Békéscsaba 1912 Előre – BFC Siófok

Merkantil Bank NB II Liga 2017/2018. 9. forduló

Békéscsaba 1912 Előre – BFC Siófok

3-1 (2-0)

Időpont: 2017. szeptember 17. (vasárnap) 18:00 óra

Helyszín: Kórház utcai Stadion (centerpálya)

Cím: 5600 Békéscsaba, Kórház utca 6.

Játékvezető: Oláh Gábor

Asszisztensek: Becséri Gergely, Szilágyi Norbert

Tartalék játékvezető: Berényi Tamás

Békéscsaba: Ribánszki László, Zahorán Balázs, Birtalan Botond, Mészáros Márk, Szatmári István, Nagy István, Gránicz Patrik, Kiss László, Viczián Ádám, Nagy Sándor, Szélpál Norbert. Cserék: Máthé Gábor, Eszlátyi István, Urbin Péter, Szalai Dániel, Király Patrik, Pilán Márkó, Gyurján Bence.
Vezetőedző: Boér Gábor

Siófok: Balajcza Szabolcs, Erőss Csaba, Nagy Dániel, Bévárdi Zsombor, Hidvéi Sándor, Szilágyi Zoltán, Petneházi Márk, Farkas Norbert, Lorentz Márton, Gál Mátyás, Opavszki Balázs Szilárd. Cserék: Tajti Norbert, Tamaskó Ádám, Szabó Balázs, Senic Milán Nikola, Tóth Barna, Kovács Dávid Szilveszter, Lázár Zsolt Albert.
Vezetőedző: Disztl László

Gólszerzők: Nagy István (9. perc), Birtalan Botond (28. perc), Farkas Norbert (64. perc), Urbin Péter (81. perc) – a jegyzőkönyv szerint Szilágyi Zoltán (öngól).

Sárga lap: Zahorán Balázs (18. perc), Gál Mátyás (47. perc), Szatmári István (50. perc), Farkas Norbert (65. perc), Szélpál Norbert (66. perc), Senic Milán (69. perc).

Piros lap: Balajcza Szabolcs (5. perc).

Nézőszám: 748

A tapogatózó első percek után aztán megadta az alaphangot az 5. perc eseménye. Egy nagyszerű kiugratást követően Birtalan vágtázott egyedül a kapura, Balajcza kapus tulajdonképpen nem tehetett mást, csak úgy tudta megakadályozni a csatárt a gólszerzésben, hogy szabálytalankodott vele szemben utolsó emberként. Természetesen ezért a tettért járt a piros lap. Ez a történés mindenképpen meghatározta a továbbiakat, különösen úgy, hogy rögtön a tizenhétméteres szabadrúgásból Nagy István felavatta a csereként beállt Tajti kapust és a jobb alsó sarokba lőtt (1-0). Valószínűleg létszámegyenlőség esetén is védekezésre rendezkedett volna be inkább a Siófok, de ezt követően természetesen nem maradt semmi más választása. A csabai játékosok nem kockáztattak, türelmesen adogattak, járatták a labdát, keresték a rést a falon. A 12. percben Szatmári próbálkozott lövéssel, ekkor még nem kellett Tajtinak védenie, de két perccel később Gránicz éles szögből adott próbálkozásánál már volt munkája. Aztán Birtalan Botond pillanatai következtek, a 23. percben még blokkolni tudott egy védő az általa leadott lövésnél, a 28. percben azonban már nem. A csatár a tizenhatos vonalánál vezette keresztbe a labdát, majd ballal lapos lövésre szánta el magát, mely löket a bal kapufa segítségével a hálóban landolt (2-0). Ez a második találat nyugtatólag hatott a Békéscsaba játékosaira, talán túlságosan is, mert a félidő további részében már nem jegyezhettünk fel izgalmas jelenetet az ellenfél kapuja előtt. Sőt, a 34. percben egy szögletet követően Opavszky fejelhetett teljesen tisztán hét méterről, Ribánszki nagyot védett. A lényeg azonban maradt az eredményjelzőn: 45 perc játék után 2-0 a Békéscsaba javára.

A második félidő elején növelhette volna előnyét Gránicz révén a viharsarki együttes, de az 50. percben a csatár lövése tizenhat méterről hajszállal elkerülte a siófokiak kapuját. Nem késett a válasz a másik oldalon sem, óriási ziccerbe került Nagy Dániel és tényleg már csak rajta múlott, hogy nem szerzett gólt. Ezen a helyzeten is látszott, nem adják fel a vendégek, mindent megpróbáltak annak érdekében, hogy ne vereséggel hagyják el a pályát. A 64. percben Farkas Norbert gondolt egyet, óriási szólót mutatott be, négy embert is maga mögött hagyott, majd tizenöt méterről a jobb alsó sarokba lőtt, Ribánszki kapus sem tehetett semmit (2-1). Kényelmesen játszott eddig a pontig a csabai egylet a második játékrészben, ez a történés viszont figyelmeztetés volt. Ezt követően sokkal jobban koncentráltak a védők, nem engedtek tovább réseket a falon. Igaz, a hazai támadásokban sem volt olyan nagy átütőerő, amit esetleg joggal várhatott volna a hazai közönség az emberelőny miatt. Csöndben csordogált úgy a mérkőzés, hogy a lilák birtokolták a labdát. Aztán a 81. percben tulajdonképpen váratlanul bebiztosította a győzelmet a csabai egylet. Szatmári jobbról adott be remekül középre, Urbin Péter nagyszerű helyzetfelismeréssel megelőzte a vendégek kapusát és tíz méterről a kapu közepébe fejelt, így is ünnepelvén születésnapját (3-1). Ezzel valószínűsíteni lehetett, hogy eldőlt a találkozó sorsa, hiszen az ezt megelőző 83-84 percben emberhátrányban játszott a Siófok és nem volt tőlük elvárható, hogy innen fordítsanak. Még egy kis elalvás a védekezésben azért összejött a csabaiaknak, aminek köszönhetően a csereként beállt Szabó Balázs a 87. minutumban kis híján bevette a csabai kaput. Ha Ribánszki nem véd bravúrral, szépített volna vendég együttes.

