Elhunyt Palotai Károly

Szombaton kora délután életének nyolcvanharmadik évében elhunyt Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgó.

Fotó: Lehoczky Péter

Palotai Károly 1935. szeptember 11-én született Békéscsabán. Az Előrében kezdett el futballozni 1950-ben, majd a Győri ETO-ba került, amellyel 1963-ban bajnoki címet nyert az NB I-ben. Bekerült a magyar olimpiai válogatottba, amellyel 1964-ben Tokióban olimpiai bajnoki címet nyert.

Pályafutása befejezése után nemzetközi labdarúgó-játékvezető lett. Játékvezetőként két olimpián, három világbajnokságon, és három Európa-bajnokságon fújta a sípot. Két alkalommal, 1976-ban és 1981-ben vezette a Bajnokcsapatok Európa Kupája döntőjét.

A játékvezetői pályafutása befejezését követően 1985-ben lett a FIFA, és az UEFA játékvezető ellenőre, és húsz éven át járta a pályákat, figyelte és értékelte fiatalabb kollégái munkáját. Civilben sportvezetőként dolgozott, csaknem két évtizeden át 1971-től a Győr-Moson-Sopron megyei Sportigazgatóság helyettes vezetője volt. Tizenhat éven át 1990 és 2006 között a Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Testületének elnökhelyetteseként tevékenykedett.

Palotai Károly a magyar és a világ labdarúgó-játékvezetésének kiemelkedő alakja volt. A világon az egyetlen, aki játékosként olimpiai bajnok lett, és játékvezetőként is eljutott a legszűkebb elitbe.

Munkásságáért számtalan hazai és nemzetközi elismerésben részesült, 2012-ben Győr díszpolgárának választották, 2014-ben megkapta a Príma díjat. Az UEFA 2016-ban budapesti kongresszusán életműdíjjal ismerte el pályafutását.

Legutolsó kitüntetését 2017 december 11-én, utolsó nyilvános szereplése alkalmából szülővárosában Békéscsabán vehette át, amikor Békéscsaba halhatatlan sportcsillaga címet kapott, két másik békéscsabai kötődésű olimpiai bajnokkal, Gedó Györggyel és Ónodi Henriettával együtt.

Még decemberben Győrben kórházba került, és itt érte a halál február 3-án, szombaton.

Emlékét megőrizzük!

Kapcsolódó hivatkozás:
http://1912elore.hu/site/az-uefa-budapesti-kongresszusan-jutalmaztak-palotai-karolyt/