Beharangozó: BFC Siófok – Békéscsaba 1912 Előre

A célegyenesbe fordul a 2020/2021-es bajnokság, hiszen az utolsó három forduló következik. A hajrá első állomása Siófok, ahol 2021. május 2-án (vasárnap) 17:00 órától lépünk pályára.

Mindkét mérkőző fél számára igen fontos a soron következő összecsapás, hiszen ezen a hétvégén akár mindkét együttes matematikailag is biztosíthatná bennmaradását. Számunkra a legjobb verzió nyilván a győzelem (3 pont), de egy döntetlen (1 pont) is elégséges abban az esetben, ha a Kaposvár nem tud győzni a Pécs ellen. A Siófok számára is elegendő lehet egy iksz akkor, ha a Kaposvár nem szerez pontot – persze ebben a helyzetben még nem dől el számukra a matek. A Balaton-partiak esetleges győzelme esetén pontszámban egalizálnának velünk (41-41 pont), de csak akkor nem dőlne el végérvényesen a Békéscsaba bennmaradása, ha a Kaposvár begyűjti a három pontot, és 36 pontra nőne a bajnoki egységeik száma. Természetesen nem számítottuk a Kaposvár esetleges pontlevonását, hiszen ezt a legutóbbi fegyelmi határozatban a Szövetség még nem közölte. Na, de a számolgatásról ennyit! Ha ugyanazt a produktumot ki tudjuk tenni a pályára, mint a DVSC ellen, akkor rövid úton lezárhatjuk az összes kérdést és koncentrálhatunk a jövőre.

Ehhez viszont továbbra is hatalmas kitartás kell megmaradt játékosainktól, precíz, fegyelmezett és türelmes játékra lesz szükség. Szerencsére valamilyen szinten már megtört a jég, hiszen helyzeteink-lehetőségeink egy részét gólra tudtuk váltani, ezáltal önbizalmat és bátorságot is szerezhettünk a Debrecen elleni mérkőzésen. Hasonló színvonalú játékkal újra extrát kell a pályára tenni és akkor nem lehet probléma! A nagyobb nyomás jelen helyzetben vendéglátóinkon van, így nyilván mindent meg fognak tenni azért, hogy pontot-pontokat szerezzenek ellenünk. Kemény, ki-ki mérkőzésre számíthatunk, hiszen a Balaton-partiak egy vereség esetén még bajba is kerülhetnek, ha a Kaposvár megtáltosodik és győzni tud – egyszóval hatpontos mérkőzésről beszélünk!

A statisztika is mellettünk áll, hiszen a másodosztályban szempontunkból 10 győzelem, 1 döntetlen és 3 vereség az egyenleg, ráadásul szerzett gólok tekintetében is 28 békéscsabai áll 11 siófokival szemben. A korábbi első osztályú mérleg is ránk hajaz, hiszen ebben a ligában 9 győzelmet, 9 döntetlent, valamint 6 vereséget olvashatunk ki a számokból. Mindez persze nem ad okot arra, hogy indokolatlanul biztonságban érezzük magunkat, hiszen sérültjeink száma – miért is ne – tovább szaporodott: Kitl Miklós, Hodonicki Márk, Kasik Ákos, valamint Kovács Ádám Tibor is megsínylette a Debrecen elleni összecsapást. Bár a vizsgálatok szerencsére nem állapítottak meg súlyosabb sérüléseket, szereplésük bizonytalan és gyakorlatilag az utolsó pillanatokban dől majd el, hogy tudják-e vállalni a kétnapos túrát.

A BFC Siófok vezetősége 2021. március 10-én közös megegyezéssel szerződést bontott Waltner Róbert vezetőedzővel, így jelenleg a Kriston István – Dzurják József asszisztens kettős készíti fel a csapatot és próbálja meg kiharcolni a bennmaradást. Nyilván egy vezetőedző nélküli csapatban lehet némi bizonytalanság, ami azonban a legutóbbi Kazincbarcika elleni győztes mérkőzésükön (0-1) nem volt észlelhető. A Békéscsaba utoljára 2020. november 22-én találkozott velük, amikor hazai körülmények között vendégeink tudtak győzni (0-1). Van tehát miért visszavágnunk, ráadásul csak pontszerzéssel tudnánk – adott esetben – tovább kozmetikázni a tabellán elfoglalt 14. helyünket. Ez amúgy egy nagyszerű véghajrával és némi szerencsével még sokkal jobb is lehetne!

