Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – Nyíregyháza Spartacus FC

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 614 másodperc.

Tizenhárom nap szünet után, a több szempontból is érdekes és pikáns kelet-magyarországi rangadóval folytatódik első csapatunk bajnoki programja, amikor 2019. március 31-én (vasárnap) 17:00 órától a Nyíregyháza Spartacus FC együttesét fogadjuk a Kórház utcában.

Az első és az egyik legfontosabb, hogy ne feledkezzenek meg az óraátállításról, hiszen a mérkőzés napjának hajnalán egy órával előre szükséges állítani a kronométereket!

Az összecsapás érdekessége és pikantériája ezúttal több adalékból áll össze. Egy-egy Előre – Szpari rangadó mindig a szurkolói aktivitások középpontjában áll, hiszen a két klub drukkerei köztudottan baráti viszonyt ápolnak, ezáltal az ilyen alkalmak adott esetben közös programokkal és szurkolással járnak együtt. A két mérkőző fél vezetőedzőinek személye – Boér Gábor és Zoran Spisljak – tovább emelheti a tétet, hiszen a szakvezetők korábban még együtt, a Békéscsabánál tevékenykedtek – most azonban teljesen más aspektusból kell megoldaniuk az előttük álló feladatot. A vendég csapat több játékosa korábban szintén a Békéscsabát erősítette, hiszen  Rubus Tamás, Jova Levente vagy éppen Gyurján Bence is focizott az Előrében, de érdekes lehet Nagy József pályára lépése is, hiszen Nagy Sándor ikertestvéréről van szó. Az is kérdés, hogy a jó sorozatot (három egymás utáni mérkőzésen is győzni tudtak) produkáló Nyíregyházát kizökkentette-e a válogatott szünet, vagy sikerül-e hazai pályán visszavágnunk az október 3-án (11. forduló) elszenvedett zakó (Nyíregyháza Spartacus – Békéscsaba 1912 Előre 6-3) miatt. De, ha még ennyi érv sem elegendő az érdeklődés felkeltéséhez, akkor nézzük a számokat! Egy pompás százassal kezdünk, hiszen Ribánszki László ezen a napon állhat századszor bajnoki mérkőzésen csapatunk kapujában. Ehhez természetesen teljes szívünkből gratulálunk és további sok-sok lila-fehér sikert kívánunk! A két együttes összesen 31 alkalommal találkozott tétmérkőzésen: tízszer még az első-, huszonegyszer viszont a másodosztályban. Az egyenleg némi piros-kék fölényt mutat, hiszen a második ligában eddig 9 nyíregyházi, valamint 6 békéscsabai siker született, hatszor viszont döntetlent mutattak az eredményjelzők a mérkőzések végén. Az utóbbi években hazai pályán konzekvensen jók vagyunk ellenük, hiszen 2018. május 20-án (Békéscsaba 1912 Előre – Nyíregyháza Spartacus FC 3-1) és 2016. november 20-án (Békéscsaba 1912 Előre – Nyíregyháza Spartacus FC 3-0) is tisztességesen megvertük őket. A 3,4-es mérkőzésenkénti gólátlag pedig azt vetíti elénk, hogy a résztvevő csapatok igazi focit szoktak egymás ellenében produkálni. A legutóbbi hazai körülmények között megrendezett Békéscsaba – Szpari összecsapás egyébként igen emlékezetes mindenki számára, hiszen tisztességes nézőszám mellett, a teniszpályák felőli lelátónál köszöntöttük az 1988. június 13-án Szolnokon Magyar Népköztársasági Kupa győztes Békéscsabai Előre Spartacus SC csapatának tagjait, edzőit és vezetőit. Szintén felemelő érzés újra és újra megnézni Király Patrik ezen a mérkőzésen szerzett találatát is, íme…

