Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – Vasas FC

Hatvannegyedszer csap össze a Békéscsaba 1912 Előre a Vasas FC együttesével 2021 október 3-án (vasárnap) 17:00 órától, a Merkantil Bank NB II Liga idei kiírásának 11. fordulójában.

Vasárnap-szerda-vasárnap ritmusban zajlanak a héten a fordulók, hiszen a válogatott szünet miatt október 4 és 16. között nem rendeznek másodosztályú mérkőzéseket. A sűrű program, valamint második csapatunk majdnem párhuzamos mérkőzésére (2021. október 3. (vasárnap) 15:00 óra: Hidasnémeti VSC – Békéscsaba 1912 Előre II.) való tekintettel humán erőforrásaink optimális beosztása létfontosságú lehet, így a Csákvár elleni mérkőzésen végrehajtott cserék részben már ennek fényében is történtek. Mindezekkel együtt a szerdai győzelem az első volt számunkra a szezonban és talán egy új kezdet nagyszerű folytatásaként tekinthetünk, a taktikus és fegyelmezett játékkal begyűjtött három pontra – amire hatalmas szüksége volt csapatunknak. Nem csak a megszerzett pontok, de a győzelem és a siker íze is jól esett, hiszen motiváció és önbizalom szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható, ha ilyen módon alakulnak a dolgok. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy csapatunk két forduló, plusz egy MOL Magyar Kupa forduló óta veretlen, a DVTK ellen nyújtott nagyszerű teljesítmény és az utóbbi három meccs 6-3 arányú gólkülönbsége bizakodásra adhat okot, ráadásul nyugodtan nevezhetjük magunkat a Vasas mumusának, hiszen a statisztika szerint az angyalföldiek utoljára 2014. szeptember 20-án tudták legyőzni (3-2) a Békéscsabát a másodosztályban. Az eltelt több, mint hét év alatt három alkalommal végződtek döntetlenekre a meccsek, a további négy összecsapás pedig csabai sikerrel zárult ebben a ligában. Utoljára 2020. december 13-án idegenben találkozhattunk az angyalföldiekkel, amikor 2-3 arányban győztük le az akkor még Schindler Szabolcs által vezetett piros-kékeket. A pikáns szituációt fokozza, hogy pillanatnyilag 14 pozíció és 13 bajnoki pont a differencia, a rendelkezésre álló játékoskeretek között – nyilván senkit sem akarunk megsérteni – pedig akad különbség. Ezt a fórt egészen biztosan nem lesz egyszerű eltüntetni a pályán, de ettől szép a foci, hiszen láttunk már ilyet nem egyszer és reméljük, nem utoljára. Azt is tudjuk és tisztában vagyunk vele, hogy a Csákvár elleni sikert a helyén kell kezelni, nagyon sok munka és veríték vár még játékosainkra, hogy a pillanatnyi célt, a minél több bajnoki pont megszerzését, ezáltal a biztos bennmaradás biztosítását elérjük. Ehhez viszont gólok, pontok, győzelmek szükségesek, akár bravúrokkal – amire vasárnap jó alkalom kínálkozik.

Következő ellenfelünk tavaly egy hajszállal lemaradt a feljutásról, illetve visszajutásról, az idén pedig újra nekifutott a feladatnak úgy, hogy keretük talán az előző idényhez képest is tovább erősödött – pedig már akkor sem volt piskóta. Több ex-csabai játékos (Uram János, Birtalan Botond, Viczián Ádám, Otigba Kenneth, Silye Erik) mellett nyáron leigazolták Varga Donátot (SC Heerenveer), Márkvárt Dávidot (DVTK), Bobál Gergelyt (ZTE FC) is. Profi szerződéssel folytatják: Bonifert Máté, Szalai József, Farkas Gábor, Józsa Marcell és Kiss-Szemán Péter. Kölcsönbe került illetve ott folytatja: Murka Benedek (FC Ajka) és Kovács Milán (Szeged-Csanád Grosics Akadémia) és Ujvárosi Ádám (Szentlőrinc). Távozott: Kilyen Szabolcs, Rados Iván és Szedlár Zoltán. Az eddigi mérkőzéseik összeállításait vizsgálva látható, hogy igen hosszú a kispad és amikor olyan játékosok szinte egyáltalán nem jutnak játékpercekhez, akik korábban – például nálunk – meghatározó labdarúgók voltak, akkor elgondolkozik az ember bizonyos igazolások értelmén. Persze, tudjuk hogy más a lépték és mások a célok, de csak azért és minden áron megvásárolni egy-egy játékost, hogy adott esetben ne az ellenfelet erősítse, mindenesetre érdekes?! Nyilván az éremnek két oldala van, mindenki tudja mit vállal és hova szerződik, ezáltal mi a feladata, tudja hol a helye, az is értelemszerű, hogy a kínálkozó lehetőségeket meg kell ragadni, így a konzekvenciák levonását olvasóinkra bízzuk…

