Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – Szolnoki MÁV FC

Az 58. Békéscsaba – Szolnok összecsapás következik 2021. május 9-én (vasárnap) 17:00 órától a békéscsabai Kórház utcai Stadionban, amely egyben a szezon utolsó hazai mérkőzése.

Az utóbbi időben számunkra mumusnak számító, egyben a 2020/2021-es idény – talán mondhatjuk – egyik meglepetés csapata érkezik a hazai szezonfináléra. Mumus azért, mert 2015. május 2. óta nem tudtunk győzni ellenük, meglepetés pedig talán azért, mert szinte senki nem várt tőlük ilyen kiegyensúlyozott teljesítményt. Emlékezzünk csak, amikor az előző csonka idényben a kiesés szele is megérintette őket és csak a 16. helyen végeztek, ezért aztán a predikciók szerint senki sem várt tőlük ilyen határozott eredményeket. Nyilván ehhez a körülmények alakulása is kellett, hiszen a Tisza-partiakat nem érintette a vírus-helyzet olyan súlyosan, mint más csapatokat – ezzel együtt viszont szorgos hangyaként egymás után hozták az eredményeket, melyekkel a 37. forduló előtt, 14 győzelem, 12 döntetlen, 10 vereség és 54 pont birtokában, a hetedik pozícióból várják a folytatást, illetve a befejezést. Ez pedig adott esetben – bár ehhez a Budaörsnek már nem szabadna már pontot szereznie – még jobb is lehetne akkor, ha a kék-fehérek a hátralévő két mérkőzésen begyűjtik a maximálisan szerezhető hat pontot. Bízunk benne, hogy ebbe nekünk is lesz némi beleszólásunk, bár pillanatnyi állapotunk, illetve a statisztika szerint sem mi vagyunk az esélyesebbek.

Sérültjeinkkel kapcsolatban nem tudunk túl jó hírekkel szolgálni – ami talán sokak számára már unalmas lehet, de elhihetik számunkra is az -. hiszen számuk tovább nőtt. Korábbi hiányzóinkhoz (Hursán György, Kitl Miklós, Kasik Ákos, Mészáros Márk, Babinyecz Balázs, Szabó Zsombor) sajnálatos módon Hodonicki Márk is csatlakozott. Király Patrik és Máris Dominik talán – ha az égiek is úgy akarják – már pályára tud lépni vasárnap, Nagy Sándor, Paudits Patrik és Kovács Ádám Tibor szereplése viszont bizonytalan.

A két mérkőző fél 46 alkalommal találkozott egymással a másodosztályban, és a számokból 20 szolnoki, valamint 14 csabai győzelmet olvashatunk ki, a fennmaradó 12 alkalommal pedig döntetlen eredmény született. Korábban (az 1963 és 1968 közötti időszakban) a harmadik vonalban is többször megmérkőztünk velük, és a mérleg nyelve ebben az osztályban is feléjük billent, hiszen 7 szolnoki siker mellett, csak 4 csabai győzelem szerepel a históriás könyvekben. Egy szó, mint száz hat éve nem tudtunk győzni a Szolnok ellen, így az esetleges pontszerzéshez minden hadra fogható játékosunktól extra teljesítményre lesz szükség! Annál is inkább, hiszen ezt a szerencsétlen és elátkozott szezont – hazai pályán, közönség előtt – illene tisztességgel magunk mögött hagyni. A pont, illetve pontok szerzése helyezésekben javíthatna a szituáción – tehát egyáltalán nem tét nélküli az összecsapás. Adott esetben a forduló után akár két pozíciót is előre léphetnénk, két győztes meccs után pedig – némi szerencsével – akár a 12. hely is elérhető matematikailag. Nyilván a pontazonossággal előttünk álló Siófok (41 pont) és Szentlőrinc (41 pont) is mindent megtesz majd azért, hogy minél jobb helyzetben zárjon, valamint az esetleges 12. hely eléréséhez két győzelem mellett, az ETO botlásai is szükségeltetnének. A kiesés veszélye azonban elmúlt, hiszen a mérkőzések és pontszámok alakulása folytán a legrosszabb forgatókönyv szerint is biztosan megőrizzük másodosztályú tagságunkat, azaz ilyen jellegű feszültség nélkül, a legjobb arcunkat mutatva lehet pályára lépni vasárnap. Mindez azonban – legyünk őszinték – még szépségtapasznak is karcsú, mert függetlenül attól, hogy milyen történések sújtották együttesünket, a mutatott teljesítményt (10 győzelem, 11 döntetlen, 15 vereség és 41 pont) sajnos nem tehetjük a kirakatba. Ennél jövőre sokkal, de sokkal többre lesz szükség ahhoz, hogy inkább a helyezéseken kelljen gondolkozni, ne pedig azon, hogy kiesünk vagy nem?! Annál is inkább, hiszen a mezőny korántsem gyengül majd a 2021/2022-es idényben sem: csatlakozik a Budaörs, a DVTK, jó eséllyel a Tiszakécske, az Iváncsa vagy a Kecskemét, valamint a III. kerületi TVE is.

Színes lapok miatt a Békéscsabánál nincs eltiltott, a Szolnoknál viszont Földi Marcell Sándort kiállították a legutóbbi Kazincbarcika elleni mérkőzés 57. percében, így biztosan nem léphet pályára ezen a hétvégén. Vendégeink keretében jó ismerősként üdvözölhetjük Vólent Rolandot, de érdemes lesz kiemelt figyelmet szentelni Novák Csanád Ákosra is, aki vendégeink ügyeletes gólfelelőseként már 14 találattal járult hozzá csapata sikereihez.

