Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – KBSC FC

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 554 másodperc.

A szezonfinálé következik 2019. május 19-én (vasárnap) 14:30 órától a békéscsabai Kórház utcai Stadionban, amikor a Kazincbarcika együttesét fogadjuk a 2018/2019-es bajnokság utolsó fordulójában.

Az előző felvonásban sok mindenre választ kaptunk, így – sajnos, vagy nem sajnos, ki-ki döntse el – túl sok izgalom nem maradt. Eldőlt a feljutók (Zalaegerszeg és Kaposvár), valamint a kiesők (Cegléd, Mosonmagyaróvár, Monor) kiléte, valamint az is kiderült, hogy csapatunknak az 5-7. pozíciók megszerzésére maradt lehetősége. Mindent összevetve ez igen szép eredmény – emlékezzenek csak, mennyire szkeptikus volt mindenki a szezon elején -, de hát ilyen a profi futball, minden egyes apró megingást büntet a sors, ráadásul szerencsében sem dúskálhattunk ebben az idényben. Nyilván lehet keresni az okokat-okozatokat – ami nem tisztünk, ezt majd a szakmai stáb és a vezetőség megteszi a szokásos szezonértékeléseiben. A jobb verzió szerint, ha győzni tudunk a Barcika ellen és a pillanatnyilag ötödik Budaörs veszít, amely a Csákvár otthonában búcsúzik a szezontól, akkor előzni tudunk. Ha nem, akkor maradunk a hatodik helyen, illetve a legrosszabb verzió szerint egy soroksári győzelem és csabai vereség vagy döntetlen esetén visszacsúszhatunk a hetedik helyre.

A tét tehát a tisztességes befejezés, bár a közönség az idén nem kényeztette csapatunkat (tisztelet a kivételnek) – nyilván ebben is több minden szerepet játszott, hiszen az időjárás sem volt éppen kegyes hozzánk a hazai rendezésű mérkőzések tekintetében, de mindentől függetlenül a nézőcsúcs az idén elmaradt – ez tény. Mint ahogy az is – ezúttal szándékosan nem fogjuk kommentálni a témát -, hogy soha nem látott mennyiségben sújtották csapatunkat sérülések és eltiltások. Csak felsoroljuk, amit amúgy is tud mindenki: ezúttal Uram János, Szélpál Norbert és Máris Dominik kénytelen színes lapok miatt kihagyni az utolsó mérkőzést. Sérültjeink: Ribánszki László, Lustyik Levente, Hursán György, Gránicz Patrik. Dávid Zoltán még az U17-es Európa Bajnokságon tartózkodik, ahol a válogatott csütörtökön zárja mérkőzéseit, így hazaérkezése után elvileg már rendelkezésre állhat vasárnap, mint ahogy Király Patrik is újra bevethető állapotba került – kedden már kivették a varratokat a fejbőréből, így megkezdhette az edzéseket. Mivel a héten második csapatunk sem elfoglalt, így szakvezetőink nem kényszerülnek a játékosállomány megosztására, tehát a merítési lehetőség ebből a szempontból talán bővülhet egy kicsit. Öröm az ürömben, hogy a Gyirmót ellen lehetőséget kapó Czinanó kapus abszolút helytállt, sőt büntetőt is hárított – így újabb debütálásról számolhatunk be. Uram János eltiltása miatt pedig Baráth Bencének is lehetősége lesz a kispadra ülni, bár nyilván Ő is egészen másféle bemutatkozásról álmodott – de a sors és a futball már csak ilyen. Mindent összevetve, nem szeretnénk “mártírkodni” – ahogy valaki fogalmazott a közösségi médián -, de a tényekkel nem lehet vitatkozni és talán egyszerűbb lenne az egészséges labdarúgóinkat lajstromba venni, mint a sérülteket vagy eltiltottakat megszámolni. Ha mi nem írjuk le, leírja más – a célunk viszont egyértelműen mindig is az volt, hogy a lehető legteljesebb körű tájékoztatást nyújtsuk az érdeklődőknek.

Na, de ennyi “sírás” után nézzük ismét a tényeket-számokat! A két mérkőző fél jubilál, legalábbis olyan szinten, hogy a 20. Békéscsaba – Kazincbarcika összecsapás következik, melyek sorában eddig az Előre bizonyult dominánsnak. Kilencszer mi, hétszer pedig következő vendégeink tudtak győzni, három alkalommal pedig döntetlent mutattak az eredményjelzők a mérkőzések végén. A 19. fordulóban, 2018. december 2-án, a Putnokon megrendezett mérkőzésen gól nélküli döntetlennel zártak a csapatok. A Békéscsaba legutóbb 2017. december 3-án tudott győzni a Kazincbarcika ellen (0-1), míg a borsodi alakulat 2017. július 30-án szerzett három pontot (0-1) a viharsarkiakkal szemben. Tavaly még kiesés szele is megcsapta őket és az utolsó, bennmaradást érő 17. helyen végeztek – érdekességképpen, pontazonossággal (44 pont) a Zalaegerszeggel, az idén viszont már jóval stabilabb teljesítményt nyújtottak és a középmezőnybe akkreditálták magukat. Utóbbi öt meccsük, mint az egész idényük, hektikusra sikeredett: V-Gy-Gy-V-V, így a finálé előtt a tabella 10. pozícióját foglalják el, melyet 15 győzelemmel, 8 döntetlennel és 14 vereséggel értek el. Számukra a helyezések szempontjából lehet lényeges a győzelem, hiszen adott esetben még kettőt is előre léphetnének. Bravúrok és furcsa vereségek is megestek velük, hiszen például 2-2-es döntetlent játszottak a Kaposvárral,  4-0 arányban megverték a Budaörs együttesét, szintén elértek egy 1-1 arányú egált a ZTE-vel szemben, de ugyanakkor 5-0-ra kikaptak a Váctól, valamint beleszaladtak egy 0-3-as zakóba a kieső Monor ellen – úgyhogy a kiszámíthatatlanság garantált. Labdarúgóik közül ismerős lehet számunkra Takács Péter, aki korábban Békéscsabán szerepelt, de érdemes lesz kiemelt figyelmet szentelni Lukács Raymond Barnának is, aki 13 találatával ügyeletes gólfelelősként segíti csapatát. Gálhidi György sem érezheti teljesen komfortban magát, hiszen színes lap miatt Fótyik Dominik nem vehet részt a meccsen, így számára is idejekorán véget ért a szezon.

