott, bárki-bármikor képes meglepetéseket okozni, éppen ezért – igaz, a halasztott meccsek miatt egyáltalán nem teljes a kép – a mezőny továbbra is szoros: az 5-9. helyek között is egy forduló alatt felborulhat a sorrend, a 10-13. pozíciók esetében ugyanez a helyzet, és még az alsóházi 14-17. helyek között is csak hárompontnyi a különbség. Felfelé az MTK, lefelé pedig a Sopron lóg ki a sorból, így aztán ember legyen a talpán, aki érdemben esélylatolgatásokba tud bocsátkozni.

A ZTE FC – Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés játékvezetőjeként Vad II. Istvánt akkreditálta a szövetség. Az 1979-es születésű sporival – érdekes módon – legutóbb 2016. október 22-én, éppen a ZTE FC – Békéscsaba 1912 Előre 2-2 mérkőzésen, szintén játékvezetőként találkozhattunk utoljára. Vele kapcsolatban szeretettel emlékezünk még a 2016. augusztus 24-én megrendezett Békéscsaba 1912 Előre – Puskás Akadémia FC 5-0 mérkőzésre is. Pályafutása alatt összesen 1.286 sárga (!) és 121 (!) piros színű lapot használt fel. Segítőiként Szabó Pétert és Pápai Zoltánt jelölték ki. A tartalék játékvezető feladatait ezúttal Farkas Tibor látja el. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A zalai túrát – összegyűlt sárga cédulái miatt – Szélpál Norbertnek ki kell hagynia, míg Lustyik Levente az U19-es válogatottal Macedóniában szerepel az Európa-bajnoki elitkörben, ahol szombaton a házigazdák ellen lépnek pályára. Korábbi sérültjeink közül Pilán Márkó már edzésbe állt, így pályára lépése ezúttal már valószínűsíthető. Sajnos a maródiak száma az ETO elleni mérkőzés folyományaként gyarapodott, hiszen Tóth Dániel és Viczián Ádám is sérülést szenvedett. Szalai Dániel és Ilyés Tamás pedig még továbbra sem bevethető.

Békéscsaba 1912 Előre – ZTE FC (2017. 09. 02.)

Boér Gábor: – Véleményem szerint nem játszottunk rosszul az elmúlt mérkőzésen, de ilyen a futball – kihagytuk a helyzeteket, ami megbosszulta magát. Vannak olyan mérkőzések is, amikor nem megy a csapatnak és mégis tud nyerni, így a szerencse faktornak is van szerepe, ami az elmúlt alkalommal egyáltalán nem állt mellénk. Ezúttal megpróbálunk többet tenni azért, hogy a szerencse is mellénk szegődjön – bár a győzelmek jórészt azért nem ezen múlnak. Megpróbálunk majd még több lehetőséget kialakítani és a nagy számok törvénye alapján akkor majd csak sikerül betalálnunk. Azt viszont mindenkinek látni kell, hogy a csapatunk igen fiatal és úgy gondolom, hogy az akarattal sohasem volt gond. Dolgozunk tovább, végezzük a munkánkat – tudom és látszik, hogy játékosaink akarják a sikert és tesznek is érte. Van egy nagyon jó, fiatal, agilis csapatom, akikkel megpróbálunk építkezni és hétről-hétre előrelépni. Nyilván vannak ebben nehezebb időszakok is, de a célunk továbbra sem változott, mert ott szeretnénk maradni a dobogón. Tudjuk, hogy ezért nagyon sokat kell tenni, hiszen most is egy nehéz mérkőzés vár ránk, egy teljesen átalakított Zalaegerszeg ellen. Az új edzővel sikeresebb időszakot szeretnének elérni, tehát nyilván meg fogják nehezíteni a dolgunkat. Az utazó keret meghatározását eltiltás és további sérültjeink is bonyolítják, így nem vagyunk könnyű helyzetben. Mindenféle tényezőtől függetlenül szeretnénk haladni és jó eredményt elérni.

A Merkantil Bank NB II Liga 2017/2018-as szezon 26. fordulójának minden mérkőzését megrendezik 2018. március 25-én (vasárnap) – amennyiben az időjárás nem gondolja másképp: 12:30 órától Kisvárda Master Good – Ceglédi VSE, 16:00 órától Soproni VSE – Budafoki MTE, Credobus Mosonmagyaróvár – Szolnoki MÁV FC, KBSC FC – Dorogi FC, Szeged 2011 – Nyíregyháza Spartacus FC, Soroksár FC – Gyirmót FC Győr, 17:00 órától MTK Budapest – Budaörs, WKW ETO FC Győr – Vác FC, ZTE FC – Békéscsaba 1912 Előre, valamint BFC Siófok – Aqvital FC Csákvár párosításokban.

Az előrejelzés szerint vasárnap Zalaegerszeg térségében 8 Celsius fokos maximális hőmérséklettel, felhős-szeles időjárás várható, csapadék nem valószínűsíthető. A Nap 2018. március 25-én (vasárnap) 19 óra 4 perckor nyugszik.

Arra buzdítjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll, idegenbe is kísérjék el csapatunkat és szurkolásukkal segítsék győzelemhez a srácokat!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

Kapcsolódó hivatkozások:

https://www.facebook.com/ztefc.hu/posts/918511398315666

http://1912elore.hu/site/bekescsaba-1912-elore-zte-fc-20170902/