Beharangozó: ESMTK – Békéscsaba 1912 Előre

A MOL Magyar Kupa 4. fordulója október 27-én rajtol és egy héttel később, november 3-án zárul. A legjobb 32 csapat között a Békéscsaba 1912 Előre is érdekelt, így 2021. október 27-én (szerdán) 13:30 órától az Erzsébeti Spartacus MTK ellenfeleként, a budapesti Ady Endre utcai Stadionban lép pályára.

A negyedik forduló párharcai – ahogy az elmúlt két évben mindig – egy mérkőzésen dőlnek el, a pályaválasztó mindig az alacsonyabb osztályú csapat. Ha a két csapat azonos osztályban szerepel, közöttük az dönt, hogy ki játszott kevesebb meccset hazai pályán. A legjobb 16 közé kerülésért két NB I-es, egy-egy NB II-es és NB III-as rangadót rendeznek, de két megyei osztályú csapat is eljutott a legjobb 32 közé. Amennyiben a rendes játékidőben döntetlen az eredmény – függetlenül a csapatok osztályba sorolásától –, akkor 2 x 15 perces hosszabbítás következik. Ha a hosszabbításban mindkét sportszervezet azonos számú gólt ér el vagy nem esik gól, a továbbjutás a büntetőpontról végzett rúgásokkal dől el a Labdarúgás Játékszabályainak rendelkezései szerint.

A két csapat a Magyar kupa 2012/2013-as kiírásának második fordulójában találkozott már egymással. A Dajka László által irányított csapatunk 2012. szeptember 19-én 80 néző előtt meccselt Pesterzsébeten, ahol 2-0-ás Előre győzelem született. A 14 pályára lépett csabai közül 8 (nem elírás, nyolc) volt légiós vagy már futball-magyarnak számító külföldi. Ennek ellenére a gólszerzők a kétezres évek meghatározó helyi játékosai, Juhász György (43. perc) és Pozsár Gábor (86. perc) voltak. Megjegyzendő még, hogy Leucuta és Sorin Botis kiállítása miatt kettős emberhátrányban zártuk a mérkőzést.

Köszönjük Juhász Zoltánnak (magyarfutball.hu) az érdekes statisztikát!

Összességében egyébként a két együttes négy alkalommal találkozott a másodosztályban, ahol kétszer vendéglátóink, egyszer pedig a Békéscsaba győzött, a fennmaradó egy alkalommal pedig döntetlen eredmény született. A harmadosztályban viszont még sohasem tudtuk legyőzni a fővárosiakat, hiszen mindkét találkozásunk (2015. november 15. ESMTK – Békéscsaba 1912 Előre II. 3-1 és 2016. május 16. Békéscsaba 1912 Előre II. – ESMTK 0-1) alkalmával ők diadalmaskodtak. A 2016-os mérkőzésen, azaz több, mint öt évvel ezelőtt mérkőztünk meg velük utoljára.

Az ESMTK jelenleg a harmadosztályú bajnokság Közép-csoportjának 12. pozíciójában áll, mérlegük 14 forduló után 5 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség és 18 bajnoki pont. Formájukat tekintve, a két utolsó mérkőzésüket zsinórban elvesztették (ESMTK – FTC II. 0-1 és ESMTK – Monor 1-2), melyeket ráadásul hazai körülmények között rendeztek meg. A MOL Magyar Kupa idei kiírásának első fordulójában a Szarvasi FC csapatát búcsúztatták 0-2 arányban, a második felvonásban Hódmezővásárhelyen győztek 0-2-re, majd szeptember 19-én a Sárosdot ejtették ki 1-3-as végeredménnyel. A tavalyi idényben 15 győzelem, 12 döntetlen, 11 vereség és 57 bajnoki pont birtokában a táblázat 7. pozíciójában végeztek, így ebben az osztályban stabil középcsapatnak számítanak, akik gyakorlatilag bárkinek-bárhol képesek borsot törni az orra alá.

Színes lapok miatt egyik csapatban sincs eltiltott, hiszen a bajnokságban gyűjtött cédulák és szankciók a Kupában nem számítandók. A hétközi mérkőzésen számunkra egyértelmű cél a továbbjutás, a keretben azonban nyilván olyan játékosok is lehetőséget kaphatnak majd, akik eddig nem rendelkeznek elegendő játékperccel, így az összecsapás jó alkalmat teremthet a formába lendülésre és az eddig valamilyen szinten hiányzó önbizalom gyűjtésére.

Az ESMTK – Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés játékvezetőjeként Derdák Marcellt akkreditálta a szövetség. Segítőiként Huszár Balázst és Kulman Tamást jelölték ki. Az 1991-es születésű sporival 2020. március 1-én, a Budafoki MTE – Békéscsaba 1912 Előre 3-2 mérkőzésen, szintén játékvezetőként találkozhattunk utoljára. Pályafutása során eddig 431 sárga- és 25 piros lapot használt fel. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

Az előrejelzés szerint Budapest térségében gyengén felhős időjárás várható és 16 Celsius fokos maximális hőmérsékletre lehet számítani. A Nap 2021. október 27-én (szerdán) 17 óra 35 perckor nyugszik.

A mérkőzés megtekintése a vendéglátó klub döntése értelmében ingyenes, védettségi igazolvány – a vonatkozó és érvényben lévő szabályozások szerint – továbbra is kötelező!

Arra biztatjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll látogassanak ki a mérkőzésre és biztassák a srácokat!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Kapcsolódó hivatkozás:
https://molkupa.hu/cikkek/egy-hetig-tart-a-mol-magyar-kupa-4.-forduloja