Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – Újpest FC

Csapatunk kupatörténelmének talán leggazdagabb múlttal rendelkező párosítása következik ismét, amikor 2022. március 2-án (szerda) 20:00 órától, az első osztályban szereplő Újpest FC csapatát fogadjuk a Kórház utcában a MOL Magyar Kupa negyeddöntőjében.

Az összecsapás amellett, hogy valódi lila-fehér rangadóról van szó és szurkolói szempontból is kiemelt jelentőséggel bír, talán nyugodtan mondhatjuk-írhatjuk, hogy az utóbbi időszak legnagyobb érdeklődésre számot tartó mérkőzése lesz Békéscsabán. A tét, a két szurkolótábor baráti viszonya és az élő televíziós közvetítés mind-mind olyan adalék, mely garancia arra, hogy aki szerda esti programként a szurkolás mellett dönt, egészen biztosan jól fog szórakozni.

A Békéscsaba 1912 Előre utoljára a 2015/2016-os idényben járt hasonló magasságokban a Magyar Kupa sorozatban és akkor még oda-visszavágós rendszerben megrendezett elődöntőben szintén az újpestiekkel kerültünk szembe. Jelen pillanatban elődöntőről még nem beszélhetünk, azonban az is mindenképpen megsüvegelendő teljesítmény, hogy az ország legjobb nyolc csapata közé jutottunk. Mivel a jelenlegi szabályok talán a kisebb vagy éppen alacsonyabb osztályban szereplő csapatoknak kedveznek azzal, hogy a továbbjutás egyetlen mérkőzésen dől el, így evidens, hogy egy-egy ilyen összecsapást illik komolyan venni, hiszen tudjuk és számtalanszor bebizonyosodott már, hogy az ilyen meccseken bármi megtörténhet. Tehát kilencven vagy adott esetben százhúsz perc alatt el lehet tüntetni az osztálykülönbséget, a lelkesedés, az akarat és a szurkolói támogatás sokszor hajszolta már sikerekbe az esélytelenebbnek kikiáltott együttest. A kérdés ezek után már csak az, hogy melyik csapatnak mennyire fontos a Kupa?! A közelmúltban tulajdonos- és edzőváltáson is átesett Újpest FC számára egyértelműen az első osztályban maradás a legfőbb cél, ezzel együtt a szurkolói nyomás igencsak rájuk teszi a terhet a kupameccsel kapcsolatban is. A dolog másik oldala, hogy nyilván ebben az idényben már nem maradt számukra más lehetőség igazi sikerélmény szerzésére, mint a MOL Magyar Kupában elérhető minél jobb eredmény. Ugyanezek a dolgok gyakorlatilag csapatunkra is érvényesek, hiszen ebben a bajnokságban sajnos túl sok babér nem teremhet számunkra, a Kupa viszont egy olyan lehetőség, amit meg lehet ragadni, ezáltal plusz motiváció és lelkesedés generálódhat mindenkiben.

Következő ellenfelünk az OTP Bank Ligában 22 teljesített forduló után, 6-6 győzelem és döntetlen, 10 vereség, valamint 24 bajnoki pont birtokában éppen csak a vonal felett, a 10. pozícióból várhatja a folytatást. Az utóbbi években többször is rezgett a léc, de valahogy mindig sikerült megőrizniük első osztályú tagságukat. A téli felkészülés, igazolások és a korábban már említett változások úgy néz ki, hogy pozitív hatással voltak a IV. kerületiek teljesítményére, hiszen az utolsó három forduló mérlege két győzelem és egy döntetlen. A tizenkét csapatos versenyrendszerben egy-egy ilyen sorozat mindig sokat ér, hiszen a szerzett és nyilvánvalóan a többi csapat által elvesztett pontok alaposan át tudják szabni a táblázatot. Visszatérve az aktuális sorozatra, hozzánk hasonlóan a harmadik fordulóban csatlakoztak a küzdelmekhez, ahol a Tiszakécske együttesét búcsúztatták 0-3 arányban. A folytatásban a Budafokon (1-2), valamint a Kisvárdán (2-1) keresztül vezetett az útjuk.

