Füzesgyarmati SK – Békéscsaba 1912 Előre

Magyar Kupa 2019/2020. 7. forduló

Füzesgyarmati SK – Békéscsaba 1912 Előre

0-1 (0-1)

Időpont: 2019. október 30. (szerda) 12:30 óra

Helyszín: Füzesgyarmat, Lázár Gyula Sporttelep

Cím: 5525 Füzesgyarmat, Kossuth utca 89.

Játékvezető: Veizer Roland

Asszisztensek: Kovács Zoltán, Piskóczi Viktor

Füzesgyarmat: Ivicevic Márk Fülöp, Raducu Constantin Sorin, Kis Szabolcs, Achim Ádám Sándor, Katona György, Székely Dávid, Benkő-Bíró Norbert, Toca Bogdan-Florin, Vincze Ákos, Pataki Lajos Zalán, Constantinescu Dan Marius. Cserék: Fildan Calin Florin, Fejes Sándor, Lukács Zsombor Csongor, Villand Robert, Achim Sebastian Zoltán, Popescu Gheorghe Robert, Karacs Péter.
Vezetőedző: Csillag László

Békéscsaba: Uram János, Váradi Ádám, Farkas Márk, Nagy Sándor, Olasz Dénes, Szalai Dániel, Ilyés Tamás, Hursán György, Babinyecz Balázs, Kovács Ádám Tibor, Gréczi Márton Péter. Cserék: Czinanó Antal Áron, Nikola Pantovic, Tóth Dániel, Máris Dominik, Pusztai András, Bán Benedek, Burai Erik Csaba.
Vezetőedző: Schindler Szabolcs

Gólszerző: Olasz Dénes (45. perc).

Sárga lapok: Vincze Ákos (14. perc), Hursán György (41. perc), Kis Szabolcs (59. perc), Gréczi Márton (60. perc), Pusztai András (70. perc).

Olasz Dénes villanása döntötte el a füzesgyarmati kupamérkőzést, találata a Lilák továbbjutását eredményezte.

Bár a média egy része öngólnak titulálta az esetet – amit nem is értünk -, a legközelebbi érintettet megkérdezve és a jegyzőkönyv tartalma szerint sem minősíthetjük annak a találatot. Kiegyenlített játékot hozott az első félidő, bár az első negyedórában a hazaiak akarata érvényesült, azt követően viszont átvette a kezdeményezést az Előre. A 45. percben aztán egy jól sikerült beadást Olasz sarkazott a kapu felé, amely ugyan az egyik védő combját még érintve került a hálóba, de az esetet ettől függetlenül sem lehet öngólnak nevezni – az alábbiak miatt sem.

A labdajátékok közül a labdarúgás az egyetlen, ahol létezik az öngól fogalma, amelynek pontos, mindenki számára egyértelmű definiálása szinte lehetetlen, éppen ezért rengeteg vitára ad okot. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) állásfoglalása szerint, ha egy lövés eredetileg a kapu felületére tart, akkor hiába változtat irányt a hátvéden, nem öngól, azonban a helyzet nem ilyen egyszerű. Talán a labdarúgás az egyetlen csapatsportág, ahol ilyen sok vita van a gólszerző személyét illetően, bár az esetek többségében inkább az a kérdés, hogy a találatot öngólként könyveljék el, vagy a támadónak adják. Más csapatsportokban  fel sem merül ez a probléma: a jégkorongban azé a gól, aki a támadó csapatból utoljára hozzáért –  extrém esetben (ha ilyen játékos nincs) pedig annak adják, aki a legközelebb volt az “öngólszerzőhöz” -, de a kosár-, a kézi- és a vízilabdában is ismeretlen a fogalom az öngól. A  futballban azonban létezik, annak ellenére, hogy csak vitákra ad okot. Nagyon sokáig minden olyan találatot öngólként könyveltek el, amelyik irányt változtatott a védőn, ám a FIFA végül 1997 áprilisában közzétett egy hivatalos iránymutatást annak érdekében, hogy tisztázza a helyzetet. A nemzetközi szövetség Technical Study Group (TSG) nevű bizottsága (amelynek egy ideig Mezey György is a tagja volt), úgy határozta meg, hogy a védőn irányt változtató, és így a hálóba kerülő labdát csak akkor könyvelik el öngólnak, ha eredetileg nem tartott kapura. Ha a lövés eltalálta volna a kaput, akkor hiába változtatott akár jelentősen is irányt, mindenképpen a támadóé a találat.

Szünet után a védekezést feladva a támadásokra fókuszált a gyarmati csapat, az Előre pedig a kontrákra hegyezte ki játékát. A 65. percben Katona előtt adódott a meccs legnagyobb helyzete, amikor a jobb szélről tört be, de 6 méterről a kapusba gurította a labdát. Több cserével próbált mindkét mester frissíteni, így a csapatok megfelelő lendülettel focizhattak. A folytatásban eredménytelenül gyűrték egymást a csapatok, góllal kecsegtető lehetőség nem igazán alakult ki. Pantovic, Tóth és Kovács Ádám előtt is akadt lehetőség a játékrész második felében, többször csak hajszálon múlt az újabb találat. A hajrában Lukácsnak volt még egy 22 méteres ígéretes átlövése, amit bravúrral hárított Uram kapus.

A szerencsének azonban a végeredményhez vajmi kevés köze van, hiszen taktikus játékkal – figyelembe véve azt is, hogy vasárnap igen fontos bajnoki vár csapatunkra -, hoztuk a kötelezőnek nevezhető kupameccset, ezzel a legjobb 32 között várhatjuk a sorsolást!

Boros Tibor: – Elismerésem a vendégcsapatnak a továbbjutáshoz. Hiába volt több helyzetünk, a szerencse most nem minket pártolt. A játékunk kevésbé, az eredmény viszont nagy csalódás számomra.

Schindler Szabolcs: – Az elmúlt időszakban igen nehéz helyzetbe kerültünk. Most a továbbjutás volt a lényeg, amivel a minimális célunkat elértük, a hazai csapat viszont nem véletlenül vezeti a bajnokságát. Nagyon kiegyenlített játék folyt a pályán, de végül amit elterveztünk, sikerült megvalósítanunk.

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

YouTube Információk

Jegyzőkönyv

line_purple

Csatlakozzon az eseményhez facebook oldalunkon:
https://www.facebook.com/events/942878579410381/

Futball Pápa- Foci tippek profiktól - Sportfogadás