Játékoskeret 2018/2019

Néhány nap maradt hátra a felkészülési időszakból, hiszen a hétvégén már kezdődik a 2018/2019-es bajnoki szezon. A Békéscsaba 1912 Előre első csapata 2018. július 29 és december 16 között 21 bajnoki mérkőzést játszik, ebből 11 alkalommal hazai pályán. A Magyar Kupa idei küzdelmeihez a kiírás szerint szeptember 22-23-i hétvégén, a hatodik fordulóban csatlakozunk majd.

A Békéscsaba 1912 Előre 23 fős játékoskerete (ABC rendben) – zárójelben az új mezszámok: Babinyecz Balázs (20), Dávid Zoltán Gergő (3), Gránicz Patrik (10), Hursán György (19), Ilyés Tamás (17), Király Patrik (18), Lustyik Levente (6), Máris Dominik (15), Mészáros Márk (8), Mezei Szabolcs (7), Nagy Sándor (5), Pilán Márkó (27), Pusztai András (21), Ribánszki László (23), Szalai Dániel (16), Szatmári István (9), Szélpál Norbert (42), Tóth Dániel (11), Uram János (1), Urbin Péter (13), Váradi Ádám (14), Viczián Ádám (22), Zahorán Balázs (2).

Csapatunk átlagéletkora így 22 év, mely egyedülállónak nevezhető a másodosztályú bajnokságban. A klubvezetés által meghatározott cél ebben az idényben a biztos bennmaradáshoz szükséges pontmennyiség minél előbbi biztosítása, ezután pedig reálisan nézve az 5-10. pozíciók valamelyikének megszerzése.

Örömünkre szolgál, hogy a több száz utánpótlásban focizó fiatalból bőven van merítési lehetőség, így a minőségi szakmai munka beváltja a hozzá fűzött reményeket. A vezetőség, a szakmai stáb és szurkolóink közös érdeke egyaránt az, hogy ne vásárolt, igazolt vagy éppen kölcsönbe érkező labdarúgókkal álljunk helyt a bajnokságokban. Az Előre nem először bizonyítja, hogy bátran lehet számítani a saját nevelésű játékosokra, nem kell idegenlégiósok hadával feltölteni a keretet.

Az Előre tavalyi csapata nagyon sokat kihozott magából, hiszen bajnoki bronzéremmel zártunk egy igen kiegyensúlyozott mezőnyben. Jórészt ennek is köszönhetően játékosaink jócskán felértékelődtek. Ahogy az a szezonok közti szünetekben lenni szokott, ezúttal is volt némi játékosmozgás az öltözőben. A távozók (Birtalan Botond, Dlusztus András, Gyurján Bence, Nagy István, Kiss László és Máthé Gábor) helyét az arra érdemesnek ítélt, saját nevelésű, békéscsabai vagy Békés megyei kötődésű, fiatal labdarúgóink veszik át – akik ezáltal profi szerződést és igen komoly lehetőséget kapnak a bizonyításra. Szerencsére a csapat gerincét sikerült egyben tartani, és az építkezés következő fázisában Boér Gábor vezetőedző és szakmai stáb a garancia, hogy az együttes jó kezekben van.

A Békéscsaba 1912 Előre céljai és cselekvési metodikája évek óta szinkronban van az MLSZ új ösztönzési rendszerével, melynek középpontjában a tehetséges játékosok kinevelése áll. A fiatal játékosok szerepeltetését célzó közvetlen ösztönzés helyébe a kizárólag objektív eredményességen alapuló produktivitási pontszám lép. A nyártól élesben induló rendszerben az egyesületek annak figyelembevételével jutnak hozzá a működési alapforrásokhoz és kiegészítő támogatásokhoz, hogy képzésük során hány professzionális labdarúgót nevelnek ki.

Az MLSZ vezető testülete úgy ítélte meg, hogy a fiatalok játéklehetőségét az elmúlt években támogató, úgynevezett “fiatalszabály” jó irányba tett lépés volt, de az élvonalban nem minden profi klub számára jelentett valódi ösztönzést. Ezért döntött úgy a szövetség, hogy a minőségi utánpótlás-nevelést támogató új eszközt vezet be: a produktivitási rendszert, amely kizárólag a teljesítmény, a pályán töltött idő alapján honorálja a játékosokat nevelő egyesületeket.

A szövetség céljai változatlanok: a magyar futball csak akkor lehet sikeres, ha egyre több minőségi fiatal magyar labdarúgó kap lehetőséget a szereplésre. Az új pénzelosztási szabályok szerint valamennyi utánpótlás-neveléssel foglalkozó sportszervezet alaptámogatásban részesül a TAO-rendszeren keresztül, aminek mértéke igazodik az egyesület méretéhez és szintjéhez. Ezzel szemben produktivitási támogatásban kizárólag azok a sportszervezetek részesülnek majd, amelyek érdemi mértékben részt vettek profi és/vagy utánpótlás és felnőtt válogatottban szereplő játékos nevelésében. A támogatást pontszámítási rendszer alapján határozza meg a szövetség: minél több, minél magasabb szinten szereplő futballistát nevel egy klub, annál magasabb anyagi támogatást kap. Emellett megmarad a közelmúltban bevezetett nevelési költségtérítési rendszer, amelyben a klubok egymás felé fizetik a nevelési költségtérítést a profi szerződéssel nem rendelkező játékosok átigazolása során. Ennek célja – az MLSZ szerint – az átgondolt átigazolási politika és a nevelőegyesületek képzési munkájának elismerése.

Az NB II-ben mind a hazai játékosokra, mind a fiatal játékosokra vonatkozó eszközrendszer változatlan marad. Az elmúlt idényekben az MLSZ a “fiatalszabállyal” anyagilag ösztönözte, hogy egy csapat U20-as játékost szerepeltessen, illetve legfeljebb három külföldi labdarúgó lépjen pályára.

Az egyéni és csapatfotózásra július 30-án (hétfőn) kerül sor, így az új egyéni fotók aktualizálására, valamint a szokásos szezon előtti kiadványunk megjelentetésére is csak ezután kerül majd sor.

Kapcsolódó hivatkozás:
http://1912elore.hu/site/category/csapat/csapat-2018-2019-nb-ii/