Gálhidi György: − Nehéz mérkőzésre számítok egy jó csapat otthonában. Szeretnénk jól zárni az évet és el szeretnénk érni a célunkat, ami az első tízbe kerülést jelenti.

A Békéscsaba 1912 Előre – KBSC FC mérkőzés játékvezetőjeként Veizer Rolandot akkreditálta a szövetség. Az 1979-es születésű sporival legutóbb 2019. február 10-én, a Békéscsaba 1912 Előre – ZTE FC 1-2 mérkőzésen, tartalék játékvezetőként találkozhattunk. Pályafutása alatt összesen 944 sárga- és 65 piros színű lapot használt fel. Segítőiként Horváth Róbertet és Szvetnyik Bencét jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Szilágyi Sándor látja el. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2018/2019-es szezon utolsó, 38. fordulóját május 19-én (vasárnap) – a szabályok és szokások szerint egyszerre – 14:30 órától Balmaz Kamilla Gyógyfürdő – Vác FC, Vasas FC – ZTE FC, BFC Siófok – Ceglédi VSE, Aqvital FC Csákvár – Budaörs, WKW ETO FC Győr – Credobus Mosonmagyaróvár, Békéscsaba 1912 Előre – KBSC FC, Nyíregyháza Spartacus FC – Gyirmót FC Győr, Kaposvári Rákóczi FC – Soroksár SC, Duna Aszfalt TVSE – Dorogi FC, valamint BSS Monor – Budafoki MTE párosításokban bonyolítják le.

A forduló mérkőzéseit tekintve a három kieső nyilván nem fog túl nagy erőket mozgósítani, csakúgy mint a feljutók – ők inkább az ünnepléssel és az örömfocival lehetnek elfoglalva -, téttel gyakorlatilag a Gyirmót nyíregyházi vendégszereplése bír, hiszen számukra még megszerezhető a bronzérem. De a Vasasnak sem mindegy, hogy a ZTE ellenében győzni tudnak-e, ezzel együtt megtartani harmadik helyezésüket.

Néhány mondat erejéig mindenképp érdemes újra és újra kitekintenünk a többi bajnokság irányába. Az OTP Bank Ligában számunkra érdekes momentum, hogy az egyik kieső Haladás csapatával jövőre ismét találkozhatunk. A másik búcsúzó viszont csak az utolsó (33.) fordulóban kerülhet ki a Kisvárda-MTK-DVTK trióból. A harmadosztályban még mindig csak az FC Ajka osztályváltása garantált, de ebben a körben már eldőlhet a Szeged 2011 sikere is. A Keleti-csoportban szorosabb az állás és a Szolnok nem hibázhat, amennyiben vissza szeretne jutni az NB II-be.

Talán ezúttal olyan szinten szerencsénk lesz, hogy elmarad a már “megszokott” esőzés, hiszen a friss előrejelzési adatok alapján csak vasárnap este számíthatunk újabb zivatarra. Napközben kisüt a nap és akár 24 Celsius fokos maximális hőmérséklettel is számolhatunk – úgyhogy ha minden jól megy, végre igazi, labdarúgásra teljes mértékben alkalmas idő lesz. A Nap 2019. május 19-én 20 óra 20 perckor nyugszik.

Szeretettel várunk mindenkit a 2018/2019-es szezon utolsó mérkőzésére!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy az 1912elore.hu web- és a facebook.com/1912elore oldalon megjelenő hírek, interjúk, ötletek, megoldások és fotók a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. tulajdonát képezik. Tilos a tulajdonos előzetes engedélye nélkül a tartalom egészét vagy egyes részeit bármely formában átruházni, terjeszteni, reprodukálni vagy a saját személyes használatot meghaladó mértékben tárolni esetleg kinyomtatni. A híranyagok bármilyen célú szolgáltatásként való felhasználása hangsúlyozottan csak a tulajdonos előzetes írásbeli engedélyével és csakis a forrás pontos megjelölésével történhet. Az itt fellelhető tartalmak ettől eltérő kezelése szerzői jogi vita tárgyát képezheti.