Lépésről lépésre

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 539 másodperc.

A felkészülés harmadik napján már a szakmai stáb által elképzelt, új taktikai elemek is terítékre kerültek. A szerda délutáni videózást követően, kétszer húszperces egymás elleni mérkőzésen, a gyakorlatban is próbára tehették magukat játékosaink. Új igazolásaink közül Dlusztus András adminisztratív teendői miatt még nem érkezett meg Békéscsabára, de rajta kívül is van még olyan, aki az előző szerződése miatt nem kezdhette meg a munkát Békéscsabán. Az viszont biztos, hogy a vasárnapi DVTK elleni felkészülési mérkőzésen többféle felállást és a támadóbb szellemű focit is kipróbálja majd Boér mester. Közben az is konkretizálódott, hogy június 28-án és július 1-én egyaránt Balmazújvárosban lép pályára együttesünk, ahol elsőként a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő, utóbb pedig a KBSC FC lesz a Lilák ellenfele.

Boér Gábor: – Azt korábban már megbeszéltük a játékosokkal, hogy egyelőre felejtsék el az otthon légkörét, hiszen a napok jó részét most együtt töltjük, mivel van bőven elvégzendő feladatunk. De a viccet félretéve és erről is beszéltem már a felkészülés kezdetén, hogy a családok számára ez lesz talán a legnehezebb időszak. Nem egyszerű dolog, hogy focistáink hozzátartozóinak igen sokat kell nélkülözniük csalágtagjukat. Sokan a labdarúgó-élet kizárólag szép és jó oldalát látják, de a teljes igazsághoz tartozik, hogy például egy ilyen időszakban – akár negyven fokban is – folyamatosan edzenünk és dolgoznunk kell, míg más esetleg a strandon piheni ki az év fáradalmait vagy nyaralását tölti. Sokszor említettem már, nem sajnáltatni szeretném magunkat – hiszen ezt vállaltuk és szívesen csináljuk. Személy szerint nagyon örvendek, hogy ilyen sokat vagyunk együtt, hiszen nagyon szeretek itt dolgozni és a játékosokkal együttműködni, akik az utóbbi három napban is bizonyították, hogy vevők a munkára. Sok olyan pozitív hatás ért minket már ebben a rövid időszakban is, amely arra ösztönöz mindenkit, hogy még többet dolgozzon és még több energiát fektessen be az eredmény érdekében. Bízom benne, hogy azok a dolgok, amelyeket próbálunk elsajátítani és gyakorolni, visszatükröződnek majd játékunkban és nagyon remélem azt is, hogy a rengeteg elvégzett munka, a sok futás és izzadságcsepp, igenis nem vész kárba, hanem épülésünket és fejlődésünket szolgálja. Nem győzőm hangsúlyozni, hogy iszonyúan sokat kell dolgoznunk ahhoz, hogy elérhessük célunkat, de jelen pillanatban úgy néz ki a dolog, hogy huszonegynéhány nagyon jó partnert találtunk ebben és bátran mondhatom, hogy nem csak a csapat, de a stáb is azon dolgozik, hogy előrébb lépjünk.

Sokan megkérdőjelezték, hogy miért játszunk ilyen korán felkészülési mérkőzést – hiszen a hétvégén már Miskolcra utazunk. Természetesen nem az a cél már az első hétvégén, hogy lemossuk a pályáról a Diósgyőrt, hanem azt szeretnénk, hogy egy igen jó együttes ellen, már az új rendszert alkalmazva kijöjjenek azok az esetleges hibák, amelyekre csak éles helyzetben derülhet fény. Ennek van itt az ideje, hiszen a hibákat, hiányosságokat most, időben kell feltárni, hogy tudjunk tenni ellene és kijavíthassuk azokat. Inkább most legyenek meg a pofonok és érjen minket kellemetlenség, ne pedig a bajnokságban, amikor minden mérkőzésen már igen fontos bajnoki pontokért megy a harc. Tudom, nem megszokott, hogy ennyi edzőmérkőzés szerepel egy csapat programjában, viszont nálunk többször is lesz olyan, amikor egy-egy játékos el sem utazik majd valamelyik meccsre, pontosan azért, mert esetleg már tudjuk azt, hogy mire képes az adott poszton. Ezért viszont nagy szükség van arra, hogy sok tesztet játsszunk és mindenkit ki tudjunk próbálni, egy-egy adott pozícióban, több variációs lehetőséget is megvalósítva. Emellett természetesen a terhelés szempontjából sem mindegy a dolog, hiszen egy mérkőzésen azért mindig komoly futóteljesítmény és koncentráció szükséges a játékosok részéről. Úgyhogy bizakodó vagyok ezen a téren is, de tudjuk mire számíthatunk vasárnap és nyilván helyén kell kezelni, bármi is lesz a végeredmény – ebben az időszakban még nem ez számít.