A két mérkőző fél eddigi történelmét szemlélve – a másodosztályú összecsapásokat vizsgálva – mi állunk jobban. Ebben a ligában tizenkét alkalommal találkoztunk és a mérleg nyelve most már határozottabban billen felénk, hiszen négyszer mi, kétszer pedig vendéglátóink győztek, valamint hat alkalommal döntetlent mutattak az eredményjelzők a mérkőzések végén. A Békéscsaba 1912 Előre legutóbbi győzelmével igen hosszú nyeretlenségi sorozatot zárt le és hagyott maga mögött a bajnokságban. Ezzel a létfontosságú három ponttal előrébb soroltuk magunkat a tabellán, így 10 lejátszott mérkőzés után 1 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség, valamint 7 bajnoki egység birtokában a tabella 17. helyét foglaljuk el. Némi szerencse és egy esetleges újabb nagyszerű győzelem révén akár újabb két helyet is lépegethetnénk, de egy döntetlen is igen sokat érhetne a végelszámolásnál. A Vasas viszont egészen más célokért küzd és ezért mindent meg is tesznek, így közeledve a bajnokság harmadához 6 győzelem, 2-2 döntetlen és vereség, valamint 20 pont birtokában már a bronzérmet érő harmadik helyen állnak. Győzelmük esetén pedig, adott helyzetben akár átvehetnék a vezetést is, úgyhogy mindenki biztos lehet abban, hogy ezúttal sem fogják félvállról venni a viharsarki túrát.

Sárga lapok miatt egyik csapatban sincs eltiltott, Ilyés Tamás viszont biztosan nem léphet majd pályára, hiszen a Csákvár elleni mérkőzés 87. percében kiállította a játékvezető, így automatikusan egy mérkőzésre eltiltották. Sérültjeink terén nincs változás: Babinyecz Balázs, Mikló Roland és Paudits Patrik nem áll rendelkezésre.

Békéscsaba 1912 Előre – Vasas FC mérkőzés játékvezetőjeként Szigetvári Márkot akkreditálta a szövetség. Segítőiként Varga Gábort és Tőkés Róbertet jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Ducsai József látja el. Az 1994-es születésű sporival 2021. április 28-én, a Békéscsaba 1912 Előre – DVSC 4-4 mérkőzésen, tartalék játékvezetőként találkozhattunk utoljára. Pályafutása során eddig 405 sárga- és 11 piros lapot használt fel. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2021/2022-es szezon 11. fordulóját október 3-án (vasárnap) 15:00 órától III. ker. TVE – Aqvital FC Csákvár, Dorogi FC – FC Ajka, Budafoki MTE – Szentlőrinc, 17:00 órától Békéscsaba 1912 Előre – Vasas FC, WKW ETO FC Győr – Kecskeméti TE, PMFC – Szolnoki MÁV FC, Szombathelyi Haladás – Budaörs, Tiszakécskei LC – Soroksár SC, Szeged-Csanád Grosics Akadémia – DVTK, valamint október 4-én (hétfőn) 20:00 órától Nyíregyháza Spartacus FC – BFC Siófok párosításokban rendezik meg.

táblázatra pillantva látható, hogy az első két helyen a Haladás (22 pont) és a Kecskemét (21 pont) áll, míg a sereghajtó pozíciókat a Csákvár, III. ker. TVE és a Tiszakécske foglalják el.

Az előrejelzés szerint Békéscsaba térségében derül időjárás és 24 Celsius fokos maximális hőmérséklet várható, csapadék nem valószínűsíthető. A Nap 2021. október 3-án (vasárnap) 18 óra 20 perckor nyugszik.

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Kapcsolódó hivatkozás:
http://www.vasasfc.hu/hirek/a_64_bekescsaba_elleni_bajnoki_osszecsapasunk_kovetkezik-5412