Sikerre törekszünk

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 303 másodperc.

Interjú Boér Gáborral a Békéscsaba 1912 Előre második csapatának vezetőedzőjével

A Békéscsaba hosszú idő után visszajutott az élvonalba. A nyáron úgy döntött a szakvezetés, hogy tartalékcsapatot indít a harmadosztályban, melynek irányítására a korábban az orosházi utánpótlásnál dolgozó Boér Gábort kérte fel.

20151127_boer_gabor

– Fiatal kora ellenére Ön egy világlátott ember tele tapasztalatokkal, hiszen azon túl, hogy játékosként megfordult többek között a Békéscsabánál és az Újpestnél, Izraelben és Szingapúrban is rúgta a labdát. Mennyire más ezen országokban a futballközeg, s az ott látottakat fel tudja-e használni munkájában?

– Mindenekelőtt szeretnék köszönteni minden kedves olvasót, foci rajongót. Pályafutásom elején játszottam az izraeli első osztályban, és nagyon fiatalon megtapasztalhattam, hogy milyen nagyszerű érzés futballistának lenni, hiszen kint nagyon imádták az emberek a focit, és mindenkit, aki benne “dolgozott”. Rendre nagyszámú közönség előtt játszhattam 18 évesen, és itt tanultam meg, hogy mit jelent a profizmus valójában. Rengeteg élménnyel, és tapasztalattal gazdagodtam, csakúgy, mint Szingapúrban is, azonban az ott eltöltött idő, már sajnos a sérülésemről szólt inkább. Azonban nagyon jó volt látni, és érezni, hogy mennyire támogatják a sérült játékosokat, és éppen akkor adják meg a legnagyobb segítséget, amikor az ember nincs a legjobb lelki állapotban. Ez mindenképpen követendő példa lenne a hazai kluboknak is. Természetesen nagyon sok olyan dolgot építettem be az edzői munkámba, amit a játékos pályafutásom során tanultam, megfigyeltem. Sajnos nagyon fiatalon be kellett fejeznem a profi karrieremet, de bízom benne, hogy edzőként “kárpótolni” fog az élet, bár tudom ezért rengeteget kell még tanulni és dolgozni. Mindenképpen előny számomra, hogy pár éve még nagyon komoly szinten jegyzett játékosok között ültem az öltözőben – például Újpesten -, és van rálátásom, hogy egy-egy apró jelzésből tudjam, hogy mire van szükség a csapaton belül.

– Melyik mérkőzéseken volt leginkább elégedett csapata játékával?

– Az őszi szezon során sok olyan mérkőzést játszottunk, ahol a játékidő bizonyos szakaszaiban jól teljesítettünk, de rendre jelentkezett egy-egy kisebb, vagy nagyobb rövidzárlat és ezek miatt elveszítettük a mérkőzést. A csapatunkat többnyire olyan fiatal, rutintalan játékosok alkotják, akik az idei szezonban játszottak először felnőtt bajnoki mérkőzéseket, és a tapasztalat hiánya meg is látszódott a játékunkon. A két hozzánk hasonló tartalék együttes (Paks II., Honvéd II.) ellen megvívott mérkőzésekkel maximálisan elégedett vagyok, és ezeken az összecsapásokon látszódott, hogy mennyivel bátrabban, és higgadtabban tudunk játszani a velünk egy “súlycsoportban” lévő ellenfelekkel. Természetesen a játékunkat, és a mérkőzéseink alakulását nagyban befolyásolták az éppen aktuális “visszajátszók” is.

– Jelenleg a 15. helyen állnak, s hasonlóan az első csapathoz tavasszal várhatóan a bennmaradásért küzdenek majd, de úgy gondolom, hogy Önnek az eredményességen túl más feladata is van. Milyen elvárásokat fogalmazott meg a szakvezetés?

– Természetesen szeretnénk minél jobb helyezést elérni, és mindenképpen bent maradni alanyi jogon is a harmadosztályban, azonban ahogy Ön is említette, nálunk az eredményességen túl más feladatok is vannak. A munka teljes egészében a felnőtt és az utánpótlás csapatokéval azonos koncepció alapján folyik, az NBI-es csapaté a fő prioritás, a mi feladatunk, hogy teljes mértékben hozzájáruljunk az ő munkájukhoz, és amennyire tudjuk elősegítsük a sikeres szereplésüket. Feladatunk, úgy felkészíteni a fiatalokat, hogy azok bármikor beépíthetőek legyenek az első csapatba.

– Vannak-e olyan srácok a fiatalok között, akikből egyszer stabil első osztályú játékos lehet?

– A keretünket úgy próbáltuk a nyáron összerakni, hogy olyan játékosok alkossák, akik képességeik, és hozzáállásuk alapján egyszer átléphetik a felnőtt csapat küszöbét. Nagyon nehéz azt megmondani, hogy ki, vagy kik lehetnek azon játékosok, akik el is érik ezt a célt, de bízom benne, hogy rövid időn belül lesz olyan játékosunk, aki stabilan ott tud ragadni az NBI-es keretben. Számunkra az lenne a legjobb visszaigazolás, ha a következő években sok fiatal játékosunk neve ott szerepelne a Békéscsaba első csapatában.

– Hogyan alakul majd a téli program. Mikor kezdik meg a felkészülést és tervez-e változtatást a játékoskeretben?

– A felkészülést január 6-kán kezdjük. Bízom benne, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk, és minden tervezett munkát el fogunk tudni végezni. Napi két edzéssel fogunk készülni, és számos edzőmérkőzés is szerepel a programunkban. A keretben biztosan lesznek változások, de konkrétumokról még korai lenne beszélni.

Mindenkinek nagyon kellemes ünnepeket és sikeres, boldog új évet kívánok!

Szécsi József

Forrás: nb3foci.hu