Makra Zsolt: – Én is nagyon pozitívan értékelem az eltelt három napot. Jó látni, hogy a srácok agilisan állnak a munkához és remélem, hogy ez ki fog tartani jövő júniusig. Bízunk benne, hogy a befektetett munka megtérül és ha ennyit foglalkozunk mi is és labdarúgóink is a futballal, akkor az eredményekkel párosul majd az új szezonban. Szakmai szempontból már felmértük a társaságot, hogy ki, milyen állapotban van és milyen edzésmunka szükséges ahhoz, hogy szűk hat hét múlva a legjobb formájukban legyenek. A mai napon már némi taktikai gyakorlást is vittünk a programba, de a lényegi rész természetesen még ezután következik. A hétvégén meccset játszunk és természetesen, ahogy minden mérkőzés, ez is fontos számunkra. Szeretnénk a kigondolt, új játékrendszert éles szituációban is gyakorolni, amelynek nyilván ez lesz az első tesztje. Az új játékosokat és próbázókat is meg kell néznünk ebben a formában is, hiszen felelőségteljes döntés kizárólag edzésmunka alapján nem hozható. Egy szó, mint száz a vasárnapi mérkőzés az egyik fontos állomása lesz a felkészülésünknek és személy szerint sokat várok a miskolci túrától. Remélem, hogy jó eredményt tudunk majd elérni.

Nagy István: – A csapaton belül igen jó a hangulat, mindenki teljesen ráhangolódott a némileg hosszabb és már láthatóan keményebb felkészülésre. Úgy érzem és az öltözőben is átbeszéltük a srácokkal, hogy a szakmai stáb igen jól építette fel a hathetes programot. Elhatároztuk, hogy az idén már mindenképpen szeretnénk elérni célunkat és feljutni az első osztályba. Tavaly is nehéz volt a bajnokság és az idén sem lesz senkinek könnyebb dolga – nyilván vannak csapatok, amelyek láthatóan gyengültek, vannak amelyeknek sikerült jól erősíteni és olyan együttesek jutottak fel, akik bármire képesek lehetnek, bárki ellen. Kiegyensúlyozott, komoly szezont várok, ahol adott esetben nüanszok dönthetnek a három pontok sorsáról – de ettől függetlenül a Békéscsabának szerintem igenis lesz esélye a feljutásra. A sok edzőmeccsre véleményem szerint nagy szükség van, hiszen a stáb által elővezetett, új játékrendszer begyakorlásához nyilván több időre van szükség. Van olyan játékos, akinek könnyebben megy az átállás, de olyan is van, akinek ehhez több időre van szüksége. Az elején lehet, hogy még akadozni fog a gépezet, de ha a bajnoki rajtra rendben leszünk, akkor nem lehet probléma. Egyelőre az edzőmeccsek eredményeivel nem foglalkozom, nem ezt tartom a legfontosabbnak.

Máthé Gábor: – Igazából fokozatosan vágunk bele dolgokba. Hétfőn még egy aránylag könnyebb, futásokkal és rávezető gyakorlatokkal, labdás foglalkozással fűszerezett edzés volt, túl vagyunk az orvosi vizsgálatokon és teszteléseken is – a lényeg még ezután következik. Az új bajnokságot szeretnénk teljesen másképp kezdeni, mint ahogy az előző kettőt – úgy vélem, hogy a kulcs számunkra amellett, hogy természetesen folyamatos, kiegyensúlyozott teljesítményre lesz szükség, a jó idénykezdés lehet, ami eddig sajnos nem volt ránk jellemző. Erre mindenképpen sokkal jobban kell majd figyelnünk és amennyiben ezt sikerül megvalósítanunk ezúttal, akkor egészen biztosan versenyben leszünk, a várhatóan igen kemény és kiegyensúlyozott bajnokságban. Az már most látható, hogy teljesen más felfogásban és rendszerben fogunk majd kiállni és pályára lépni, de mindentől függetlenül úgy gondolom, hogy az idén igen jó és ütőképes csapat áll össze. Örülök annak is, hogy mindenki pozívan áll a dolgokhoz és teljes erőbedobással dolgozik, aminek meg is lesz az eredménye. Sikerült néhány olyan dolgot rendbe tenni az öltözőben és a klubon belül is, amelyek eddig mutogatásra vagy vitákra adtak okot – a szakmai stáb egyébként külön hagsúlyt fektet arra, hogy ezentúl ne legyenek olyan negatív élmények, amelyek kihatással lehetnek a teljesítményre. Nem szeretnék a dolgok elébe menni, lesznek még változások mindenféle téren, de azzal talán nem árulok el nagy titkot, hogy egyértelmű átalakítás lesz a játékunkban, amihez nyilván idő kell, ezért is kezdtük ilyen hamar a felkészülést.

Szerzői jog:
http://1912elore.hu/site/adatvedelem/szerzoi-jog/