A Somogy megyeiek sormintája igen vegyes, hiszen az utóbbi öt mérkőzésük visszafelé győzelem, döntetlen, győzelem, vereség, valamint újabb döntetlen sorrendben alakult, így a hektikus eredmények miatt gyakorlatilag nem véletlen, hogy jelen pillanatban 11 győzelem 5 döntetlen, 19 vereség és 38 pont birtokában a bajnoki táblázat 16. pozícióját foglalják el. Mindez szöges ellentéte az előző csonka szezonban elért pompás 5. helyezésnek, így számukra sem éppen az idei a legfényesebb idény. Az egyetlen vigasz a MOL Magyar Kupa lehetett volna számukra, ahol viszont a legjobb 16 között a DVSC állta útjukat (2-1), így a legfőbb cél a másodosztályú tagság megőrzése és a tisztes helytállás maradt számukra.

Színes lapok miatt az Előrénél nincs eltiltott, vendéglátóinknál azonban a korábban Békéscsabán is szereplő Polényi Gábornak gyűlt ki az öt sárga cédulája, emiatt az automatikus eltiltás sorsára jutott. Mindenképpen érdemes kiemelt figyelmet szentelni Balogh Bence Benitónak és Elek Bencének, hiszen előbbi tizenegy, míg utóbbi kilenc találattal járult hozzá csapatuk eredményeihez.

A BFC Siófok – Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés játékvezetőjeként Kovács Imrét akkreditálta a szövetség. Segítőiként Kovács Gábort és Rózsa Dánielt jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Horváth Tibor látja el. Az 1989-es születésű sporival utoljára 2021. február 7-én, a Kaposvári Rákóczi FC – Békéscsaba 1912 Előre 1-1 mérkőzésen, tartalék játékvezetőként találkozhattunk. Pályafutása során eddig 314 sárga- és 16 piros lapot használt fel. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2020/2021-es szezon 36. fordulóját május 2-án (vasárnap) 14:30 órától DVSC – Aqvital FC Csákvár, 17:00 órától FC Ajka – Soroksár SC, Kaposvári Rákóczi FC – PMFC, Budaörs – Szentlőrinc, BFC Siófok – Békéscsaba 1912 Előre, Szolnoki MÁV FC – Kolorcity Kazincbarcika SC, Vasas FC – Dorogi FC, Szombathelyi Haladás – DEAC, valamint 19:30 órától Gyirmót FC Győr – WKW ETO FC Győr párosításokban rendezik meg.

A bajnoki táblázatot a Vasas (72 pont) vezeti, második helyen a DVSC (71 pont), a bronzérmes pozícióban pedig a Gyirmót (69 pont) áll. A sereghajtó helyeken a Kaposvár-Kazincbarcika-DEAC trió osztozkodik, utóbbi kiesése már korábban eldőlt. Szempontunkból hasznos lenne, ha a Budaörs megverné a Szentlőrincet, a Vasas hozná a kötelezőt a Dorog ellenében, a Csákvár kikapna Debrecenben, a Kaposvár nem tudna pontot szerezni a Péccsel szemben, valamint a Kazincbarcikát is megverné a Szolnok. Ideális esetben a forduló után akár eldőlhet sok minden, de ha mi győzni tudnánk, mindezen eredmények csak az elfoglalt pozíciónk szempontjából lényegesek.

Az előrejelzés szerint Siófok térségében hidegfront érkezése várható, zivatarokkal, a legmagasabb hőmérséklet +23 Celsius fok körül alakulhat. A Nap 2021. május 2-án 19 óra 58 perckor nyugszik.

Cikkünk születésének pillanatában még nem tudható biztosan, hogy a vasárnapi mérkőzésen lehetnek-e már nézők is, de a hírek szerint jó esély mutatkozik erre – az ügyben mindenképpen meg kell várni a Kormány és a Szövetség vonatkozó határozatát. A vendéglátó klubtól még nem kaptunk információt élőképes közvetítés megvalósulásáról, de a korábbi tapasztalatok alapján számíthatunk majd erre YouTube csatornájukon. Természetesen amint rendelkezésünkre áll a stream pontos elérhetősége, közölni fogjuk platformjainkon.

A fordulók előtti szokásosnak mondható COVID-19 tesztelésen, az első keretből szerencsére továbbra is mindenki negatív eredményt produkált, így legalább ez nem hátráltatja a keret kijelölését.

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy az 1912elore.hu web- és a facebook.com/1912elore oldalon megjelenő hírek, interjúk, ötletek, megoldások, videók és fotók a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. tulajdonát képezik. Tilos a tulajdonos előzetes engedélye nélkül a tartalom egészét vagy egyes részeit bármely formában átruházni, terjeszteni, reprodukálni vagy a saját személyes használatot meghaladó mértékben tárolni esetleg kinyomtatni. A híranyagok bármilyen célú szolgáltatásként való felhasználása hangsúlyozottan csak a tulajdonos előzetes írásbeli engedélyével és csakis a forrás pontos megjelölésével történhet. Az itt fellelhető tartalmak ettől eltérő kezelése szerzői jogi vita tárgyát képezheti.