Következő vendégeink idei szezonja nem éppen úgy alakult, ahogy várták – hiszen a keretet, a felkészülést és a Nyíregyháza mögött álló körülményeket tekintve feljutásra esélyesként kiáltotta ki őket a szaksajtó. Ehhez képest a mélyrepülést edzőváltás követte és az idei célokat ettől függetlenül is jócskán mérsékelniük kellett. Huszonkilenc lejátszott forduló után pillanatnyilag a 9. helyről várják a viharsarki túrát, melyet az eddig összegyűjtött 11-11 győzelmüknek és vereségüknek, 7 döntetlenjüknek, valamint az ezekkel együtt járó 40 bajnoki pontjuknak köszönhetnek. Ezzel szemben a Békéscsaba a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiekhez képest 7 pont előnnyel, azaz 47 bajnoki egység birtokában, 13 győzelemmel, valamint 8-8 döntetlennel és vereséggel a táblázat 5. pozíciójából folytathatja a szezont. A pont vagy pontok további gyűjtése továbbra is igen fontos lenne – bár fő célunkat már elértük -, hiszen a dobogós helyek megközelítése csak ilyen módon lehetséges. Érdekesség, hogy a táblázaton a Soroksár ugyanannyi pont birtokában, csak több győztes mérkőzésével és jobb gólarányával előzi meg jelenleg az Előrét. Az élen a Zalaegerszeg (60 pont), a második helyen a Gyirmót (56 pont), a harmadik pozícióban pedig a Kaposvár (szintén 56 pont) áll, így kiolvasható a számokból, hogy adott esetben négy bravúros és szerencsés forduló alatt, akár oda is lehetne érni – ehhez viszont már az előttünk állóknak is botlani kell, úgyhogy gyakorlatilag ilyen szempontból a sorsunk már nem a saját kezünkben van. Keseregni, elégedetlenkedni viszont nincs okunk, hiszen fiatal csapatunk eddig is erőn felül teljesített!

Békéscsaba 1912 Előre – Nyíregyháza Spartacus FC (2018. május 20.)

A válogatott szünet jó alkalmat nyújthatott a bajnokságban résztvevő csapatoknak a sorok rendezésére, a szusszanásra és a hátralévő szakaszra való felkészülésre. A Békéscsaba szakmai stábja is így számított, de az ember tervez, az Isten végez: sérültjeink száma inkább nőtt, mint csökkent volna! Így aztán továbbra is rendes fejtörést okoz a kezdő tizenegy kijelölése, hiszen Gránicz Patrik visszatérésére még legalább 1-2 hetet várnunk kell, Pilán Márkó sérült, Babinyecz Balázs az utóbbi napokban ismét betegséggel küzdött, Lustyik Levente második műtétjére vár, Mácsai László és Zsilinszki Martin is megsérült, Szatmári szintén betegséggel küzdött, Styecz Bence maródi, Urbin Péter pedig a bokáját-sarkát fájlalja. A névsort Dávid Zoltán Gergő egészíti ki, aki az U17-es válogatott elit-körében hivatalos, így itthon nem áll rendelkezésre. Akárhogy osztunk-szorzunk, szűkös lesz a kispad…

A Szpariban Starosta Dávid biztosan nem léphet pályára. A fiatal játékost a Győr elleni meccs szünetében kellett lecserélni, mert rosszul lett. Kórházba szállították kivizsgálásra, és a jövő héten kell kontrollra mennie.

Boér Gábor: – Kedvezőtlen előjelekkel várjuk a meccset, hiszen a hosszabb pihenő ellenére nem javult a helyzetünk a létszámot illetően. Az eddigi hiányzóink mellé csatlakozott Urbin Péter is, aki injekciós kezelést kap, ezért kihagyja a vasárnapi meccset, hogy a bajnokság későbbi részében rendelkezésünkre állhasson. A hiányzók ellenére hazai pályán győzni szeretnénk, hogy megtarthassuk a kedvező itthoni mérlegünket. Olyan csapat érkezik, amely jó formában van, más jelentőséget nem tulajdonítunk a Nyíregyháza vendégjátékának. Megpróbáltunk ezúttal a lehető legalaposabban felkészülni az ellenfélből, a szakmai stábját ismerve, a stabil védekezésre alapozza a játékát, ebből próbál kontrák révén eredményes lenni. Feltűnően sok esetben tudta megszerezni a vezetést, ami túlnyomó többségében meghatározza a mérkőzések végkimenetelét. Erre nekünk is figyelnünk kell, hogy ne adjunk sanszot. A saját árnyékunkat kell kicsit átlépnünk és elhinni azt, hogy mi is értékes csapat vagyunk.

