Szurkolói ankét új felszerelésben

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 404 másodperc.

Őszinte kérdésekre őszinte válaszokat kapott az érdeklődők népes tábora a július 25-én este megtartott szurkolói ankéton.

A programismertetés és a jelenlévők köszöntése után Viczián Ádám bemutatta a Békéscsaba 1912 Előre 2018/2019-es szezonban használatos új mezeit, melyeket a Saller szállít ebben az idényben. A Liverpool és Everton fantázianévre hallgató lila és fehér színű viselet letisztult, egyben modern és hagyományainkhoz hű formában szolgálja majd labdarúgóinkat.

Egy online módon beérkezett, mezekkel kapcsolatos kérdésre Kozma János igazgatósági elnök elmondta, hogy miután megérkezett a csapat komplett, új felszerelése azonnal megkezdődik a szurkolói mezek értékesítése is. A mezszponzorral kötött megállapodás értelmében a Saller emblémája kiemelt helyen jelenik meg a csapat marketingeszközein és a Kórház utcai Stadionban egyaránt.

Fotó: Imre György

Elnök úr részletesen beszámolt a klubbal kapcsolatos történésekről, a stadion építésének jelenlegi állapotáról és várható befejezéséről, valamint az ebből eredő esetleges változásokról is. Elmondta, hogy az Előre működése erre a szezonra mindenféle téren biztosított, tehát nem kell attól tartani, hogy csapatunk bármilyen financiális vagy egyéb más problémával szembesülne. A jövőbe tekintve az is kiderült, hogy a többségi tulajdonos támogatási formája és mértéke nagyban függ a pillanatnyi piaci és gazdasági helyzettől, így ennek jövőbeni mértéke egyelőre nem ismeretes. Kiderült az is, hogy tovább húzódik az új lelátó építése, hiszen az eltelt idő alatt többször is finanszírozási és tervezési problémák merültek fel. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy közgyűlési határozatokban többször is módosításra került az átadási határidő, amely jelen pillanatban 2018. november vége. A Kórház utca felőli lelátón részleges felújítás következik – miután a temető felőli oldal használatba kerül -, a bontás után újraépítik a szerkezeti elemeket, majd egyelőre fedés nélkül visszakerülnek az ülőhelyek – a jelenleg használatos formához nagyon hasonló módon. A további fejlesztések forrás hiányában – egyelőre – nem tudnak megvalósulni, bár Kozma úr elmondta, folyamatos a lobbizás több fórumon is azért, hogy a Kórház utcai Stadionban egyszer majd NB I-es mérkőzéseket lehessen rendezni. A csapat számára kijelölt idei célokkal kapcsolatban is pontos, konkrét válaszokat kapott a nagyérdemű: nincs szó arról, hogy az Előre három éven belül feljutást tervezne, hiszen az első osztály finanszírozására a pillanatnyi gazdasági helyzetben nem áll rendelkezésre elegendő forrás és a stadion sem alkalmas az ilyen szintű mérkőzések megrendezésére. Az idei szezonban cél a biztos bennmaradáshoz szükséges pontszám minél előbb való elérése, majd ezután az 5-10. hely valamelyikének megszerzése. Minden ennél jobb eredmény bravúrszámba menne, csakúgy mint csapatunk tavalyi bronzérmes helyezése. Végül, de nem utolsósorban elnök úr részletesen kifejtette, hogy az idei szezontól életbe lépő új MLSZ ösztönzési rendszer jelentős lyukat eredményezett az idei költségvetésben, melyet csak konszolidált büdzsé meghatározásával lehetett eltüntetni.

A folytatásban Boér Gábor vezetőedző kifejtette, hogy a felkészülés során minden eltervezett munkát elvégeztek. A keretet alkotó 23 fős gárda igen lelkes, mindenki rendben teszi a dolgát és külön, többször is kihangsúlyozta teljes bizalmát játékosai irányában. Az igen fiatal, mindössze 22 év átlagéletkorral rendelkező csapatunk gyengébb pontja a tapasztalatlanság, rutintalanság lehet – ezzel kapcsolatban aggodalmát fejezte ki, hiszen több olyan fiatalembert is pályára kell küldeni, akiknek gyakorlatilag semmiféle tapasztalatuk nincs éles helyzetben a felnőtt fociban. Szurkolóinkhoz intézett mondataiban kiemelte, hogy a szakmai stábon és labdarúgóinkon kívül ebben a szezonban drukkereinkre az eddigieknél is nagyobb mértékben számít, hiszen a lelátókról érkező biztatásra, a tizenkettedik emberként való teljes kiállásra igen nagy szükségünk lesz. Igazolásokra – az elnök úr által kifejtett gazdasági kalkuláció alapján – az idén nem volt lehetősége a klubnak, hiszen a Békéscsaba 1912 Előre nem akar és nem is fog olyan vállalásokat tenni, melyeket száz százalékban nem tud teljesíteni a szezon folyamán. Boér Gábor elmondta, hogy a távozókkal sok-sok gól és olyan megoldás is távozott a csapattól, amelyekre pillanatnyilag nem lát helyettesítő megoldást, ettől függetlenül teljes mértékben tisztában van a keretet alkotó labdarúgók képességeivel és bízik abban, hogy tudunk váratlant húzni. Sajnálatát fejezte ki, hogy az előző szezon hazai mérkőzései nem úgy sikerültek, ahogy azt eltervezték, de tanulva hibáinkból az idén mindenképpen megpróbálják a szinte lehetetlent és minden mérkőzésre csakis győzelmi szándékkal állunk ki. Az is kiderült, hogy különösen lényeges lesz tapasztaltabb focistáink szerepe, hiszen a higgadtság, nyugodtság adott esetben pontot-pontokat érhet majd. Kiemelte, hogy nagyon fontosnak és lényegesnek tartja, hogy a csapat jórészt már Békés megyei vagy békéscsabai kötődésű játékosokból áll, amely remélhetőleg bizonyítja majd az utánpótlás kiemelt szerepét. A játékrendszerekkel kapcsolatos online módon beérkezett kérdéssel kapcsolatban vezetőedzőnk elmondta, hogy általában sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak ezeknek a dolgoknak, mint amennyit kellene. A másodosztályú mezőnyben egyéb más tényezőktől sokkal jobban függ egy-egy mérkőzés végkimenetele, mint az alkalmazott és/vagy erőltetett játékrendszertől. Összességében ismét egy év alatt kell olyan csapatot építeni, amely megállja helyét a mezőnyben és biztosítja a bennmaradást és a békéscsabai foci jövőjét. A felelősség és nyomás ilyen értelemben óriási, ettől függetlenül vezetőedzőnk elmondta, hogy ha nem látna fantáziát játékosainkban, ha nem bízna képességeikben, akkor érvényes szerződése ellenére biztosan távozott volna.

Játékosaink elmondták, hogy a felkészülés alatt sokat fejlődött a csapategység, igen jó közösség alakult ki. Mindenki megpróbálja a maximumot nyújtani mérkőzésről-mérkőzésre, aztán meglátjuk ez mire lesz elég.

Elmondható, hogy az összejövetel sikerrel zárult, több törzsszurkolónk szóban hangsúlyozta, hogy bízik a csapatban és rajtuk nem múlik majd az együttes sikere. A békéscsabai szervezett szurkolói csoportok és a klub képviselői abban maradtak, hogy bizonyos kérdésekben további egyeztetésekre kerítenek sort.