Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – Kisvárda Master Good

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 896 másodperc.

Eseménydús hét áll mögöttünk, de legalább ugyanilyen izgalmasnak ígérkező vasárnap elé nézünk, amikor 2017. március 19-én 15:00 órától a Kisvárda Master Good együttesét látjuk vendégül a Kórház utcában.

promo_elore_kisvarda

Mindkét csapat minimum kilencven perccel kevesebbet játszott, mint a mezőny többi 16 csapata – hiszen a Békéscsabán és a Kisvárdán kívül, Szolnoknak és Balmazújvárosnak maradt el egy-egy mérkőzése. A tavaszi szezon premierjén soroksári vereséggel (1-0) nyitottak Révész Attila neveltjei, majd a 22. fordulóban pályájuk alkalmatlansága miatt elmaradt Kisvárda – Szolnok összecsapás helyett ismét idegenben folytatták, ahol a Soroksár ellen is 1-0 arányban maradtak alul. A rossz kezdés után az idegenbeli vereségekre két hazai győzelemmel feleltek (Kisvárda – Kozármisleny 3-0 és Kisvárda – Sopron 1-0), így visszavették azt a pozíciót (5. hely), amit az ősz végén is birtokoltak.

A szabolcsiak izmos felkészülést produkáltak – hasznos edzőmérkőzésekkel és törökországi edzőtáborozással -, amire szükségük is volt, hiszen többször is kijelentették, hogy a fő esélyes Puskás Akadémia utáni második, kiadó helyre pályáznak a tabellán és egyértelmű cél számukra az első osztályba kerülés. A kitűzött feladat érdekében másra már nem is kell figyelmet fordítaniuk, hiszen nagy meglepetésre a Magyar Kupa sorozat első körében, idejekorán búcsúztatta őket a Hódmezővásárhelyi FC (2-0).

A rétközi csapatnál sem telt eseménytelenül az év eleje, hiszen jócskán akadt jövés-menés a játékosállományban, emellett náluk is elkezdődött a stadion építése. Távozott Kisvárdáról: Miroslav Grumic (Kozármisleny), Lengyel Béla (Ceglédi VSE), Kardos Norbert (Kazincbarcika), Tihanyi Olivér (Ceglédi VSE), Karacs Péter (Ceglédi VSE). Érkezett: Horváth Zoltán (SC Lassee – Ausztria), Bacsa Patrik (DVTK), Horváth Adrián (Gyirmót), Mykhaylo Ryashko (Ilyichivets Mariupol – Ukrajna).

Következő ellenfelünk január 21-én kezdte felkészülési mérkőzéseinek sorozatát, aznap a Satu Mare lett volna a vendég – helyette azonban csak a Nyírbátor csapata ellen győzhettek 6-2 arányban. Négy nappal később már veretesebb csapattal mérkőztek meg: DVSC – Kisvárda 2-2. Az edzőtáborozás alatt négy edzőmérkőzéssel hangoltak a bajnokságra: Kisvárda – FK Volgar Astrakhan (orosz) 2-3, Kisvárda – Sahtar Doneck (ukrán) U-21 4-0, Kisvárda – FC Chikhura Sachkhere (grúz) 2-0, Kisvárda – FK Sileks Kratovo (macedón) 1-1, majd hazaérkezésük után még kétszer léptek pályára és hajtották végre a finomhangolásokat: Mezőkövesd – Kisvárda 0-3 és Paksi FC – Kisvárda 1-0.

A két csapat egymás elleni eredményeit szemlélve számunkra igen kedvező a mérleg, hiszen 2013. óta eddigi találkozásaink alkamával következő vendégeink egyszer sem tudtak pontot szerezni. Az utóbbi négy évben, négy békéscsabai győzelem, nyolc rúgott és négy kapott gól olvasható ki számokból. A kérdés az előző fordulóhoz hasonló: a Kisvárda először vagy a Békéscsaba ötödször? Annál is inkább lényeges a felvetés, hiszen Zoran Spisljak helyett – aki a Puskás Akadémia elleni mérkőzés után bejelentette lemondását – ezúttal Boér Gábor vezeti harcba a Lilákat és a 305 gól nélkül eltelt játékperc, az eddigi nem éppen hangulatjavító eredménysorozat igen nehéz helyzet elé állítja megbízott vezetőedzőnket. Legutóbb 2016. augusztus 28-án találkozhattunk a szabolcsiakkal, akkor idegenben, meggyőző 0-2 csabai győzelem született. Játékosaink közül többen is adottságaikhoz képest jócskán alulteljesítettek a tavaszi idényben, így bízunk benne, hogy az önkritika, az akarat és a hozzáállás pozitív irányban történő elmozdulása ezúttal meghozza a várt eredményt.

