Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – Vasas FC

A tavaszi szezon negyedik, a 2018/2019-es idény huszonötödik, a Vasas elleni tétmérkőzések sorában pedig az ötvenkilencedik következik 2019. február 24-én (vasárnap) 17:00 órától a békéscsabai Kórház utcai Stadionban.

A két patinás klub összecsapásait több szempontból, mindig is nagy érdeklődés kísérte, ami ezúttal is így van. A mérkőző felek hosszú évtizedek óta presztízs értékű csatákat produkáltak, amit általában a két csapat tabellán elfoglalt, pillanatnyi helyzete is indokolt. A statisztikát böngészve kiolvasható a számokból, hogy a szummázás piros-kék fölényt mutat – amit azonban többször is sikerült szurkolói aktivitással, lelkesedéssel, koncentrált és fegyelmezett játékkal ellensúlyozni. Az első osztályban 51 mérkőzésen 10 békéscsabai, 29 budapesti győzelem született, tizenkétszer viszont eldöntetlen maradt a végeredmény. A második vonalban eddig hét alkalommal találkoztunk következő vendégeinkkel, melyekből kétszer a Vasas, egyszer pedig mi kerültünk ki győztesen, négy összecsapás után viszont döntetlent mutatott az eredményjelző. Egyetlen győzelmünk az NB II-ben emlékezetes – gyakorlatilag telt ház előtt – 2015. március 31-én megrendezett meccsen született, amikor a Békéscsaba 2-1 arányban legyőzte a XIII. kerületieket. A tavaszi sorminta alapján ismét győzelemnek illene következnie – reméljük úgy is lesz -, hiszen három ponttal kezdtünk a Cegléd ellen (0-4), aztán kikaptunk a Zalaegerszegtől (1-2), majd döntetlent játszottunk a Monor ellen (2-2).

Békéscsaba 1912 Előre – Vasas FC (2015. 03. 31.)

A két csapat tabellán elfoglalt pozíciója, egyben összegyűjtött bajnoki egységei majdnem hatpontos rangadót aposztrofálnak, hiszen ellenfelünk pillanatnyilag 9 győzelem, 9 döntetlen, 6 vereség, valamint 36 pont birtokában a 7. helyről várja a viharsarki túrát. Ezzel szemben Boér Gábor alakulata az eddig összegyűjtött 40 bajnoki egység tulajdonosaként – amit a 11 győzelemnek, 7 döntetlennek, 6 vereségnek köszönhet – várhatja a Merkantil Bank Liga 25. felvonását. Legutóbb a 6. fordulóban, 2018. augusztus 29-én találkoztunk a Vasas FC csapatával, amikor gól nélküli eredmény született.

Vendégeink keretében több ismerőst is felfedezhetünk, hiszen Birtalan Botond, Kelemen Dávid és Borbély Bálint is a Vasas együttesében gyűri az ipart. A felkészülési időszakban bőven volt jövés-menés az angyalföldieknél – bár inkább menésről számolhatunk be. Távozott: Kovács Zoltán (kapus), Ádám Martin (támadó), Vít Benes (védő), Vaskó Tamás (védő), Rokszin Ádám és Tóth Keve, valamint Szokol Zsolt – kölcsönbe – is. Érkezett és/vagy hosszabbított: Tóth Bence (MOL Vidi FC), Király Botond – hosszabbított, Nagy Zoárd – profi szerződést kapott. Sérültek tekintetében egyik szakvezető sincs könnyű helyzetben, hiszen Szanyó Károly továbbra sem tudja bevetni a korábban megsérült Kleisz Márkot – aki várhatóan csak a nyári felkészülésre tud visszatérni. Egyelőre még Hinora Kristófra sem számíthat, hiszen teljes felépülésére még várni kell. A vártnál lassabban halad Király Botond gyógyulása, Kovács Milán viszont felépült és az ETO elleni mérkőzésen már lehetőséget is kapott. Az utazók és a kezdő keret összeállítását Balajti Ádám eltiltása is bonyolítja, akit a Győr elleni mérkőzésen két sárga lappal állított ki a játékvezető – így automatikusan egy soron következő bajnoki mérkőzéstől távol kell maradnia. Ez számunkra semmiképpen sem előnytelen, hiszen az ellenfél legnagyobb gólvágója – aki eddig 15 találattal tudott csapata sikereihez hozzájárulni – kénytelen a nézőtérről szemlélni majd az összecsapást. Érdemes még kiemelt figyelmet szentelni Birtalan Botondnak és Szatmári Lórándnak is, hiszen előbbi 6, utóbbi pedig 5 találatnál jár.

Szanyó Károly: – A Békéscsaba egy erős, masszív csapat, hazai pályán különösen veszélyes. Saját otthonában mindössze két meccset veszített el és csak hét gólt kapott. Egy nagyon kemény mérkőzése számítok és bízom benne, hogy játékosaim az elmúlt hetek gyengébb játéka után tudják-akarják javítani az elkövetett hibákat és megtesznek mindent a siker érdekében. Jó hír, hogy Király Botond felépült, míg Borbély Bálint visszatérhet eltiltásából, ugyanakkor Balajti Ádámra nem számíthatunk, mivel legutóbb kiállították. Nagy Zoárdnak a bokájával vannak gondjai, ő valószínűleg nem tud pályára lépni vasárnap.

