Beharangozó: Békéscsaba 1912 Előre – BFC Siófok

Szűk három napon belül újra mérkőzést rendezünk a Kórház utcában, hiszen november 27-én (szerdán) 18:00 órától a korábban elhalasztott 11. fordulót pótolják a csapatok – ennek értelmében a BFC Siófok együttesét látjuk vendégül.

Nagyot fordult a világ kereke egy esztendő alatt, hiszen tavaly ebben az időszakban a siófokiak a tizenhetedik, míg a Békéscsaba a negyedik helyen állt. Jelen pillanatban viszont ellenfelünk az ötödik, míg csapatunk a tizennegyedik pozíciót foglalja el. Így aztán továbbra sem vagyunk egyszerű helyzetben, bár az ETO elleni utolsó másodpercekben megszerzett egyenlítő találat azért hozhat némi lelki kiegyenesedést. A Balaton-parti egylet eddigi teljesítményét nézve újabb nagy feladat előtt áll az Előre, hiszen nem véletlenül szerepel következő vendégeink neve mellett 8 győzelem, 5 döntetlen és mindössze 3 vereség. Az eddig összegyűjtött 29 bajnoki egység, 10 pont különbséget jelent a két mérkőző fél között. Az idei skalpok mellett azért ők is hibáztak néhányszor, de ami mindenképpen megsüvegelendő, hogy hazai pályán ebben a szezonban még nem kaptak ki. Idegenben csak a Csákvár (2-1), a Tiszakécske (2-1) és az MTK (3-0) tudta őket két vállra fektetni. Utóbbi sorba beállni hatalmas fegyvertény lenne, de ezúttal szerényebben fogalmazunk és jelen helyzetünkben egy aprócska pontnak is jócskán örvendezhetnénk. Na, de legyünk pozitívak, hiszen a fociban bármi-bárhol-bármikor előfordulhat, a sors keze pedig kiszámíthatatlan. Bíznunk kell magunkban, fegyelmezetten, koncentráltan és taktikusan kell focizunk már az első másodperctől. Jó lenne végre elkerülni az olyan szituációkat, hogy hátrányban kelljen játszani, majd onnan visszatornázni a meccset. Annál is inkább, hiszen egy önbizalommal teli csapatot látunk ezúttal vendégül, akik győztes meccsből érkeznek (Siófok – Vác 2-0) és a Kupában is állnak, ahol ráadásul szerencsésnek mondható sorsolásuk, mivel a Dunaújvárossal mérkőznek a legjobb 16 közé jutásért. Ami viszont mellettünk áll: a hazai pálya előnye, ellenfelünknek sokat kell utaznia, na meg a statisztika!

A két fél mérkőzéseinek története évtizedekre nyúlik vissza és mindkét osztályban csabai fölény mutatkozik. Érdekesség, hogy a másodosztályban eddig mindössze kétszer tudtak felülkerekedni rajtunk, így aztán tegyük csak a fülükbe nagybetűvel a MUMUS szót. Az első osztályban lejátszott 24 mérkőzésből kilencszer mi, hatszor a sárga-kékek örülhettek, kilenc alkalommal viszont eldöntetlen maradt az eredmény. A második vonalban mindössze tizenkétszer mérkőztünk meg és ahogy az előbb is leírtuk, jókora a lila-fehér fölény: kilenc békéscsabai győzelem mellett, csak kettő siófokit olvashatunk ki a számokból, és egyetlen egyszer sikerült a csapatoknak döntetlent elérnie. Az is a furcsaságok-érdekességek közé tartozik, hogy mindössze két alkalommal (1996. és 1991.) zártak gól nélkül az együttesek. Mindenesetre ez azt is jelentheti, hogy izgalmas, közönségszórakoztató meccs elé nézünk, így a hétközi időpont ellenére is érdemes lesz kilátogatni a Kórház utcába.

Gál István igencsak összeszedte csapatát, bár a keretükre pillantva potenciál azért akad bennük. Több rutinos, tapasztalt játékos segíti a Balaton-parti klub boldogulását, így ezzel együtt azt talán nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy kiesési gondjaik ebben a bajnokságban biztosan nem lesznek, sőt… Házi góllövő listájukat hét találattal Szakály Dénes vezeti, de érdemes lesz kiemelt figyelmet szentelni Horváth Péternek, Magasföldi Józsefnek vagy éppen a tehetséges fiatal játékosnak Balogh Bence Benitónak is, aki az idén már háromszor is eredményes tudott lenni. A siófokiaknál rúgja a bőrt Tajthy Tamás, Zamostny Balázs, Horváth Attila, Jagodics Bence, de említhetnénk még Molnár Pétert, Jánvári Gábort, vagy éppen Tajti Norbertet is. Az előbbi mondatok szummázásaként kijelenthető, hogy a tapasztalati pontszámok alapján ellenfelünk jócskán kenterbe veri csapatunkat. Utoljára egyébként 2019. március 3-án találkoztunk velük, amikor idegenben 1-0 arányban javítani tudtak mérlegükön.