Az átigazolási időszakban igyekeztek olyan változtatásokat végrehajtani, melyekkel jó eséllyel biztosítható az első osztályú tagságuk. Érkeztek: Petrus Boumal, Onovo Chukwuebuka Vincent – visszatért, Budu Zivzivadze, Kádár Tamás, Marten Kuusk, Abdoulaye Yahaya. Profi szerződést kaptak: Eckl Patrik, Varga György Balázs, Radosevic Ognjen. Távoztak: Stieber András, Mucsányi Márk, Máté Zsolt, Junior Tallo. Sérültek – a legutóbbi információk alapján: Stefan Jevtoski, Georgios Koutroumpis.

A Békéscsaba keretében továbbra sem áll mindenki rendelkezésre, ráadásul a fokozott tempó miatt nyilván lesznek változtatások a keretben. A MOL Magyar Kupa harmadik fordulójában a Dorog csapatát ejtettük ki 3-0 arányban, majd az ESMTK ellenében győztünk (2-4), végül az előző felvonásban az első osztályú Gyirmót FC Győr csapatán léptünk tovább (3-1).

A két mérkőző fél kupatörténelme – ahogy azt bevezetőnkben is említettük – igen veretes, hiszen eddig már hat alkalommal kerültünk össze és kilenc mérkőzést játszottunk egymással.

Első alkalommal az 1976/1977-es kiírásban találkoztunk, a tét a 4 közé jutás és ezt csoportmérkőzéseken döntötték el a felek. Először Békéscsabán találkozott a két csapat 1976 decemberében és 2-0-ás csabai győzelem született (gólszerzők Mártai és Magyar). A csoportmérkőzések utolsó körében volt a Megyeri úti meccs, egy esetleges csabai győzelem továbbjutást jelentett volna, a vége 8-2 a Dózsának, ők a csoportelsők, mi harmadikok.

Rá egy évre az 1977/1978-as kiírásban ismét csoportmérkőzések, újra a négy közé jutás volt a tét. Megint Csabán az első meccs, 1978. július végén, 2-2 (8.000 néző, gólszerzők Kőhalmi és Budavári, illetve Fekete és Törőcsik), egy hétre rá Újpesten Fazekas két góljával 2-0 a Dózsának. A csoportkör végén ismét ők az elsők 11 ponttal, mi most másodikok 6 ponttal.

Harmadjára az 1981/1982-es szezon elődöntőjében csapott össze a két fél, Budapesten Kardos góljával 1-0, az újpestiek örülhettek a döntőbe jutásnak.

Rá egy évre ismét elődöntő, ismét Budapest a helyszín. Egy különös mérkőzésen (tizenegyes és kiállítás mindkét oldalon, Királyvári öngól) a 66. percben már 3-0-ra vitt a Csaba, innen egyenlített a Dózsa, 3-3 után hosszabbítás, amit már biztosan hoztak a hazaiak, Törőcsik és Kiss S. két góljával 6-3.

Legközelebb 1986. októberében a 8 közé jutás volt a tét, megint a Megyeri út a helyszín, első gól nálunk (Takács Z.), de fordítottak a hazaiak (Herédi, Schróth), a vége 2-1.

Hosszabb szünet, az újabb összekerülés már egészen a közelmúltban, a 2015/2016-os kiírásban, ez már a harmadik elődöntős párharc. Oda-visszavágó, első találkozó a Szusza stadionban, 2-0 a hazaiaknak. A visszavágón Birtalan góljával vezettünk, de Andric Nemanja kiegyenlített, az Újpest ünnepelhette a döntőbe jutást.

Végignézve az eddig leírtakon, két dolgot láthatunk. Eddig nem sikerült az Újpestet búcsúztatni, ellenben Békéscsabán egyszer sem nyertek a fővárosiak (egy Előre siker két döntetlen mellett).

