Beharangozó: Vác FC – Békéscsaba 1912 Előre

Százhuszonnyolc csapat mérkőzik a MOL Magyar Kupa 2020/2021-es szezonjának főtábláján és próbálja meg kivívni a továbbjutást, köztük a bajnokságban még mindig veretlen Békéscsaba 1912 Előre is. A Kupa hatodik fordulójában az idén harmadosztályban szereplő Vác FC az ellenfél, amely a zuglói BVSC Stadionban fogadja a Lilákat 2020. szeptember 19-én (szombat) 15:00 órától.

Szörnyű ilyet leírni, de a jelenlegi járvány-helyzetben minden mérkőzés megrendezése bizonytalan. A csapatok szinte folyamatos tesztelésben vannak, így együttesünk és a stáb tagjait a Győr elleni idegenbeli találkozó után, csütörtökön reggel ismét tesztelték. Az eredményeket a mai napra várjuk, melyről természetesen tájékoztatást adunk. Ugyanígy van ezzel a vendéglátó csapat is, de egyelőre velük kapcsolatban sincs még információnk. Új vezetőedzőnk, Preisinger Sándor sem csatlakozhat egyelőre csapatához, hiszen az előírások értelmében őt is tesztelni kell. Tekintettel arra, hogy ez a mai napon történhet meg, így a hétvége miatt – az eredmény függvényében – várhatóan hétfőn vagy kedden kezdheti meg a munkát.

Ellenfelünk a 28 forduló után lezárt tavalyi bajnokság 19. helyén végzett, így kiesett a másodosztályú ligából. Az idén az NB III. Közép csoportjában szerepelnek, bár egyelőre itt sem túl fényesen, hiszen tíz lejátszott mérkőzés után csak a 14. pozíciót foglalhatják el 3 győzelem, 2 döntetlen és 5 vereség mérleggel, mellyel mindössze 11 bajnoki pontot gyűjtöttek. A kép teljessége érdekében ezt a csoportot az Iváncsa KSE vezeti (26 pont), a Kecskeméti TE (24 pont) és a FTC II. (23 pont) előtt. A váci alakulat egyébként jelenleg a zuglói BVSC Stadionban rendezi “hazai” mérkőzéseit, így a Békéscsabát is itt fogadja.

A két együttes bajnoki múltjától is van mit mesélni, hiszen 1957 óta számtalan csatát vívtak a felek. Érdekes, hogy mindkét ligában abszolút kiegyenlített a mérleg, hiszen a húsz első osztályú találkozás alkalmával 6-6 győzelem és 8 döntetlen szerepel a csapatok neve mellett. Ugyanez a helyzet a második vonalban is, hiszen 7-7 győzelmet, valamint 6 döntetlen eredményt tudhatnak maguknak az együttesek. Utoljára 2020. február 23-án találkozhattunk velük, amikor gólnélküli döntetlennel zártak a felek Békéscsabán. A tavalyi kupa kiírásában a Békéscsaba a 9. fordulóig jutott és természetesen nem lehet eleget emlegetni a 8. felvonásban elkövetett hatalmas sikert, amikor a 2-0 arányban búcsúztattuk a Fradit. A folytatásban aztán a Puskás Akadémia már mindkét mérkőzésen jobbnak bizonyult, így zárult a tavalyi Magyar Kupa pályafutásunk. A Vác két fordulón jutott keresztül: a hatodikban a Kelen SC-t búcsúztatták 0-3 arányban, a hetedikben a Sárbogárdot verték 1-3 arányban, a nyolcadikban viszont összekerültek az Újpesttel, amely ugyan az első kiírt időpontban (2020. december 4.) elmaradt, végül a december 11-én lejátszott mérkőzésen 0-3 arányban maradtak alul, ezáltal búcsúztak a sorozattól. A Békéscsaba a 2015/2016-os Kupában egészen az elődöntőig jutott, amikor az Újpest ellenében (2-0 és 1-1) eredményekkel nem sikerült a döntőbe jutni.

Megszokhattuk már, hogy Juhász Zoltán – a magyarfutball.hu egyik szerkesztője – mindig érdekes és izgalmas adatokkal, élményekkel szolgál számunkra, nem történt ez másképp ez alkalommal sem. Köszönjük, Zoli!

Harmadik alkalommal hozta össze a sorsolás a két csapatot. Mindkét párharc a kilencvenes években zajlott, amikor is a magyar labdarúgás élvonalának meghatározó szereplője volt a Vác és az Előre is. Az első párharc az 1992/93-as kiírásban került sorra. A nyolcaddöntőben az első mérkőzésen 3-1 arányban nyert a Vác (Répási mesterhármasára Gricajuk válaszolt). A visszavágón az őszi első váciakat egy hideg decemberi vasárnap, ebédidőben fogadtuk és egy pazar hangulatú remek mérkőzésen Kasik és Csató S. góljával 2-0-ra győztünk, így idegenben lőtt góllal miénk volt a továbbjutás. (Itt a statisztika objektív számai között egy kis szubjektív kitérő. Nehéz mérkőzések közt rangsort felállítani, de ez a találkozó a csabaiak kupamérkőzései között Top 5-ben lehet. Ritkán átélhető hangulatú mérkőzés: az ülőhelyi idősebb korosztály a második gólnál a korlátokig rohant(!) és nem csak a B-középből, hanem az egész (valóban az egész) nézőközönségből hallatszott a “Hajrá Csaba!”) Második találkozásunkkor szintén idegenben kezdtünk. Az 1994/95-ös sorozat negyeddöntőjében Vácott biztató 1-1-et értünk el (Víg gólját Csató J. egyenlítette ki). Sajnos mégsem sikerült továbblépni, ugyanis itthon 2-1-es vendég győzelmet láthattunk, Hetesi és Füle góljára Kulcsár válaszolt.

