Beharangozó: Vasas FC – Békéscsaba 1912 Előre

Újra egy olyan párharc következik a másodosztályban, mely jelentős történelmi háttérrel bír, hiszen a 2018. augusztus 29-én (szerdán) 19:00 órától, a hétközi 6. fordulóban a Békéscsaba 1912 Előre a Vasas FC vendégeként lép pályára.

Mivel az angyalföldiek új stadionja még nem készült el, ezért a 2018/2019-es őszi szezont egyelőre kénytelenek albérletben tölteni, az újpesti Szusza Ferenc Stadionban. A piros-kékek az előző idényt az első osztályban töltötték, azonban a 33 forduló alatt gyűjtött 34 bajnoki pont nem volt elég a bennmaradáshoz, így a Balmazújvárossal együtt idén újra, klubjuk 101 éves története folyamán ötödször, az NB II-ben kénytelenek folytatni. A kiesést követően gyakorlatilag mindenki arra futott amerre látott, hiszen a vezetőedzőtől kezdve, a játékosok jó része is más csapat után nézett. A sok-sok bizonytalanság után azonban tisztult a kép, túltették magukat a sokkon és június 21-én megkezdték a felkészülést. A velünk egy osztályba kerülő következő ellenfelünk igazolási tevékenysége olyan szinten nem érintett jól bennünket, hogy az előző szezonban gólkirályi címet szerzett támadónknak Birtalan Botondnak tettek visszautasíthatatlan ajánlatot. Botond azóta sajnos vállszalag szakadást szenvedett a Siófok elleni mérkőzésen, így a sikeres műtétet követően hosszabb kihagyásra kényszerül. Sportemberekként kizárólag minden jót kívánhatunk neki: gyógyulást és mielőbbi visszatérést! A távozókról  – pedig voltak bőven – külön nem ejtenénk szót, hiszen jelen esetben nem ez a lényeg. Az érkező oldalon viszont első helyen Kis Károly vezetőedző személyét érdemes említeni, aki 2009 óta jókora tapasztalatot halmozott fel. Dolgozott a Dunakanyar-Vác, a Nyíregyháza-Spartacus, a Szolnoki MÁV FC, a Pécsi MFC, a Paksi FC, a Balassagyarmat, az Ajka csapatainál és 2011-ben második helyet szerzett, valamint a Ligakupát is megnyerte a Paks együttesével. Érkező játékosok: Hinora Kristóf és Bese Balázs (MTK – kölcsönbe), Birtalan Botond (Békéscsaba), Borbély Bálint (MTK), Hrepka Ádám (szabadon igazolhatóként), Rokszin Ádám (Győri ETO), Bévárdi Zsombor (MOL Vidi – kölcsönbe), Bősz Levente (Dunaújváros), Kovács Milán (Vasas Kubala Akadémia), Szokol Zsolt (Nyíregyháza), Talabér Attila (MTK – kölcsönbe), Tóth Keve (Puskás Akadémia), Kovács Zoltán (ZTE – kölcsönbe), Szatmári Lóránd (Győri ETO).

A két mérkőző fél története során összesen 51 első-, valamint 6 másodosztályú meccsen mérhette össze erejét. Az NB I-es statisztika (29 Vasas győzelem, 12 döntetlen és 10 békéscsabai siker) jócskán vendéglátóink felé billentik a mérleg nyelvét, az NB II-ben viszont sokkal jobban fest a helyzet, hiszen kétszer a piros-kékek, egy alkalommal a Lilák győztek, míg háromszor döntetlent mutatott az eredményjelző a mérkőzések végén. Különösen emlékezetes számunkra a feljutás bajnoki évében 2015. március 31-én, teltházas mérkőzésen megszerzett 2-1 arányú győzelem.

