Masszőr licences képzés

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége magas színvonalon dolgozó masszőr szakembergárda kialakítása mellett döntött. A döntés célja, hogy az élsportban dolgozó masszőrök képzettsége és készségei egységesen megfeleljenek a korszerű nemzetközi követelményeknek.

Bacsa Zoltán (Békéscsaba 1912 Előre) – alsó sor, jobbról első

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2017. 07. 11-i ülésén jóváhagyta, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség Felnőttképzési Intézete masszőr licences képzést indítson.

Az Elnökségi határozat végrehajtása érdekében az MLSZ Felnőttképzési Intézete 2017. október hónapban a felnőttképzési törvény hatálya alá nem tartozó, iskolarendszeren kívüli „MLSZ masszőr licence” képzést indított. A részvétel azoknak a masszőr végzettséggel rendelkező szakemberek kötelező, akik a sérülés ellátásában részt vesznek, de nem rendelkeznek ilyen irányú felsőfokú végzettséggel (BSc, MSc diploma).

Természetesen a Békéscsaba 1912 Előre szakemberei is sikerrel vettek részt az oktatásokon, és a részletekről Bacsa Zoltán masszőrünktől kértünk rövid beszámolót: – Mivel a következő idénytől kezdve a kiemelt akadémiákon, és a nemzeti bajnokságokban is csak olyan masszőrök ülhetnek a kispadra, akik rendelkeznek ilyen bizonyítvánnyal, így nekünk is részt kellett vennünk a képzésen. Elég kevés időnk volt az ismeretek, változások és a mai trendek elsajátítására, hiszen mindössze négy alkalommal két-két napot töltöttünk el Telkiben. Jegyzeteket kaptunk, rengeteg házi feladatot kellett megoldanunk, itthon kellett gyakorolnunk. Sok olyan dolog felvetődött egyébként, amit nagy általánosságban rosszul kezelt néhány más városból érkezett kolléga, de rengeteg újdonsággal is találkozhattunk. Egy eklatáns példa: amikor eddig bement az ember a sérült játékoshoz, és valószínűsíthető volt egy csontsérülés, azt eddig fagyasztóval kezeltünk. Ez most tilos. Az egész képzés másik célja egyébként az volt, hogy mindenhol-mindenki egyforma kezelésben, ellátásban tudja részesíteni a sérült játékosokat. Az órákat szakorvosok bevonásával a szövetség két kollégája tartotta, és a radiológiai értékeléstől kezdve, a táplálkozáson át, a folyadékbevitelen keresztül igen sok mindenre rálátást nyerhettünk. A vizsgán igen komolyan vették, hogy testtartás-analízisből minden terapeutának már az öltözőben észre kell vennie, hogy az adott labdarúgónak milyen problémája lehet – ami azt jelenti, hogy a jelekből tudni kell következtetnünk a sérülések jellegére, okára – ezeket pedig kommunikálnunk kell például a csapatorvos, vagy a gyógytornász felé. Mint az életben is általában, ezen a téren is rengeteg változás történt, sok-sok hasznos és adott esetben létfontosságú dolgot tanultunk.

Írásunk megjelenésének napján sikeres vizsgát tett még Elekes Sándor és Knyihár János kollégánk is.

Knyihár János (Békéscsaba 1912 Előre SE) – balról második
Elekes Sándor (Békéscsaba 1912 Előre) – balról harmadik

A Békéscsaba 1912 Előre ezúton is gratulál és további színvonalas munkát, valamint jó egészséget kíván!

Kapcsolódó hivatkozás:

https://felnottkepzes.mlsz.hu/hir/mlsz-masszor-licence-kepzes-indul-telkiben