A mérkőzésen előzetes tájékozódásunk alapján elsősorban azok kaphatnak majd bizonyítási lehetőséget, akik eddig kevesebbet léphettek pályára. Sérültjeink jó úton járnak és a Kazincbarcika elleni hazai meccsre csaknem a teljes keret rendelkezésre áll majd. Az ETO elleni bajnokin többen is megsérültek – szerencsére nem súlyosan -, így számukra pihenőt és regenerációt írt elő csapatorvosunk. A kupameccs után egyébként két nap pihenőt kap mindenki, hogy kedden már újra teljes erőbedobással folytatódhasson a munka. Színes cédulákról egyelőre nincs mit beszélni, hiszen a kupa teljesen külön kávéház. Érdemes lesz azonban kiemelt figyelmet szentelni ellenfelünk keretében Sóron Tibornak és Szalánszki Gergőnek, hiszen mindketten 3-3 találattal járultak hozzá eddig csapatuk sikereihez.

Mindentől függetlenül ezt a mérkőzést – a papírforma szerint – bármilyen összeállításban hoznunk kellene, de tudjuk hogy egy kupameccsen bármi megtörténhet, így a figyelem, a koncentráció és a lelkesedés ezúttal is igen fontos szerepet játszik. Bízunk benne, hogy sima lesz és a meglepetés ezúttal elkerül minket!

Burzi Attila: – Nem titok, hogy számunkra a bajnokság fontosabb, így a kupameccsen szeretnénk azoknak játéklehetőséget adni – a tesztelés eredményeit is számba véve –, akik a bajnokikon kevesebbet játszottak. Ettől függetlenül természetesen nem feltartott kezekkel lépünk pályára.

Egy mérkőzésen dől el a továbbjutás. Amennyiben a rendes játékidőben döntetlen az eredmény – függetlenül a csapatok osztályba sorolásától –, akkor 2 x 15 perces hosszabbítás következik. Ha a hosszabbításban mindkét sportszervezet azonos számú gólt ér el, vagy nem esik gól, a továbbjutás a büntetőpontról végzett rúgásokkal dől el a Labdarúgás Játékszabályainak rendelkezései szerint. A verseny jegyzőkönyvében sportszervezetenként maximum 7 fő cserejátékos neve szerepeltethető. Pályára lépő cserejátékosok száma sportszervezetenként maximum 3 fő. Amennyiben a mérkőzés 2 x 15 perces hosszabbítással folytatódik egy további cserejátékos (akár kapus is) pályára küldhető, függetlenül attól, hogy a rendes játékidőben a csapat felhasználta-e az összes engedélyezett cseréjét.

A MOL Magyar Kupa 6. fordulója 2020. szeptember 18-án (pénteken) 20:00 órától az SC Sopron – BVSC Zugló találkozóval veszi kezdetét, a többi mérkőzést pedig szombaton és vasárnap rendezik meg.

Az előrejelzés szerint Budapest térségében közepesen felhős időjárás várható, 23 Celsius fokos maximális hőmérséklettel. A Nap ezen a napon pontosan 18:48 órakor nyugszik.

Arra buzdítjuk közönségünket, hogy amennyiben tehetik és módjukban áll, idegenbe is kísérjék el a srácokat és szurkolásukkal segítsék győzelemre csapatunkat!

Ami azonban fontos: mindenképpen viseljenek szájat-orrot eltakaró maszkot, és tartsák be az egészségügyi távolságot saját és embertársaink egészségének megőrzése érdekében!

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!

M.B.

Csatlakozzon YouTube csatornánkhoz:

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy az 1912elore.hu web- és a facebook.com/1912elore oldalon megjelenő hírek, interjúk, ötletek, megoldások és fotók a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. tulajdonát képezik. Tilos a tulajdonos előzetes engedélye nélkül a tartalom egészét vagy egyes részeit bármely formában átruházni, terjeszteni, reprodukálni vagy a saját személyes használatot meghaladó mértékben tárolni esetleg kinyomtatni. A híranyagok bármilyen célú szolgáltatásként való felhasználása hangsúlyozottan csak a tulajdonos előzetes írásbeli engedélyével és csakis a forrás pontos megjelölésével történhet. Az itt fellelhető tartalmak ettől eltérő kezelése szerzői jogi vita tárgyát képezheti.