Visszatérve a jelenbe, gőzhengerként kezdett a Vasas, hiszen három győzelmével egészen a negyedik fordulóig vezette a tabellát. Első ízben rögtön megverték az újonc Monort (2-1), majd Budafokon is arattak (1-2) és a Siófok sem képviselt ellenállást hazai pályán (1-2). A 4-5. fordulóban viszont már némi megtorpanás tapasztalható, hiszen meglepetésre a Csákvár pontot rabolt (3-3) és ugyanezt tette az ETO is hazai pályán (2-2), így aztán jelen pillanatban “csupán” a 3. helyről várják a viharsarki alakulat érkezését. Az eddig három győzelemmel és két döntetlennel összegyűjtött 11 pont csupán eggyel több, mint a Békéscsaba egyenlege (10 pont), így teljes joggal titulálhatjuk hatpontos rangadónak az összecsapást. A tabellára pillantva annyiban változott a helyzet, hogy most már csak öt együttes áll egy mérkőzésnyi távolságban egymástól – ettől függetlenül a hatodik felvonásban nyilván még nem dől el semmi. A sereghajtó helyét viszont rosszabb gólkülönbségének köszönhetően a Cegléd vette át a Siófoktól.

A Vasas FC – Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés játékvezetőjeként Solymosi Pétert akkreditálta a szövetség. Az 1972-es születésű sporival 2016. április 16-án a Puskás Akadémia – Békéscsaba 1912 Előre 0-1 mérkőzésen, szintén játékvezetőként találkozhattunk utoljára. Pályafutása alatt összesen 1.119 sárga- és 70 piros színű lapot használt fel. Segítőiként Varga Zsoltot és Márkus Tamást jelölték ki. A tartalék játékvezető feladatait Nagy Róbert látja el. Jó mérkőzést kívánunk!

Színes lapok miatti eltiltott egyik csapat keretében sincs, sérültjeinkhez viszont Hursán György is csatlakozott, aki nem biztos, hogy tudja vállalni a holnapi mérkőzést.

[ae-fb-embed url=’https://www.facebook.com/1912elore/videos/653464458371391/’ width=’680′]

Kis Károly: – Az utóbbi évek is bebizonyították, hogy a Békéscsaba egy masszív csapat, ez most is így van, eddig tíz pontot tudtak összegyűjteni. Jól szervezett a védekezésük, hiszen eddig mindösszesen hat gólt kaptak, és a védekezésből nagyon gyorsan képesek átmenni támadásba. A védővonalukat akkor tudjuk csak feltörni, ha gyorsan játszunk. Ennek okán nagyon sok váratlan megoldásra lesz szükségünk a támadójátékunkban. Bár azt is meg kell jegyeznem, hogy nem a rúgott góljaink számával van a probléma, hanem azzal, hogy túlságosan sok gólt kaptunk. Meg kell találni a megfelelő arányt a védekezés és a támadás között. A másik fontos tényező az lesz, hogy bár az utóbbi időben sok szögletet és oldalszabadrúgást harcoltunk ki, amiből időnként sikerült is gólt szereznünk, de ezekben is hatékonyabbnak kell lennünk. Nagy iramú találkozóra számítok, aminek a végén remélem itthon tartjuk a három pontot, hisz két fordulatos döntetlen után vagyunk. Amennyiben szeretnénk továbbra is az élbolyban maradni, akkor a hazai mérkőzéseinket meg kell nyernünk. Nagyon bízom a játékosaimban.

A bajnokság hatodik fordulóját 2018. augusztus 29-én (szerda) 17:30 órától BSS Monor – Nyíregyháza Spartacus FC, Duna Aszfalt TVSE – Ceglédi VSE, Budaörs – Balmaz Kamilla Gyógyfürdő, Credobus Mosonmagyaróvár – Vác FC, KBSC FC – Dorogi FC, 18:00 órától ZTE FC – Kaposvári Rákóczi FC, 19:00 órától pedig Aqvital FC Csákvár – Budafoki MTE, BFC Siófok – WKW ETO FC Győr, Vasas FC – Békéscsaba 1912 Előre, valamint Gyirmót FC Győr – Soroksár SC párosításokban rendezik meg.

Az előrejelzés szerint Budapest térségében a mérkőzés napján 28 Celsius fokos maximális hőmérséklet várható és az UV-B sugárzás is magas lesz. A Nap 2018. augusztus 29-én (szerda) 19 óra 31 perckor nyugszik.

Arra buzdítjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll, idegenbe is kísérjék el csapatunkat és szurkolásukkal segítsék győzelemhez, pontszerzéshez a srácokat!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!