Tizenhetedik

A sportstatisztika.blog.hu hónapról-hónapra elemzi a magyarországi klubok, sportesemények nézőszámait, és ahogy azt már megszokhatták, erről mi is rendszeresen beszámolunk hazai mérkőzéseink tekintetében.

Azt mindenképpen tudni kell, hogy a békéscsabai Kórház utcai Stadion a rekonstrukció miatt “félgőzzel” üzemel, hiszen jelen pillanatban csak az utca felőli lelátó használható, így a maximális befogadóképesség 2.372 főre korlátozódik. Ez azonban a 2017/2018-as szezonban, eddig egy alkalommal bizonyult kevésnek, hiszen a 2017. augusztus 13-án megrendezett Békéscsaba 1912 Előre – MTK Budapest mérkőzésen teltház volt, és az adatok alapján 2.235 látogató volt kíváncsi az eseményre. A többi hazai mérkőzés tekintetében szokásosnak tekinthetők a számok, október 31-ig bezárólag a nyolc hazai rendezésű meccset átlagosan 1.044 látogató tekintette meg a helyszínen. Ezt az adatot rontja némileg, és egyezer alá, egészen pontosan 926-ra csökkenti a legutóbbi Budaörs elleni mérkőzés, amely a szezon leggyengébb nézőszámát produkálta 638 fővel. Nyilván ebben több körülmény is szerepet játszik, hiszen a beköszönő rossz időjárás permanensen befolyásolja a kilátogatók számát – tekintettel arra is, hogy a Kórház utcai felőli lelátón nincs fedés. Természetesen sok egyéb tényező, akár mérkőzésről-mérkőzésre is befolyásolhatja a dolgokat: például a kötelező vasárnapi rendezési időpontok, vagy a szintén előírásoknak megfelelő online tudósítás, vagy egyéb eseményekkel való időpontütközés, és még sorolhatnánk. Szerencsére a békéscsabai sportegyesületek folyamatos egyeztetéseinek köszönhetően, utóbbira az idén mindössze egy alkalommal volt példa, de az is gyakorlatilag elkerülhetetlen volt a másik nagy sportlétesítmény folyamatos foglaltsága miatt. Az is látható, hogy a pozitív irányú változás egyik tényezője, hogy az Előre igyekezett minden hazai mérkőzését villanyfényes kezdési időpontra átszervezni, hiszen drukkereink és vendégeink körében ez sokkal inkább kedvelt, és korábban ezt többször is javasolták. A jegyek és bérletek áraiban sem történt változás, hiszen a vezetőség döntése értelmében, a több szempontból talán indokolt áremelés ezúttal is elmaradt, bár a rendezési-szervezési költségek ezzel párhuzamosan szinte fokozatosan emelkednek.

Mindent összevetve, az előző szezon átlagához mérten egyelőre így is 23 százalékos növekedés tapasztalható. Az összes magyarországi sportklub rendezvényeinek tekintetében, a Békéscsaba 1912 Előre hazai rendezésű mérkőzései az összefoglaló táblázat 31. helyén állnak, a labdarúgó klubok közül pedig a 17. pozíciót tudhatjuk jelen pillanatban magunkénak – beleszámítva az összes első- és másodosztályú klubot. A 2016/2017-es szezonhoz képest 5 helyet javítva, továbbra is levonható a konzekvencia, hogy Békéscsabán továbbra is fokozott igény van a labdarúgásra, és a látogatottság növekedése mindenképpen további bizakodásra ad okot.

Köszönjük mindenkinek, hogy rendszeresen a Békéscsaba 1912 Előre mérkőzéseit választják a 2017/2018-as szezonban is! Szeretettel látjuk Önöket a november 19-én és december 10-én is, a naptári év utolsó két hazai meccsén is!