A táblázatra pillantva látható, hogy a Kisvárda 24 lejátszott mérkőzés után, 12 megszerzett győzelemmel, 5 döntetlennel és 7 vereséggel, valamint 41 ponttal az ötödik helyen, míg együttesünk csak a többi mérkőzés eredményeinek köszönhetően nem csúszott még hátrébb. A Békéscsaba jelen pillanatban 2.160 perc teljesített játékidő után, 11 győzelem, 4 döntetlen és már 9 vereség (ebből hármat 2017-ben szedtünk össze) mérleggel a bajnoki tabella 8. helyére sorolta magát. A Szolnoki MÁV FC pontszámban (37) már utólért minket és csupán jobb gólkülönbségünknek köszönhetően előzzük meg a kék-fehéreket. Hozzánk képest egyetlen ponttal lemaradva áll a ZTE, valamint két egységnyire a nyomunkban lohol a Nyíregyháza is. Látható, hogy ezek után minden lehetséges pontot be kell gyűjtenünk ahhoz, hogy tisztességgel és méltósággal fejezhessük be a szezont. Legyünk őszinték, a feljutási esélyektől nagy valószínűséggel már elbúcsúzhatunk – bár még mindig nagyon sok pont van a kalapban, de a realitás sajnos jelenleg ezt tükrözi. Hatalmas teljesítménybeli változásnak, némileg szerencsésebb csillagállásnak – ami valljuk be, egyelőre elkerülte a Lilákat (tizenegyesek, kiállítások, eltiltások) kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy a szezon végén izgalmasan alakulhassanak a dolgok. Mindent összevetve, legyünk optimisták és emlékezzünk, többször voltunk már ennél sokkal-sokkal szerencsétlenebb helyzetben is!

Boér Gábor: – Elsősorban az idő rövidsége nehezíti a feladatunkat, így nagyon kevés lehetőségünk maradt felkészülni a vasárnapi mérkőzésre. Jelen pillanatban az a legfontosabb, hogy a fejekben valahogy rendet rakjunk és megpróbáljuk olyan irányba terelni a gondolatokat, ami visszatéríthet minket a sikerek útjára. Konkrétan arra gondolok, hogy olyan mentalitással és hozzáállással kell lehozni a következő mérkőzést, hogy szurkolóink a meccs végén azt mondhassák, igenis látták, hogy ez a csapat próbál javítani, kikecmeregni a gödörből. De, hogy ez milyen eredménnyel tud párosulni, attól is függ, miként tudunk alkalmazkodni az ellenfélhez, a megválasztott taktika és játékstílus mennyire lesz eredményes. Sajnos továbbra is nehézséget okoz, hogy tavasszal a góllövéssel hadilábon állunk – ennek ellenére bízom benne, hogy a csatáraink újra megtalálják azt a formájukat, amit az ősz folyamán már megmutattak, ezáltal gólokkal sikerül majd megörvendeztetni a közönséget. Nagyon fontos lenne, hogy a szurkolók részéről a mérkőzés folyamán buzdítás érkezzen a csapat felé és türelmesek legyenek velünk, hiszen egy meccs 90 percből áll és ha csak a végén tudjuk eldönteni a három pont sorsát, az akkor is ugyanannyit ér, mintha ez a mérkőzés elején történt volna. A legfontosabb dolog részükről most a szurkolás és hogy újra mellénk álljanak, hiszen az egész labdarúgás elvileg a közönségért lenne. Bízom benne, hogy ez megtörténik és akkor felhőtlenül újra egymásra találhat csapat és szurkolói! Ha csak a számokat nézzük, papíron mi vagyunk esélyesebbek, de ezek a dolgok csak arra valók, hogy megdőljenek – bár remélem ezúttal nem így lesz. Soha nem szoktunk a statisztikára alapozni, de szeretnénk folytatni azt a tendenciát, amit a Kisvárda ellen már megszokhattunk. Semmiféle félsz nincs bennünk, inkább szeretnénk ha vissza tudnánk szerezni a becsületünket ezalatt a 90 perc alatt és bebizonyíthatnánk, hogy ez a csapat ugyanaz, amelyet ősszel lehetett szeretni és oda tudott érni a dobogó közelébe. Sajnos sérültek továbbra is nehezítik a munkánkat, hiszen Bényei Balázst éppen a mai napon műtik, akinek ezúton is mielőbbi gyógyulást szeretnénk kívánni. Nagy István valószínűleg nem tud majd pályára lépni, mert meghúzta a belső oldalszalagját. Ezen kívül Fabio bajlódik még kisebb sérüléssel, bár ettől függetlenül szerintem számíthatunk majd rá, emellett Ribánszki Lacinak le kell töltenie kétmérkőzéses eltiltását.