Érdekesség még, hogy az Újpest az Előrén kívül még hatszor került össze békéscsabai ellenféllel a kupában, s a csabai labdarúgás gazdagságára utal, hogy ez öt különböző csapat volt: 1926/1927 8 közé jutásért Újpest – Csabai AK 9-0, 1927/1928 16 közé jutásért Újpest – Csaba FC 8-0, 1929/1930 8 közé jutásért Bohn SC – Újpest 1-2, 1930/1931 8 közé jutásért Újpest – Bohn SC 4-0, 1965 8 közé jutásért Békéscsabai VTSK – Újpesti Dózsa 1-5, 1966 8 közé jutásért Honvéd Szalvai SE – Újpesti Dózsa 0-4.

Köszönjük a fantasztikus történeti összefoglalást Juhász Zoltánnak (magyarfutball.hu)!

Schindler Szabolcs: – Egyértelműen az Újpest a párharc esélyese. Nehéz mérkőzésre készülünk, hiszen az átigazolási szezon utolsó pillanataiban nagyon jól igazoltak, így megerősödtek. Az is hozzátartozik a teljes képhez, hogy a mi csapatunk nagyon hektikus teljesítményt nyújt, de bízom benne, hogy ezúttal azt az arcunkat tudjuk mutatni, ami nekünk és mindenki másnak is megfelelő. Időszakonként értetlenül állok a teljesítményünkkel szemben, hiszen nagyon hullámzó a játék minősége és nagyon jó lenne, ha végre kiegyenlítettebb focit tudnánk nyújtani. A szerdai mérkőzés gyakorlatilag egy bónusz mérkőzés a játékosoknak, hiszen egy első osztályú együttes az ellenfél, de ennek ellenére sincs rajtunk teher és megpróbálunk majd bátran futballozni. Az biztos, hogy egy-egy televíziós mérkőzésen néhány labdarúgónk teljesen másképp játszik, de sajnos nem tudjuk kérni, hogy 38 tévés meccsünk legyen a bajnokságban – bár lehet akkor sokkal több pontunk lenne?! Reméljük, hogy folytatódik az a hagyomány, hogy az élő közvetítés alkalmával olyan teljesítményt nyújt a csapatom, amely előtt mindenki megemeli a kalapját.

A Békéscsaba 1912 Előre – Újpest FC mérkőzés játékvezetőjeként Káprály Mihályt akkreditálta a szövetség. Segítőiként Becséri Gergelyt és Rózsa Dávidot jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Pillók Ádám látja el. Az 1990-es születésű sporival 2021. szeptember 15-én, az FC Ajka – Békéscsaba 1912 Előre 2-1 mérkőzésen, szintén játékvezetőként találkozhattunk utoljára. Pályafutása során eddig 299 sárga- és 11 piros lapot használt fel. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

Színes lapok miatt egyik csapatban sincs eltiltott, hiszen a kupa teljesen független ebből a szempontból a bajnokságoktól.  A két együttesben összesen Czinanó, Váradi, Hodonicki, Csongvai, Diaby, Viana és Antonov rendelkezik 1-1 sárga cédulával, míg Zvara két lappal bír.

Egy mérkőzésen dől el a továbbjutás. Amennyiben a rendes játékidőben döntetlen az eredmény – függetlenül a csapatok osztályba sorolásától –, akkor 2 x 15 perces hosszabbítás következik. Ha a hosszabbításban mindkét sportszervezet azonos számú gólt ér el vagy nem esik gól, a továbbjutás a büntetőpontról végzett rúgásokkal dől el a Labdarúgás Játékszabályainak rendelkezései szerint.

Az összecsapást az M4 Sport Televízió élőben közvetíti a helyszínről.

A további párosítások és kezdési időpontok a következők: 2022. március 1. (kedd) 17:15 óra Kolorcity Kazincbarcika – Paksi FC, 2022. március 1. (kedd) 20:00 óra Budapest Honvéd – Ferencvárosi TC, 2022. március 3. (csütörtök) 20:00 óra ETO FC – MOL Fehérvár FC.

Az előrejelzés szerint Békéscsaba térségében közepesen felhős időjárás várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 Celsius fok körül alakulhat. A Nap 2022. március 2-án (szerdán) 17 óra 31 perckor nyugszik.

Arra biztatjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll látogassanak ki a mérkőzésre és biztassák a srácokat!

Hajrá Csaba! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz: