Beharangozó: Szeged-Csanád Grosics Akadémia – Békéscsaba 1912 Előre

Százötventhat – leírni is szőrnyű – tétmérkőzés nélküli nap után, 2020. augusztus 2-án (vasárnap) újra bajnoki pontokért mérkőzhetünk, ráadásul a sorsolás úgy hozta, hogy éppen egy dél-alföldi rangadóval kezdünk.

A Szeged-Békéscsaba összecsapásokat joggal nevezhetjük a másodosztály derbijének, hiszen akár szurkolói, akár szakmai szemmel mindig is kiemelt érdeklődésre tartott számot. Nincs ez másképp most sem, hiszen a drukkerek ki vannak éhezve a mérkőzésekre és ebből következően – a tavalyi meccshez hasonlóan – előreláthatólag a forduló nézőszám rekordját állítja majd be. A helyzetet élezi az is, hogy a 2020/2021-es évad minden idők egyik legnehezebb és legszínvonalasabb bajnoksága lesz, olyan együttesek részvételével, mint a Debrecen, a DEAC, a Nyíregyháza, a Vasas, az ETO, a Haladás, a PMFC és még sorolhatnánk.

A szegediek bizakodtak-bizakodnak, hiszen stadionjuk birtokbavétele után szárnyalásba kezdtek, de ahogy az lenni szokott, becsúszott néhány vereség, érkezett egy negatív széria és főképp ennek köszönhetően a 12. helyen zárták a humánjárvány miatt félbeszakadt 2019/2020-as idényt. A májusi lefújást követően rögtön edzőt váltottak, távozott Joao Janeiro, helyét pedig dr. Dobos Barna vette át, akivel kétéves szerződést kötöttek a Tisza-partiak. A Szeged-Csanád Grosics Akadémia új vezetőedzője pro-licences edző, gyógyszerészként végzett a SOTE-n és közgazdász diplomája is van, és edzőként is széleskörű tapasztalatokkal bír.

A vírus-helyzet miatt szeptember 30-ig meghosszabbított átigazolási szezont eddig mindkét mérkőző fél kihasználta, hiszen ha komplett átalakuláson sem a Szeged, sem a Békéscsaba nem esett át, változások és állandósulások azért történtek a keretekben. A Grosics hosszabbított csapatkapitányukkal Germán Tamással, aki a tavalyi évben házi gólkirály is volt (10 góllal) és a korábbi Csákvár elleni mérkőzésükön mesterhármassal járult hozzá a győzelemhez, valamint a legtöbb büntetőt is ő értékesítette. Vankó Imre, Aleksic Branimir, Zvara Dávid és Tóth Máté távozott, valamint Andorka Péter is befejezte profi karrierjét, de utóbbi maradt a klub kötelékein belül és Szegeden hasznosítja tapasztalatait, csakúgy, mint Szántai Levente. Már nem a Szeged-Csanád GA játékoskeretének tagja Kuti Krisztián, valamint Koszó Balázs távozásának útjába nem gördített akadályt a klub. Kóródi Nándor kölcsönszerződése lejárt, visszatért a DVSC-hez. Ódor Máté profi szerződést kapott, így a fiatal játékos a következő szezonban már segítheti a klub felnőtt csapatát, ami az NB II-ben érvényes „fiatal-szabály” miatt is előnyös. Grumic Miroslavval és Rózsahegyi Dominikkal szerződést hosszabbított az egyesület, Orosz Márk Erik pedig visszatért kölcsönből a Hódmezővásárhelyi FC-ből. Kapus poszton az U19-es csapatból már a felnőttekkel edz Sági Viktor. Az igazolási oldalon kapusposztra is szereztek játékost, hiszen a másodosztály korábbi címvédőjétől, az MTK Budapest csapatától Varga Bencét szerződtették. Gréczi Mártont is megnyerték maguknak, aki az előző szezonban még csapatunkat erősítette, családja szegedi kötődése miatt viszont érthető a játékos ezen döntése. A hírek szerint egyelőre a tapasztalt Simon András – korábbi válogatott játékos – érkezésével majdnem véglegesítették a keretet és vágnak neki az új bajnokságnak. Az utóbbi napokban azonban újabb igazolásokat is bejelentett a szegedi klub: a komoly élvonalbeli tapasztalatokkal bíró Takács Tamás, az NB I-es Mezőkövesd Zsóry FC-től került hozzájuk, egy évre kölcsönbe. Kóródi Nándor tavaly még kölcsönben szerepelt a DVSC-től, most három szezonra szóló kontraktust kötött a klubbal, Danilo Pejovic pedig 2+1 évre írt alá a Szeged-Csanád Grosics Akadémiához, ő Nyíregyházáról érkezett. Az utolsó utáni pillanatban pedig még egy szerződéskötést jelentett be a Grosics: a holland első osztályban szereplő Fortuna Sittardtól érkezett újabb nyári igazolásuk, Dobos Áron. A húszéves támadó játékossal hosszútávú szerződést kötött a Szeged-Csanád Grosics Akadémia.

Csabai oldalon a vezetőség és a szakmai stáb egyértelmű célja az volt, hogy a csapat magját sikerüljön egyben tartani, amit sikerült is elérni. Távozott első csapatunktól Polényi Gábor, Gréczi Márton Péter, Zahorán Balázs, Dávid Zoltán Gergő, Tóth Dániel, Faragó Tomás, továbbá nem közvetlenül az első kerethez tartozó Ilyés Tamás (kölcsönbe), Burai Erik Csaba és Mácsai László is. Új szerzeményeink: Paudits Patrik, Szabó Péter, Bora György és Kitl Miklós. Az igazolások viszont még nem értek véget, hiszen a vezetőség tájékoztatása szerint még legalább egy játékos szerződtetése szerepel a tervekben. Profi szerződéssel folytatja, illetve hosszabbított Szalai Dániel, Király Patrik és Anton Bidzilya, Babinyecz Balázs, továbbá Hodonicki Márk és Lászik Milán – akik eddig akadémiánk tehetséges labdarúgói voltak. Többi játékosunk élő szerződéssel bírt, így név szerint ezúttal nem sorolnánk fel őket – hiszen ejtünk majd szót folyamatában mindenkiről. Korábbi, még az előző idényben megsérült játékosaink közül sajnos elég sokan nincsenek bevethető állapotban, illetve a rásérülés veszélye miatt igen kockázatos lenne harcba küldeni őket, így a szezonpremier alkalmával még biztosan nem tudunk teljes összeállításban Szegedre utazni.

Visszatérve a csapatokhoz az előző szezonban mindössze két pont különbséggel zártak. A Szeged 26 mérkőzés alatt szerzett 34 bajnoki pontot, mérlegük 8 győzelem, 10 döntetlen és 8 vereség, ami a 12. helyre volt elegendő. Nyilván további terveik között merészebb álmok szerepelnek, hiszen gyakorlatilag minden adott a felfelé történő osztályváltásra – ami azonban ilyen mezőnyben nem tűnik egyszerű feladatnak. A kérdés ilyenkor mindig az, hogy ki mennyire bírja el a nyomást, mekkora terhet tesz a klubvezetés a játékosokra és a szakmai stábra? Ne felejtsük el, hogy vannak-lesznek olyan együttesek a bajnokságban, amelyek egyértelműen a feljutást vagy a visszajutást tűzték ki célul, ennek megfelelően invesztáltak és igazoltak, ami azonban hatalmas súlyt és elvárásokat tesz a focisták vállára. Elég egy zökkenés, egy negatív széria – ami nyilván minden csapat életében bekövetkezik, hiszen százszázalékos teljesítményt az emberi tényezők miatt lehetetlen produkálni – és abból aztán igen nehéz és kacifántos kikecmeregni.

A következő idényt centenáriumi szezonnak is tekinthetjük, ugyanis száz évvel ezelőtt, az 1920/21-es bajnoki évben szerepelt először csapatunk MLSZ által szervezett bajnokságban! Ekkor a Déli kerület békéscsabai alosztályában indult a csapat (emellett volt még a szegedi és a hódmezővásárhelyi csoport). A mostani, szinte maratoni hosszúságú bajnoki lebonyolítás akkoriban nem is jöhetett volna létre, ugyanis mindössze 4 csapat nevezett, az Előre mellett a Csabai AK, az Orosházi MTK és a Gyulai AC. Az ősszel lejátszott mérkőzéseket utólag nem tekintették  hivatalosnak, a gyulaiak visszalépése után 1921 tavaszán játszott a három megmaradó csapat egy rövid, mindössze 6 mérkőzésből álló bajnokságot. Két győzelem (mindkettő az OMTK ellen) és két vereség (értelemszerűen a CSAK ellen) a második helyre sorolta az Előrét. De ezzel még nem zárult az idény, ugyanis a következő évre egységes  első osztályt szervezett a kerületi szövetség, így osztályozó mérkőzések következtek. Itt először a csoportellenfél orosházi csapatot búcsúztattuk, majd a Szentesi TE elleni 2:0 azt jelentette, hogy a csapat lényegében magasabb szintre lépett, így sikeresnek mondható a 100 évvel ezelőtti bemutatkozás.

A szerkesztő megjegyzése: köszönjük Juhász Zolinak (magyarfutball.hu) az újabb igen értékes statisztikákat!

A történeti visszatekintések a két csapattal kapcsolatban nem egészen egyértelműek, hiszen a szegediek hovatartozását nem mindenki szemléli egyformán, ráadásul a csapat névváltozásai miatt sem teljesen tiszta a kép. A két világháború közötti számtalan délkerületi bajnoki összecsapást követően 1945-1991 között tizennégyszer találkozott egymással a Szeged és a Békéscsaba az NB I-ben, ám ezt követően a Tisza-partiak kiesése miatt már csak a második vonalban mérkőzhettek. 1949-2017 között még huszonötször a másodosztályban és ezeken a találkozókon kezdetben még a szegediek szerepeltek jobban. Az összesített NB I-es és NB II-es bajnoki mérleg szerint a vasárnapi összecsapás előtt a szegediek 13 bajnoki győzelemnél tartanak és 11 döntetlen mellett, a csabaiak már 15 alkalommal győztek. Ha viszont szigorúan az 1952 utáni időszakot vizsgáljuk, azon belül is a másodosztályú szerepléseket – hiszen jelen helyzetben ennek van értelme -, akkor a mérleg egyértelműen a Békéscsaba felé billen. A 21 lejátszott mérkőzésből 10 alkalommal mi kerültünk ki győztesen, míg 8 döntetlen mellett mindössze 3 alkalommal sikerült az üdvösség ellenfelünknek – amelybe természetesen beleszámítottuk a 2019. október 6-án igen szűkös 1-0-ás eredményt is. Úgyhogy készülődés-fogadkozás ide, vagy oda, a statisztika mindenki fejében ott van, tudjuk mire számíthatunk és ők is tudják mire számíthatnak. Labdarúgóink ki vannak éhezve, csípni-harapni fognak és tisztában vannak a mérkőzés fontosságával, ezért a pozitív hozzáállás – a higgadtság és tervszerűség mellett -, nyilván jókora motivációval és akarattal párosul! Mondjon bárki-bármit, nem fogjuk könnyen adni a bőrünket és bár a sorsolás ezúttal nem hazai pályára hozta az első mérkőzést, a céljainkon ez nem változtathat: csakis a három pontért utazunk Szegedre! Annál is inkább, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a második fordulóban milyen szájízzel és állapotban várhatjuk majd ország-világ előtt a Vasas csapatát a Viharsarokban!

Ennél a résznél azonban mindenképpen szeretnénk megjegyezni, hogy Vitos György – a szegediek immár négy évtizede hű krónikása teljes részletességgel mutatja be a Szeged – Békéscsaba bajnoki mérkőzések történetét, egészen az 1945-46. évi NB I-es meccseiktől számítva.

A kiváló írás az alábbi független rajongói portálon olvasható, amit ezúton is köszönünk és szíves figyelmükbe ajánljuk:

http://www.szeged1899.hu/news_listone.php?id=1601

A felkészülési mérkőzésekre mindenképpen érdemes még kitérni – bár tudjuk és mindig-mindenki mondja, hogy ezekből túl sok érdemi következtetést nem érdemes levonni – azért mégiscsak valamilyen szinten mérőszámként is tekinthetünk ezekre az eredményekre. Vendéglátóink első edzőmeccsükön 4-1 arányban legyőzték az egy osztállyal lejjebb vitézkedő Kecskemét csapatát, majd 3-1-re legyőzték a Szolnokot, a Dunaújváros ellen viszont már csak 2-2-es döntetlen lett az eredmény, a főpróbán pedig az NB I-es Újpest FC együttesétől szenvedtek 0-2 arányú vereséget. A Békéscsaba is folyamatos kíséretezésben volt, látható volt a mérkőzéseken, hogy több játékosunkat más-más szituációban is kipróbálta a szakvezetés, ráadásul az újonnan érkezők leghatékonyabb pozícióját is be kellett lőni, emellett számos variációt-felállást is kipróbáltunk – hiszen éppen ez a dolog lényege. Eredmények: Békéscsaba 1912 Előre – Szegedi VSE 2-1, DEAC – Békéscsaba 1912 Előre 2-0, Békéscsaba 1912 Előre – Füzesgyarmati SK 4-3, Kecskeméti TE – Békéscsaba 1912 Előre 1-2, valamint Aqvital FC Csákvár – Békéscsaba 1912 Előre 2-1.