Csábi József, Szolnoki MÁV FC – vezetőedző:  – Egész évben kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtottunk, motivált volt a csapat. Ezt szeretnénk a hátralévő két fordulóban is fenntartani. Nagyon nehéz mérkőzésre számítok egy hektikusan teljesítő Békéscsaba ellen, ugyanakkor nagyon szeretnénk úgy befejezni a bajnokságot, ahogyan eddig ezt végigcsináltuk.

A Békéscsaba 1912 Előre – Szolnoki MÁV FC mérkőzés játékvezetőjeként Takács Jánost akkreditálta a szövetség. Segítőiként Szilágyi Norbertet és Baghy Csabát jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Nagy Norbert látja el. Az 1972-es születésű sporival 2021. április 7-én, a Békéscsaba 1912 Előre – Aqvital FC Csákvár 1-1 mérkőzésen, szintén játékvezetőként találkozhattunk utoljára. Pályafutása során eddig 877 sárga- és 78 piros lapot használt fel. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2020/2021-es szezon 37. fordulóját május 9-én (vasárnap) 17:00 órától DEAC – PMFC, Soroksár SC – Kaposvári Rákóczi FC, Dorogi FC – FC Ajka, WKW ETO FC Győr – Szeged-Csanád Grosics Akadémia, Kolorcity Kazincbarcika SC – Gyirmót FC Győr, Békéscsaba 1912 Előre – Szolnoki MÁV FC, Aqvital FC Csákvár – BFC Siófok, Szentlőrinc – DVSC, Szombathelyi Haladás – Budaörs, valamint 20:00 órától Nyíregyháza Spartacus FC – Vasas FC párosításokban rendezik meg.

A bajnoki táblázatot a Vasas (75 pont) vezeti, második helyen a DVSC (74 pont), a bronzérmes pozícióban pedig a Gyirmót (72 pont) áll. A sereghajtó helyeken a Kazincbarcika-Kaposvár-DEAC trió osztozkodik, utóbbi kiesése már korábban eldőlt. Ebben a fordulóban már eldőlhet akár a további két kieső kiléte is, hiszen amennyiben a Csákvár győzni tud a Siófok ellen, akkor a Kaposvár és a Kazincbarcika sorsa is megpecsételődik – függetlenül attól, hogy ők milyen eredményt produkálnak. A Kaposvár vasárnap Soroksáron lép pályára, majd a Dorog gárdáját fogadja. A somogyiak csak akkor maradnak bent, ha mindkét meccsüket megnyerik, közben a Kazincbarcika maximum négy, a Csákvár pedig nulla pontot szerez. Amennyiben a Csákvár egy döntetlent ér el, pontazonosság alakul ki. A győzelmek száma egyenlő lesz (9-9), viszont a gólkülönbségük jobb, de több gólt is rúgtak és az egymás elleni eredmények is javukra billentik a mérleg nyelvét. A Kazincbarcika a hétvégén a feljutásra pályázó Gyirmótot fogadja, majd a zárókörben Szegedre látogat. A borsodiak csak akkor maradnak bent, ha mindkét meccsüket megnyerik, miközben a Csákvár maximum egy pontot szerez. Ebben az esetben ugyanis szintén pontazonosság alakulhat ki, de több győzelmével a KBSC megelőzné a Fejér megyeieket. Esetleges pontazonosság esetén a több győzelem, majd a jobb gólkülönbség, a több rúgott gól, végül az egymás elleni eredmény dönt a sorrendről.

Az elmúlt időszak történéseihez tartozik még, hogy Várhidi Péter után, Disztl László is távozott a Kaposvártól, és Barna László lett az új vezetőedző, valamint Nyíregyházán Gálhidi György megbízatása is megszűnt.

Az előrejelzés szerint Békéscsaba térségében gyengén felhős időjárás várható, magas UV-B sugárzással, a legmagasabb hőmérséklet +22 Celsius fok körül alakulhat. A Nap 2021. május 9-én 20 óra 8 perckor nyugszik.

Mivel a mérkőzés 18 éven felüli szurkolók számára kizárólag védettségi igazolvánnyal (csak a plasztik kártya fogadható el) tekinthető meg a helyszínen, ezért azok számára, akik még nem tudnak kilátogatni, a Békéscsabai Médiacentrum Kft. jóvoltából élő stream formájában vagy a 7.Tv televízió adásában élőben közvetítik a mérkőzést.

A fordulók előtti szokásosnak mondható COVID-19 tesztelésen szerencsére továbbra is mindenki negatív eredményt produkált, így legalább ez nem hátráltatja a keret kijelölését.

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy az 1912elore.hu web- és a facebook.com/1912elore oldalon megjelenő hírek, interjúk, ötletek, megoldások, videók és fotók a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. tulajdonát képezik. Tilos a tulajdonos előzetes engedélye nélkül a tartalom egészét vagy egyes részeit bármely formában átruházni, terjeszteni, reprodukálni vagy a saját személyes használatot meghaladó mértékben tárolni esetleg kinyomtatni. A híranyagok bármilyen célú szolgáltatásként való felhasználása hangsúlyozottan csak a tulajdonos előzetes írásbeli engedélyével és csakis a forrás pontos megjelölésével történhet. Az itt fellelhető tartalmak ettől eltérő kezelése szerzői jogi vita tárgyát képezheti.