Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – Nyíregyháza Spartacus FC

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 585 másodperc.

Kelet-magyarországi rangadóval folytatódik a válogatott szünet után a Merkantil Bank NB II Liga 2020/2021-es szezonja, amikor 2020. szeptember 13-án (vasárnap) 17:00 órától, a Nyíregyháza Spartacus FC csapatát fogadjuk a 8. fordulóban.

Számtalanszor elhangzott már, de nem győzzük ismételni, hogy egy Békéscsaba – Szpari összecsapás mindig rangadó, függetlenül attól melyik csapat éppen hol helyezkedik el a bajnoki táblázaton. Szurkolói szempontból is rendre kiemelt az érdeklődés, hiszen a baráti viszony ápolása és közös szurkolás mellett, most még a két együttes tabellán elfoglalt helye és szerzett pontjainak száma is fokozhatja a hangulatot. A felek összesített mérlege vendégeink felé billentik a mérleg nyelvét, hiszen az első osztályú elfoglaltságok alkalmával ötször a Nyíregyháza, kétszer pedig mi tudtunk győzni, három alkalommal viszont eldöntetlen maradt a végeredmény. Ugyanez az egyenleg a második ligában úgy alakult eddig, hogy az 1991 óta lejátszott 24 alkalomból tízszer a Szpari, hatszor pedig mi gyűjtöttük be a három pontokat, nyolc esetben pedig pontosztozkodásra került sor. Legutóbb 2020. február 9-én ugyancsak a Viharsarokban találkozhattunk velük, amikor fordulatos, nagyszerű hangulatú mérkőzésen 2-2-es döntetlen eredmény született. Érdekesség, hogy a két csapat mérkőzései alkalmával mindössze egyszer, 2019. március 31-én fordult elő gólnélküli végeredmény. Az összességében három feletti mérkőzésenkénti gólátlag pedig tovább fokozhatja a várakozást. Visszatérve a bajnoki kimutatásra, mindkét klub 13-13 pontot gyűjtött a lejátszott hét forduló alatt, így a piros-kékek negyedik, míg a lila-fehérek az ötödik pozícióból várják az újabb találkozást. A mezőnyben egyes egyedül a Békéscsaba veretlen még (3 győzelem és 4 döntetlen, 13 pont) – reméljük ez így is marad -, a Szpari viszont több győzelmének (4 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség és 13 pont) köszönhetően előttünk áll, azaz a meccset joggal nevezhetjük hatpontosnak. Ráadásul mindkét gárda győzelemből érkezik, így a kérdés már csak az, hogy kinek tett jót, vagy rosszat a válogatott szünet. Aki vasárnap győz, egészen biztosan megelőzi a másikat, ráadásul igen előkelő pozícióba kerülhet, hiszen a feljutást jelentő helyek mindössze egy pontnyira vannak.

Na, de lássunk vendégeink történetét, egészen májusig visszalapozva az időben, amikor Patvaros Zsolt (középpályás) közös megegyezéssel távozott a keretből. A június is bontással indult, amikor Talabér Attila útjai is elváltak a Szparitól. A hónap közepén aztán bejelentették az első érkezőt, Galambos Ádám (Csákvár) érkezését, majd Jánvári Gábor is visszatért Siófokról. Az érkezők sorában Papucsek Barna következett, aki rutinos belső védőként Balmazújvárosból tette át székhelyét. Fiatal-fronton is igyekeztek erősíteni, ezért a Mezőkövesd II. csapatából szerződtették a 19 éves középpályást, Kalocsai Lászlót. A júliust is fiatal labdarúgó igazolásával kezdték, hiszen a szintén 19 esztendős Vasiljevic Nikola Szegedről érkezett a Nyíregyházához. A folytatásban megegyeztek Farkas Auréllal (Kaposvár), aki a középpályát erősíti, a saját nevelésű, 18 éves Starosta Dáviddal,  valamint új kapusedzőt is szereztek Miski Zoltán személyében. Július végére is maradtak történések, hiszen a technikai vezető pozíciót Murák László vette át, valamint leigazolták a 20 éves, jobb oldalon és centerként is bevethető Hamed Yasint, aki Erdélyben született, édesanyja magyar, így rendelkezik magyar papírokkal. A harmadik forduló után még egy igazolásra fény derült: egy 25 éves hálóőr érkezett Sepsiszentgyörgyről, ugyanis a román bajnokság elhúzódása miatt Fejér Bélára még szükség volt az OSK-nál.

Edzőmérkőzéseik sorát a Geszthely ellen kezdtek idegenben, ahol 1-3 arányú győzelmet arattak. Következett a Putnok Örökösföldön, ahol 7-0 lett a vége, majd hazai körülmények között a Tállya ellen győztek 1-0-ra. A Sajóbábonnyal 5-0-át játszottak, majd ugyanezen a napon 1-2-re kikaptak a Kassától. Július 22-én megmérkőztek az első osztályból kiesett DVSC-vel, amikor 4-0-ás vereséget szenvedtek, majd egy Sényő – Nyíregyháza 1-2-es összecsapás következett, végül a sort a Kisvárda II. elleni 1-3 arányú vereséggel zárták.