Meglett tehát a találkozó végére a biztos csabai siker, de a siófokiakat is minden dicséret megilleti, hogy tíz emberrel játszva is megnehezítették Boér Gábor legénységének dolgát.

Boér Gábor: – Úgy gondoltam, hogy a kiállítás és az abból szerzett gól megnyugtatja az idegeket. Ettől függetlenül is jól és megfelelő felfogásban kezdtük a meccset és az első játékrészben hoztuk is az elvárt szintet, azokat a kötelező dolgokat, amelyeket megbeszéltünk. Nyilván volt benne hiba és sokszor a közönség is belehajszolt minket pontatlan passzokba. Nem rájuk akarom fogni, de ilyenkor egy játékosnak sokkal érettebben és türelmesebben kell futballozni, hiszen egy tíz emberes védekezés ellen nagyon nehéz játszani, még akkor is ha kivülről könnyebbnek tűnhet. Nem csak nekünk nehéz ez, hanem más, sokkal komolyabban képzett együtteseknek is. Ettől függetlenül az első félidővel elégedett voltam, a másodikkal azonban nem. Pedig a szünetben külön felhívtam a figyelmet arra, hogy milyen változtatásokat kell végrehajtani. Saját magunkat altattuk el és tettük kényelmessé, ezt megbosszulta a sors és majdnem nehéz helyzetbe hoztuk magunkat. Úgy érzem azonban, hogy összességében a győzelem nem forgott veszélyben, hiszen nagyon kevés lehetőséget adtuk a Siófoknak. Ezt a meccset ennél sokkal hamarabb le kellett volna zárni és pontot kellett volna tenni a végére. Megint tanulnunk kell a dologból, de az biztos, hogy még mindig hiányolom a szenvedélyességet a futballunkból. Amíg én vagyok a leghangosabb a pálya széléről addig nem teljesen van minden rendben. Ezen sürgősen változtatnunk kell és el kell érnünk, hogy ne így legyen. Mindig őszinte szoktam lenni, de nem akarok senkit megbántani, viszont másképp nem tudok fogalmazni: egy picit rossz országban élünk felfogás szempontjából és nem csak a futballban, hanem az élet sok más területén is. Amíg hátradőlnek és idő előtt megelégednek emberek – nem akarok általánosítani, mert vannak kivételek -, addig ezen nagyon nehéz változtatni. Nyilván én is hibás vagyok ebben, hiszen azért is vagyunk, hogy a felfogáson megpróbáljunk változtatni – van amikor sikerül, van amikor nem. Nagyon remélem, lesz annyi időnk, hogy eljussunk addig, hogy ezt meg tudjuk valósítani. Azt szeretném, hogy egy olyan csapat fusson ki a pályára, aki ezekkel az elvárásokkal teljes mértékben azonosulni tud.

Disztl László: – Arra készültünk, hogy egy kiélezett és szoros mérkőzés lesz, hiszen mindkét csapatnak nagy szüksége volt a pontra-pontokra. Az első félidő elején hibáztunk a védekezésben, sima indításból szembe került a kapusunkkal a támadó és piros lap lett a vége, valamint a pontrúgásból gólt is szerzett a Békéscsaba. Ez megzavarta a csapatot és a rendezetlenségből kaptunk még egyet. Ez már elég tetemes előny volt, egy tíz emberrel játszó együttes ellen. Az első játékrészben a hazaiak főlényben voltak, sokat birtokolták és járatták a labdát, ami nehéz feladat elé állított minket. A második félidőben szerintem nagyszerűen játszottunk, átszerveztük a csapatot, megpróbáltunk bátran focizni és zárt védekezésből, támadásokat vezetni. Feljöttünk 2-1-re és ezzel a jó játékkal szerintem még az iksz is benne volt a mérkőzésben. A harmadik csabai találat azonban mindent eldöntött, az első félidőben összeszedett kétgólos hátrány túl soknak bizonyult. Jól küzdöttünk, de sajnos nem sikerült a mai napon pontot szerezni.

Fotók 

Élő tudósítás 

Információk

Jegyzőkönyv

Tabella

Csatlakozzon az eseményhez facebook oldalunkon:
https://www.facebook.com/events/526683041056497

line_purple