Mikor indulhat újra a bajnokság?

Tíz forduló maradt hátra a másodosztályú bajnokságból, amikor a humánjárvány-helyzet miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség minden szinten leállította a bajnokságokat. Számolgassunk, hogy mi lehet a megoldás az esetleges újrakezdésre, folytatásra!

A csapatok és a játékosok egyéni edzésekkel készülnek a folytatásra, amely az egyre fokozódó koronavírus-helyzet miatt egyelőre bizonytalan dátumú. Terv és elképzelés azonban létezik, hiszen a hazai klubok a bajnokság május közepi indulását valószínűsítik, és ezzel terveznek egyelőre – amennyiben ezt a járványügyi helyzet megengedi. Hasonlóan bizonytalan a helyzet természetesen a többi európai bajnokságban is, de viszonylag egységesnek mondható a vélemény, miszerint májusban már visszatérnének a pályára a klubok ott, ahol egyelőre lefújták a versenysorozatokat. Mivel az eredetileg idén nyárra tervezett Európa-bajnokságot elhalasztották, júniusban is rendezhetnének bajnoki meccseket, így mindenki abban bízik, hogy be lehet majd fejezni a bajnokságokat.

Az NB I-ben még nyolc fordulót kellene megrendezni, és egy május közepén történő indulással június 30-ig be lehetne fejezni a szezont. A június 30-i dátum azért fontos, mert sok játékosnak ekkor jár le a szerződése az adott csapatnál, így ha átcsúsznának a meccsek júliusra, az komoly gondot jelenthetne a kluboknak. A másodosztályban tíz felvonás maradt vissza, így adott esetben egy sűrűbb versenyprogrammal befejezhető lenne a bajnokság. Nyilván vasárnap-szerda-vasárnap ritmusban játszani ilyen mennyiségű meccset példátlan és erőn felüli teljesítményt igényelne, azonban a jelenlegi helyzet sem nevezhető szokványosnak. Az esetleges menetrendet viszont bonyolítaná még a Magyar Kupa, hiszen ott is állva maradt még második ligás érdekelt. A harminc fordulóból álló harmadosztály eredetileg május 31-én fejeződött volna be, így ez és szerencsés esetben a Megyei I. osztály minden mérkőzése is lejátszható lenne – hiszen egy évvel ezelőtt a rájátszás június 15-én fejeződött be. Az NB I utolsó fordulója (33.) a már nem aktuális kiírás szerint május 16-án, az NB II 38. felvonása pedig május 17-én lett volna esedékes, így hozzávetőleg egy hónap csúszással, de lebonyolítható lenne még az összes bajnokság. A jelenlegi állapot inkább az utánpótlás-korú bajnokságok befejezését lehetetlenítik el, hiszen ha a helyzet úgy adódik, akkor nyilván az iskolák (tanév vége: 2020. június 15.) újra fogadhatnak majd tanulókat, így a hétközi mérkőzések megrendezése nyilván nem járható út – ráadásul fiatal korban a sérülések veszélye jóval sűrűbb terhelés esetén sokkal inkább valószínű.

A másik verzió – ha a helyzet nem változik, ne adja az ég súlyosbodik -, hogy a bajnokságokat abban az állapotban zárják le, ahol azok éppen tartottak – ezt egyébként több más sportágban már meg is tették. Ez a szituáció nyilván több csapat számára megfelelő lenne, de a helyzetből adódóan olyan is lesz, akinek nem esik majd annyira jól. Erre az esetre nincs bevett szisztéma, de az ajánlások és a sportszerűség elve alapján azt valószínűsítik, hogy ilyen esetben nem hirdetnek bajnokokat, de kiesők sem lesznek. Az adott helyzetben feljutó helyen álló csapatokkal viszont illik bővíteni a magasabb osztályú bajnokságokat.

Egy szó, mint száz ki tudja mi lenne majd a jó döntés, mindenesetre jelen helyzetben nem tehetünk mást, mint várunk ameddig lehet és úgy készülünk, mintha ebben az iszonyatos helyzetben a lehető legjobb forgatókönyvet írná az élet.

Címkék:  , ,