Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – Credobus Mosonmagyaróvár

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 369 másodperc.

Ötvenöt nap bajnoki szünet után július 29-én (vasárnap) végre megkezdődik a 2018/2019-es szezon, amikor 19:00 órakor a Credobus Mosonmagyaróvár együttesét fogadjuk a szezonpremieren a Kórház utcai centerpályán.

A némileg átszervezett menetrend szerint ebben az évben 21 fordulóra kerül sor, melyből 11 alkalommal hazai körülmények között lépünk pályára. Ez azt jelenti, hogy december 16-án itthon fejezzük be az őszi szezont, február 3-án viszont már idegenben kezdjük a tavaszi felvonást, így a bajnokság jóval korábban, már május 19-én véget ér. A mezőny öt új taggal vág neki a 38 fordulónak, hiszen az első osztályból kiesett Vasas és Balmazújváros mellett, a három feljutó Monor, Tiszakécske és Kaposvár is a másodosztályban folytatja. Az esélylatolgatások egyelőre vaktában lövöldözésnek tűnhetnek, hiszen a felkészülési mérkőzések eredményei igazán nem mérvadók, legfeljebb az igazolásokat figyelve lehet némi konzekvenciát levonni ilyen tekintetben, bár ahogy szokták mondani: a puding próbája az evés – ezért nyilván szükség van néhány fordulóra, hogy az erőviszonyok tisztábban látszódjanak. Az Előre célja egyértelmű – ezt az utóbbi időben többször is hangsúlyoztuk -, az új feljutók számára (szerényen) a biztos bennmaradás lehet opció, néhány együttes viszont egyértelműen komolyabb célokat fogalmazott meg… meglátjuk. Emlékezzünk csak a tavalyi eredményekre, több olyan csapatnak is hatalmas gondjai adódtak a végére, melyeket a sajtó akár még feljutásra is esélyesnek vélt a szezon elején – aztán mi lett belőle.

Első ellenfelünk a Mosonmagyaróvár, akiket az előző szezonban mindkét alkalommal legyőztünk (2017. augusztus 23. Békéscsaba 1912 Előre – Credobus Mosonmagyaróvár 2-0, 2018. március 11. Credobus Mosonmagyaróvár – Békéscsaba 1912 Előre 0-1) június végén kezdte meg a felkészülést. Az eltelt öt hét alatt nyolc edzőmeccset tervezett Várhidi Péter vezetőedző. Kifejezetten nehéz szezon áll a kisalföldi egylet mögött, hiszen az előző bajnokságot 10 győzelemmel, 15 döntetlennel és 13 vereséggel, 45 pontot szerezve, végül a 15. pozícióban zárta a húszcsapatos NB II-ben. A csapat óriási átalakuláson ment keresztül a 2017/2018-as szezon elején és a téli időszakban is, összesen 13 játékos érkezett, 17 pedig távozott egy szezon alatt, így kisebb csodának számít, hogy sikerült megőrizniük a másodosztályú tagságot. A felkészülésnek már újra az egyik alapemberüknek számító Schmatovich Gáborral vágtak neki, aki sérülése miatt gyakorlatilag az egész előző idényt kihagyta. Céljaik az idén sem változtak és szeretnének a középmezőnyben végezni. Mindentől függetlenül az óváriak véglegesnek tekinthető kerete a következő: Zsirai Martin, Katona Károly, Forgács András, Bakos Bence, Bartos Julián, Winkler András, Eszlátyi István, Mali Dominik, Szalka Dominik, Kapaczina Valér, Jelena Richárd, Somogyi Csaba, Lőrincz Attila, Winker Levente, Vágó Levente, Darázs Péter, Szabó Viktor, Kozma Richárd, Heinrich Márk, Kovács Botond, Szimhardt Márk, Stieber András, Koks Simon, Hécz Alex, Benkovich Zsolt, Dombi Árpád, Schmatovich Gábor.

A július 3-án idegenben tervezett Samorin elleni mérkőzést a hazaiak lemondták, így elmaradt. A következő meccsre Székesfehérváron került sor július 7-én, amelyen Videoton “B” – Mosonmagyaróvár 9-2 végeredmény született. A következő összecsapáson már hazai pályán fogadták a szlovák Petrazalka együttesét, melyen 1-4 arányban a vendégek győzedelmeskedtek, majd a Pápa Perutz otthonába látogatottak és 3-0 arányú győzelmet arattak. Július 14-én kettéosztott kerettel az Ajka és a Ménfőcsanak ellen is megmérkőztek, ahol előbbi ellen 2-0 arányban győztek, míg utóbbi ellen 5-2-re kikaptak. A folytatásban a SC Neusiedl am See 1919 otthonába látogattak, ahol 2-1-es hazai győzelem született. A bajnoki főpróbán a Rákosmente KSK érkezett Mosonmagyaróvárra, a végeredmény 2-3 lett a vendégek javára.

A két együttes bajnoki múltja a 2016/2017-es idényig vezethető vissza, amikor 2016. október 10-én számunkra kedvezőtlen 0-1 arányú vendég győzelem született a Viharsarokban. Ezután viszont soha többet nem tudott győzni ellenünk a kisalföldi gárda, hiszen az összesített további mérlegből egy döntetlent, valamint két csabai győzelmet olvashatunk ki.

Békéscsaba 1912 Előre – Credobus Mosonmagyaróvár mérkőzés játékvezetőjeként Ducsai Józsefet akkreditálta a szövetség. Az 1978-as születésű sporival legutóbb – érdekes módon – 2017. augusztus 23-án, éppen a Békéscsaba 1912 Előre – Credobus Mosonmagyaróvár 2-0 mérkőzésen, szintén játékvezetőként találkozhattunk utoljára. Pályafutása alatt összesen 583 sárga- és 31 piros színű lapot használt fel. Segítőiként Punyi Gyulát és Márkus Pétert jelölték ki. A tartalék játékvezető feladatait Szilágyi Sándor látja el. Jó mérkőzést kívánunk!

Színes lapok miatti eltiltott egyik csapat keretében sincs.

A bajnokság első fordulóját 18:00 órától Vác FC – Budafoki MTE, Balmaz Kamilla Gyógyfürdő – Dorogi FC,  Duna Aszfalt TVSE – Soroksár SC, WKW ETO FC Győr – Budaörs, 19:00 órától Kaposvári Rákóczi FC – Gyirmót FC Győr, Nyíregyháza Spartacus FC – KBSC FC, Békéscsaba 1912 Előre – Credobus Mosonmagyaróvár, Aqvital FC Csákvár – Ceglédi VSE, BFC Siófok – ZTE FC, valamint Vasas FC – BSS Monor párosításokban rendezik meg.

Az előrejelzés szerint Békéscsaba térségében a mérkőzés napján akár 31 Celsius fokos maximális hőmérséklet várható, harminc százalékos valószínűséggel záporok-zivatarok is előfordulhatnak. A Nap 2018. július 29-én (vasárnap) 20 óra 23 perckor nyugszik.

Kifejezetten számítanánk szurkolóink támogatására, hiszen a szakmai stáb, valamint játékosaink számára különösen fontos, hogy valódi futball hangulat legyen a Kórház utcában és közös érdekünk, hogy csapatunk sikerrel szerepeljen az új bajnokság első hazai mérkőzésén.

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!