Révész Attila: – Biztos vagyok benne, hogy akik az elmúlt két meccsen lehetőséghez jutottak, azok fizikálisan kiállnák a próbát Békéscsabán is, de szellemileg nagyon fáradtak lennének. Ilyen szituációkban fordult elő az ősszel, hogy öngólt vétett vagy éppen lyukat rúgott a védőnk, elöl pedig kihagytuk a kihagyhatatlant is. Bő a keretünk, mindenki megérdemli a játéklehetőséget, így ha nem is minden egyes poszton, de a kulcspozíciókban váltani fogunk és friss emberekkel utazunk Békéscsabára. Az őszi hazai 2-0-ás vereségért fűti a csapatot a visszavágás vágya, hiszen akkor az előző fordulóban, az utolsó pillanatokban elszalasztott soproni győzelem csalódottságával léptünk pályára és fájó vereséget szenvedtünk a csabaiaktól. Tompák voltunk és lekontrázott bennünket az ellenfél, ezért most olyan harcmodort választunk, amely nem ad majd erre lehetőséget és az sem mindegy, hogy sikerélménnyel a hátunk mögött várjuk az újabb feladatot.

A hétközi forduló után gyors ütemben folytatódik a másodosztályú bajnokság és a Merkantil Bank NB II Liga 2016/2017-es szezonjának 26. fordulójának összes mérkőzését lebonyolítják 2016. március 19-én: 13:00 órától ZTE – Balmazújváros, 15:00 órától Cigánd – Szolnok, Vác – Budaörs, Mosonmagyaróvár – Cegléd, Siófok – Szeged 2011, Nyíregyháza – Dorog, Békéscsaba – Kisvárda, SZEOL – Puskás Akadémia, 16:00 órától Sopron – Kozármisleny és végül 17:00 órától Csákvár – Soroksár párosításokban.

A Békéscsaba 1912 Előre – Kisvárda Master Good összecsapást Farkas Ádám dirigálja, akivel legutóbb 2016. november 22-én a Békéscsaba – Nyíregyháza 3-0 mérkőzésen találkozhattunk. Az 1982-es születésű spori pályafutása alatt összesen 919 sárga-, valamint 84 darab piros cédulát osztott ki. Segítői Berettyán Péter és Szert Balázs lesznek, míg tartalék játékvezetőként Veizer Rolandot delegálta a szövetség. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

Az előrejelzés szerint 2017. március 19-én (vasárnap) Békéscsaba térségében közepesen felhős, szeles napra számíthatunk, 13 Celsius fokos maximális hőmérséklettel, csapadék csak minimális eséllyel valószínűsíthető.

Továbbra is számítunk szurkolóinkra, hiszen a jelenlegi nehéz helyzetben kiállásuk, biztatásuk mindenképpen pozitív irányba mozdíthatja el csapatunk teljesítményét. Úgy gondoljuk, hogy mikor, ha most nem – mindenki megmutathatja, hogy mennyire csabai!

Hajrá Lilák! Együtt erősebben vagyunk!