Dr. Dobos Barna : – Biztatóan alakul a játékoskeret kialakítása. Örülök neki, hogy – még ha itt a hajrában is, de – sikerült több minőségi játékost igazolnunk. Természetesen a csapat még nincsen teljesen készen, hiszen van, aki egy napja jött van, van aki kettő. Minél hamarabb csatlakoznak a játékosok, annál könnyebb őket fizikailag és taktikailag beépíteni, arról nem is beszélve, hogy azt az egységet, összeszokottságot is meg kell teremteni, amivel erősebbek lehetünk. Győzni szeretnénk hazai pályán. Nagyon kell most a szurkolóink segítsége is, hogy minél eredményesebbek lehessünk vasárnap.

Schindler Szabolcs: – Keményen edzettünk, zökkenőmentesen elvégeztük a tervezett felkészülési programot, így nagyon várjuk már a bajnoki mérkőzéseket. Bízom benne, hogy azok a játékosok is gyorsan utolérik magukat, akik később csatlakoztak a kerethez, de a beilleszkedésükkel nem volt gond. A Szeged talán a feljutást fontolgatja, így nagyon nehéz mérkőzésre számítok, de ebben a mezőnyben minden meccs élet-halál lesz. Senkinek sem lesz egyszerű győzni és szerintem nem az fog dönteni egyik rangadón sem, hogy egy-egy csapat milyen rendszerben, vagy taktikával lép pályára, hanem lélektanilag ki tudja jobban kezelni a helyzeteket. Bízom benne, hogy sokan elkísérik csapatunkat, hiszen óriási szükség lesz a biztatásra! Eddig a rangadókon és a televíziós mérkőzéseken rendre jól játszottunk, remélem most sem lesz ez másképp és el tudjuk hozni a három pontot.

A Szeged-Csanád Grosics Akadémia – Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés játékvezetőjeként Zierkelbach Pétert akkreditálta a szövetség. Az 1988-as születésű sporival legutóbb 2019. március 17-én a Budafoki MTE – Békéscsaba 1912 Előre  2-1 mérkőzésen, szintén játékvezetőként találkozhattunk. Pályafutása alatt összesen 577 sárga- és 37 piros színű lapot használt fel. Segítőiként Georgiou Theodorost és Kovács II. Gábort jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Németh Ádám látja el. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2020/2021-es szezon 1. fordulója augusztus 1-én (szombat) 20:00 órától a Kaposvári Rákóczi FC – Nyíregyháza Spartacus FC mérkőzéssel veszi kezdetét. Majd a további mérkőzéseket augusztus 2-án (vasárnap) 17:30 órától Soroksár SC – DEAC, 17:45 órától DVSC – Budaörs, 19:00 órától PMFC – Dorogi FC, FC Ajka – WKW ETO FC Győr, Szeged-Csanád Grosics Akadémia – Békéscsaba 1912 Előre, Gyirmót FC Győr – Aqvital FC Csákvár, Szolnoki MÁV FC – Szentlőrinc, BFC Siófok – Szombathelyi Haladás, valamint 20:00 órától Vasas FC – Kolorcity Kazincbarcika párosításokban bonyolítják le.

Az előrejelzés szerint Szeged térségében, a mérkőzés napján közepesen felhős, meleg időjárás várható, 31 Celsius fokos maximális hőmérséklettel, csapadék nem valószínűsíthető. A Nap 2019. augusztus 2-án 20 óra 17 perckor nyugszik.

Arra buzdítjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll, idegenbe is kísérjék el a srácokat és szurkolásukkal segítsék győzelemre csapatunkat!

VASÁRNAP MINDENKI SZEGEDRE!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Kapcsolódó hivatkozás:

https://youtu.be/YtA9colI2t8

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy az 1912elore.hu web- és a facebook.com/1912elore oldalon megjelenő hírek, interjúk, ötletek, megoldások és fotók a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. tulajdonát képezik. Tilos a tulajdonos előzetes engedélye nélkül a tartalom egészét vagy egyes részeit bármely formában átruházni, terjeszteni, reprodukálni vagy a saját személyes használatot meghaladó mértékben tárolni esetleg kinyomtatni. A híranyagok bármilyen célú szolgáltatásként való felhasználása hangsúlyozottan csak a tulajdonos előzetes írásbeli engedélyével és csakis a forrás pontos megjelölésével történhet. Az itt fellelhető tartalmak ettől eltérő kezelése szerzői jogi vita tárgyát képezheti.

#dresscodeviolabianco #csakfoci #foci #labdarugas #magyarfoci #1912elore