Színes cédulák miatt – még csak az kellene?! – ezúttal egyik szakvezetőnek sem kell átgondolni a pályára lépők névsorát, azaz eltiltottak egyik csapatnál sincsenek. Érdemes lesz viszont kiemelt figyelmet szentelni Hornyák Marcellnek, aki 12 találatával a nyírségiek ügyeletes gólfelelősévé avanzsált. A lila-fehéreknél 14 góljával továbbra is Szatmári István vezeti a rangsort, ami az országos lista hatodik helyére pozicionálja pillanatnyilag.

A Békéscsaba 1912 Előre – Nyíregyháza Spartacus FC mérkőzés játékvezetőjeként Nagy Norbertet akkreditálta a szövetség. Az 1988-as születésű sporival legutóbb 2018. december 16-án, a Békéscsaba 1912 Előre – Budaörs 2-0 mérkőzésen, szintén játékvezetőként találkozhattunk. Pályafutása alatt összesen 306 sárga- és 17 piros színű lapot használt fel. Segítőiként Berényi Ákost és Tőkés Róbertet jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Nazsa Tamás látja el. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2018/2019-es szezon 30. fordulóját március 31-én (vasárnap) 16:00 órától BFC Siófok – Balmaz Kamilla Gyógyfürdő, Budaörs – KBSC FC, Ceglédi VSE – Gyirmót FC Győr, BSS Monor – Dorogi FC, Credobus Mosonmagyaróvár – Budafoki MTE, 17:00 órától Vasas FC – Vác FC, Aqvital FC Csákvár – Duna Aszfalt TVSE, WKW ETO FC Győr – Kaposvári Rákóczi FC, Békéscsaba 1912 Előre – Nyíregyháza Spartacus FC, valamint ZTE FC – Soroksár FC párosításokban bonyolítják le.

A forduló mérkőzéseit tekintve nem tudni melyik ujjunkat harapjuk, de a ZTE – Soroksár meccs kapcsán talán jobb lenne számunkra, ha a hazai gárda erősítené meg vezető pozícióját, viszont az egyértelmű hogy szorítsunk a Cegléd bravúrjáért a Gyirmót ellenében, valamint az ETO feltámadásáért a Kaposvárral szemben és a Vác idegenbeli győzelméért a Vasas ellenfeleként. Sajnos lőtávolban van a Budaörs csapata is, hiszen kétpontos lemaradásuk – nem megbántva senkit -, a Kazincbarcika ellen több mint valószínű, hogy aránylag egyszerűen ledolgozható. Egy szó mint száz, ilyen körülmények között csak egy nagyszerű győzelem lenne megnyugtató számunkra, a többit pedig nyilván majd meglátjuk.

Békéscsabán az előrejelzés szerint: vasárnap derült, száraz időjárás várható, akár 20 Celsius fokos maximális hőmérséklettel. A Nap 2019. március 31-én 19 óra 12 perckor nyugszik.

Bízunk benne, hogy szurkolóink a rangadóhoz méltóan, tisztességes számban képviseltetik magukat a csillagászati tavasz első, hazai mérkőzésén!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Kapcsolódó hivatkozások:

http://nyiregyhazaspartacus.hu/hir/pikans-meccs-lesz/2417

http://nyiregyhazaspartacus.hu/hir/a-32-meccs-a-bekescsaba-ellen/2418

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz: