Békéscsabai Életműdíjat kapott Baukó András

A bejegyzés kalkulált olvasási ideje 139 másodperc.

Március 15-én, a városi ünnepségen Békéscsabai Életműdíj kitüntetést vehetett át Baukó András.

20170315

Baukó András neve összeforrt a labdarúgással, a Békéscsabai Előrével. A Tusi becenévre hallgató sportember fiatalon a Békéscsabai Építők ifi csapatában futballozott. 52 esztendőn keresztül – nyugdíjba vonulásáig – tevékenykedett az egyesületnél.

Baukó András a lila-fehér egyesülettel átélte az aranykort, a ’80-as és ’90-es évek kiemelkedő eredményeit, de akkor is ott volt, amikor a sikerek elkerülték a viharsarki csapatot. Legalább 50 edzővel dolgozott együtt és több száz labdarúgó izmait dolgozta meg, segítette őket a mielőbbi felgyógyulásban. Legendás játékosok sora feküdt a kezei alatt a gyúrópadon: Láza János, Németh Lajos, Kerekes Attila, Paróczay Sándor, Pásztor József, Vágási Sándor, Szekeres József, Mracskó Mihály, Csató Sándor.

Nem készült pontos számítás, de legalább 1.500 mérkőzésen ült a kispadon. Csak elvétve akadt olyan Előre-találkozó, amelyen ne tűnt volna fel jellegzetes alakja.

Legemlékezetesebbek mindig a Fradi elleni meccsek voltak, de különösen kedves számára az 1989-es MNK-győzelem is.

Munkája elismeréseként egy időben a magyar ifjúsági válogatott mellett tevékenykedett, és több esetben más csabai klub sportolóinak is a segítségére volt, sporteseményeken vállalt segítő szerepet.

A Békéscsabai Előre örökifjú masszőre 2016 tavaszán, az Előre utolsó élvonalbeli mérkőzésén búcsúzott el a kispadtól, a csapattól, de ha teheti most is ott van második otthonában, a Kórház utcai stadionban.