Második csapatunk a Megye I. osztályban folytatja

Véglegesítésre került az NB3 2017/2018-as szezonjának negyvenhatos mezőnye, így az is kiderült, hogy a Békéscsaba 1912 Előre II. a Megye I. osztályban indul. Az elmúlt szezonban szerepelt 54 csapat (háromszor 18) helyett az előttünk álló évadban csupán 48 együttessel (háromszor 16) szeretné megrendezni az MLSZ az NB III-as bajnokságot. Bár a mezőny teljes lenne, a versenybizottság egyelőre csupán 46 csapat nevezését fogadta el.

Azt már korábban megírtuk, hogy a klub döntése értelmében az FTC II. megszűnt, az pedig tegnap derült ki, hogy a Szigetszentmiklós is visszalép és csak a megyei I. osztályba nevez. Arról egyelőre nincs hivatalos hír, hogy mi lesz a fennmaradó két hely sorsa, mindenesetre az osztályozón alulmaradó Balassagyarmati VSE úgy készül, hogy mégis felkerülhet a harmadosztályba.

Információink szerint is örülhetnek a balassagyarmatiak, mert a Körmend, mint legjobb fel nem jutó csapat nem vállalja a szereplést, így mint legjobb kieső a Videoton II. bennmaradt, a Balassagyarmat pedig mint második legjobb fel nem jutó csapat ott lesz a mezőnyben.

A szabályok és fejlemények miatt igen csekély volt arra az esély, hogy a harmadosztályból kieső Békéscsaba számára felkérés érkezzen, így a vezetőség természetesen már úgy készült, hogy a megyei első osztályú bajnokságban indítja el az Előre második alakulatát. Ez a helyzet és az ezzel kapcsolatos döntések természetesen jócskán átformálták eddigi együttesünket, így mind játékosállományban, mind a szakmai stábban változások történtek.

Igricz Mihály, klubigazgató: – Több változásról is be tudok számolni, akár első csapatunkkal, akár a másodikkal kapcsolatban. Sajnos nagy bánatunkra az egyik alapemberünk elhagy minket, hiszen Bényei Balázs szerződését közös megegyezéssel felbontottuk. Tudni kell, hogy Balázsnak első osztályú ajánlata volt és a szerződésében szerepelt egy opció, ha ilyen érkezik, akkor nekünk el kell őt engednünk. További sok sikert kívánunk a pályafutásához! Ezzel párhuzamosan azonban van egy érkezőnk is, a Szeged 2011 csapatától érkezett rutinos védő, Mészáros Márk személyében. Bízunk benne, hogy a védelmünket kellőképpen sikerül vele megerősítenünk. Több igazolást már nem tervezünk, esetleg ha egy jobb képességű belső védekező középpályást sikerül szereznünk, akkor ezt még természetesen megtesszük, de úgy gondolom a keret 99 százalékban készen áll. Kiss Laci ügyére még nem került pont, vezetőedzőnk szeretné az Előre kötelékében látni, de ezzel kapcsolatban még az anyagi természetű kérdéseket szükséges tisztázni. Amennyiben sikerül megállapodnunk, úgy akár már a jövő héten szerződéskötésre kerülhet sor.

Sajnálatos módon második csapatunk kiesett az NB3-ból, így elvesztettük tagságunkat. Ez nagy érvágás számunkra mindenféle szempontból, hiszen az NB3-as csapatok működését az MLSZ finanszírozta, míg a Megye I-es osztályban ezt mi fogjuk megtenni. Ettől függetlenül az elnökség egyhangú döntése alapján elindítjuk Megye I-es együttesünket, Békéscsaba 1912 Előre II. néven, hiszen azt szeretnénk ha a nálunk játszó fiataloknak lenne megfelelő versenyrendszerben szerzett tapasztalata és a játéklehetőséget csak ilyen módon tudjuk biztosítani számukra. A csapat vezetőedzői posztjára Brlázs Gábort kértük fel, aki elfogadta a megkeresést. A kapusokkal Skerl József foglalkozik majd, masszőrünk a rutinos Oláh Laci bácsi lesz, Balog Zsolt pedig technikai vezetőként és játékosként is segíteni fogja az együttest. Ezzel párhuzamosan Szenti Zoltánnal úgy egyeztünk meg, hogy az U19-es csapatot fogja irányítani, de természetesen továbbra is számítunk mindenféle téren a tanácsaira és szaktudására. A keretet az U19-es bajnokságból kiöregedő 1998-as születésű játékosok, a kiesett NB3-as keretből ittmaradók, valamint az NB2-es kerettel készülő fiatalok egy része alkotja majd. Szeretném még elmondani, hogy amennyiben sikerülne olyan fiatal, megyei játékosokat találni, akik alkalmasak lehetnek a magasabb szintű játékra, akkor nekik egészen biztosan tudunk majd játéklehetőséget biztosítani. Jelen pillanatban is nálunk van két szabadkígyósi labdarúgó, akiket tesztelni fogunk és bízunk benne, hogy a többieket utolérve tagjai lehetnek majd az együttesnek. Mivel a csapatot a Zrt. indítja szorosan együttműködve az utánpótlással, így természetesen nyitottak vagyunk az akadémiáról érkező 1998-2000-es születésű tehetségekre, akik adott esetben meg fogják kapni a bemutatkozási lehetőséget. Tulajdonképpen az egész Megye I-es csapat indításának az a lényege, hogy olyan körülményeket teremtsünk fiatal focistáinknak, hogy már egy magasabb szintű rendszerben tudják megmérettetni magukat és szokják egy igazi bajnokság légkörét, akik a fiatal-szabály miatt egy-két éven belül az első csapat tagjaivá érhetnek. Nyilván megpróbáljuk majd megnyerni a bajnokságot, hogy gyorsan visszakerüljünk az NB3-ba, mert szeretnénk ha a második csapatunk is minél magasabb osztályban szerepelhetne.