Sérülések és eltiltások egyaránt sújtják vendégeinket, hiszen Sinan Sinanovic – aki a Kaposvár elleni mérkőzésen sérült meg – műtétje utáni rehabilitációját kezdte meg, Hornyák Marcell pedig a 7. forduló Kazincbarcika elleni mérkőzésének 93. percében piros lapot kapott, így a Békéscsaba elleni mérkőzést legfeljebb a Kórház utcai Stadion lelátójáról szemlélheti majd. Csapatunknál nincs színes lap miatti eltiltott, korábbi sérültjeink jó része pedig már jó eséllyel bevethető lesz. Veszélyeztetett helyzetben csupán Lukács Raymond Barna van, aki négy sárga lapot birtokol.

Az elmúlt néhány nap több klubnál is az edzőváltások, illetve az új vezetőedzők kinevezésének jegyében zajlott, így természetesen ez is hozzátartozik a körképhez. A Győri ETO csapatánál Csató Sándor látja el ezután a mester szerepkörét, a Kaposvárnál pedig Waltner Róbert helyét Várhidi Péter vette át. Nyilván mindenki értesült már arról, hogy Schindler Szabolcs elhagyta az Előrét és a Vasas FC csapatához szerződött, így ezzel együtt összesen négy klubnál történtek személyi változások a válogatott szünet alatt. A Békéscsaba 1912 Előre kispadjára klublegendánk, Pásztor József ül ideiglenesen, munkáját az eddigi szakmai stáb változatlan összetételben segíti, kiegészülve Brlázs István Gáborral.

A félidei szünetben rövid ünnepséget tartunk, melyen a 2019/2020-as csonka szezon lezárásakor első helyen álló U14-es és U15-ös csapataink tagjai vehetik majd át bajnoki érmeiket. A díjakat legendáink: Kerekes Attila és Mracskó Mihály nyújtják át akadémistáinknak és edzőiknek, akiknek ezúton is szívből gratulálunk!

A Békéscsaba Labdarúgó Akadémia tavalyi U14-es együttese hibátlan mérleggel zárt, 14 mérkőzésből 14 alkalommal győztek, így összesen a lezárásig 42 pontot szereztek. A házi góllövő lista élén Kohut Máté végzett, aki egymaga huszonkétszer vette be az ellenfelek hálóját. A tizenöt év alattiak előző szezonjában akadémiai csapatunk 14 mérkőzésből 13 alkalommal szerezte meg a három pontot és mindössze egyetlen egyszer szenvedett vereséget, így 39 bajnoki ponttal a zsebükben szerezték meg a bajnoki címet. A góllövő-lista élén Werle Zalán végzett 26 góllal. Az eredmény önmagért beszél és klubunk méltán lehet büszke fiataljaink teljesítményére, hiszen a jövő bennük van és joggal bízhatunk abban, hogy egy-két éven belül jó néhány játékosunk már a profi ligákban is bemutatkozhat.

Érdemes lesz utánpótlás együtteseinkre is folyamatosan figyelni, hiszen tudják: utánpótlás nélkül nincs első csapat, első csapat nélkül nincs utánpótlás!

A Békéscsaba 1912 Előre – Nyíregyháza Spartacus FC mérkőzés játékvezetőjeként Veizer Rolandot akkreditálta a szövetség. Segítőiként Tőkés Róbertet és Sinkovicz Dánielt jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Szilágyi Sándor látja el. Az 1979-es születésű, tapasztalt sporival utoljára 2020. február 23-án, a Békéscsaba 1912 Előre – Vác FC 0-0 mérkőzésen tartalék játékvezetőként találkozhattunk. Pályafutása során eddig kereken 1.000 sárga- és 69 piros lapot használt fel. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2020/2021-es szezon 8. fordulóját szeptember 13-án (vasárnap) 16:30 órától Budaörs – Kaposvári Rákóczi FC, Szentlőrinc – Soroksár SC, 17:00 órától Gyirmót FC Győr – DEAC, Szolnoki MÁV FC – Szeged-Csanád Grosics Akadémia, Szombathelyi Haladás – PMFC, Békéscsaba 1912 Előre – Nyíregyháza Spartacus FC, Kolorcity Kazincbarcika SC – WKW ETO FC Győr, 17:15 órától DVSC – FC Ajka, valamint 20:00 órától BFC Siófok – Vasas FC párosításokban rendezik meg. Az Aqvital FC Csákvár – Dorogi FC mérkőzést 2020. október 9-re halasztották a vendéglátó csapat járványügyi érintettsége miatt.

Az előrejelzés szerint Békéscsaba térségében közepesen felhős időjárás várható, 31 Celsius fokos maximális hőmérséklettel. A Nap ezen a napon pontosan 19:00 órakor nyugszik, így a villanyfényt csak akkor kapcsoljuk, amennyiben szükséges.

Arra biztatjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll látogassanak ki a mérkőzésre és biztassák a srácokat! 

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy az 1912elore.hu web- és a facebook.com/1912elore oldalon megjelenő hírek, interjúk, ötletek, megoldások és fotók a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. tulajdonát képezik. Tilos a tulajdonos előzetes engedélye nélkül a tartalom egészét vagy egyes részeit bármely formában átruházni, terjeszteni, reprodukálni vagy a saját személyes használatot meghaladó mértékben tárolni esetleg kinyomtatni. A híranyagok bármilyen célú szolgáltatásként való felhasználása hangsúlyozottan csak a tulajdonos előzetes írásbeli engedélyével és csakis a forrás pontos megjelölésével történhet. Az itt fellelhető tartalmak ettől eltérő kezelése szerzői jogi vita tárgyát képezheti.