Sajnos a helyzet nálunk, “keleten” sem egyszerűbb, hiszen a Monor elleni meccsen újabb sérültekkel bővült a csabai lista. Hursán György kéztörést szenvedett és bár – elvileg – műteni nem szükséges, de az orvosi stáb véleménye szerint ezen a hétvégén még kötéssel sem játszhat. Lustyik Levente lábában porcleválást diagnosztizáltak, amit nagy valószínűséggel operálni kell, így számára hosszabb pihenő következhet. Gránicz Patrik és Máris Dominik továbbra sincs százszázalékos állapotban – folyamatos orvosi felügyelet alatt vannak – így pályára lépésük több, mint bizonytalan, valamint Tóth Dániel visszatérésére is várni kell még. A lapokat  – a szó szoros értelmében – még megkeverheti az is, hogy továbbra is iszonyú mennyiségű (?!) sárga cédulával látnak el minket a játékvezetők. Pillanatnyilag négy darabbal rendelkezik Viczián, Mészáros, Mezei, Ribánszki, Szalai és Szélpál, így bármelyikük igen könnyen az eltiltás sorsára juthat. Több fiatal játékosunk is szerepet kap a héten Megyei I. osztályú csapatunknál, így részvételük a másodosztályban még képlékeny.

Békéscsaba 1912 Előre – Vasas FC (2015. 03. 31.)

A Békéscsaba 1912 Előre – Vasas FC mérkőzés játékvezetőjeként Oláh Gábort akkreditálta a szövetség. Az 1976-os születésű sporival legutóbb 2018. december 9-én, a Credobus Mosonmagyaróvár – Békéscsaba 1912 Előre 3-0 mérkőzésen, tartalék játékvezetőként találkozhattunk. Pályafutása alatt összesen 818 sárga- és 52 piros színű lapot használt fel. Segítőiként Márkus Tamást és Punyi Gyulát jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Horváth Tibor látja el. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A táblázatra pillantva látható, hogy az élen 50-50 pont birtokában továbbra is a Gyirmót és a Zalaegerszeg áll, üldözőik a Kaposvár (3. hely) 47 ponttal, valamint a Budaörs (4. hely) 42 ponttal. A sereghajtó Cegléd (18. hely) 23 ponttal, a Mosonmagyaróvár (19. hely) 21 ponttal, valamint a Monor (20. hely) mindössze 14 ponttal küzd az életben maradásért. Továbbra sem dőlhet hátra azonban a Siófok és a Balmazújváros sem, hiszen 24-24 egységükkel ismét meglegyintette őket a kiesés szele.

A Merkantil Bank NB II Liga 2018/2019-es szezon 25. fordulóját február 24-én (vasárnap) 14:00 órától Budafoki MTE – Aqvital FC Csákvár, WKW ETO FC Győr – BFC Siófok, Nyíregyháza Spartacus FC – BSS Monor, Ceglédi VSE – Duna Aszfalt TVSE, Balmaz Kamilla Gyógyfürdő – Budaörs, Vác FC – Credobus Mosonmagyaróvár, Dorogi FC – KBSC FC, Soroksár SC – Gyirmót FC Győr, 17:00 órától Békéscsaba 1912 Előre – Vasas FC, valamint 18:00 órától Kaposvári Rákóczi FC – ZTE FC párosításokban bonyolítják le.

Ennek alapján az biztos, hogy érdemes lesz ezúttal a Soroksárnak szorítanunk, hogy a Gyirmót pontgyűjtögetése megakadjon. A Kaposvár-Zalaegerszeg meccsel kapcsolatban maradjunk egy elfogadható döntetlennél, hiszen három pont megszerzése esetén bármelyik riválisunk még jobban elléphetne. A Balmaz feltámadása ügyében a Budaörs ellen pedig sok szerencsét kívánunk, csakúgy mint a Budafoknak hazai pályán, akik a Csákvárt fogadják!

Békéscsabán az előrejelzés szerint: vasárnap közepesen felhős idő várható, a maximális hőmérséklet 4 Celsius fok körül alakulhat – tehát némi lehűlés tapasztalható majd – de csapadékra viszont nem kell számítani. A Nap 2019. február 24-én 17 óra 21 perckor nyugszik.

Békéscsaba 1912 Előre – Vasas FC (2015. 03. 31.)

Számítunk szurkolóink hathatós támogatására, hiszen játékosaink számára különösen fontos, hogy valódi futball hangulat legyen a Kórház utcában és közös érdekünk, hogy csapatunk sikerrel szerepeljen újabb hazai mérkőzésén.

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

Kapcsolódó hivatkozás:
http://www.vasasfc.hu/hirek/szanyo_nagyon_kemeny_merkozesre_szamitok-3529