Színes lapok miatti eltiltás(ok) egyik szakvezető életét sem nehezítik, bár mindkét oldalon több játékos is a veszélyzónába került – azaz már 4-4 sárga cédulával rendelkezik: Csilus Tamás, Szakály Dénes, Anton Bidzilya, Farkas Márk, Király Patrik, Mészáros Márk és Szalai Dániel. A sérültekkel kapcsolatban különösebb változás az eltelt idő alatt nem történt, így továbbra is szűkösek variációs lehetőségeink.

Gál István Róbert: – Nagyon várjuk a Békéscsaba elleni mérkőzésünket, ahol ismerve ellenfelünk vezetőedzőjét, egy nagyon szervezett, tudatos futballt játszó csapattal találkozunk. Tisztában vagyunk vele és így is készülünk, hogy a Békéscsaba tabellán elfoglalt helye nem tükrözi hűen a csapat tudását, viszont a mi helyzetünkben – amikor jó formában vagyunk, törekedni fogunk arra, hogy tovább nehezítsük ellenfelünk helyzetét – még akkor is, ha jelen pillanatban idegenben játszunk. A céljaink elérése érdekében mindent meg fogunk tenni sikerünkért!

A Békéscsaba 1912 Előre – BFC Siófok mérkőzés játékvezetőjeként Nagy Norbertet akkreditálta a szövetség. Az 1988-as születésű sporival 2019. október 27-én tartalék játékvezetőként találkozhattunk utoljára az Aqvital FC Csákvár – Békéscsaba 1912 Előre 1-0 mérkőzésen. Pályafutása alatt összesen 351 sárga- és 20 piros színű lapot használt fel. Segítőiként Berettyán Pétert és Horváth Róbertet jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Nazsa Tamás látja el. Hasznos munkát, jó mérkőzést kívánunk!

A Merkantil Bank NB II Liga 2019/2020-as szezon tizenegyedik fordulóját november 27-én (szerda) 13:00 órától Soroksár SC – Szeged-Csanád Grosics Akadémia, Dorogi FC – Szolnoki MÁV FC, Budaörs – Aqvital FC Csákvár, Duna Aszfalt TLC – Szombathelyi Haladás, 18:00 órától FC Ajka – Gyirmót FC Győr, Békéscsaba 1912 Előre – BFC Siófok, Nyíregyháza Spartacus FC – Vác FC, Vasas FC – Budafoki MTE, valamint WKW ETO FC Győr – MTK Budapest párosításokban rendezik meg. A Kazincbarcika együttese pedig ebben a fordulóban pihen.

A bajnoki táblázatra pillantva látható, hogy az MTK továbbra is őrzi vezető pozícióját (37 pont) és a budafokiak pozíciója sem változott (32 pont). A tabella minket érintő szegmensében továbbra is élet-halál harc folyik a pontocskákért és a helyezésekért, hiszen a 9-16. helyek között mindössze egy mérkőzésnyi (3 pont) a differencia. A 12-14. helyeken álló Nyíregyháza-Szolnok-Békéscsaba trió egyaránt 20-20 ponttal áll, a helyezéseket csak a nyert mérkőzések száma és a gólkülönbségek differenciálják. Így aztán látható, hogy minden egységnek – talán nem túlzás ezt kijelenteni -, létfontosságú jelentősége lehet a végelszámolásnál.

November 27-én (szerda) Békéscsabán erősen felhős idő várható, a hőmérséklet maximuma 13 Celsius fok körül alakulhat. A Nap már 15:58 órakor nyugszik, ezért kapcsoljuk a villanyfényt.

Szeretettel várunk mindenkit a 2019/2020-as szezon újabb hazai mérkőzésére! Szurkoljunk együtt csapatunknak!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy az 1912elore.hu web- és a facebook.com/1912elore oldalon megjelenő hírek, interjúk, ötletek, megoldások és fotók a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. tulajdonát képezik. Tilos a tulajdonos előzetes engedélye nélkül a tartalom egészét vagy egyes részeit bármely formában átruházni, terjeszteni, reprodukálni vagy a saját személyes használatot meghaladó mértékben tárolni esetleg kinyomtatni. A híranyagok bármilyen célú szolgáltatásként való felhasználása hangsúlyozottan csak a tulajdonos előzetes írásbeli engedélyével és csakis a forrás pontos megjelölésével történhet. Az itt fellelhető tartalmak ettől eltérő kezelése szerzői jogi vita tárgyát képezheti.